• Met de kerstvakantie in het vooruitzicht blikken we terug op het voorbije jaar. Wat betekende 2017 op economisch vlak voor ons land? En hoe liggen de kaarten voor volgend jaar? Wordt het een boerenjaar? En wat zal het Zomerakkoord kunnen betekenen voor onze Belgische economie?
   Volgend jaar ligt ook de economisch en financiële crisis van 2008 10 jaar achter ons. Wat is er sindsdien veranderd? Hoe staat de financiële wereld er nu voor?
   Gast: Jan Smets, gouverneur Nationale Bank

  • Hoogspanning bij de verschillende regeringen van dit land. Kunnen de kerncentrales sluiten in 2025 of niet? Zullen we voldoende energie hebben zonder kerncentrales? Dat is de vraag waar de 4 ministers van Energie in ons land de afgelopen dagen over debatteerden. Ondanks het vele overleg zal de regering Michel pas na nieuwjaar hierover een beslissing nemen. Maar wat houdt het Energiepact allemaal in? Steven Rombaut maakt een analyse.
   In onze studio debatteren Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) en Peter Claes (Febeliec, de industriële afnemers van elektriciteit en aardgas).

  • De feestdagen zijn in aantocht en dat betekent automatisch ook cadeautjes. En die cadeautjes kopen we steeds meer online. Betekent dat automatisch slecht nieuws voor onze lokale handelaren want die kunnen toch moeilijk concurreren met grote webshops? Helemaal niet. Storesquare is een online winkelplatform en alternatief voor lokale handelaren. Iedere lokale handelaar en kmo kan via dit platform zijn producten online aanbieden en verkopen. Eén van die lokale handelaren is ‘The Little Ones’, een babyspeciaalzaak uit Wilrijk. Wij gingen een kijkje nemen wat Storesquare voor hen betekent.
   Gast: Stefan Seghers, gedelegeerd bestuurder bij Storesquare

  • Een hervormde vennootschapsbelasting, effectentaks, onbelast bijverdienen,.. Het zijn maar enkele opvallende maatregelen van het Zomerakkoord van de regering Michel. De Raad van State en de Nationale Bank hebben deze nieuwe maatregelen de voorbije maanden grondig onderzocht. Maar wat denken de sociale partners van al deze nieuwe maatregelen?
   Gasten: Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder bij VOKA en Rudy De Leeuw, ABVV.

  • België zit met een torenhoog probleem. Meer specifiek: een torenhoog plastic probleem. Alle plastic afval uit ons land ging tot voor kort naar China waar ze plastic recycleren. Maar China wil niet langer alle afval importeren. En dus blijft ons plastic afval liggen. Naar schatting zo’n 50.000 ton. Hoe kunnen we dit probleem aanpakken? Hoe kunnen we als ons plastic op een duurzame manier recycleren?
   Gast: Johan Bonnier, ondervoorzitter van Interafval, de koepel van afvalorganisaties.

  • België zal ook in 2018 minder groeien dan het Europese gemiddelde. Dat is de voorspelling van Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING. Hoe komt het dat de grootbank zo’n lauwe verwachtingen heeft voor ons land? En wat verwachten zij van het komende beursjaar? Een overzicht door Steven Rombaut.

  • Afgelopen week bereikte de virtuele munt bitcoin een recordwaarde van 11.000 dollar. Begin dit jaar kostte de cryptomunt nog maar 1.000 dollar. Een fenomenale groei, maar is die groei te mooi om waar te zijn? Is de bitcoin een bubbel die elk moment kan barsten of is dit de ultieme vernieuwing? Want ook de technologie achter bitcoin, blockchain ofwel de cryptografische internet technologie zal steeds belangrijker worden.
   Gasten: Thomas Spaas, voorzitter van Belgische bitcoin associatie en Leo Van Hove, professor economie (VUB).

  • Maar wat is een bitcoin juist? En hoe werkt de technologie erachter achter deze virtuele munt? Zal blockchain, de datastructuur achter het bitcoinnetwerk binnenkort ons leven veranderen? Michaël Van Droogenbroeck maakt een overzicht.

  • Chocoladefabriek Galler bij Chaudfontaine is 1 van de 7 bedrijven waarin het investeringsfonds Invest for Jobs in investeerde. Dit fonds is opgericht door de sociale partners uit de metaal- en technologiesector. En dankzij dit fonds konden in het totaal 1.200 bestaande banen worden veiliggesteld en 900 nieuwe banen op korte termijn gecreëerd.

  • We kruipen tegenwoordig liever niet meer achter het fornuis. Laat de fietskoerier het werk maar doen. Alleen zijn hun arbeidsomstandigheden niet zo florissant. Het verkeer is een constant gevaar, ze hebben weinig rechten en nu wil bezorgplatform Deliveroo hen ook nog zelfstandig maken. Een reportage gaf deze week een andere kijk op hun bestaan. Hoe levensvatbaar is de hele bezorg- en platformeconomie eigenlijk? Wij vragen het aan Jitse Groen, de oprichter van de ook in ons land actieve bezorgdienst Takeaway.com.

  • De babyboomers gaan langzaam maar zeker met pensioen, de krapte op de arbeidsmarkt neemt toe. Werkgevers zoeken ook bij voorkeur hoogopgeleide jongeren. Veel Belgen van Afrikaanse origine kunnen een hoog diploma voorleggen. De werkloosheidsgraad blijft bij hen echter groot. Neemt een Vlaamse baas dan nog steeds het liefst een jonge blanke werknemer in dienst? Hoe kunnen ook andere groepen werkzoekenden aan de slag raken?
   Gasten: Tracy Bibo-Tansia, politiek actief binnen CD&V en vicevoorzitter van de Vrouwenraad en Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum en allebei van Congolese afkomst.

  • De meesten gaan het onderwerp het liefst uit de weg, toch zijn er veel vragen over erfenissen. Het radio2-programma De Inspecteur besteedde de hele week al aandacht aan erfeniskwesties. Michaël Van Droogenbroeck legt de meest gestelde vragen nog eens voor aan specialist Annelies Van Gronsveld van bankier Degroof Petercam.

  • De rente blijft laag en dat vinden we allemaal uitstekend. Dus blijven we ook tegen de klippen op lenen en steken we ons steeds meer in de schuld. Niet alleen voor duurzame zaken als vastgoed, maar ook voor auto´s en consumentengoederen. Gecombineerd met de al hoge staatsschuld staat België nu voor bijna drie keer de totale waarde van de jaarlijkse economische opbrengst in de schuld. Daarmee is ons land nog niet de slechtste leerling van de Europese klas, maar de afstand met de buurlanden wordt wel steeds groter. Wat betekent dat voor de Belgische economie? En hoe lang kunnen we zo door blijven lenen? Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING geeft uitleg.

  • Die consumentengoederen die we al dan niet op afbetaling kopen, lijken wel steeds sneller stuk te gaan. De laatste jaren regent het klachten over de snelle slijtage van huishoudelijke apparaten, laptops en smartphones. Bovendien pakt een reparatie vaak duurder uit dan de aanschaf van een nieuw toestel. Wat betekent dit eigenlijk voor ons milieu, vroeg consumentenorganisatie Test Aankoop zich af. De organisatie lanceerde een jaar geleden de website ´Te Rap Kapot´, waar consumenten klachten konden melden. Hoe staat het een jaar later met die meldingen?
   Gasten: Simon November woordvoerder van Test Aankoop en secretaris-generaal Peter Binnemans van de brancheorganisatie FEE, die de producenten van huishoudelijke apparaten vertegenwoordigt.

  • Vrijdag is het Dag van de Ondernemer. Zelfs het meest traditionele kleine familiebedrijf kan in deze tijden niet om de digitalisering heen. Het Gentse bedrijf Teamleader helpt kleine ondernemingen bij die digitale groei en won nu zelf net een prijs als snelst groeiende technologiebedrijf. De Vrije Markt neemt een kijkje bij Teamleader, waar ook voormalig Telenet-topman Duco Sickinghe zich achter schaart.

  • De beelden van slecht behandelde kippen in een bedrijf in Wingene zorgden deze week alweer voor een golf van verontwaardiging. Leghennen hokken in erbarmelijke omstandigheden samen met kreupele, zieke en zelfs dode dieren. Animal Rights maakte clandestien opnames. Vlaams minister Ben Weyts stuurde de inspectie. En warenhuisketen Lidl besloot meteen de samenwerking met het bewuste bedrijf stop te zetten. Maar wat nu? Iedereen heeft het over dierenrechten en gezond voedsel. Velen willen ook verantwoord en duurzaam eten. Maar willen we daar ook de prijs voor betalen? Zijn de gehanteerde kwaliteitslabels hun prijs waard? En vooral krijgen de boeren ook een eerlijke prijs voor die ethisch verantwoorde producten?
   Gasten: Isabelle Colbrandt, woordvoerster van Lidl, en Jan Vannoppen, directeur van de ecologische vereniging VELT.

  • Na de Panama Papers zijn er nu de Paradise Papers. Postbusadressen, papieren bedrijven en vooral geld, veel geld dat naar belastingparadijzen versluist. Ja zelfs onze eigen overheid, die nota bene uw en mijn belastingen int, zou participeren in een constructie die investeert via zo’n belastingparadijs. Te gek voor woorden? Ethisch verantwoord of niet? Dat zal het onderzoek moeten uitwijzen. Want als je naar de methode informeert klinkt in het antwoord telkens weer: ‘via een ingewikkelde constructie’. En als de nationale wetgever er niet in slaagt de achterdeuren te sluiten voor gewiekste belasting- en beleggingsadviseurs, is dat dan geen opdracht voor Europa? Want ook in andere lidstaten zijn ze niet vies van strategieën om belastingen te ontwijken of zelfs te ontduiken. Europarlementslid Philippe Lamberts van Ecolo geeft toelichting over de mogelijke rol van Europa. In een schermpresentatie legt Michaël Van Droogenbroeck uit hoe die constructies in elkaar zitten en te werk gaan.

  • De herfstvakantie is in zicht. Dat is misschien reden om een reisje te maken. En dat reizen doen we steeds meer met de bus. De aloude touringcar, de trein en het vliegtuig krijgen concurrentie van goedkope lijnbussen, waar overigens ook de spoorwegmaatschappijen soms aan meewerken. Op bepaalde afstanden stunten de Flixbussen en Ouibussen met tarieven onder de tien euro. Hoe kunnen ze dat zo goedkoop doen? En welke strategie zit daarachter? Gast :Topman Jesper Vis van Flixbus.

  • Ondanks recent protest van de vakbonden is het zomerakkoord van de regering goedgekeurd. Dat houdt ook een lagere vennootschapsbelasting in. De werkgevers zijn daar natuurlijk over te spreken. Maar tegelijkertijd gaat ook de nieuwe Nederlandse regering de vennootschapsbelasting verder verlagen. Wat betekent dit voor de concurrentiepositie van België? En hoe zit het met andere fiscale maatregelen die nog in de pijplijn zitten? Gast: Voorman van de Belgische werkgeversfederatie VBO Pieter Timmermans.

  • Canada is in opkomst als producent van ruwe diamant. Inmiddels is het land de derde exporteur ter wereld. De verwerking daarvan gebeurt bijna volledig in Antwerpen. Een Antwerpse handelsmissie trekt daarom deze week naar de Canadese provincie Québec, om daar de Renard-mijn te bezoeken. Michaël Van Droogenbroeck reist mee en doet verslag vanuit Canada.

  • Langer werken, is het parool. Maar dat lukt niet voor iedereen. Wat doe je namelijk als je werkloos wordt als je ouder bent dan vijftig, of zelfs 55? Voor deze groep werklozen is het nog steeds moeilijk om weer aan de slag te raken, terwijl werkgevers klagen over een gebrek aan ervaren personeel. Ondernemersorganisaties VOKA en Unizo organiseren samen met de arbeidsdienst VDAB  netwerkdagen om oudere werklozen weer in contact te brengen met mogelijke nieuwe bazen. Toch is het voor veel werkgevers zelf vaak nog een stap te ver om een oudere werkloze in dienst te nemen. De 58-jarige werkloze marktonderzoeker Paul Van der Stappen kan erover meepraten. Na 868 sollicitaties zit hij nog steeds thuis, omdat hij kennelijk te oud is. Ondernemer Christel Pletinckx neemt daarentegen graag oudere mensen in dienst, omdat deze meer levenservaring en maturiteit hebben.

  • Er waren al klachten over zonnepanelen en te goedkoop staal. Nu hebben de Europese producenten van elektrische fietsen geklaagd over China. Dumping tegen lage prijzen vanuit de nieuwe economische wereldmarkt lijkt schering en inslag te zijn geworden. Hoe valt de Chinese prijsdumping nog tegen te gaan? En hoe zit het eigenlijk op de fietsenmarkt? Rijden we dan allemaal op Chinese fietsen, zonder dat we dat eigenlijk weten? Fietsenproducent en kenner van de markt Johan Huygens is te gast.

  • Nederland afficheert zich graag als de logistieke natie bij uitstek, maar toch is een Vlaams bedrijf uit Wolvertem marktleider in de Benelux als het om opslag gaat. WDP, oftewel Warehouses De Pauw, kreeg deze week het predikaat  van Onderneming van het Jaar. Wat gaat er schuil achter de loodsen en magazijnen van het beursgenoteerde familiebedrijf? Steven Rombaut brengt het in kaart.

  • “Beelden die niemand onberoerd laten.” Zo omschreef minister van Welzijn Jo Vandeurzen de reportage van het VRT-programma Pano over misstanden in commerciële woonzorgcentra. Gebrekkige zorg, beloften die niet worden waargemaakt en te weinig personeel, dat ook nog eens zegt fors onder druk te staan: de private rusthuizen krijgen forse kritiek. Kan dat eigenlijk wel, een commercialisering van de zorg? Moet er niet meer personeel bijkomen en is dat nog wel te vinden? En wat zeggen de particuliere rusthuizen zelf? Vragen te over, die aan bod zullen komen tijdens een debat tussen Olivier Remy, sectorverantwoordelijke ouderenzorg van de christelijke vakbond LBC-NVK, en Véronique De Schaepmeester, gedelegeerd bestuurder van Vlozo, de koepel van private rusthuisuitbaters.

  • Het begon met advertenties op muren of affiches, daarna volgden kranten, radio en televisie en nu wordt het internet overspoeld met reclame. Toch steken marketingdeskundigen steeds meer tijd in ´influencing´. Via sociale media vragen of bekenden of voor sommige geheel onbekenden hun massale volgersschare op bepaalde producten willen wijzen. Wie wil verkopen of iets wil promoten, kan niet meer om influencers heen. Hoe werkt het in de praktijk? De Vrije Markt ging met een influencer op pad en bij Lieven Verstraete vertelt An-Katrien Casselman, met 146.000 volgers, haar verhaal.

  • Het heeft even geduurd, maar het resultaat mag er zijn”, zeiden bijna alle vier de leiders van de partijen die de nieuwe Nederlandse regering gaan vormen. Na 209 dagen formatie treedt eind van de maand het kabinet-Rutte III aan. De tegenstellingen tussen de vier regeringspartners zijn groot, maar dat geldt ook voor de plannen. Zeker op financieel-economisch terrein. De dividendbelasting verdwijnt, de vennootschapsheffing gaat verder omlaag en zelfs het heilig Hollands huisje van de hypotheekrente-aftrek gaat eraan. Met daar nog eens een algemene belastingdaling er bovenop. Tegelijkertijd is er een begrotingsoverschot en daalt de staatsschuld. Michaël Van Droogenbroeck brengt de nieuwe Nederlandse economische plannen in kaart en kijkt naar de mogelijke gevolgen voor ons land.

  • Dwangsommen van rechters of niet: de socialistische spoorbond staakt dinsdag, samen met ander overheidspersoneel. De christelijke en liberale vakbond doen er niet aan mee. Hoe kijkt de kleinste bond eigenlijk tegen de overheidsplannen aan, waar zoveel verzet tegen is van syndicale zijde? En heeft de liberale bond ACLVB misschien alternatieve plannen voor het regeringsbeleid?
   Gast: Mario Coppens.

  • Hoeveel hinder de spoorstaking op gaat leveren, is nog een grote vraag. Vast staat dat de mobiliteitsknoop er niet op zal verbeteren. Veel steden zoeken de oplossing voor de verkeersproblemen in deel- of stadsfietsen. Daar spelen nu ook particuliere ondernemingen steeds meer op in. In Brussel is sinds kort oBike actief, dat naast het bestaande systeem Villo deelfietsen aanbiedt. Het verschil met Villo is dat er geen aparte stations zijn, waar de fiets opgepikt kan worden, maar dat de tweewielers met een app snel zijn op te sporen op de plaats waar de vorige gebruiker die heeft achtergelaten. Achter dit systeem zit een grote Singaporese onderneming. Ook andere Aziatische spelers komen naar hier en gooien massaal deelfietsen op de markt, wat soms al leidt tot grote overlast. Is er een ook een Belgisch alternatief voor dit systeem? En wat zit er eigenlijk achter het idee om zo massaal deelfietsen te introduceren?
   Gasten: Bernard De Groote van de Vlaamse aanbieder Mobit en Sven Huysmans van adviesbureau The New Drive, gespecialiseerd in elektrische mobiliteit en fietssystemen.

  • Het is weer ´Hosanna´ op de beurzen. Record na record sneuvelt en er is  sprake van een AHT, een all time high, een hoogterecord. Dat gebeurt allemaal dertig jaar nadat de beurzen de grootste krach ooit beleefden. Staat dat nu ook weer te gebeuren? En wat verklaart de jubelstemming op de beurzen op dit moment? Michaël Van Droogenbroeck zet de beurscijfers op een rij geeft duiding.

  • De Belg heeft niet alleen een baksteen in de maag, die steen lijkt ook op het gaspedaal te liggen. Nederland mag dan zo´n zes miljoen inwoners meer hebben, toch kopen we in België bijna twee keer zoveel nieuwe auto´s. Daar zit het Nederlandse fiscale stelsel voor iets tussen. Op elke nieuwe auto is daar een aanschafbelasting van 43 procent te betalen. Daarnaast koopt de Belg ook graag een grotere wagen. Premiummerken als BMW, Mercedes en Audi zijn hier populair, zeker als het gaat om bedrijfswagens. Bovendien rijdt de Belg ook meer, per auto gemiddeld zo´n zes procent extra per jaar. En dat terwijl de files maar blijven toenemen. Hoe de Belg de auto uit te krijgen? Zou het Nederlandse model hier werken? Of is een mobiliteitsbudget beter, waarin ook fietsen fiscaal wordt beloond? Gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van ondernemersorganisatie VOKA presenteerde deze week een voorstel om de fiets als vervoermiddel voor het werk fiscaal veel interessanter te maken. Hij komt zijn plan verdedigen en discussieert over mobiliteit met Mathias Bienstman van de Bond Beter Leefmilieu.

  • Komt er nu een referendum of niet? Europa wacht gespannen af of Catalonië deze zondag naar de stembus kan gaan om zich uit te spreken over mogelijke onafhankelijkheid. Hoe kijkt de zakenwereld daarnaar? En hoe groot is de Catalaanse economie eigenlijk, ook in vergelijking met het totale Spaanse bruto binnenlands product? Steven Rombaut zet het op een rijtje en Lieven Verstraete praat met de Vlaamse ondernemer in Barcelona Tom Van der Heyden.

  • Europa moet digitaal gaan werken en ondernemen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch niet in Estland. Kort na de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie zette het Baltische land rigoureus een digitale koers in. Een onderneming oprichten kan er binnen aan half uur, allemaal online. Een vergadering van de regering gebeurt er zonder papieren documenten, de ministers zien alles alleen nog op hun beeldscherm. En Skype is van origine een Ests bedrijf. Reden voor de Europese Unie om in de Estse hoofdstad Tallinn een top van staats- en regeringsleiders te houden over de digitale EU. In de marge van die top ging Rob Heirbaut op bezoek bij een Vlaamse ondernemer die de digitale dynamiek van Estland aan den lijve ervaart.

  • De vlag in alle havens gaat zondag in top; het is voor de vijfde keer Vlaamse havendag. Het publiek mag uitgebreid rondkijken op schepen en in dokken. Ook de haven van Gent houdt open huis, kort vóór er een fusie komt met de Zeeuwse havens van Terneuzen en Vlissingen. De nieuwe havencombinatie moet grensoverschrijdend een belangrijke speler worden. Samen sterker staan, is het motto.
   Gast: Gentse havenbaas Daan Schalck.

  • Het personeel van Volvo Cars in Gent legt het werk neer. De werkdruk is te hoog, afspraken uit het verleden zijn niet nagekomen en de werkvloer vindt nergens een luisterend oor. De directie belooft beterschap, maar daar was wel een sociaal bemiddelaar voor nodig. Wat doet een sociaal bemiddelaar precies, wat is zijn rol en tot hoe ver mag een bemiddelaar eigenlijk gaan?
   Gast: bemiddelaars Patrick Mertens en Marc Verslijcke.

  • Hij was altijd al een ongewone minister van Financiën: de Griekse bewindsman Yanis Varoufakis viel vooral op door zijn motorhelm en jeans, waar zijn Europese collega´s in maatpak aan tafel schoven. Ook in de vergaderzaal was Varoufakis een buitenbeentje. Zijn linkse begrotingsbeleid en politiek om tegen de bezuinigingen in te investeren, viel niet goed in de rest van Europa. Na een half jaar als wervelwind door de Europese economische wereld te zijn geraasd, stapte Varoufakis halverwege 2015 op. Hij bleef echter niet stilzitten en richtte een pan-Europese politieke beweging op (DiEM 25) en verkondigde zijn begrotingsbeleid tot in zijn tweede vaderland Australië toe.  De Europese economie en ook de Griekse economie zit nu weer in de lift, zonder het beleid van Varoufakis te volgen. Hoe kijkt hij daar nu tegenaan? En blijft hij bij zijn oude economische recept? Michaël Van Droogenbroeck spreekt met Yanis Varoufakis.

  • De tekst van het zomerakkoord van de regering was nog niet droog of de socialistische overheidsbond kwam al met plannen voor acties. Volgende maand gaat het spoor al deels plat en ook andere overheidsdiensten zullen zijn getroffen, vooral de lokale besturen. Maar hoe staat het met de grootste vakbond, het ACV? Hoe beoordeelt ACV-voorzitter Marc Leemans het zomerakkoord en het morrelen aan vaste benoemingen en ambtenarenpensioenen? Staat zijn bond ook klaar voor acties? En hoe gaat het verder met het sociaal overleg? Tijd dus voor een gesprek met de ACV-voorman. Na de zomerrentrée praat Lieven Verstraete uitgebreid met Marc Leemans.

  • Het zomerakkoord houdt ook nog tal van andere sociaal-economische veranderingen in, zoals bijvoorbeeld de invoering van een effectentaks. Die zou maar liefst 254 miljoen euro moeten opbrengen. Zorgt dat voor onrust bij de vermogende Belg? Fiscaal advocaat Thierry Lauwers is onze gast. En collega Steven Rombaut brengt de belangrijkste maatregelen rondom de effectentaks in kaart.  

  • België een klein land? Vergeet het maar als om de wetenschap gaat. Liefst vier jonge Belgische wetenschappers zijn door het prestigieuze Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) geselecteerd voor hun ranglijst van beste vernieuwers onder de 35 jaar.

  • De zomer heeft zijn beste tijd wel gehad en de scholen zetten de poorten weer open. Voor veel ouders betekent dit dat ze ook hun portemonnee meteen open mogen trekken. De schoolfacturen lopen weer op, vooral in het middelbaar onderwijs, waar er geen maximumfacturen zijn. Welzijnszorg probeert met een aantal andere maatschappelijke organisaties te kijken hoe die facturen zijn in te dijken. Daarover loopt ook al een proefproject, waar 45 scholen aan deelnemen. Het probleem is vooral nijpend in het technisch onderwijs, waarvoor ouders relatief meer kosten moeten maken, waar het vaker leerlingen zijn uit minder bemiddelde gezinnen die voor het ´technisch´ kiezen. En dat terwijl juist het bedrijfsleven roept om meer technisch personeel op te leiden. Wat valt daar aan te doen?
   Gasten: projectcoördinator Colette Victor van Welzijnszorg en algemeen-directeur Vlaanderen van technologiefederatie Agoria Peter Demuynck.
  • Orkaan Harvey teisterde Texas en maakte veel slachtoffers. De streek rondom Houston is echter ook één van de economisch meest belangrijke regio´s van de Verenigde Staten met veel olie-industrie, grote raffinaderijen en forse belangen in de petrochemie. Wordt Harvey daarmee ook een orkaan voor de Amerikaanse economie? En wat betekent dit voor onze economie, de prijzen aan de pomp en biedt de Amerikaanse natuurramp ook kansen voor Belgische bedrijven? Bank KBC deed een onderzoek naar de economische effecten van Harvey. Michaël Van Droogenbroeck spreekt daarover met financieel econoom Tom Simonts van KBC.
  • In de laatste ‘De Vrije Markt’ voor de zomerpauze geven we u wat vakantietips mee. Zo is het lezen van mails of het opnemen van telefoontjes tijdens de vakantieweken geen goed plan. Het verhoogt de kans op een burn-out. Hoe kunnen we beter het evenwicht tussen het werk en het privéleven regelen?
   Gast: Professor Ralf Caers.
  • Voorzitter ACV-Transcom, kabinetschef tot algemeen directeur HR Rail. Het CV van Michel Bovy is goed gevuld. Deze week gaat hij met pensioen. Hoe kijkt het terug op zijn rijk gevulde carrière? En wat zijn de voornaamste uitdagingen bij het spoor?
   Gast: Michel Bovy.
  • Steven Rombaut trok deze week naar Ierland waar KBC zijn nieuwe digitale ambities voorstelde. Het groene land moet uitgroeien tot het digitale testlabo voor de bank. Hoe proberen ze dat te realiseren?
  • Krijgen de vele Fortis-aandeelhouders bijna tien jaar na de val van Fortis een schadevergoeding? Ageas, de opvolger van Fortis, heeft daar het nodige geld voor opzij gezet, maar de rechtbank van Amsterdam moet daar morgen eerst haar zegen over geven.
   Gast: Bart De Smet, topman Ageas.
  • Ruim een kwart van de Vlaamse KMO-bedrijfsleiders is ouder dan 55. Bij de zoektocht naar een overnemer komen eigen werknemers niet vlug in het vizier en dat is een gemiste kans. Volgens Peter Bosmans van Febecoop Adviesbureau zouden KMO's meer in eigen bedrijf moeten zoeken naar overnemers. In Frankrijk is de overdracht naar werknemers uitgegroeid tot een volwaardige piste: in elk departement werken er begeleidingsteams om bedrijven te helpen bij de transitie. Peter Bosmans begeleidt nu Vlaamse ondernemers bij hun zoektocht.
   Gasten: Peter Bosmans, Febecoop Adviesbureau en Urbain Verbruggen, bedrijfsleider bouw- en tuinbouwbedrijf.
  • Geen kinderarbeid, geen dwangarbeid, vrijheid van vereniging en recht op collectieve onderhandelingen. Dat zijn de basiswaarden waar de Internationale Arbeidsorganisatie op blijft hameren. We maken een balans op van de jaarlijkse vergadering van de IAO met vicevoorzitter Luc Cortebeeck.
  • Met verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, het rentebesluit van de ECB en de getuigenis van oud-FBI directeur Comey was het "super donderdag". Daar wordt dit weekend een vervolg aan gebreid met parlementsverkiezingen in Frankrijk en volgende week donderdag met een alweer beslissende eurogroep voor Griekenland. Heel wat politieke en macro-economische ontwikkelingen, wat is er de impact van op langere termijn?
   Gast: Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING.
  • Het schooljaar zit er bijna op.We maken een balans op van een VOKA project rond duaal leren. Leerlingen van het zevende jaar secundair onderwijs werden een jaar lang intensief opgeleid op de werkvloer van grote bedrijven als Monsanto, Umicore en Actemium. Dat gebeurde in nauw overleg met de betrokken TSO scholen. VOKA mikt op de sectoren voeding, chemie en metaal en wil met dit duaal leren de kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven verkleinen. De focus ligt op knelpuntberoepen als productieprocestecnieken. Zal het project jongeren aan een baan helpen?
   Gasten: Pieter Leuridan, VOKA en Steven De Backer, Actemium.
  • De zomer komt eraan en wie op vakantie in het buitenland belt of surft zal dat merken aan zijn telecomrekening. Er is immers positief nieuws over de roamingtarieven. Steven Rombaut legt uit wat er concreet verandert voor consumenten telecombedrijven.
  • We betalen anders en dus steeds meer digitaal. Banken passen zich daarop aan en hebben bijvoorbeeld minder personeel nodig, maar het betaalgemak voor de klant kan nog beter. Deze week lanceerden de grote banken daarom samen met de overheid het nieuwe digitale platform ´It´s me`. Dit vervangt alle wachtwoorden, gebruikersnamen, kaartlezers of speciale tokens. Snel en veilig betalen via een eenvoudige app, is de boodschap. Er waren wel wat opstartproblemen, maar inmiddels loopt ´It´s me´ wel en vanaf deze zomer zou digitaal bankieren via de telefoon echt snel en veilig mogelijk moeten zijn. Is België daarmee een voorloper op financieel gebied? En wat zijn de verdere ontwikkelingen?
   Gast: Kris De Ryck, topman van Belgian Mobile ID, het bedrijf achter ´It´s me´.
  • Innovatie en het starten van nieuwe bedrijven: de nieuwe initiatieven buitelen soms over elkaar heen. Vaak ligt de nadruk daarbij op kleine, startende technologische ondernemers. De maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, armoede, gebrek aan diversiteit of de gebrekkige mobiliteit, zijn echter vaak veel groter en ook daarvoor is innovatie nodig. Het project ´Radicale Vernieuwers´ kreeg daarom afgelopen week veel aandacht. ´Radicale Vernieuwers´ is een initiatief van de Sociale InnovatieFabriek, Radio 1 en De Standaard en zocht naar nieuwe producten, diensten of methodes om bij te dragen aan een schoner klimaat en een evenwichtiger economie. Vrijdag worden in ´Hautekiet´ de jury-, publieks- en klimaatprijzen bekend gemaakt. Maar wie zijn die winnaars? Wat doen zij precies en hoe willen zij duurzame projecten ook economisch rendabel maken?
   Gasten: Adje Van Oekelen, De Landgenoten en Lieven Demolder, Ducoop
  • Een Vlaams bedrijf dat jaren geleden klein begon, is inmiddels een internationale speler van formaat als het gaat om vermaak en vrije tijd. Studio 100 is binnenlands misschien het meest bekend van grote successen en programma´s als Mega Mindy, K3, Kabouter Plop en Samson en Gert, maar levert producties aan in meer dan honderd landen en is actief tot in Australië toe, met een omzet van meer dan 150 miljoen euro. Entertainment blijkt serieuze internationale handel, maar wat zijn de verdere plannen op die wereldmarkt van televisieproducties en pretparken? Welke stappen heeft Studio 100-CEO Hans Bourlon verder in gedachten? Michaël Van Droogenbroeck sprak met Bourlon en brengt de toekomst van het bedrijf uit Schelle in kaart.
  • Trump is in het land, en dat zullen we geweten hebben. Na een stop in Saoedi-Arabië, Israël en Italië komt hij in ons land het nieuwe gebouw van de NAVO plechtig inhuldigen. De bouw startte al in oktober 2010 en kost maar liefst 1,12 miljard euro. Binnenkort gaan daar 4.500 mensen werken. Gast: Renaud Chevalier, projectleider van de bouw en gedelegeerd bestuurder bij Assar Architects.

  • Aan de reis van de Amerikaanse president is ook een belangrijk economisch luik. Zo tekende Trump in Saoedi-Arabië voor maar liefst 350 miljard dollar aan contracten voor Amerikaanse bedrijven. Hoe staat het met het economisch beleid van Trump? Wat zijn de sterktes en zwaktes? We maken een algemene analyse.
   Gast: Paul De Grauwe, professor aan de London School of Economics.

  • Steven Rombaut sprak met Frank De Mol van De Belegger over UCB. Het aandeel beleefde zijn grootste crash sinds 1987. Kan het Belgisch farmabedrijf weer overeind krabbelen?

  • Volgende week viert de christelijke arbeidersbeweging Rerum Novarum. Dat is tevens ook de laatste voor afscheidnemend voorzitter Patrick Develtere van beweging.net. Luc Van Gorp ziet in het feest een aanleiding om te benadrukken dat we moeten vermijden om kwetsbaren en profiteurs op één hoop te gooien. Volgens hem is er in het neoliberale denken geen ruimte meer voor kwetsbaarheid.
   Gast: Luc Van Gorp, voorzitter CM
  • Bijna 250.000 Vlaamse gezinnen wisselden van energieleverancier via een groepsaankoop. Via groepsaankoop kan je een voordeliger tarief krijgen op je elektriciteit- en gasfactuur. Maar zijn groepsaankopen echt zo voordelig als ze lijken? En wat denken de energieleveranciers van dergelijke groepsaankopen?
   Gasten: Frederic Dumalin, business manager bij IChoosr en Jurgen Vandervelde, Sales & Marketing Manager bij Eneco
  • En tenslotte analyseert Michaël Van Droogenbroeck de relatie tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de beurskoers. Want de controverse rond Trump laat de beurzen sudderen. Zowel de beurzen in de Verenigde Staten als Europa kleuren rood. Heeft Trump niet alleen een politiek probleem? .
  • De stad Antwerpen wil jongeren met een migratieachtergrond sneller aan een job helpen via een nieuw project: duo for a job. Dat brengt een halfjaar een ervaren 50-plussers samen met een jongere. Die helpt hen met onder andere solliciteren en werkervaring op te doen. Zijn dergelijke projecten zinvol? En kunnen ze de lage werkzaamheidsgraad bij mensen met een migratieachtergrond aanpakken?
   Gast: Fons Leroy, afgevaardigd bestuurder bij de VDAB.
  • Wie vandaag doctoreert mag niet werken of een eigen zaak opstarten. Een serieuze handicap want maar liefst 80 procent van de doctoraatshouders vindt nadien buiten de universiteitsmuren een job. Ann Brusseel wil daarom de regelgeving aanpassen zodat doctoraatsstudenten kunnen doctoreren en ondernemen tegelijkertijd.
   Gasten: Vlaams Parlementslid Ann Brusseel (Open Vld) en Marc Goldstein (begeleidt studenten aan de VUB richting ondernemerschap).
  • ‘Sell in May and go away, but remember to come back in September.’ Het lijkt een handige vuistregel voor wie zijn eerste stappen zet in de beleggingswereld. Maar hoeveel waarde heeft zo’n toverspreuk anno 2017 eigenlijk nog? Steven Rombaut maakt een analyse.
  • Zondag kiezen de Fransen hun nieuwe president. Emmanuel Macron (En Marche) heeft in alle peilingen een forse voorsprong op Marine Le Pen (Front National). Als de peilingen het bij het rechte eind hebben wordt hij dus de nieuwe president. De werkloosheid schommelt in zijn land al jaren rond 10%. Europa kijkt ook met argusogen naar de inspanningen om het overheidstekort terug te dringen. Hoe staat de Franse economie ervoor en hoe sterk is ze verweven met ons land? We praten met Jan Van Hove, hoofdeconoom bij KBC.
  • De bouwsector maakt een digitale revolutie mee: computertechnologie wordt meer en meer gebruikt, niet alleen in het ontwerp op de tekentafel, maar ook in de uitvoering op de werf. Daarom zoekt de bouw meer en meer hoger opgeleiden die met de computer overweg kunnen zoals ingenieurs, tekenaars, project- en werfleiders. Zondag organiseert de Confederatie Bouw opnieuw een open wervendag. U kunt meer dan 175 werven over het hele land bezoeken. De Vrije Markt trok naar de Construction Academy in Diepenbeek en praatte er met Chris Slaets (directeur Confederatie Bouw Limburg) en Herman Verwimp (bedrijf Matthieu Gijbels).
   Gast: Bart Verhulst, bestuurder van de VBA (Belgische Vereniging aannemers grote bouwwerken).
  • Met haar 'Pijler voor Sociale Rechten' wil Belgisch EU-commissaris Marianne Thyssen wantoestanden op de arbeidsmarkt stoppen. Is dit de start van een socialer Europa? En volgende week maandag is het 1 mei, de feestdag voor iedere socialist. Toch lijkt het erop dat er niet veel redenen zijn om te feesten, de socialistische partijen hebben het namelijk overal in Europa moeilijk.
   Gast: Kathleen Van Brempt, Europees parlementslid.
  • Het eerste vliegtuig van Brussels Airlines landde al een maand geleden in de Indiase grootstad Mumbai. Maar pas afgelopen week werd de rechtstreekse verbinding officieel ingehuldigd. Brussels Airlines vliegt vanaf nu zo’n vijf keer per week naar India. Michaël Van Droogenbroeck vertrok samen met onder andere CEO Bernard Gustin en staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) op economische missie naar Mumbai. Wat is het belang van een rechtstreekse verbinding? En kan Brussels Airlines in gat het springen dat de Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways achterliet? Zij verhuisden immers hun activiteiten van Brussel naar Schiphol. Michaël Van Droogenbroeck vat samen.
  • De autosector kijkt met een bang hart naar de Brexit. Een auto bestaat immers uit zo’n 30.000 componenten die soms 15 landsgrenzen overschrijden voor ze in de auto belanden. De autosector vreest dat met de Brexit export en import een pak moeilijker zal worden. En bovendien is er de vrees dat de Brexit zal zorgen voor meer vertraging en administratie.
   Gast: Sigrid de Vries, secretaris generaal bij CLEPA, de Europese koepelorganisatie voor de automotive toeleveringsindustrie.
  • De Raad van Bestuur van Belfius heeft een mogelijke gedeeltelijke privatisering van de bank goedgekeurd. De federale regering moet de definitieve beslissing nog nemen maar is voorstander van een gedeeltelijke verkoop van de genationaliseerde bank. Is bankieren een kerntaak van de overheid ? Hoe zit het met de Belgische verankering? En hebben we een staatsbank nodig ? Hoe groot is het maatschappelijk belang van de bank? Michaël Van Droogenbroeck schetst de historiek van het verhaal.
   Gasten: Frank Vanaerschot, woordvoerder van “Belfiusisvanons.be” en Kamerlid Johan Klaps (N-VA)
  • De drie vakbonden eisen dat de federale regering bij de begrotingsopmaak een koerswending maakt en inzet op sociale en fiscale rechtvaardigheid. Dat hebben ze beklemtoond op een gezamenlijke persconferentie. En uit juridisch onderzoek blijkt dat ING België het recht heeft om 55-plussers te laten stoppen met werken, en toch een groot deel van hun loon te laten behouden. Zal dat gevolgen hebben voor andere bedrijven?
   Gast: Mario Coppens, voorzitter ACLVB.