- De markt 25/06/2022
- Energie Het gasnetwerk Fluxys gaat versneld een waterstofnet bouwen omdat het steeds duidelijker wordt dat de Belgische industrie sneller wil overschakelen naar waterstof. Uit een bevraging van Fluxys blijkt dat tegen 2030 de vraag naar waterstof vanuit de industrie al zou oplopen tot 23 terawattuur, dat is ongeveer 27% van het jaarlijkse stroomverbruik in ons land. Welke mogelijkheden zijn er voor waterstof in de industrie en waar moet die waterstof vandaan komen. Die vraag stellen we aan Adwin Martens van de Waterstof Industrie Cluster, een industrieel samenwerkingsverband rond waterstof.
- Economische recessie Zal de stijgende inflatie en het beleid van de Centrale banken die de rente verhogen ertoe leiden dat we in een economische recessie terecht komen. Recessievrees zorgde er deze week al voor dat de grondstofprijzen fors dalen. Professor Economie Paul De Grauwe blikt vooruit in de studio.
- Levensduurte En de winkelkar van De Inspecteur is 11% duurder geworden. Hoe moet de consument dat aanpakken om toch nog een beetje betaalbaar te winkelen. De Inspecteur geeft 11 tips.
- De markt 18/06/2022
- Economie Hoge oplopende kosten voor energie, duurdere producten, stijgende inflatie… het baart veel mensen flink wat kopzorgen. Onze koopkracht staat onder druk. De federale regering heeft een aantal experts om advies gevraagd om die koopkracht te beschermen. Eerste vaststelling: al bij al is de koopkracht vrij goed beschermd, onder meer door de loonindexering. Maar dat betekent niet dat sommige mensen het niet lastig hebben, vooral dan de lagere middenklasse, mensen die vaak net niet kunnen profiteren van bijv. het sociaal tarief voor gas en elektriciteit. De expertengroep, olv. Pierrre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank, legt verschillende denkpistes voor: een verdere uitbreiding van het sociaal tarief voor energie, maar ook -opvallend- een maximumsnelheid op autosnelwegen, een maatregel die politiek meteen al gemengde reacties uitlokte. Hoe kunnen die maatregelen de pil verzachten? En wat met de bedrijven? We maken de balans op, samen met Prof. Dr. Selien De Schryder, prof. Macro-economie aan de UGent.
- Stress op het werk In een tweede bijdrage hebben we aandacht voor stress op het werk. Conclusie: vrouwen hebben er meer last van dan mannen, en hun situatie verbetert niet. Dat blijkt uit onderzoek van de SERV, de Sociaal Economische Raad van Vlaanderen. Vooral vrouwen actief in de zorg en het onderwijs blijken meer last te hebben van zgh. emotionele werkstress. We wilden weten hoe ze daarmee omgaan op het werkterrein zelf. Trui De Maré ging haar licht opsteken bij de Lovie, een zorginstelling van jongeren en volwassen in Poperinge. Ze sprak met verschillende medewerkers. We diepen het thema nadien verder uit in de studio, met Katrijn Vanderweyden, hoofd van de Stichting Innovatie & Arbeid bij de SERV.
- Leasecontracten Tot slot onderzoekt De Inspecteur de kleine lettertjes van leasecontracten voor auto’s. Vooral als je de auto op het einde van het contract weer inlevert, kan je soms een hoge rekening gepresenteerd krijgen. Enkele luisteraars van de Inspecteur wilden van Sven Pichal weten hoe ze die hoge kosten kunnen vermijden.
- De markt 11/06/2022
- Op weg naar stagflatie? Somber, zo kan je de economische verwachtingen voor de komende maanden omschrijven. De Wereldbank vreest voor een stagflatie en de Europese Centrale Bank gaat in navolging van de Fed in de VS ook de rente verhogen om de stijgende inflatie aan te pakken. Met hoofdeconoom bij ING Peter Vanden Houte analyseren we de economische stand van zaken. Michaël Van Droogenbroeck neemt de beslissing van de ECB onder de loep.
- Greenwashing Onlangs werd er actiegevoerd bij de gebouwen van Deutsche Bank en zijn vermogensbeheerder DWS in Frankfurt. Tegen DWS loopt een onderzoek naar “greenwashing”, dat wil zeggen dat financiële producten die verkocht worden als duurzaam, minder duurzaam zijn dan wordt voorgespiegeld. Hoe vaak komt greenwashing voor en welke maatregelen neemt Europa om dit tegen te gaan? Wij leggen ons oor te luisteren bij Jasper Vekeman, expert in duurzaam beleggen.
- Belastingaangifte! En onze inspecteur zit bij Radio 2 een hele dag lang met de belastingaangifte in zijn hoofd. Tussendoor komt hij nog eens langs in onze studio om de meest gestelde vragen te beantwoorden en enkele tips te delen.
- De markt 04/06/2022
- Gokcijfers Hoe groot precies is de omvang van de goksector in België? Die vraag werd recent nog gesteld in de politieke storm rond het verbod op gokreclame in ons land. Uit het deze week gepubliceerde jaarverslag van de Kansspelcommissie blijkt dat de online gokwereld voor het eerst groter is dan de fysieke én dat het aantal spelers dat wekelijks minstens één keer gokt, in drie jaar tijd gestegen is van 340.000 naar 570.000. Het zijn cijfers die vragen oproepen. Die vragen stellen we in de studio aan Magali Clavie, de voorzitster van de Kansspelcommissie.
- Cannes-succes Verschillende Belgische films vielen in de prijzen op het filmfestival van Cannes. Een uitstekende zaak voor de Belgische filmwereld, maar bovenal een duw in de rug voor de volledige audiovisuele sector. Welke impact heeft het succes in Cannes op andere mediaproducties en op bedrijven die instaan voor organisatie en/of captatie van grote evenementen? Met professor Mediastudies Tim Raats (VUB) overschouwen we het Belgische audiovisuele speelveld.
- Garantie Vanaf nu hebben we twee jaar wettelijke garantie op een aankoop. Was dat dan nog niet het geval? Ja en neen, onze Inspecteur legt het haarfijn voor u uit. Ook vertelt hij hoe je die garantie kan opeisen als dat nodig is.
- De markt 28/05/2022
- Terugkeer uit Davos De voorbije week was de top van de economische en politieke wereld samen in Davos, hoog in de Zwitserse Alpen. Ze maakten er samen de balans op van de wereldeconomie en die ziet er niet erg rooskleurig uit. Michaël Van Droogenbroeck vat de belangrijkste gebeurtenissen daar voor ons samen. Ook aanwezig in Davos én in onze studio: Ageas- en VBO-voorzitter Bart De Smet. Met hem blikken we terug op Davos én vooruit naar enkele belangrijke economische uitdagingen in ons land.
- BBB, België, Brussel, Bier Craftbrouwerijen zijn kleinschalige brouwerijen die vaak lokaal verdelen en die ambachtelijk werken. Ze zijn met steeds meer in ons land. Reporter Stef Meerbergen trok naar Brussel. Daar is het aantal van dat soort brouwerijen in 15 jaar tijd gegroeid van één naar bijna 40. Vorig weekend opende Brussels Beer Project haar nieuwe brouwerij aan het kanaal in Anderlecht. Een investering van meer dan 6 miljoen euro. Een nieuwe hotspot en een bewijs dat de craftbrouwerijen de wind in de zeilen hebben. Waar komt deze heropleving vandaan? In onze studio stellen we die vraag aan biersommelier en -consulente Sofie Van Rafelghem.
- Huurauto’s op reis Heb je een huurauto nodig op je vakantiebestemming. Dan word je dit jaar geconfronteerd met veel hogere prijzen. Want het aanbod auto’s is mede door corona kleiner. Onze inspecteur komt daarom met goeie raad voor wie al een auto heeft gereserveerd en voor wie er nog één nodig heeft.
- De markt 21/05/2022
- Onderwijs De onderwijskoepels luiden de alarmbel, er moet dringend een fundamentele oplossing komen voor het lerarentekort in Vlaanderen. Die problematiek die de afgelopen jaren steeds groter wordt is ook de rode lijn van de nieuwe reeks die de VRT vanaf volgende week op Eén zal uitzenden (Mijnheer Vanneste). Daarin blaast Tijs Vanneste nieuw leven in zijn leerkrachtencarrière. In een vorig leven was hij tien jaar leraar en hij keert dus terug naar zijn oude liefde, lesgeven. Schooldirecties en leraars kreunen onder de werkdruk door het grote tekort aan leerkrachten. Daarom peilt Vanneste naar wat er reilt en zeilt in het onderwijs en wat de oplossingen kunnen zijn. In de studio deelt hij zijn bevindingen met ons.
- Tweedehands en vintagekleding Een opvallende trend in de kledingsector. De verkoop van tweedehandskleding neemt een steeds groter aandeel van de markt in. Vooral jongeren kopen meer tweedehands of vintagekleding. In deze tijden van stijgende levensduurte is dat niet alleen goedkoper, maar ze doen het ook omdat ze een probleem hebben met de ecologische voetafdruk van de modesector. Ook de grote modemerken en kledingketens hebben deze trend opgepikt en spelen er handig op in. Annick Schramme, docent Modemanagement van de Universiteit Antwerpen gaat dieper in op deze nieuwe trend.
- Benzineprijzen De Inspecteur gaat in De Markt door op de hoge benzineprijs, met tips hoe je kan besparen.
- De markt 13/05/2022
- Na twee jaar uitstel door corona openen zo’n 250 organisaties uit de zorg opnieuw hun deuren voor het brede publiek voor de elfde editie van “Dag van de Zorg” op zondag 15 mei . Die grootschalige opendeur is de apotheose van de Week van de zorg. Meer dan ooit is deze opendeur nodig want nooit eerder zijn er zoveel openstaande vacatures in de zorg. Hoe we die ingevuld krijgen vragen we aan Candice De Windt, de nieuwe Vlaamse Zorgambassadeur.
- In het coronajaar 2021 zijn een record aantal nieuwe ondernemingen gestart. Eén van die starters is het Gentse Yugen Kombucha ,dat gefermenteerde thee brouwt. Het begon met een idee van enkele studenten die het drankje leerden kennen in de VS. Terug in België begonnen ze het kruidendrankje zelf te brouwen in een container. Ondertussen zijn ze verhuisd naar een echte productiesite en zijn hun producten te koop in de supermarkt. Wat moet er gebeuren om een starter te laten uitgroeien tot een volwaardig bedrijf? We vragen het aan Lode Uytterschaut van Start It, die jaarlijks 120 starters ondersteunen en begeleiden.
- En de Inspecteur neemt de Goede Doelen onder de loep. Die nemen steeds vaker reclamebedrijven onder de arm om fondsen binnen te halen. Maar die springen blijkbaar niet altijd eerlijk om met de persoonsgegevens en is er vaak sprake van agressieve verkooptechnieken.
- De markt 07/05/2022
-
Banken zoeken nieuw bloedNa jaren van vooral afvloeiingen is het keerpunt bij de Belgische grootbanken bereikt. Stilaan richten ze hun blik vooral op nieuwe aanwervingen om de digitalisering mee mogelijk te maken. Naar welke profielen zijn de banken vooral op zoek en hoe slagen ze erin de concurrentie aan te gaan met andere potentiële werkgevers? In onze studio stellen we deze vragen aan Wim Smet, HR-Directeur bij BNP Paribas Fortis
-
Back to the… seventies?De “roaring twenties” zouden terugkeren na de coronacrisis. In realiteit worden sinds de oorlog in Oekraïne vooral gelijkenissen gemaakt met de jaren zeventig. Trui De Maré diept uit ons archief enkele opmerkelijke gebeurtenissen van toen op. Zijn we inderdaad op weg naar een herhaling van die jaren, of zijn er toch enkele grote verschillen? Filip Abraham, professor Internationale Economie (KU Leuven), gidst ons door verleden en toekomst.
-
SOS VluchtproblemenEn onze inspecteur zit al een beetje in vakantiestemming. Hij onderzoekt welke rechten je als reiziger hebt bij geannuleerde of uitgestelde vluchten.
-
- De Markt 30/04/2022
-
Brussels Airport Nu coronacrisis achter de rug is en het luchtverkeer opnieuw opgang komt beginnen de bedrijven op Brussel Airport opnieuw meer personeel aan te werven. Maar ze hebben het erg moeilijk om de ruim 1000 openstaande vacatures ingevuld te krijgen. De uitbater van Brussels Airport geeft zelfs aan dat dat in de drukke zomerperiode operationele gevolgen kan hebben. Daarom zetten ze op de luchthaven alle zeilen bij om de openstaande vacatures onder de aandacht te brengen. En dan richten ze zich vooral op de grote groep Brusselse werkzoekenden die ondanks de nabijheid van de luchthaven aarzelen om daar aan de slag te gaan. In de studio hebben we een gesprek met Wim Adriaans, gedelegeerd bestuurder van de VDAB, aan hem de vraag waar de oplossing ligt.
-
Digitale diensten Europa heeft de Digital Services Act goedgekeurd. Dat is een nieuwe wet rond digitale diensten die een veilige omgeving moet creëren voor burgers en bedrijven. Zo moet ze ervoor zorgen dat gebruikers van digitale platformen niet langer in contact komen met illegale inhoud, goederen en diensten en dat hun grondrecht ook online beschermd worden. We hebben een gesprek met Tom Vandenkendenlaere, Europees parlementslid, die mee de pen vasthield voor deze verregaande Europese wetgeving.
-
De Inspecteur Een parkeergarage waar de slagbomen vanzelf opengaan als je binnen en weer buiten rijdt en de parkeertijd automatisch afrekent op basis van je nummerplaat. Steeds meer grote parkeergarages bieden die service aan, je moet je als klant alleen maar registreren en het is niet duurder. Maar opgelet, dat is niet altijd zo. De Inspecteur legt uit waar je moet op letten.
.
-
- De Markt 23/04/2022
-
Brusselse kantoormarkt Grote bedrijven zoals Proximus, Bpost, Engie, KBC, Belfius halveren hun kantorenoppervlakte in Brussel. En dat heeft alles te maken met corona. De coronacrisis heeft de definitieve doorbraak van thuiswerk ingeluid waardoor veel bedrijven in Brussel hebben beslist om hun kantoorruimte drastisch in te perken. Om extra leegstand te voorkomen wordt steeds meer beslist om die grote kantoortorens te verbouwen tot moderne woontorens. Hoe gaat dat in zijn werk en hoe zal de Brusselse kantorenmarkt verder evolueren. Friedel Laperre van vastgoedmakelaar CBRE is onze gast.
-
Mediagebruik Jongeren laten Facebook vallen en Tiktok is nu de App waaraan ze veel van hun tijd besteden. En de Vlaamse streamingdiensten Streamz moet het afleggen tegen Disney+. Dat blijkt uit de jongste Digimeter, het jaarlijkse onderzoek naar het mediagebruik in Vlaanderen van het onderzoekscentrum IMEC. Lieven De Marez, professor nieuwe communicatiemiddelen bij Imec en UGent legt uit hoe dat komt.
-
De Inspecteur De Inspecteur heeft voor ons de afwas gedaan. Waar moet je op letten als je vaatwastabletten koopt.
-
- De Markt 02/04/2022
-
Digitale troeven De uitbreiding van de haven van Antwerpen kan dan toch doorgaan. Dat zijn 13 betrokken partijen en de Vlaamse regering overeengekomen. De uitbreiding moet plaats bieden voor ruim vier miljoen extra containers. Hoe kijkt de technologiefederatie Agoria naar deze ontwikkeling? We stellen de vraag aan topman Bart Steukers die dit weekend net zijn eerste verjaardag viert als CEO van de technologiefederatie. Hoe kijkt hij terug op dat jaar? Waar liggen de grootste uitdagingen? Hij komt het ons zelf vertellen.
-
Overal ook elektronisch betalen Drie maanden voor alle handelszaken in België verplicht worden om minstens een vorm van digitaal betalen aan te bieden, blijken nog altijd behoorlijk wat handelaars te zweren bij cash. Vanwaar die terughoudendheid? Een grote enquête van betaalverwerker CCV licht een grote tip van de sluier op. Sylvie Vanthomme van CCV komt de resultaten van de bevraging bij ons toelichten. Collega Trui De Maré ging langs bij een winkel die heel recent de overstap naar ook elektronisch betalen heeft gemaakt. Wat zijn daar de bevindingen?
-
De notaris Wat kost een notaris? Veel, zou je kunnen denken. Dat lijkt soms zeker zo, maar er het is iets genuanceerder dan dat. Meer nog; een notaris is in sommige gevallen zelfs gratis! Onze inspecteur vertelt u alles over de kosten die een notaris aanrekent.
-
- De Markt 26/03/2022
-
Werkgelegenheidsakkoord Hans Maertens (VOKA), voorzitter SERV: “ Het brandt op de Vlaamse arbeidsmarkt. Ondernemers voelen elke dag hoe moeilijk het is om de juiste mensen te vinden en het bedrijf intussen draaiende te houden. Om de krapte en de mismatch op de arbeidsmarkt aan te pakken, slaan we de handen in elkaar met de werknemersorganisaties om zo snel mogelijk de acute problemen op de arbeidsmarkt op te lossen. Zo moeten werkzoekenden een snellere en intensievere begeleiding krijgen en moeten controle en sanctionering correct en stipt nageleefd worden. Groepen die vandaag niet actief op de arbeidsmarkt aanwezig zijn, willen we aantrekken door kwalitatieve begeleiding, een opleidingspremie bij knelpuntberoepen en een RSZ-korting voor werkgevers.”
Caroline Copers (ABVV), ondervoorzitter SERV: “Als we willen dat zo veel mogelijk mensen aan de slag zijn, moeten we ook zorgen dat mensen aan de slag kunnen blijven. Daarom ben ik blij dat we met deze voorstellen opnieuw structureel inzetten op werkbaar werk door een werkbaarheidsfonds op te richten en de werkbaarheidscheques duurzaam en structureel te verankeren. Ook een transitiepremie voor mensen die de zwaarte van hun job écht niet meer aankunnen, is daar onderdeel van.”
-
Vlaamse glastuinbouwsector De energiecrisis weegt zwaar op de Vlaamse glastuinbouwsector. Doordat tuinbouwers vandaag een veelvoud moeten betalen voor aardgas, renderen warmtekrachtkoppelingsinstallaties - installaties die gas omzetten in elektriciteit - onvoldoende. Sommige bedrijven starten daarom later op het seizoen en stoppen vroeger om hun energiekosten te drukken. Dat heeft meteen een effect op het aanbod van heel wat groenten, en op termijn dus ook op de prijs voor de consument. De Boerenbond stelt een aantal oplossingen voor. Pieter Verhelst van de Boerenbond legt ze in de studio aan ons voor.
-
- De Markt 19/03/2022
-
Energiemarkten De energiemarkten zijn totaal hysterische en irrationeel geworden . We moeten ingrijpen. Met die boodschap trok premier De Croo naar de Europese top in Versailles. En zijn Europese collega’s hadden er oren naar. De Europese commissie kreeg de opdracht om tegen het einde van de maand met een plan te komen om de energieprijzen (gas en elektriciteit) te bevriezen. Maar kan je de sterk geliberaliseerde energiemarkten zomaar opnieuw reguleren. Onze energie-expert Luc Pauwels geeft tekst en uitleg.
-
Sanctiepakket De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben tegen de Russische inval in Oekraïne gereageerd met sancties. De Russische oligarchen, die nauwe banden hebben met Poetin , vormen het middelpunt van het internationale sanctiepakket. Jachten, duur vastgoed, tegoeden op de bank, participaties in westerse bedrijven worden in beslag genomen. Ons land heeft al voor 10 miljard euro Russisch geld bevroren. Het zijn de Belgische banken die hierin een sleutelrol spelen. Hoe doen ze dat en zal dit Poetin op andere gedachten brengen? In de studio hebben we een gesprek met de Oekraïnse politicologe Olga Burlyuk.
-
Besparen Onze inspecteur geeft nuttige tips om te besparen in deze pijnlijk dure tijden.
-
- De Markt 12/03/2022
-
Bange blik van de industrie naar de energieprijzen We worden allemaal geconfronteerd met hoge energieprijzen. Ook de energie-intensieve installaties in ons land houden rekening met sombere scenario’s. In hoeverre bestaat de kans dat dit allemaal zal doorgerekend worden aan de consument? En kan er een moment komen dat bedrijven worden stilgelegd omdat de prijs voor gas en elektriciteit zo hoog oploopt? We stellen deze en andere vragen aan Peter Claes van de federatie van energie-intensieve bedrijven Febeliec.
-
Bedrijven en Oekraïne De oorlog in Oekraïne heeft invloed op de energieprijzen, maar welke impact heeft dit conflict op de globale economie? Verschillende bedrijfsleiders vroegen de jongste weken advies aan Herman Daems, professor economie en aan de slag als bestuurder in verschillende Belgische bedrijven. Welk advies geeft Daems aan die bedrijfsleiders? Hoe ziet hij de situatie op economisch vlak evalueren? In onze studio gaat hij hier dieper op in.
-
De winkelkar Onze inspecteur haalt opnieuw zijn winkelkar tevoorschijn. Is de prijs van enkele producten gewijzigd de aflopen maanden? En bij welke supermarkt(en) is de prijs het meest veranderd?
-
- De Markt 26/02/2022
-
Oekraïne Wat iedereen voor onmogelijk hield is dan toch gebeurd, Rusland heeft Oekraïne aangevallen. De invasie is op dit moment volop bezig. Het westen kondigt harde economische sancties aan. Maar die sancties hebben natuurlijk ook gevolgen voor onze economie. En oorlog zorgt ook voor heel wat onzekerheid wat dan weer gevolgen heeft voor de aandelenkoersen. Erik Joly, hoofdeconoom van ABN-AMRO Brussel geeft een analyse.
-
Cryptomunten Steeds meer criminele bendes en organisaties hebben cryptomunten ontdekt als betalingsmiddel en gebruiken het ook als een manier om geld wit te wassen. Dat komt omdat betalingen in digitale munten, waarvan Bitcoin en Ethereum de bekendste zijn, moeilijk traceerbaar zijn. Wij gingen langs bij de Computer crime Unit van de Federale politie, die ons uitleggen hoe Criminele bendes daarbij te werk gaan. Ondertussen gaan er steeds meer stemmen op om cryptomunten te reguleren. Zo wordt er in het Europees parlement Europese wetgeving voorbereid om een transparantieverplichting op te leggen. In studio zit Johan Van Overtveldt, Europees parlementslid voor N-VA, om het te hebben over de Europese initiatieven om cryptomunten aan banden te leggen.
-
Pesten op de werkvloer Pesten gebeurt niet alleen op de speelplaats, het gebeurt ook tussen collega’s op de werkvloer. Wat als het jou overkomt of als je het ziet gebeuren. De Inspecteur Sven Pichal is ambassadeur van de STIP IT actie tegen pesten. Hij geeft tips waarmee u aan de slag kan, en in de studio hebben we Julie Daenen als gast, ze is Preventiedeskundige bij Mensura, een externe dienst voor Preventie en Bescherming op het werk.
-
- De Markt 19/02/2022
-
Een grote dame zwaait af Binnen enkele maanden neemt Claire Tillekaerts afscheid van Flanders Investment & Trade (FIT). Daar was ze sinds 2006 aan de slag, eerst als algemeen directeur, vanaf 2012 als CEO. In die periode zette ze mee haar schouders onder de vele tientallen Vlaamse handelsmissies. Met telkens hetzelfde doel: garanderen dat een Vlaams bedrijf kan exporteren of dat een buitenlands bedrijf naar Vlaanderen komt. Naar aanleiding van haar naderende pensioen blikt Tillekaerts in onze studio terug op de voorbije zestien jaar. Waar is ze het meeste trots op? Hoe ziet ze de handel verder evolueren en welke nieuwe plannen heeft ze na haar pensioen? Op deze en andere vragen geeft ze zelf een antwoord.
-
Onderneming van het Jaar “Een jaarlijkse groei, een solide balance sheet en een deugdelijk bestuur met externe bestuurders.” Het is maar een kleine omschrijving van Aertssen Group, verkozen tot Onderneming van het Jaar. Het familiebedrijf uit Stabroek is een partner voor de bouw en industrie, biedt diensten als grote infrastructuurwerken, uitzonderlijk transport en nog zoveel meer. Wij hebben vader en zoon Aertssen te gast. Samen blikken we terug én kijken we vooruit. Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor het familiebedrijf? Welke impact hebben de stijgende grondstofprijzen? En welke impact kan de federale arbeidsdeal hebben op de werking van hun familiebedrijf?
-
Vervallen medicijnen Vervallen siroop? Halflege pillendozen? En wat met naalden? Eén luisteraar kreeg van hun apotheker te horen dat het gewoon in de gootsteen mag. Zo eenvoudig is het natuurlijk weer niet. "De inspecteur" geeft jou de nodige tips!
-
- De Markt 12/02/2022
-
De Europese Commissie heeft deze week de European Chip Act voorgesteld, het is een plan om de productie van chips in Europa te verviervoudigen. Chips zitten overal: in auto's, gsm's, computers, en worden overwegend in Azië geproduceerd. De afgelopen maanden, onder meer als gevolg van de coronacrisis, stokte de levering van chips, waardoor veel klanten langer moeten wachten op een nieuwe auto of smartphone. Het plan van de Commissie moet Europa minder afhankelijk maken. En het is goed nieuws voor IMEC in Leuven waar chips worden ontwikkeld. We hebben een gesprek met Luc Van den Hove, de CEO van IMEC.
-
Veel geld is het. Geld dat nièt gebruikt wordt om sociale huisvestingsprojecten mee te bouwen. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele liet weten dat vorig jaar zo'n half miljard aan middelen in leningen beschikbaar zijn om sociale woonprojecten mee te realiseren, maar dat de huisvestingsmaatschapijen die leningen niet aanvragen. Hoe komt dat? Trui De Maré trok naar een sociaal woonproject in de Antwerpse Kempen. Minister Diependaele kondigde alvast een hervorming aan van het woonbeleid en komt dat toelichten in de studio.
-
En zijn parfums kankerverwekkend, De Inspecteur heeft het voor ons uitgezocht.
-
- De Markt 05/02/2022
-
Wat een consument lijden kan Meer dan ooit voelen we als consument de hoge energieprijzen rechtstreeks in onze portefeuille. Het energie-akkoord van de federale regering moet de pijn een beetje verzachten. In onze studio ontvangen we staatssecretaris voor Consumentenbescherming en Begroting Eva De Bleeker. Met haar gaan we dieper in op de genomen maatregelen. Zijn ze voldoende? En hoe staat het met haar plannen om 1 meldpunt te bouwen waar consumenten terechtkunnen voor klachten over onder meer voorschotfacturen, discriminatie, telecom en verzekeringen? Op deze en andere vragen geeft de staatssecretaris zelf een antwoord.
-
Gezocht: knelpuntberoepen Vlaanderen telde eind 2021 iets meer dan 180.000 werkzoekenden. In vergelijking met een jaar eerder is dat een daling van 16%. Desondanks zijn er nog steeds jobs die bijzonder moeilijk ingevuld geraken, de zogeheten knelpuntberoepen. De knelpuntberoepenlijst telt nu 207 beroepen op de lijst, 17 meer dan vorig jaar. Dat heeft alles te maken met de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Wat kunnen overheden en ook bedrijven doen om zo efficiënt mogelijk geschikt personeel voor de juiste job te vinden? Wordt er voldoende gebruik gemaakt van sociale media om personeel te vinden, of kan dat nog beter? Waar ziet arbeidsexpert Jan Denys nog mogelijkheden om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken? We leggen hem de vraag voor in onze studio.
-
Eerste hulp bij… de nutriscore Hoe gezond een product is, dat kan je makkelijker inschatten als er een nutriscore op de verpakking staat. Die letters A B C D E, van groen tot rood. A is dan gezond, en E eerder ongezond. Maar kijk, twee zakken granola met rode bessen, het goedkope merk van de supermarkt krijgt een A, het dure merk een D. Onze inspecteur gaat op zoek naar een verklaring en maakt u wegwijs door de betekenis van de nutriscore.
-
- De Markt 29/01/2022
-
Waalse “unicorns” De Markt kijkt zaterdag over de taalgrens, naar het succes van enkele Waalse start-ups. We gaan langs bij Odoo, een softwarebedrijf met een waarde van meer dan een miljard euro, ook wel een “unicorn” genoemd. Waar liggen de ambities van deze unicorn en welke Waalse bedrijven staan nu al te trappelen om in de voetsporen van Odoo te treden? En wat zegt dit succes over de “techtoekomst” van ondernemend Wallonië? In onze studio leggen we deze vragen voor aan An Meers, een Vlaamse die voor de Waalse overheid werkt en een link is tussen start-ups en investeerders.
-
Beurscorrectie: deel 1 en deel zoveel De financiële markten hebben er een bijzonder woelige week opzitten. De combinatie van een stijgende rente en een Russische dreiging deed een heuse verkoopgolf ontstaan. Voor wie sinds kort belegt, was het de eerste echte confrontatie met een stevige correctie. Voor wie al langer aandelen heeft, deed de voorbije week denken aan vroegere tijden. In onze studio hebben we een ervaren belegger en een beursnieuwelinge te gast. Hoe kijken zij terug op de voorbije week? Welke tips heeft de ervaren belegger voor wie nu wil instappen? En is nu instappen wel een goed idee? Deze en andere vragen leggen we voor aan Charlotte van Brabander en Guy Lerminiaux.
-
Oplichters op tweehandsplatformen Onze inspecteur kijkt deze week naar de tweedehandsplatformen. Een handige plaats voor u en ik, maar ook een plaats waar oplichters aan het werk zijn. Hoe herken je een oplichter en wat moet je doen als je daarmee geconfronteerd wordt? Zijn tips brengen klaarheid.
-
- De Markt 22/01/2022
-
Economie De Federale participatiemaatschappij koopt een belang van 6,6% in Ageas . De Belgische staat maakte daarmee duidelijk dat ze de grootste verzekeraar van het land willen verankeren. Volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem was er buitenlandse interesse en dat konden we niet laten gebeuren want daarvoor is de grootste verzekeraar van het land te belangrijk voor de Belgische economie. Het werd niet met zoveel woorden gezegd maar eigenlijk bestond de vrees dat Ageas van de beurs zou verdwijnen en in Chinese handen zou terecht komen. Een redenering die we steeds vaker zien in Europa, strategische belangrijke bedrijven of sectoren worden afgeschermd van de Chinese overnamehonger. Wij spreken erover met Bruno Merlevede professor economie van de UGent.
-
Luchtvaart Met het Stargate project wil Brussels Airport de weg naar de duurzaamheid inslaan. Zo wil de luchthaven het voor de zwaarst vervuilende vliegtuigen het twintig keer duurder maken om te landen en opstijgen. En er komt een mengfabriek waar kerosine gemengd zal worden met biobrandstof waardoor vliegtuigen minder zullen uitstoten. Ondertussen belooft de luchtvaartsector om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn maar veel experts betwijfelen of dat mogelijk is. Kleine elektrische vliegtuigen staan nog maar in hun kinderschoenen en vliegtuigen op waterstof zijn nog verre toekomstmuziek. In studio praten we met Robert Malina, van het centrum milieukunde van de UHasselt. Welke weg zal de luchtvaart moeten bewandelen om duurzaam te worden.
-
Energie De Inspecteur overloopt met ons een aantal kijkersvragen over energiecontracten.
-
- De Markt 15/01/2022
-
Ons loon en onze koopkracht in 2022 In onze eerste uitzending van het gloednieuwe jaar blikken we vooruit naar wat ons te wachten staat op economisch vlak. Blijft de inflatie doorstijgen? Welke impact heeft dit op ons loon? Kunnen onze bedrijven de verschillende indexsprongen aan of loert daar gevaar om de hoek? Samen met Geert Langenus van de Nationale Bank bespreken we de economische uitdagingen waar ons land dit jaar voor staat.
-
Crowdlending is hot Crowdlending - geld lenen aan een project of onderneming - zit stevig in de lift door de hoge rentes die ze kan opleveren. In 2021 werd er drie keer zoveel kapitaal voor groeibedrijven opgehaald dan het jaar dáárvoor. Waar komt dat succes vandaan en hoe kan je daar zelf aan deelnemen? We bezoeken een bedrijf dat zijn voordeel heeft gehaald uit crowdlending en we bespreken het fenomeen met Nathalie De Schepper, een experte in crowdfunding.
-
Energieleveranciers Onze inspecteur kreeg de voorbije weken verschillende verhalen binnen over energieleveranciers die wel heel creatief omspringen met de regels. In deze uitzending deelt hij die verhalen en geeft hij oplossingen voor getroffen klanten.
-
- De Markt 18/12/2021
-
De prijs van van gas, olie, elektriciteit. Geen week gaat voorbij dat ze het nieuws niet halen. Ze doen particulieren en bedrijven steeds meer uitkijken naar manieren om zelf energieproducent te worden. Denk aan fabrieken die hun dak vol zonnepanelen leggen of er kleine windmolens op plaatsen. Sinds kort kunnen ze ook energie uit water halen. Gewoon een waterloop in de buurt van een bedrijf kan al genoeg zijn om daar een mini-waterkrachtturbine te bouwen. Turbulent Hydro in Wilsele ontwikkelt zo'n turbines en won daar recent de cleantech hero energie mee. Trui De Maré ging in Wilsele kijken om te zien hoe dat werkt , zo’n mini waterkrachtcentrale. Aansluitend hebben we een gesprek Ruth Lambrechts, energie-expert van sectororganisatie Agoria.
-
En met het jaareinde in zicht blikken we terug op het afgelopen beursjaar, maar we kijken uiteraard ook vooruit, wat mogen we verwachten nu Omikron de kop op steekt en torenhoge inflatie doet vrezen voor een renteverhoging. Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN-AMRO Brussel is onze gids.
-
En wat moeten we doen als onze pakjes vermist zijn of beschadigd aankomen? Dat onderzocht De Inspecteur voor ons.
-
- De Markt 11/12/2021
-
Biotech, made in BelgiumDeze maand weet de Gentse biotechgroep Argenx’ of het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA) groen licht geeft om het middel efgargitimod ook in de VS in te zetten voor de behandeling van een zeldzame spierziekte. Ook UCB wacht op zo een goedkeuring om hun psoriasismedicijn aan de Amerikaanse man te brengen. Waarom is die Amerikaanse markt zo belangrijk en waar komt het succes van de grotere en kleinere biotechbedrijven vandaan? We leggen deze vragen voor aan Jérôme Van Biervliet, topman van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) dat dit jaar 25 jaar bestaat.
-
Duurder leven, winkelkar (nog) niet En onze inspecteur Sven Pichal legde deze week samen met Radio 2 de focus op de prijs van de winkelkar. Die prijs is voorlopig niet gestegen, maar daar komt volgend jaar wel verandering in. Wat zijn de belangrijkste conclusies? Waarom hebben we het gevoel dat ook de winkelkar duurder wordt en aan welke prijzen mogen we ons volgend jaar dan verwachten? Sven komt zelf langs, samen met Els Breugelmans, professor retail en marketing aan de KULeuven.
-
Quid energie?Deze week heeft Vlaamse Eenergieleverancier het faillissement aangevraagd, omdat het in de problemen was gekomen door de stijgende energieprijzen. Ook in andere landen zijn energieleveranciers al over de kop gegaan. Hoe kan het dat een energieleverancier zo in de problemen komt? Collega Steven Rombaut brengt het mechanisme in kaart.
-
- De Markt 04/12/2021
- De inflatie in België en de eurozone is naar het hoogste peil in meer dan 10 jaar gestegen. België is zelfs één van de koplopers, de inflatie steeg in november naar 5,64%, het hoogste peil sinds 2008. Wat zijn de gevolgen voor uw spaargeld, beleggingen, loon en schulden. We vragen het aan Koen De Leus hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis.
- Vroeger kocht je een Volkswagen in een Volkswagengarage, voor een Opel ging je naar een Opelshowroom. En als het Citroën moest zijn dan ging je bij de garagist-dealer van dat merk. Maar dat is al lang niet mee zo. Het garagelandschap verandert heel snel waardoor je voor heel uiteenlopende merken bij één zaak langs kunt. Hoe komt dat? We zochten het uit bij de Nederlandse autodealergroep Van Mossel die in sneltreinvaart de ene Belgische garage na de ander overneemt.
- De Markt 27/11/2021
-
Prijzen in de supermarkt Het zijn belangrijke dagen en weken voor producenten en supermarkten. Zijn voeren op dit moment belangrijke onderhandelingen die een rechtstreekse invloed gaan hebben op de prijs van de producten in de winkel. Door corona en de hogere prijzen van grondstoffen beloven die onderhandelingen behoorlijk pittig te worden. Wij vragen aan Nathalie De Greve van Comeos hoe de onderhandelingen lopen en waar wij ons als consument aan mogen verwachten in 2022.
-
Is de bouw er klaar voor? De bouwsector zal een belangrijke rol spelen in de klimaatambities van ons land. Is de sector klaar voor de nakende renovatiegolf? We stellen de vraag aan Niko Demeester, de gloednieuwe CEO van de Confederatie Bouw. Hij praat in primeur over de grootste uitdagingen op zijn weg en hoe hij hoopt dat de overheid zijn sector daarbij kan helpen.
-
Black Friday En onze inspecteur werpt deze week een blik op Black Friday. Al is Friday hier een relatief begrip, want op veel plaatsen is er sprake van een Black Week die tot maandag loopt. In die week verdrink je in de acties en de kortingen, maar is alles wel zo verleidelijk als het lijkt? Met enkele tips van de inspecteur kom je voorbereid aan de koopjesstart.
-