Voor de meest recente afleveringen van De Markt kan je terecht op vrt.nu of vrt.nws. De afleveringen zijn slechts 1 maand beschikbaar.
Bekijk de vorige afleveringen van De Vrije markt


De Markt 23/11/2019

   

 

 • Week van de waarheid voor NewB
  De coöperatieve vennootschap NewB heeft steile ambities. Ze wil een nieuwe bank oprichten. Niet zomaar een bank, maar de eerste ‘ethische bank’ in ons land. Aan het project wordt al sinds 2011 gewerkt. Maar de tijd begint te dringen. Om te mogen starten als bank heeft NewB 30 miljoen euro startkapitaal nodig. Minder dan een week voor de deadline staat de teller op 8 miljoen. Zelf geloven ze er nog in, anderen hebben het project al doodverklaard. Journalist Steven Rombaut legt uit hoe NewB ontstaan is en waar zo’n nieuwe bank zoal aan moet beantwoorden. Met Koen De Vidts, bestuurder bij NewB, en professor financiën Alain Praet (KULeuven) hebben we het over de slaagkansen van NewB en over de voor- en nadelen van investeren in het project.
 • #localfriday
  Op 11 november was het Singles Day. Een dag waarop (web)winkels uitpakten met fikse kortingen voor vrijgezellen. Het fenomeen komt overwaaien uit China en probeert hier voet aan de grond te krijgen. Volgende week vrijdag is het dan weer Black Friday. Ook een dag waarop diezelfde winkels opnieuw met grote kortingen zwaaien. Black Friday ontstond dan weer in de VS en raakt ook hier vlot ingeburgerd. Voor ‘onze’ winkels is het vaak moeilijk opboksen tegen die mega-initiatieven. Daarom wordt deze week voor het eerste een ‘Local Friday’ georganiseerd. Een warme oproep om óók te kopen bij de ambachtelijke Vlaamse makers van mode, juwelen, accessoires, streekproducten en zo meer. De Markt ging langs in het atelier van handtasontwerpster Griet Aesaert. Initiatiefneemster van Local Friday Sofie Smolders komt naar de studio.
 • Tip van de inspecteur
  Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over het bordje ‘niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen’.

De Markt 16/11/2019

   

 

 • Winst voor iedereen
  Winst voor iedereen. Zo heet het jongste boek van de Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz. Niet de eerste de beste. Hij heeft 40 eredoctoraten meer dan u en ik, gevierd professor aan de Columbia University, hoofdeconoom van de wereldbank geweest en, last but not least, winnaar van de nobelprijs economie in 2001. Auteur ook van een aantal kritische boeken over de wereldeconomie. In ‘Winst voor iedereen’ is dat niet anders. Stiglitz klaagt de enorme macht van een aantal grote bedrijven aan, in een te weinig gereguleerde markt, wat uitmondt in een grotere maatschappelijke ongelijkheid. De overheid staat buitenspel. Economisch journalist Steven Rombaut, kon Joseph Stiglitz strikken voor een gesprek.
 • Sector in de kijker: slagerijen
  Elke week verdwijnt in ons land een slagerij. Dat meldde zelfstandigenorganisatie NSZ laatst. De Markt ging langs bij slagerij Bouzian in Hoboken. Een Marokkaans-Belgische familiezaak die het wél heel goed doet. Met slager Hendrik Dierendonck hebben we het in de studio over zijn sector. Waarom verdwijnt de kleine slager? En wat wil hij doen om die trend te keren?
 • De slaagkansen van de Libra
  North Sea Wind is een initiatief van burgerparticipatie rond een windmolenproject op de Noordzee. Maar de interesse van die burger is blijkbaar minder groot dan gehoopt, want de teller van North Sea Wind stokt op 8 miljoen euro. Een groep rond de familie Colruyt engageert zich nu om het opgehaalde bedrag te verhogen tot 15 miljoen euro, om het project en de beloofde rendementen te redden. Michaël Van Droogenbroeck zet de voor- en nadelen van dergelijke coöperatieve initiatieven op een rijtje.
 • Tip van de inspecteur
  Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over klachten bij de tandarts.

De Markt 09/11/2019

   

 

 • De federale stilstand
  Veel beweging in de Wetstraat deze week, al was dat vooral om de totale stilstand vast te stellen. De twee preformateurs lukten niet in hun opdracht. En nu is het dus aan informateur en PS-voorzitter Paul Magnette. Hij mag van een wit blad helemaal opnieuw beginnen. Een nieuwe federale regering is dus niet voor meteen. En dat terwijl de begroting verder ontspoort en maatregelen voor de financiering van de sociale zekerheid zich opdringen. We hebben het er in onze studio over met Pieter Timmermans van het VBO en Miranda Ulens van het ABVV.
 • Jumbo: nieuwe speler op de supermarkt-markt
  Jumbo opende deze week zijn eerste winkel in België. In Nederland is de supermarktketen op korte tijd de belangrijkste uitdager geworden van marktleider Albert Heijn. En nu dus ook in ons land. Welke ambities heeft Jumbo in België en hoe haalbaar zijn die? Steven Rombaut sprak erover met de financieel directeur van Jumbo Ton Van Veen en met retail-expert Jorg Snoeck.
 • 50 jaar Samsung
  Samsung viert feest. Het elektronicamerk bestaat deze maand precies 50 jaar. Het bedrijf dat in 1969 begon met de productie van specifieke elektronische componenten voor televisietoestellen in Zuid-Korea, groeide uit tot een gigantische wereldspeler, die elk jaar meer dan 500 miljoen toestellen verkoopt. Van smartphones en televisietoestellen over wasmachines en koelkasten tot –jawel – graafmachines en schepen. We blikken terug en vooruit met Menno van den Berg, de grote baas van Samsung in de Benelux.
 • Tip van de inspecteur
  Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over oplichting op tweedehandssites.

De Markt 26/10/2019

   

 

 • Struikelen in stijl
  De Markt was er drie jaar geleden bij toen Ruth Janssens haar pas opgerichte start-up Small Teaser voorstelde aan potentiële investeerders. Een avontuur waar ze samen met broer Stijn aan begon en waarvoor ze haar goedbetaalde, vaste job liet varen. Vandaag bestaat Small Teaser niet meer. Een reeks tegenslagen leidde tot het faillissement van Small Teaser begin dit jaar. Ruth Janssens schreef daar nu een boek over: struikelen in stijl. Daarmee wil ze faillissementen uit de taboesfeer halen. Ook ondernemen is vallen en opstaan. Struikelen is niet hetzelfde als falen. Ze is onze gast.
 • Sector in de kijker: pretparken
  De zomermaanden zijn logischerwijs dé topperiode voor pretparken in ons land. De combinatie van vakantie en mooi weer, lokken veel volk naar de attractieparken. Maar steeds meer themaparken blijven grote delen van het jaar open. De herfstvakantie is een belangrijk piekmoment. Pretparken maken zich dan ook klaar om komende week heel wat bezoekers te ontvangen. Pompoenen, spinnenwebben en heksenhoeden zorgen voor een Halloweensfeertje en de attracties krijgen nog een laatste veiligheidscheck. Zo ook in Bobbejaanland. De Markt volgde de laatste voorbereidingen in het park, voor de grote herfsttoeloop. In de studio praten we met Bart Vermeulen van Riebedebie, koepel van attracties en musea.
 • De slaagkansen van de Libra
  Facebook wil volgend jaar uitpakken met een eigen munt. Een digitale munt met de naam Libra die geïntegreerd zou worden in facebook en whatsapp en waarmee gebruikers onderling betalingen kunnen uitvoeren, buiten de bank om. Op papier wil facebook het ons vooral zo gemakkelijk mogelijk maken, maar critici vrezen dat de echte beweegredenen minder nobel zijn. CEO Mark Zuckerberg mocht deze week proberen de commissie financiën van het Amerikaanse Congres te overtuigen. Wat moeten we denken van de Libra? Financieel journalist Steven Rombaut schept klaarheid.
 • Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over misbruik van het bekende CE-label.

De Markt 19/10/2019

   

 

 • To brexit or not to brexit
  Zaterdag wordt een zoveelste cruciale dag in de brexit-saga. Na lang onderhandelen heeft Boris Johnson een nieuwe deal kunnen sluiten met de EU. Vraag is of hij deze deal zaterdag door het parlement krijgt. Iets was zijn voorganger Theresa May tot drie keer toe niet lukte. Wordt ook dit nieuwe akkoord niet goedgekeurd door het Britse parlement, zal Johnson opnieuw om brexit-uitstel moeten vragen. Bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk weten dan nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Voor hen blijft de onzekerheid voortduren. We praten erover met Dirk Van Steerteghem van Flanders Investment and Trade.
 • Bedrijven en hun afval
  Wat u thuis niet mag, mogen bedrijven ook niet. Ook bedrijven moeten hun afval keurig sorteren. Niet minder dan 21 afvalstoffen moeten verplicht gescheiden opgehaald worden: hout, puin, piepschuim, glas, textiel, batterijen, enz... Vanaf 2021 komt daar nog een afvalsoort bij: etensresten. Ook dat zal dan niet meer in het restafval terecht mogen komen. Bij Foodmaker doen ze dat sorteren van etensresten nu al netjes. Renewi is het bedrijf dat de ophaling en verwerking doet. De Markt mocht een kijkje nemen in beide bedrijven om vast te stellen hoe dat precies gebeurt. In de studio gaan we erover door met Jan Verheyen van OVAM; de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij.
 • Resultaten vs. prognoses
  Nogal wat beursgenoteerde bedrijven publiceren dezer dagen de resultaten van het derde kwartaal. En die zijn overwegend goed. Tegelijkertijd zijn de economische prognoses en voorspellingen eerder negatief, door de handelsspanningen tussen de VS en China om maar iets te noemen. Welke richting gaat het uit? Michaël Van Droogenbroeck maakt de analyse, samen met Erik Joly, hoofdeconoom van ABN Amro.
 • Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over phishing.

De Markt 12/10/2019

   

 

 • Weg met de duolegaten
  De Vlaamse Regering kwam deze week met de langverwachte begrotingscijfers op de proppen. Opvallende maatregel in het pakket besparingen, is de afschaffing van het systeem van duolegaten. Een toepassing in het erfrecht voor erfenissen die niet in rechte lijn kunnen, waarbij door het opnemen van een goed doel in het testament, er minder erfbelasting betaald moet worden. Een win-win-situatie dus voor het goede doel én de ontvanger van de erfenis. Maar daar wil de nieuwe Vlaamse regering dus komaf mee maken. Het moet de begroting 75 miljoen extra erfinkomsten opleveren. We praten erover met advocaat Anton Van Zantbeek, die heel wat van die duolegaten heeft opgemaakt.
 • Sector in de kijker: de apotheek
  Het Tongerse Farmaline werd onlangs verkozen tot webshop van het jaar. Farmaline is een grote online apotheek. Het onlinegebeuren heeft dus ook de pharmasector bereikt, al blijft de verkoop voorlopig beperkt tot voorschriftvrije geneesmiddelen en gezondheidsproducten. Maar wat niet is, kan nog komen. Een evolutie waar niet iedereen in de sector warm van wordt. Want een apotheker doet meer dan pillen verkoper. Over de uitdagingen en kansen in de sector hebben we het met Hilde Deneyer van het Vlaams Apothekers Netwerk.
 • Onderneming van het jaar
  Kinepolis is verkozen tot onderneming van het jaar. De bioscoopgroep haalde het van Actief Interim, bouwbedrijf Aertssen en Schoenen Torfs. Financieel journalist Steven Rombaut sprak met CEO Eddy Duquenne en maakt het profiel op van de winnaar.
 • Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over rookmelders.

De Markt 05/10/2019

   

 

 • Jambon I uit de startblokken
  Maandagochtend waren ze er eindelijk uit, de onderhandelaars voor een nieuwe Vlaamse regering. Op een persconferentie lichtte de nieuwe minister-president een aantal hoofdlijnen uit het verse regeerakkoord. Helemaal bovenaan: “Vlaanderen moet zich spiegelen aan de Scandinavische landen en moet economisch vooruit”. Meer concreet: een werkgelegenheidsgraad van 80% en 120.000 nieuwe jobs tegen 2024, dat is het streven. In De Markt reageert Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van VOKA, op de economische krachtlijnen van het regeerakkoord.
 • De Belgische maakindustrie
  Zondag is het Open Bedrijvendag. Een dag waarop vooral de maakindustrie in Vlaanderen de deuren open zet voor het grote publiek. Eén van die bedrijven is badstoffenweverij Clarysse uit het West-Vlaamse Pittem. Zij doen dat voor het eerst. De jongste jaren is er fors geïnvesteerd in een modern machinepark dat ervoor zorgt dat een groot deel van de productie - en dus ook de jobs – hier blijven. In de studio praten we met Dirk Torfs, CEO van Flanders Make, een onderzoekscentrum dat Vlaamse maakbedrijven ondersteunt in ontwikkeling en innovatie.
 • Tip van De Inspecteur
  We sluiten het programma af met ‘de tip van De Inspecteur’. Elke week brengt Sven Pichal een handige consumententip mee, die hij opstak in zijn radioprogramma De Inspecteur. Deze week over misgelopen plastische chirurgie.

De Markt 28/09/2019

   

 

 • Vind de ware... medewerker
  Bij een sollicitatie denken we spontaan aan een gesprek tussen de werkgever en een mogelijke nieuwe werknemer op basis van het CV van die laatste. Een paar standaardvragen en –testen en klaar. Jammer, vindt Eveline Schollaert, professor Human Resources aan de UGent, want nog te vaak leidt dat tot een mismatch tussen bedrijf en werknemer waardoor het vroeg of laat toch spaak loopt. In ‘vind de ware... medewerker’ gaat ze - wetenschappelijke bevindingen in de hand - op zoek naar good practices en tips voor werkgevers en werkzoekenden om het selectieproces succesvoller te laten verlopen. Ze is onze gast.
 • Sector in de kijker: Drones
  “Wat als... een drone dat werk nu eens zou overnemen”? Ooit was het een dromerig toekomstbeeld maar meer en meer is het de realiteit. In de meest uiteenlopende takken van onze economie worden drones morgen een belangrijk onderdeel van de werking. Deze week startte in Antwerpen de testfase van een project waarbij drones voortaan bloed- en urinestalen van het ene naar het andere ziekenhuis vliegen. Maar de toepassingen zijn eindeloos. Wat dacht je van pakjesbezorging met een drone, een drone als een vliegende flitspaal voor de politie, een blusdrone voor de brandweer of een drone die bewakingsopdrachten overneemt? Hoe ver staan we? Hoe nabij is die toekomst? En welke obstakels zijn er nog? Vragen voor Mark Vanlook, CEO van Droneport waar al die toepassingen getest worden.
 • De rol van hedgefondsen
  Tussen al het andere nieuws over het faillissement van Thomas Cook, viel ons het bericht op dat een aantal zogenaamde ‘hedgefondsen’ een kwart miljard verdiend hadden aan dat faillissement. Meer nog, ze hadden een hand in het falen van de ultieme reddingsonderhandelingen. Hoe zit dat precies? Hoe werken hedgefondsen? Moeten we ze dringend aan banden leggen, of net niet? Financieel journalist Steven Rombaut legt uit.
 • We sluiten het programma af met ‘de tip van De Inspecteur’. Elke week brengt Sven Pichal een handige consumententip mee, die hij opstak in zijn radioprogramma De Inspecteur. Ook hij had het over Thomas Cook, meer specifiek over de vraag wat er nu gebeurt met waardebonnen van de reisorganisator.

De Markt 21/09/2019

   

 

 • STEM
  In 2012 definieerde de Vlaamse Overheid doelen om het aantal leerlingen dat kiest voor zogenaamde STEM-opleidingen op te krikken tegen 2020. STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. De arbeidsmarkt schreeuwt om technische profielen, maar onbekend is onbemind en dus blijven veel jongeren weg van die technische opleidingen. Toponderneemster Françoise Chombar, CEO van Melexis, zette haar schouder onder het project. Ze is voorzitter van het STEM-platform. In de Markt houdt ze de voorlopige resultaten van het actieplan tegen het licht. Lieselot Van Gysel is een jonge leerkracht Elektromechanica aan het GTI in Beveren. Ook zij probeert jongeren warm te maken voor STEM. De Markt nam een kijkje in haar klas.
 • Hoe moet het verder met Huawei?
  De Chinese smartphoneproducent Huawei lanceerde deze week zijn nieuwe smartphone, de Mate 30. Wat het nieuwe pronkstuk moest worden, werd een mager beestje. Door de Amerikaanse boycot mag Huawei het Androidbesturingssysteem van Google niet langer op zijn toestellen installeren. De lancering van de Mate 30 kwam te vroeg voor een eigen besturingssysteem, en dus moeten gebruikers het stellen zonder ‘echt’ besturingssysteem en zonder populaire apps als youtube, GMail en Google Maps. Hoe moet het verder met Huawei? Is dit het begin van het einde voor de relatief jonge speler op de Europese markt? Of hebben de Chinezen een plan? Vragen voor onze Tech-journalist Loutfi Belghmidi.
 • Mijn kotbaas is een multinational
  Met de start van het nieuwe academiejaar zijn heel wat studenten op zoek naar een studentenkamer, of een studentenkot zoals dat veelal toepasselijk heet. Maar de markt van studentenkoten is in volle evolutie. Waar vroeger oude, lichtjes versleten kamers in herenhuizen de norm waren, zijn vandaag luxekoten aan een opmars bezig. Dat heeft te maken met de komst van grote bedrijven die zich op de sector wierpen. Xior, bijvoorbeeld is een beursgenoteerd bedrijf. De grootste kotbaas van het land, met forse uitbreidingsplannen. De Markt sprak met Christian Teunissen van Xior. Michaël Van Droogenbroeck zoomt in op de mogelijkheden om te beleggen in vastgoed.
 • We sluiten het programma af met ‘de tip van De Inspecteur’. Elke week brengt Sven Pichal een handige consumententip mee, die hij opstak in zijn radioprogramma De Inspecteur. Deze week over factuurfraude.

De Markt 14/09/2019

   

 

 • De toekomst is elektrisch
  Donderdag is in Frankfurt het tweejaarlijkse autosalon gestart. Ondanks het forfait van nogal wat constructeurs, blijft Frankfurt de hoogmis van de Europese autowereld. Het gespreksonderwerp dit jaar: de elektrische wagen. Onder druk van hoge Europese boetes, hebben constructeurs de ommeslag gemaakt en stellen in Frankfurt hun nieuwste elektrische modellen voor. En opvallend, dat zijn niet alleen peperdure luxewagens. Volkswagen bijvoorbeeld, stelt de ID-3 voor. Een volledig elektrische wagen die rond de 30.000 euro gaat kosten. Staan we aan de vooravond van de definitieve doorbraak van het elektrisch rijden? We praten erover met Bart Massin van AVERE, een koepelorganisatie die zich inzet voor elektromobiliteit.
 • “Sector in de kijker: appelen en peren”
  Mario Vanhellemont is appel- en peerteler in het Hageland. Een job die hij met veel passie en toewijding uitoefent, samen met broer Gert. De oogst is bijna afgelopen en Mario en Gert blikken terug op een moeilijk jaar. Hittegolven hebben veel fruit beschadigd en ook de Russische boycot, die vijf jaar geleden inging, blijft de fruittelers parten spelen. Onze ploeg mocht een dag mee plukken. In de studio praten we voort met Pieter Timmermans van de Boerenbond.
 • Streamingoorlog op til?
  Met maar liefst 150 miljoen actieve accounts, is Netflix wereldwijd dé referentie geworden voor wie graag films ziet en series verslindt. Maar er zijn kapers op de kust in de streamingmarkt. Dat Disney met een eigen dienst komt, was al langer geweten. En nu Apple laat weten dat het op 1 november van start gaat met TV+, kan de concurrentiestrijd helemaal beginnen. Is het een zegen voor de consument die nóg meer aanbod krijgt? Of dreigt hopeloze versnippering? Financieel journalist Steven Rombaut zoekt het uit.
 • We sluiten het programma af met ‘de tip van De Inspecteur’. Elke week brengt Sven Pichal een handige consumententip mee, die hij opstak in zijn radioprogramma De Inspecteur. Deze week over het versturen van originele documenten en waarom dat niet altijd een goed idee is.

De Markt 07/09/2019

   

 

 • Herstructurering bij KBC
  Het nieuws dat KBC de komende 3 jaar 1400 jobs schrapt, kwam niet helemaal als een verrassing. De bank was al langer bezig met een efficiëntie-oefening. En KBC is ook niet de enige grootbank die drastisch ingrijpt. Op 10 jaar tijd zijn in de bankensector meer dan 12.000 jobs verdwenen. Volgens Karel Van Eetvelt, topman bij Febelfin dat de banken in ons land vertegenwoordigt, zijn de hervormingen in de sector broodnodig om de voorbijrazende trein der digitalisering niet te missen. Hij is onze gast.
 • “Minder en groenere vliegtuigen”
  70.000 werknemers, 150 vliegtuigen, 330 hotels, 17 cruiseschepen en bestemmingen naar meer dan 100 landen. Het zijn de indrukwekkende kerncijfers van TUI, de grootste reisorganisator van Europa. Collega Riadh Bahri kon Friedrich Joussen, de CEO van de TUI group, strikken voor een gesprek. Hij blikt terug op een tegenvallende eerste jaarhelft, vooral te wijten aan de problemen met de Boeing 737 Max. Maar hij kijkt ook vooruit naar dé grote uitdaging van de luchtvaartsector: milieu-impact. Van taksen wil hij niet weten, maar Joussen voorspelt een toekomst met minder vliegtuigen en groenere vliegtuigen. Vliegen op waterstof bijvoorbeeld, daar wil hij op inzetten. In de studio praten we na met Wouter De Wulf, transporteconoom aan de Universiteit van Antwerpen.
 • Wat beslist de ECB?
  De Europese Centrale Bank komt volgende week donderdag op de proppen met nieuwe maatregelen om de economie aan te zwengelen. Een verdere renteverlaging, bijvoorbeeld. Maar er wordt ook gekeken naar andere, meer omstreden stimuli, zoals het hervatten van obligatie-aankopen. Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck kijkt vooruit en schat in wat de mogelijke ECB-maatregelen voor u en mij betekenen.

De Markt 29/06/2019

   

 

 • CEO FOR ONE MONTH. Eén maand lang echt aan het hoofd staan van The Adecco Group in België. 3.500 jongeren gingen de uitdaging aan, de 21-jarige Kasper De Smaele ging met de eer lopen. Kasper zit nu volop in zijn CEO-rol, hij wordt daarbij begeleid door Nico Reeskens, de country manager van uitzendgroep Adecco. Beiden zijn te gast in de studio van De Markt. We willen weten waarom Adecco zoveel energie in het project ‘CEO for One Month’ steekt. En bij Kasper peilen we naar zijn eerste ervaringen. En trouwens, verdient hij deze maand ook wat een heuse CEO verdient?
 • ONZE TENTENBOUWERS ZIJN TOP. Dezer dagen zijn ze te bewonderen op de festivalterreinen van Werchter: de indrukwekkende tenten die luisteren naar namen als The Barn, The Hive en The Club. Die tenten zijn ontworpen, gemaakt en geplaatst door het bedrijf Veldeman uit Bree. 100 werknemers zijn er aan de slag, ze maken tenten in alle vormen en maten, onder andere om sportterreinen te overdekken of zelfs voor militaire toepassingen. Veldeman haalde zopas ook een erg belangrijk internationaal contract binnen. De Markt trok op reportage naar Bree voor meer tekst en uitleg.
 • F35: VLAAMSE LUCHTVAARTBEDRIJVEN BOUWEN MEE. Ons land investeert de komende jaren 3,4 miljard in de aankoop van 34 nieuwe F-35 gevechtstoestellen. Die moeten de oude en versleten F-16's vervangen. Een gigantisch defensiecontract is dat. De regering heeft dus gekozen voor de F-35 van de Amerikaanse producent Lockheed Martin. Als tegenprestatie zou een deel van het werk van het F-35 programma aan Belgische bedrijven worden toegewezen. BMT Aerospace uit Oostkamp is er daar één van en maakt vandaag al onderdelen voor die F-35. Onze defensiespecialist Jens Franssen trok op reportage en geeft toelichting in de studio van De Markt.
 • BETALEN IN VAKANTIELANDEN: WAAR MOET JE OP LETTEN? De zomer is begonnen, en hoe! De grote vakantie start, tienduizenden vertrekken op reis naar het buitenland. Betalingen verrichten in vakantielanden kan soms tot extra kosten leiden. Waarop moet je letten als je geld afhaalt, of betaalt met je bankkaart op reis? En betaal je het best met je debetkaart? Of je kredietkaart? Of toch cash? Of met je smartphone? Financieel journalist Steven Rombaut vroeg het allemaal aan Karel Van Eetvelt van Febelfin. Tips & tricks dus om ervoor te zorgen dat die zonnige zomervakantie niet wordt verpest door extra bankkosten.

De Markt 22/06/2019

   

 

 • IEDEREEN AAN BOORD. Vakbonden en werkgevers binnen de SERV, de Sociaal-Economische Raad Vlaanderen, scharen zich achter 20 voorstellen om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken. ‘Iedereen aan boord’ en zoveel mogelijk mensen aan de slag, dat is het uitgangspunt. Want nu is er een blijvende schaarste aan geschikte arbeidskrachten, sommige knelpuntberoepen krijgen de vacatures maar niet ingevuld, het is vijf voor twaalf. Een prioritair werkpunt voor de volgende Vlaamse Regering dus. De sociale partners komen eendrachtig met hun voorstellen naar de studio, Sven Pichal praat met SERV-voorzitter Caroline Copers (Vlaams ABVV) en ondervoorzitter Danny Van Assche (Unizo).
 • DAG FONS. Fons Leroy, sinds 2005 afgevaardigd-bestuurder bij de VDAB, gaat met pensioen. Tijd voor een afscheidsinterview in De Markt. Leroy werd overheidsmanager van het jaar en stuurde de VDAB het digitale tijdperk in, een verwezenlijking waar hij trots op is. De VDAB is ook één van de beter presterende arbeidsbemiddelaars in de EU. Een mooi palmares, of kan het nog beter?
 • NAMING AND SHAMING. De Internationale Arbeidsorganisatie in Genève bestaat 100 jaar. Jaarlijks worden landen die de internationale arbeidsnormen schenden met naam en toenaam genoemd. Het gaat dan over kinderarbeid, wanbetaling, uitbuiting, dwangarbeid, vakbondsvervolging of vervolging van werkgeversorganisaties. ‘Naming and shaming’ dus. ACV-voorzitter Marc Leemans zit namens de werknemers de commissie voor die hierover rapporteert. Een verslag van Chris De Nijs uit Genève.
 • 270.000 CLAIMS. Ageas krijgt heel wat meer claims van gedupeerde Fortis-aandeelhouders binnen dan eerst verwacht. Het zijn er al meer dan 270.000. Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck bekijkt wat de gevolgen kunnen zijn.
 • VROUWEN AAN DE TOP. De Markt heeft deze maand een aantal vrouwelijke leidinggevenden uit het bedrijfsleven te gast. Glazen plafond of niet, meer vrouwen lijken op de topposities in onze bedrijven terecht te komen. Of is dat maar schone schijn? Deze week heeft De Markt Pascale Van Damme, managing director van Dell Technologies Belux te gast. Zij is een actief promotor om meer vrouwen op leidende posities te krijgen, ook in haar eigen bedrijf. Hoe ze dat aanpakt, legt ze uit in onze studio.

De Markt 15/06/2019

   

 

 • WIJ MAKEN UW KEUKEN. De keukensector in ons land boert niet slecht. Tussen 100.000 en 125.000 keukens worden jaarlijks verkocht. De concurrentie in de sector is hevig, er worden regelmatig grote kortingen en ‘gratis vaatwassers’ gegeven. En ook met opvallende reclamefilmpjes proberen de keukenbouwers elkaar de loef af te steken. Wie daarbij een nationale bekendheid werd, is Donald Muylle. De baas van keukenfabrikant Dovy Keukens is te gast in De Markt, en komt vanuit zijn fabriek in Roeselare rechtstreeks naar onze studio. ‘Wij maken uw keuken, in België’ is de bekende slagzin van Donald Muylle. De Markt maakte een reportage in de keukenfabriek van Dovy en trok ook naar Ikea, naar verluidt de verkoper van het grootste aantal keukens in ons land. Houden de Belgische keukenproducenten stand tegen het grote aanbod van Duitse en andere importkeukens? We vragen het ook aan Filip De Jaeger, die binnen Fedustria de hout- en meubelbedrijven verenigt. Belgische keukens eerst?
 • VROUWEN AAN DE TOP. De Markt heeft deze maand een aantal vrouwelijke leidinggevenden uit het bedrijfsleven te gast. Glazen plafond of niet, meer vrouwen lijken op de topposities in onze bedrijven terecht te komen. Of is dat maar schone schijn? Deze week heeft De Markt Sabine Everaet te gast. Ze is verantwoordelijk voor de IT-afdelingen van The Coca-Cola Company in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. In 2011 kreeg ze als eerste vrouw in België de titel van ‘CIO of the year’. Sabine Everaet is bij Coca-Cola ook voorzitster van de Europese ‘Women’s Leadership Council’. Het bedrijf stimuleert vrouwen om te groeien in leiderschapsposities. En ook opmerkelijk: Coca-Cola heeft als interne doelstelling om het aantal vrouwen in leidinggevende functies op 50% te brengen. Lukt dat?
 • VRAGEN OVER UW BELASTINGSBRIEF. Ook dit weekend zullen velen onder u zich op de jaarlijkse belastingaangifte storten. En zoals ieder jaar levert dat massa’s vragen op. Vragen die onze redactie verzameld heeft en waar financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck samen met Francis Adyns van de overheidsdienst Financiën een antwoord op geeft. Enkele van de ‘populairste’ thema’s komen aan bod in De Markt, nog heel wat andere vragen worden beantwoord op onze site vrtnieuws.be. U kijkt toch ook? Want dit zijn vijf minuten in De Markt waar u geld mee kan verdienen.

De Markt 08/06/2019

   

 

 • NIEUWE BLAUWE ZAK. Plastic sorteren wordt nu nog makkelijker. Botervlootjes en yoghurtpotjes kunnen terecht in de nieuwe blauwe zak, daar mogen 14 types plastic in.  Afvalverwerkers zoals Indaver passen hun installaties aan om de verschillende soorten plastic apart te sorteren. Maar wat gebeurt er daarna? Kunnen al die plastics hoogwaardig gerecycleerd worden? Dat moet dan in buitenlandse installaties gebeuren, in eigen land hebben we die capaciteit (nog) niet. En wat met het gesorteerde plastic waar geen recyclage voor mogelijk is? Komt dat dan toch gewoon in de verbrandingsovens terecht? De Markt ging kijken naar de vernieuwde sorteerinstallaties van Indaver. In onze studio praten we met Patrick Laevers van Fost Plus en met professor Steven De Meester van de UGent. Sorteren we om uiteindelijk toch te verbranden? Dat is de vraag.
 • DE BEDRIJFSLEIDER IS EEN VROUW. De Markt heeft de volgende weken een aantal vrouwelijke leidinggevenden uit het bedrijfsleven te gast. Glazen plafond of niet, meer vrouwen lijken op de topposities in onze bedrijven terecht te komen. Of is dat maar schone schijn?  Daphne Deckers is de jonge managing director van staalbouwbedrijf Ferrokonstrukt. Een vrouw aan de top in de staalsector, da’s in elk geval ongewoon. Zelf kijkt ze er heel nuchter tegenaan. Een gesprek over vrouwelijk leiderschap, harde tantes en de schoonheid van staalconstructies.
 • DE GLAZEN BOL VAN WUNSCH. Gouverneur Pierre Wunsch licht de economische vooruitzichten van de Nationale Bank toe. Niet onbelangrijk in het licht van de komende regeringsvorming.  Hoe evolueert onze inflatie? Wat zijn de groeiverwachtingen? En wat met de arbeidsmarkt en de overheidsfinanciën? Financieel journalist Steven Rombaut kijkt mee naar de toekomst en geeft duiding.
 • MALAFIDE SLOTENMAKERS. De Inspecteur op Radio 2 krijgt vaak klachten over malafide slotenmakers. Regelrechte bedriegers, die voor een spoedklus soms tot meer dan duizend euro durven aan te rekenen. Contant te betalen trouwens! De Vlaamse Slotenmakers Unie en de overheidsdienst Economie ondernemen actie. Ze lanceren een gedragscode voor slotenmakers: een lijst met afspraken waaraan ze zich moeten houden als ze consumenten in nood helpen. Of dat zal volstaan om de cowboys in de sector een halt toe te roepen? We vragen het aan Alain Bosny van de Vlaamse Slotenmakers Unie.

De Markt 01/06/2019

   

 

 • HIGH-TECH EIWITVERVANGERS. De ontwikkeling van nieuwe eiwitvervangers, daar wil innovatieplatform Flanders’ FOOD  samen met universiteiten, de overheid én gespecialiseerde bedrijven sterker op inzetten. De Markt gaat kijken bij Avecom in Wondelgem. Daar werken ze aan een methode om eiwitten voor de voedingsindustrie te kweken via fermentatie op basis van bacteriën: microbiële eiwitten dus.  Quorn is al een voorbeeld van zo’n eiwitbron.  De ‘nieuwe’ eiwitvervangers hebben een lage ecologische voetafdruk en kunnen bijvoorbeeld eiwitbronnen zoals soja, vismeel of vlees vervangen in voedingsproducten. Een handvol Vlaamse bedrijven is bezig met die hoogtechnologische ontwikkeling, een doorbraak kan belangrijk zijn voor een veelvoud van Vlaamse én internationale voedingsbedrijven. In de studio van De Markt praten we hierover met Marie Demarcke, innovatiemanager bij Flanders’ FOOD.
 • RERUM NOVARUM. Naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging, praten we in onze studio met Peter Wouters, voorzitter van Beweging.net (het vroegere ACW). Jaarlijks staat de ‘beweging’ stil bij de nieuwe sociale uitdagingen. Die zijn er na de spraakmakende verkiezingen van afgelopen zondag en de komende regeringsonderhandelingen te over. Vraag is onder meer of het middenveld in deze nieuwe politieke tijden nog een rol van betekenis kan spelen. Vraag is ook -en het is een heikel punt voor Beweging.net- of de gedupeerde Arco-aandeelhouders nog op een schadevergoeding mogen hopen.
 • UW BELASTINGSBRIEF. Elke belastingplichtige heeft nog een maand om de jaarlijkse aangifte in te vullen. Voor de papieren aangifte hebt u tot 28 juni, via tax-on-web kan het tot 11 juli. Financieel journalist Steven Rombaut geeft uitleg bij enkele nieuwigheden. Zo kunnen (kleine) beleggers aanspraak maken op een nieuwe belastingvrijstelling op dividenden. Beleggers zijn ook verplicht te melden of ze één of meerdere effectenrekeningen hebben. En er is nog meer. Alvast één gouden raad: wacht niet tot de allerlaatste dag.
 • VROUWEN EN BEDRIJFSMANAGEMENT. Glazen plafonds en kleverige vloeren: vrouwen hebben het moeilijker om door te stoten naar topfuncties én ze blijven ook langer in de lagere niveaus hangen. Hoe komt dat? En klopt dat beeld nog? Of is er toch een positieve evolutie bezig naar meer vrouwelijk leiderschap in het bedrijfsleven? De wettelijke quota voor beursgenoteerde bedrijven (30% vrouwen in de raden van bestuur) hebben alvast het aantal vrouwen aan de economische top doen toenemen. We praten erover met Elke Jeurissen, zelf ondernemer en actief bij Straffe Madammen. En ook de komende weken nodigt De Markt enkele vrouwen uit die het glazen plafond in hun bedrijf doorbroken hebben.

De Markt 25/05/2019

   

 

 • VEILIG SHOPPEN ONLINE.Het aantal meldingen over fraude via het internet piekt. Vorig jaar kreeg het meldpunt van de economische inspectie 7.082 meldingen. Naar jaarlijkse gewoonte lanceren de FOD Economie en het Europees Centrum voor de Consument een sensibiliseringscampagne over fraude en oneerlijke praktijken. Consumenten worden aangezet tot extra voorzichtigheid wanneer ze online reisjes voor een spotprijs zien. Bij de campagne #WeetWatJeKoopt! hoort een filmpje dat ons twee keer moet doen nadenken voor we ingaan op een schijnbaar mooi aanbod via het internet. We praten erover met Leen Desmedt van het Europees Centrum voor de Consument. Zij geeft een aantal concrete tips en tricks voor wie veilig online wil shoppen.
 • VERKIEZINGSREEKS. Ook De Markt waagt zich op het verkiezingspad. In de aanloop naar 26 mei nodigen we de sociale partners uit in onze studio, met de vraag wat zij van de volgende regeringen verwachten. Welke issues moet de politiek prioritair aanpakken? En wat is absoluut taboe? We confronteren vakbonden en werkgevers in onze studio ook met uitspraken uit de actualiteit. Laatste  gast in onze reeks, en dat op één dag voor de verkiezingen, is Pieter Timmermans, CEO van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).
 • TESLA. De Amerikaanse producent van elektrische auto’s Tesla beleefde de voorbije dagen een serieuze terugval op de beurs van Wall Street. Analisten zijn bezorgd over de toekomst van de het bedrijf van Elon Musk. Financieel journalist Steven Rombauts legt uit wat er aan de hand is.
 • BE THE CHANGE. Door de toenemende digitalisering en robotisering zullen er tegen 2030 een pak jobs verdwijnen. Per job die verdwijnt komen er wel 3,7 nieuwe jobs bij. Voor die jobs van de toekomst zullen werknemers vooral hun digitale skills of vaardigheden moeten ontwikkelen. Op een netwerkevent, onder de slogan ‘Be the change’, bracht technologiefederatie Agoria 150 jongeren in contact met ondernemers. De jongeren konden er hun digitaal paspoort invullen en ontdekken waar ze nog aan hun digitale skills kunnen werken.

De Markt 18/05/2019

   

 

 • HANDELSOORLOG CHINA-VS. Een handelsakkoord tussen China en de VS is nog niet meteen in zicht. De spanningen tussen beide economische grootmachten nemen toe, aan beide kanten worden extra invoerheffingen opgelegd. En president Trump zette ook nog eens techbedrijf Huawei op de zwarte lijst. Wat is hier allemaal aan de hand? Pascal Coppens weet meer. Hij is sinoloog en technologie-ondernemer, en woonde en werkte 20 jaar in China en Silicon Valley. In zijn nieuwe boek ‘China’s New Normal’ belicht hij de innovatieve Chinese bedrijven van vandaag. Want het gaat razend hard in China, en de voorbije vijf jaar is er opnieuw zeer veel veranderd. Dat is niet bedreigend, vindt Coppens, maar onze ondernemingen moeten zich wel aan het nieuwe China aanpassen. En het is de massa van Chinese consumenten die de bedrijven aanzet om innovatief en kwaliteitsvol te produceren. .
 • RESTBANK DEXIA. Financieel journalist Steven Rombaut geeft een stand van zaken van Dexia, de restbank die overbleef na de implosie van Dexia in 2011. België en Frankrijk staan samen nog voor 65 miljard euro (!) garant voor de restbank. Intussen probeert het management met CEO Wouter Devriendt de balans stap voor stap af te bouwen. Volgens sommigen hangt Dexia nog altijd als een zwaar van Damocles boven de Belgische staatsfinanciën.
 • VERKIEZINGSREEKS. Ook bij De Markt wagen we ons op het verkiezingspad. In de aanloop naar 26 mei nodigen we de sociale partners uit in onze studio, met de vraag wat zij van de volgende regeringen verwachten. Welke issues moet de politiek prioritair aanpakken? En wat is absoluut taboe? We confronteren vakbonden en werkgevers in onze studio ook met recente politieke statements. Vierde gast in onze verkiezingsreeks is Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo, de organisatie voor zelfstandige ondernemers.
 • OPEN WERVENDAG. Zondag houdt de Confederatie Bouw zijn Open Wervendag. 135 werven in het hele land zetten hun deuren open. In de bouw is de digitalisering  trouwens in volle opmars. Trui De Maré ging vooraf al een kijkje nemen op de werf van Gare Maritime, op de site van Tour & Taxis in Brussel.  Een hal uit glas en ijzer van de vorige eeuw wordt er omgebouwd tot een overdekte markthal zoals je die vindt in Zuiderse steden.

De Markt 11/05/2019

   

 

 • 3D PRINTING. Ons land is een pionier op het vlak van 3D printing. Meer en meer bedrijven introduceren de technologie in hun productieprocessen. Voor technologiefederatie Agoria tijd om een stand van zaken op te maken. De helft van de bedrijven die in 3D printing actief zijn verwacht de volgende 5 jaar een groei van 10% en een verdubbeling van het aantal 3D-jobs tot 3.000. De Markt ging op reportage bij twee bedrijven in Aalter die toonaangevend zijn voor de Belgische 3D-industrie, BMT Additive en Ziggzagg.  Alleen de traditionele bedrijfswereld aarzelt nog om de 3D-printtechnologie volop te integreren. Daarover praten we in onze studio met Camille Mommer, zij onderzocht voor Agoria de mogelijkheden maar ook de belemmeringen van 3D in de bedrijfswereld.
 • UBER. Techbedrijf Uber gaat naar de beurs in New York. Het wordt de grootste beursgang van het jaar. Uber is vooral bekend van online-taxidiensten waarmee het klassieke taxibedrijven beconcurreert. Met de miljarden die via de beurs opgehaald worden, zal Uber in zelfrijdende auto's investeren. Tekst en uitleg door financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck.
 • VERKIEZINGSREEKS. Ook bij De Markt wagen we ons op het verkiezingspad. De weken voor 26 mei nodigen we de sociale partners uit in onze studio, met de vraag wat zij van de volgende regeringen verwachten. Welke issues moet de politiek prioritair aanpakken? En wat is absoluut taboe? We confronteren vakbonden en werkgevers in onze studio ook met enkele recente politieke statements. Derde gast in onze verkiezingsreeks is Marc Leemans, voorzitter van het ACV.
 • VERHUIZEN. Elk jaar verhuizen er meer dan 1 miljoen Belgen. Daar komt heel wat administratieve rompslomp bij kijken, omdat u uw nieuwe adres aan heel wat bedrijven en instanties moet laten weten. Maar dat kan u sinds kort overlaten aan verhuisplan.be, een initiatief van start-up Digita. De service is bovendien gratis. Een gesprek in De Markt met initiatiefnemer Lauro Vanderborght.

De Markt 04/05/2019

   

 

 • DIGITALE BETALINGEN. Volgende week zaterdag lanceert Febelfin de ‘Digital Pay Day’. De Belgen zijn geen voorlopers op het vlak van digitale betalingen, dat kon Sven Pichal zelf vaststellen tijdens een reportage in cashloos Copenhagen. Daar wordt zelfs in de kerk digitaal betaald. Bij ons is cash nog altijd koning. De campagne van Febelfin wil van ‘digitaal het nieuwe normaal’ maken en moet consumenten hun koudwatervrees laten overwinnen. Christine Mattheeuws van zelfstandigenorganisatie NSZ steunt de campagne, maar tegelijk stellen nogal wat winkeliers zich terughoudend op tegen over digitaal betalen. Hoe komt dat?  Ook Simon November van Test-Aankoop is te gast bij De Markt, hij stelt vragen bij de veiligheid van contactloos betalen. En ook het recht op betalen met cash komt ter sprake. In elk geval, volgende week op 11 mei is het de bedoeling om zoveel mogelijk klanten met kaart of smartphone te laten betalen.
 • VENNOOTSCHAPSWETGEVING. Vanaf deze week gelden nieuwe regels voor wie een vennootschap heeft of een vennootschap wil oprichten. De bedoeling van de nieuwe vennootschapswetgeving is om ondernemen gemakkelijker te maken en België aantrekkelijker te maken voor buitenlandse investeringen. In ons land zijn er meer dan één miljoen vennootschappen en vzw's. Wat verandert er voor hen? Toelichting door financieel journalist Steven Rombaut en Eric Van den Broele van Graydon.
 • VERKIEZINGSREEKS. Ook bij De Markt wagen we ons op het verkiezingspad. De  weken voor 26 mei nodigen we de Vlaamse sociale partners uit in onze studio, met de vraag wat zij van de volgende regeringen verwachten. Welke issues moet de politiek prioritair aanpakken? En wat is absoluut taboe? We confronteren vakbonden en werkgevers in onze studio ook met enkele recente politieke statements. Tweede gast in deze verkiezingsreeks is Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.
 • CREATIEF MET WATER. 9 op de 10 bedrijven hebben volgens VOKA geen plan B voor een dreigend watertekort in geval van een langdurige droogte. Niet alleen grote bedrijven, maar ook KMO’s kunnen met doordachte investeringen flink besparen op hun water- en energiefactuur.  De Markt ging langs bij COLAC in Beerse, producent van dessertsauzen,  fruit – en ijsbereidingen, waar regenwater maximaal opgevangen en gebruikt wordt. In de productie, maar ook voor de warmteregeling van de kantoren.

De Markt 27/04/2019

   

 

 • ART BRUSSELS. Op de jaarlijkse kunstbeurs Art Brussels (dit weekend in Tour & Taxis)  stellen Belgische en internationale galeries zichzelf en hun kunstenaars voor aan het grote publiek. Maar wat is het verdienmodel in de wereld van de kunsthandel? Wat houden de kunstenaars over aan de verkoop van hun creaties en hoeveel verdienen de galeriehouders? Omzet- en verkoopscijfers zijn moeilijk te pakken te krijgen, toch probeert De Markt de financiële kant van de hedendaagse kunstsector te belichten. In onze studio praten we hierover met Anne Vierstraete, directeur van de kunstbeurs Art Brussels, en erg goed thuis in de wereld van de galeries.
 • UMICORE. Wat is er aan de hand met Umicore? De Belgische materialengroep en vooral het steraandeel op de Brusselse beurs kreeg deze week een flinke klap. En dat komt onder meer doordat de doorbraak van elektrische wagens uitblijft. Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck geeft toelichting.
 • VERKIEZINGEN. Ook bij De Markt wagen we ons op het verkiezingspad. De volgende weken nodigen we de Vlaamse sociale partners uit in onze studio, met de vraag wat zij van de volgende regeringen verwachten. Welke issues moet de politiek prioritair aanpakken? En wat is absoluut taboe? We confronteren vakbonden en werkgevers in onze studio ook met enkele recente politieke statements. Eerste gast in deze verkiezingsreeks is Miranda Ulens, algemeen secretaris van het ABVV.
 • NOTRE DAME. De brand in de Notre-Dame in Parijs ligt nog vers in het geheugen. President Macron beloofde de wederopbouw in vijf jaar tijd. Kan dat wel? Het Belgische bouwbedrijf Groep Denys is alvast kandidaat om letterlijk zijn steentje bij te dragen. Know-how te over trouwens, Denys tekende onder meer voor de restauratie van de eveneens door brand getroffen Carolus Borromeuskerk in Antwerpen. Johan Van Wassenhove, CEO van bouwbedrijf Denys, is onze studiogast. Kunnen de Belgen het verschil maken om het plan van Macron te laten slagen?

De Markt 06/04/2019

   

 

 • DUURZAME CHOCOLADE. We hebben het over chocolade, Pasen komt dichterbij. Aanleiding: de "slaafvrije chocolade" van ‘Tony Chocolonely’ is in Nederland marktleider geworden. Grote spelers als Albert Hein en Delhaize volgen en bieden dit duurzame product nu ook onder de eigen merknaam aan. De invoer van de duurzame Afrikaanse cacaobonen loopt via de haven van Antwerpen, de hele verwerking gebeurt door chocoladeproducent Barry Callebaut. Zo is het succes van de ‘slaafvrije chocolade’ dus ook een Belgisch succesverhaal. De Markt trok op reportage naar de Antwerpse haven en praat in de studio met Wim Debedts, verkoopdirecteur Benelux bij Barry Callebaut en overtuigd dat de hele chocoladesector de switch naar duurzaamheid moet maken.
 • MOBILITEITSBUDGET. Vanaf begin april kunnen bedrijven met het nieuw ingevoerde mobiliteitsbudget aan de slag, en dat biedt kansen voor de vergroening van het bedrijfswagenpark. Financieel journalist Steven Rombaut legt uit hoe dit allemaal in mekaar zit.
 • WIELERSPONSORS. Het wielerseizoen is nu helemaal op dreef met de voorjaarsklassiekers en zondag de Ronde van Vlaanderen.  In het wielerpeloton duiken nieuwe namen van sponsors op: Deceuninck ging in zee met Quick-Step. Team Sky wordt Team Ineos. ‘De Markt’ gaat na waarom multinationals en grote bedrijven sponsor willen worden van wielerploegen. Wat hebben ze erbij te winnen? En hoe belangrijk is sponsoring voor de ploegen?  Vragen voor sporteconoom Wim Lagae (KULeuven) en Luc Thys (lijmenproducent en wielersponsor Soudal).
 • TROOPER. Afsluiten doen we met een reportage over Trooper, vorig jaar uitgeroepen tot ‘Belgium’s New Brand of the Year’. Via Trooper kan je een vereniging of goed doel steunen bij het online shoppen, zonder dat het je 1 euro extra kost. Zo ging er intussen al meer dan een half miljoen euro naar allerlei goede doelen.

De Markt 30/03/2019 Sociale economie

   

 

 • De sociale economie (denk aan de beschutte werkplaatsen van vroeger) is in Vlaanderen goed voor naar schatting 26.000 arbeidsplaatsen. De allerzwaksten op onze arbeidsmarkt vinden daar een plaats. Alhoewel, en daar zit een probleem: vele duizenden mensen uit de zogenaamde kansengroepen, die dus alleen in de sociale economie terecht kunnen, vinden daar geen baan meer. Want: de maatwerkbedrijven en de bedrijven uit de lokale diensteneconomie willen vermijden om met verlies te werken, dus selecteren ze vooral de ‘beteren’ onder de zwakke werknemers. En nog opmerkelijk: 500 vacatures bij de bedrijven uit de sociale economie raakten vorig jaar gewoonweg niet ingevuld. Hoe kan dat? Voor De Markt maakte Bart Cortoos een reportage bij vzw AKSI in Wellen.
  Gast: Tinne Lommelen, provinciaal directeur bij VDAB Limburg.
 • Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck heeft het over de lage rente en stelt zich de vraag of het in deze omstandigheden de moeite loont om uw hypotheeklening (nog eens?) te laten herzien.
 • Het burgerinitiatief ‘Sign for my Future’, dat opkomt voor een ambitieus klimaatbeleid, heeft opmerkelijk veel steun verworven bij bedrijfsleiders. Die vertegenwoordigen heel wat bekende bedrijven. De helft van de 400 ‘ambassadeurs’ van dit burgerinitiatief is trouwens ondernemer. Dat is opmerkelijk, zeker omdat de bedrijfswereld nogal eens als ‘vervuilers’ weggezet wordt. We zochten en vonden een enthousiaste klimaatbewuste ondernemer.
  Gast: Christophe Degrez, managing director van Eneco.
 • Afsluiten doen we met een reportage over Trooper, vorig jaar uitgeroepen tot ‘Belgium’s New Brand of the Year’. Via Trooper kan je een vereniging of goed doel steunen bij het online shoppen, zonder dat het je 1 euro extra kost. Zo ging er intussen al meer dan een half miljoen euro naar allerlei goede doelen ((jeugdbewegingen, sportclubs, vzw’s,…).

De Markt 23/03/2019 Circulaire economie

   

 

 • Fabrikanten die producten zo ontwerpen, dat ze makkelijk herstelbaar zijn. Of bedrijven die afvalwater en overschotten met elkaar uitwisselen om ze als grondstof te gebruiken. De Markt portretteert twee buurbedrijven, Aqua4C/Omegabaars en TomatoMasters, die op dat vlak intensief samenwerken. Concrete voorbeelden van de circulaire economie. Bijna 9 op 10 van de Vlaamse bedrijven hebben nu al stappen gezet in die richting, zo blijkt uit een onderzoek van de SERV. Goed voor het klimaat en vaak ook financieel interessant voor de bedrijven in kwestie. De Vlaamse werknemers en werkgevers willen dat de circulaire economie in Vlaanderen een extra versnelling neemt, een heuse omslag moet er komen, zo luidt het. Werk voor de volgende Vlaamse regering.
  Gast: SERV-voorzitter Caroline Copers
 • Japan is ‘booming business’ voor de Vlaamse bedrijven. Zo is er heel wat interesse bij Japanse ondernemingen om in Vlaanderen te investeren: 200 ondernemingen hebben hier voet aan de grond, vorig jaar alleen al ging het om 15 nieuwe investeringsprojecten. Japan is hier één van de top-investeerders. Ook de export vanuit Vlaanderen naar Japan doet het goed. Het recente Economisch Partnerakkoord tussen de EU en Japan biedt voor onze ondernemingen nieuwe kansen. Flanders investment & Trade wil Vlaamse ondernemingen de weg wijzen naar de Japanse markt.
  Gast: Dirk De Ruyver, Vlaams economisch vertegenwoordiger in Tokio
 • De Amerikaanse internetreus Google moet opnieuw een Europese boete van 1,5 miljard euro betalen. Dit keer omdat het z'n dominante marktpositie misbruikte op de online-advertentiemarkt. Het is al de derde Europese boete die Google opgelegd krijgt in twee jaar tijd, Europees Commissaris Vestager laat duidelijk niet af. Wat is hier aan de hand? Financieel journalist Steven Rombaut legt uit.

De Markt 16/03/2019 Deeleconomie

   

 

 • ListMinut is een erkend deelplatform waarop mensen zich aanbieden om een klus te komen uitvoeren. Het platform is succesvol en is recent nog gaan samenwerken met doe-het-zelfketen Hubo en met tuinhuizenproducent Gardenas. Door de wet op de deeleconomie kunnen particulieren nu onbelast bijklussen tot 6.250 euro per jaar. En dat is niet naar de zin van ondernemersorganisatie Unizo. Deelplatformen die gebruik maken van de bijkluswet zijn volgens hen ‘oneerlijke concurrentie’ voor echte vaklui. Unizo stapte eind januari zelfs naar het Grondwettelijk Hof om de bijkluswet te doen vernietigen. Stof genoeg dus voor een stevig gesprek.
  Gasten: Christophe  Kalbfleisch van ListMinut en Caroline Deiteren van Unizo.
 • Na de crash van een Boeing van het type 737 MAX in Ethiopië zit de Amerikaanse vliegtuigbouwer in moeilijke papieren. Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp loopt volop, intussen houden almaar meer landen de 737 MAX aan de grond. Leidt de crash ook tot een beursramp voor Boeing-aandeelhouders? Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck geeft toelichting.
 • DUO for a JOB is een succesvol project, waarbij een jonge werkzoekende met migratieachtergrond door een oudere coach begeleid worden in de zoektocht naar werk. 1700 van die duo’s zijn er al gevormd, een groot deel van de jongeren heeft op die manier de weg naar werk, een stage of een opleiding gevonden. De één op één-begeleiding werkt én zorgt voor werk. DUO for a JOB heeft na 5 jaar heel wat inzicht verworven in de moeilijkheden van deze groep jongeren op de arbeidsmarkt. Sven Pichal praat erover met Lotje De Ridder van DUO for a JOB.
 • Johan Op de Beeck schreef een nieuw boek over Napoleon. Met als intrigerende ondertitel “Inspiratie voor hedendaags management en leidinggeven”. Daar hadden weinigen tot nu toe bij stil gestaan. Maar wat blijkt? Napoleon Bonaparte was een uitzonderlijk strateeg en organisator, een people manager pur sang ook. Sterk in interne en externe communicatie, bezig met outsourcing en just-in-time bevoorrading. Een inspirerend leider, al was het dan met een dictatoriaal kantje. In elk geval biedt de geschiedenis van Napoleon heel wat inzichten voor de CEO’s en leidinggevenden van vandaag. We praten erover in de studio met auteur Johan Op de Beeck.

De Markt 02/03/2019

   

 

 • Technologiejournalist Loutfi Belghmidi interviewde op het World Mobile Congress in Barcelona de Europese topman van Huawei, Walter Ji. De Chinese technologiegigant Huawei is koploper bij de productie van de 5G-technologie. Maar het bedrijf botst op groot Amerikaans wantrouwen, volgens de VS is er een reëel veiligheidsprobleem. Ook Europese landen worden door de VS onder druk gezet om niet met Huawei in zee te gaan. De Belgische minister Philippe De Backer was er bij in Barcelona, hij vindt dat ons land de boot niet mag missen bij de invoering van 5G.
 • Begin deze week was er witte rook bij de Groep van 10, vakbonden en werkgevers waren het eens over een ontwerp van nationaal loonakkoord. Algemene tevredenheid, al moeten de bonden hun achterban nog over de streep trekken. Het vooruitschuiven van de leeftijdsgrens voor SWT (het vroegere brugpensioen) zorgde wel voor verhitte -politieke- discussie. Wat vinden de Vlaamse werkgevers van het loonakkoord? En: zijn er argumenten om het sociaal overleg naar het Vlaamse niveau te brengen?
  Gast: Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.
 • Staaldraadproducent Bekaert maakt zijn jaarresultaten voor 2018 bekend. Financieel journalist Steven Rombaut vat zijn belangrijkste bevindingen samen in De Markt.
 • CM is de grootste mutualiteit van ons land en is van start gegaan met een groot transformatieplan. Het ziekenfonds wordt een ‘gezondheidsfonds’, waarbij sterk wordt ingezet op eerste lijnszorg en ook op thuiszorg. Voorzitter Luc Van Gorp legt uit wat CM bedoelt met “wij willen de ‘gezondheidscoach’ van onze leden zijn”. CM wil ook inzetten op casemanagers, die de thuiszorg rond een patiënt concreet organiseren. En de CM nieuwe stijl trekt ook van leer tegen de ereloonsupplementen in de ziekenhuizen. Afschaffen die handel!
 • Tot slot brengt De Markt een reportage over de Antwerpse Waterbus. Een groot succes, zowel bij fietsende pendelaars als bij recreanten. Eén van de manieren om de mobiliteitsknoop rond Antwerpen te ontwarren. Vraag is of het Havenbedrijf dit project zal blijven betalen.

De Markt 23/02/2019

   

 

 • Meer en meer bedrijven zetten in op circulaire economie. De Markt maakte een reportage bij DS Smith in Gent, een verpakkingsfabrikant die investeert in duurzaamheid en waar al het kartonafval gerecycleerd wordt. In de studio van De Markt praten we hierover met Jan Verheyen van Ovam, hij organiseert een internationale conferentie over afval die maandag in Antwerpen begint. Meer dan 60% van de uitstoot van broeikasgassen kan direct gekoppeld worden aan ons materiaalgebruik, zegt Jan Verheyen.  Afval inzamelen en als grondstof hergebruiken, is een belangrijk onderdeel van het klimaatbeleid. En Vlaanderen wordt hier vaak als modelregio geciteerd.
 • Belfius maakt zijn jaarresultaten voor 2018 bekend, De Markt stuurt financieel expert Michaël Van Droogenbroeck om te horen wat CEO Marc Raisière te vertellen heeft.
 • Duurzaam beleggen is aan een gestage opmars bezig (in 2017 al 12,38% van de beleggingen). Almaar meer spaarders willen dat hun spaargeld gebruikt wordt ten voordele van het klimaat of van sociale doelstellingen. Recent zijn ook sommige van onze grootbanken erg actief geworden op de markt van duurzame beleggingsfondsen, veel van hun klanten vragen ook expliciet om deze producten.  Febelfin lanceert een kwaliteitsnorm en een label voor duurzame financiële producten. Triodos, de pionier op dit vlak, heeft kritiek en vindt dat Febelfin de lat te laag legt. In de studio van De Markt praten we met Erik Breen, beleggingsdirecteur Socially Responsible Investing bij Triodos, en met Karel Van Eetvelt, CEO van sectorfederatie Febelfin.
 • Tot slot hebben we Kamal Kharmach te gast. Bekend als stand-upcomedian maar ook ondernemer en docent bedrijfseconomie. Kharmach maakt een tv-programma voor één: ‘De Zaak’. Daarvoor trekt hij naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing. Voor zijn programma is Kamal Karmach nog op zoek naar ondernemers die wat hulp kunnen gebruiken.

De Markt 16/02/2019

   

 

 • To brexit or not to brexit, that’s the question. De meeste bedrijven bereiden zich sowieso voor op een zogenaamde ‘hard Brexit’. Ook de Antwerpse haven staat klaar: de jaarlijkse trafiek met het Verenigd Koninkrijk is goed voor 17 miljoen ton lading, dat maakt van het VK de tweede grootste maritieme handelspartner van Antwerpen. Het havenbedrijf organiseerde deze week een heuse roadshow in Londen, in het prestigieuze kader van de Belgische ambassade daar. Met de bedoeling te tonen hoe Antwerpen zich heeft voorbereid op de Brexit en welke oplossingen er zijn uitgewerkt. De belangstelling bij Britse havens, bedrijven en vakorganisaties was groot, de roadshow was in no time volzet. De Markt stuurde een reportageploeg mee naar Londen, u krijgt een uitgebreid verslag van Steven Rombaut.
 • De security-bedrijven (“beveiligers” noemen ze zichzelf) zoeken een massa extra werkkrachten. Beveiligingsagent is nu een knelpuntberoep. Drieduizend mensen zijn er nodig. En dat voor uiteenlopende jobs. Want de sector verandert erg snel. Minder spierbundels en meer brains, om het plastisch te zeggen. Marktleider G4S zet bij de aanwervingen in op meer vrouwen en meer mensen met een migratieachtergrond. Over een sector in verandering praat Sven Pichal in onze studio met Jean-Paul Van Avermaet, de topman van beveiligingsbedrijf G4S.
 • Tournée Minérale is halfweg. We brengen een portret van café Bruis in Borgerhout: zonder alcohol, maar dat betekent daarom nog niet zonder bier. Want alcoholvrije bieren winnen terrein. De verkoop ervan neemt toe, meer brouwers brengen ze op de markt. Bierland België loopt wat achterop. Hoe komt dat en waar vinden we dan de betere alcoholvrije bieren? We praten erover met biersommelier Sofie Vanrafelghem.

De Markt 09/02/2019

   

 

 • Volgende woensdag staken de drie nationale vakbonden als reactie op het afgesprongen loonoverleg met de werkgevers. Een laatste poging begin deze week om de brokken toch nog te lijmen, leverde niets op. Er gaapt een Grand Canyon tussen vakbonden en werkgevers. De bonden willen meer loonsverhoging dan de 0,8 % die nu op tafel ligt, voor VBO en Unizo ligt daar de grens. Hoe moet het nu verder na de stakingsdag van woensdag? ACLVB-voorzitter Mario Coppens komt naar de studio van De Markt, hij brengt voorstellen mee die het loonoverleg misschien terug op de rails krijgen.
 • Uitgesteld kijken neemt almaar toe, blijkt uit de Digimeter van onderzoeksinstituut IMEC. En Netflix breekt door bij de Vlaamse mediagebruiker, bijna één op drie is er al mee vertrouwd. Het kijkgedrag van de Vlaming verandert dus razendsnel en dat heeft zeker gevolgen. Hoe moeten de omroepen hierop inspelen? Willen we een Vlaamse Netflix of niet? En wat met het doorspoelen van televisiereclame? Staat het verdienmodel van de commerciële omroepen hier op de helling? En zijn er gevolgen voor de Vlaamse tv-productiehuizen? We praten erover met Karen Donders, professor Mediabeleid aan de VUB.
 • Met financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck blikken we terug op de beurs in de maand januari. Het is een uitzonderlijk goede maand geworden, waarin een deel van de verliezen van 2018 zijn goedgemaakt. Wordt die stijgende lijn in februari doorgetrokken of zijn er toch weer donderwolken op komst?
 • Er rolt een groene golf door de bouwsector, de bekommernis over het klimaat vertaalt zich in duurzaam en energiezuinig bouwen en wonen. Batibouw komt er trouwens aan deze maand en klimaatbewustzijn wordt ook daar een belangrijk thema. De Confederatie Bouw lanceert enkele opmerkelijke voorstellen. Zo is er het pleidooi om het aantal duurzame renovaties te verviervoudigen. En nog een opmerkelijk voorstel is werknemers te laten kiezen tussen een mobiliteitsbudget en een bouwbudget. Véronique Vanderbruggen van de Confederatie Bouw geeft toelichting in onze studio.

De Markt 02/02/2019

   

 

 • Er zijn klachten over misbruiken bij het tweejaarlijks onderhoud en de controle van gasketels. De Inspecteur besteedde er al aandacht aan, De Markt pikt erop in. Techlink wil malafide bedrijven aanpakken en misbruiken voorkomen.
  Gast: Jan Lhoëst van Techlink, de beroepsvereniging van installateurs.
 • Na de klimaatbetogingen van de laatste weken klinkt de roep om een doortastend klimaatbeleid luider dan ooit. Armoedeorganisaties zijn bezorgd, want klimaatmaatregelen kosten geld, en wie zal dat betalen?  De vrees bestaat dat minderbegoeden dit extra gaan voelen, dat “betalen voor het klimaat” vooral de mensen met de laagste inkomens zal treffen. Denk maar aan het protest van de ‘gele hesjes’. Gaan een klimaatbeleid en een sociaal beleid wel samen?
  Gasten: David De Vaal, coördinator van het Netwerk tegen Armoede,  en Peter Wittoeck, hoofd van de Federale Dienst voor Klimaatverandering.
 • Groente- en fruitreus Greenyard doet het erg slecht op de beurs. Het bedrijf van CEO Hein Deprez beleeft moeilijke momenten.
  Financieel expert Steven Rombaut legt uit wat er aan de hand is.
 • We brengen een reportage van Peter Verlinden over de haven van Cotonou, in Benin. Die grote haven in West-Afrika wordt geleid door Antwerpse havenmanagers. Wat heeft Port of Antwerp International te zoeken in Afrika?
  Gast: Afgevaardigd bestuurder Kristof Waterschoot.

De Markt 26/01/2019

   

 

 • Het loonoverleg binnen de Groep van Tien is afgesprongen, de drie grote vakbonden hebben voor 13 februari een stakingsdag aangekondigd. Een marge van 0,8% loonstijging (berekend door de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven) vinden de bonden veel te mager. De werkgevers willen de grens van 0,8% dan weer niet overschrijden, omdat dit ten koste zou gaan van de concurrentiekracht van onze bedrijven. De Markt nodigt twee hoofdrolspelers van het sociaal overleg uit naar de studio: Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO, en Marc Leemans, voorzitter van het ACV, zijn onze gasten. Al zitten ze niet samen aan één tafel. We vragen hen allebei hoe het nu verder moet met het loonoverleg.
 • Het World Economic Forum in Davos, de jaarlijkse hoogmis van toppolitici en CEO’s van grote bedrijven, zit erop. Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck was een week lang ter plaatse en blikt terug. Wat is de ‘buit’ waar Vlaamse politici en bedrijfsleiders mee naar huis komen? De Markt evalueert ‘Davos’ ook in een uitgebreid gesprek met Vlaams minister-president Geert Bourgeois.
 • Minister Philippe De Backer wil iets doen aan de papierberg waar bedrijven mee af te rekenen hebben. Door digitalisering en vereenvoudiging kan de administratieve last met 10 % verminderen, zegt De Backer.
 • Tenslotte hebben we het over een proefproject rond energiebesparing bij voedingsbedrijven. Een energiecoach (‘ontzorger’) zoekt in de deelnemende kmo’s naar eenvoudige en praktisch toepasbare energiebesparingen. Financieel interessant en goed voor het klimaat.

De Markt 19/01/2019

   

 

 • BELEGGEN. Beleggingsclubs winnen opnieuw aan populariteit, ondanks woelige maanden op de beurs. Berenmarkt of niet, bij de believers blijft het geloof in aandelen pal overeind. Toch zeker bij de recent opgerichte beleggingsclub ‘Leuveninvest’, De Markt maakte er een reportage over.  De grote meerderheid van de spaarders blijft intussen wantrouwig aan de kant staan, de bedragen op hun spaarrekeningen (die nauwelijks iets opbrengen) groeien almaar aan. Wat kunnen we nog aanvangen met onze spaarcenten? Dat is een vraag die velen zich stellen. Financieel journalist Steven Rombaut en hoofdeconoom Erik Joly van ABN Amro gaan na wat de verschillende vormen van beleggen het voorbije jaar hebben opgebracht (of niet). De Markt gaat met hen ook na wat we in 2019 op economisch vlak mogen verwachten. Komt er bijvoorbeeld een renteverhoging? Hoe dan ook: beleggen of niet, that’s the question.
 • BREXIT. Na een bewogen Brexit-week staan we weer een stap dichter bij een No Deal-Brexit. Regeringen en werkgeversorganisaties drijven de informatie-inspanningen op. Heel wat ondernemingen beseffen nu plots dat het wel degelijk menens is. Voor veel Vlaamse middelgrote KMO’s is het Verenigd Koninkrijk een belangrijk uitvoerland: er moet dus op korte tijd nog veel geregeld worden, zodat de handelsstromen met het V.K niet stilvallen. Een team van consultant KPMG komt handen te kort dezer dagen, ze bezoeken het ene bedrijf na het andere om er Brexit-advies op maat te geven. Meer dan de helft van de Vlaamse KMO’s is nog niet klaar voor de Brexit: welke vragen krijgt hij van de KMO’s  en met welke adviezen wapent hij onze bedrijven om de Brexit alsnog de baas te kunnen?
  Gast: Jeroen Gobbin, KPMG-consultant.
 • BIJSTAND. Op het Autosalon zullen elektrische wagens opnieuw de show stelen, nieuwe wagens zijn meer en meer ‘computers op wielen’. Ook pechverhelpers als VAB en Touring passen zich aan aan de ‘Digitale Tijden’. De wegenwachter van nu is een goed opgeleide ‘diagnosetechnicus’ die weet wat gedaan met een auto vol elektronica.

De Markt 12/01/2019

   

 

 • PROXIMUS. 1.900 banen verdwijnen, maar ook 1.250 nieuwe medewerkers komen in dienst de volgende jaren: telecomoperator Proximus staat voor een zware herstructurering. Er wordt werk gemaakt van een versnelde digitale omschakeling. Wat zullen de gevolgen zijn voor de bedrijven en organisaties die het Proximus-netwerk intensief gebruiken?  Hoe kijken zij naar de uitdagingen (de komst van 5G en de investering in het glasvezelnetwerk), de verscherpte concurrentie en de moeilijkheden waarmee de grote telecomoperatoren geconfronteerd worden? En zal de aangekondigde vierde mobiele operator een prijsbreker zijn?
  Gast: Danielle Jacobs, kenner van de telecomsector en directeur van Beltug, de Belgische vereniging van ICT- beslissers.
 • NUTRI-SCORE. Veel consumenten zijn op zoek naar gezonde(re) voeding en naar duidelijke informatie hierover. De nutri-score - overgewaaid uit Frankrijk - werd in augustus 2018 gelanceerd door minister van volksgezondheid Maggie De Block. Een eenvoudig leesbaar voedingslabel dat aangeeft in welke mate een product bijdraagt tot een gezonde levensstijl. De grote supermarkten stappen mee in het verhaal, de voedingsbedrijven zijn terughoudender. In elk geval werd de nutri-score door de lezers van De Standaard verkozen tot product van het jaar. Vraag is hoe bekend de nutri-score bij de consumenten is, een half jaar na de invoering ervan. We deden de test in de Delhaize-supermarkt in Melsbroek.
  Gasten: Simon November van consumentenorganisatie Test- Aankoop en Nicholas Courant van Fevia, de koepel van de voedingsproducenten.
 • TRENDS IN 2019. Trendwatchers Gino Van Ossel, Nathalie Bekx en Herman Konings vertellen ons welke producten en trends 2019 zullen kleuren..

De Markt 22/12/2018 Gouverneur Jan Smets

   

 

 • Gouverneur Jan Smets neemt na 45 jaar afscheid van de Nationale Bank van België. Op 1 januari neemt vicegouverneur Pierre Wunsch de fakkel van hem over. Aanleiding voor De Markt om samen met Jan Smets uitgebreid in te gaan op zijn loopbaan bij de Nationale Bank, zijn periode als gouverneur vanaf 2015, de recente politieke en economische actualiteit ook.
  Jan Smets begeleidde de overgang van de Belgische frank naar de euro, hij werd in de periode voorafgaand aan de invoering van de euro (op 1 januari 2002) bekend als “Mister Euro”. Als gouverneur maakt Smets deel uit van de raad van bestuur van de ECB (hij kan het goed vinden met Mario Draghi); diezelfde ECB besliste dat de geldkraan eind dit jaar dicht gaat. Op vragen of de lessen nu geleerd zijn 10 jaar na de financiële crisis verwijst Jan Smets steevast naar het gevaar van een mogelijk vastgoedbubbel. Hoe zit dat nu?
  We kijken met de gouverneur ook vooruit naar 2019, een jaar met politieke instabiliteit en een verwachte groeivertraging in België, het jaar ook waarin de Brexit in één of andere vorm wellicht werkelijkheid zal worden. En dan was er nog de discussie over de opvolging van Marcia De Wachter als directeur van de Nationale Bank en het gebrek aan vrouwen aan de top daar. Stof te over dus voor een boeiend afscheidsgesprek met Jan Smets.
 • In deze eindejaarperiode richt De Markt de schijnwerpers op de e-commerce, meer bepaald met de vraag hoe Belgische webwinkels optornen tegen de grote internationale onlinespelers. Vaak is te horen dat er veel geld via online aankopen naar het buitenland vloeit, dat de Belgen de boot allang gemist hebben, dat de komst van Alibaba en Amazon bijvoorbeeld de markt nog veel meer onder druk zal zetten.
 • De Markt ging kijken bij een kleine zelfstandige, slager Henk De Vlieger, die een creatieve digitale verkoopsoplossing bedacht (hij werd bekroond als “digitale durver van het jaar”). Onze reporters trokken ook naar Colruyt, die met Collishop en andere webwinkels in 2019 volop zal inzetten op e-commerce. Ook thuislevering staat bij Colruyt op het programma. In de studio van De Markt praten we met professor Els Breugelmans van de KULeuven over de evoluties in de online verkoop, en over de uitdagingen en kansen voor de Belgische webwinkels.

De Markt 15/12/2018 Sociale agenda 2019

   

 

 • Na de actieweek van de vakbonden praten we in de studio van De Markt met Marc Leemans, voorzitter van het ACV. We hebben het over de sociale agenda voor 2019, waar de interprofessionele onderhandelingen met de werkgevers op stapel staan. Loonsverhoging of niet, that’s the question. Veel ruimte is er alvast niet om de koopkracht te verhogen. Intussen blijven de gele hesjes op straat komen: lopen hun eisen parallel met die van de vakbonden? Met Marc Leemans hebben we het ook over de regering Michel 2 en over de werkgevers die herhaaldelijk vroegen om het beleid op het vlak van de aangekondigde arbeidsdeal en de taxshift voort te zetten. En hoe moet het nu verder met de pensioenen en de zware beroepen?
 • Bij staalproducent Arcelor Mittal in Gent wordt sterk ingezet op vermindering van de CO2-uitstoot. Daarvoor werd niet gewacht op de klimaatconferentie in Katowice. Zo staat er een investering van 150 miljoen euro op stapel om CO2 af te vangen en er bio-ethanol van te maken. Of een klimaatvriendelijke staalindustrie denkbaar en leefbaar is, dat zijn vragen voor Carl De Maré, hoofd technologiestrategie bij Arcelor Mittal.
 • Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck praat met hoofdeconoom Hans Bevers van Degroof Petercam over de economische vooruitzichten voor 2019.
 • Bert Gijsels, expert publieke sector bij adviesbureau BDO, berekende hoe groot de schuldenberg is waarop de Vlaamse OCMW’s zitten. Niet onbelangrijk, want op 1 januari smelten de OCMW’s samen met de steden en gemeenten. Goed of slecht nieuws voor de nieuwe gemeentebesturen, die schuldenberg? De Markt geeft facts & figures.
 • Limburgse VKW-ondernemers testen een nieuwe manier van netwerken uit: de netw@lk. Gewoon wandelen dus, de natuur in, en die ongedwongen sfeer zorgt niet alleen voor persoonlijke contacten maar ook voor contracten. De Markt trekt mee de wandelschoenen aan.

De Markt 08/12/2018 Voedingssector

   

 

 • Bpost kent een lastig jaar: tegenvallende resultaten, een woelig sociaal klimaat, de dalende beurskoers. Hoe zit het met de basistaak van de post: de brieven op tijd bezorgen? De Inspecteur op Radio 2 doet de test. 100 brieven werden vanuit het hele land gepost. We bespreken het resultaat van de test met de ombudsvrouw voor de postsector, Katelijne Exelmans. Zij heeft het ook over de klachten die de ombudsdienst ontvangt over de brievenbezorging. Ook Bpost zelf reageert.
 • De voedingssector is de grootste industriële sector van ons land. De sector floreert, maar dat is alleen te danken aan de uitvoer. Want op de binnenlandse markt loopt de omzet terug. Dat komt onder meer door het massale grensshoppen, aangewakkerd door prijsverschillen met onze buurlanden. De voedingsbedrijven kampen nog met andere uitdagingen: zo staan er 1500 vacatures open, jobs die erg moeilijk ingevuld raken. Financieel journalist Steven Rombaut zet de cijfers op een rij. Bart Buysse is de nieuwe CEO van Fevia, hij geeft tekst en uitleg bij de uitdagingen waar de meer dan 4.000 Belgische voedingsbedrijven voor staan.
 • De VRT maakt niet alleen radio of tv, maar helpt ook start-ups opstarten. Innovatieve technologie krijgt zo extra kansen. VRT Sandbox, zo heet het initiatief. Media-ondernemers kunnen daar met een idee aankomen, krijgen hulp om het idee verder uit te werken en mogen het ook toepassen in VRT-programma's. De VRT heeft intussen meer dan 100 bedrijfjes kunnen ondersteunen. Een aantal daarvan groeit intussen door en is ook internationaal actief. De Markt portretteert Kiswe, een jong bedrijf dat op een interactieve manier videotoepassingen voor social media aanbiedt. Sarah Geeroms coördineert de Sandbox Hub, ze legt uit hoe het VRT-Sandboxmodel (innovatie rechtstreeks op de productievloer) door heel wat Europese omroepen wordt overgenomen.
 • Tot slot neemt De Markt een kijkje in een gloednieuwe en luxueuze co-workingspace in Brussel. ‘Welkin and Meraki’ heeft ook grote internationale ambitie. CEO Alain Brossé leidt ons rond.

De Markt 01/12/2018 Klimaatneutraal

   

 

 • Klimaatneutraal werken tegen 2050: droom of werkelijkheid?
  Op de klimaattop in het Poolse Katowice, die maandag begint, stelt de Europese Commissie een ambitieus klimaatplan voor. Europa wil tegen 2050 volledig klimaatneutraal werken. Hoe staan onze bedrijven tegenover die plannen? Zijn ze haalbaar met de huidige beschikbare technologie en energiebronnen? Wat met de kosten en inspanningen die van het bedrijfsleven gevraagd zullen worden om klimaatneutraal te werken?
  Gasten: Frank Beckx, managing director bij Essenscia, de koepel van de chemische sector, en Tomas Wyns, klimaatonderzoeker aan de VUB.
 • Eén van de doelstellingen in het klimaatplan van de Commissie is de opslag en het hergebruik van broeikasgas CO2. Bij het bedrijf Recticel, in Wetteren, zien we hoe CO2 verwerkt wordt … in schuim voor matrassen. Eén van de manieren om onze ‘carbon footprint’ te verkleinen.
 • IPARC is door Unizo bekroond als ‘KMO van het Jaar’. Het nog jonge bedrijf uit Kampenhout legt zich toe op de markt van de restauratie en conservatie van kunstvoorwerpen, en heeft heel wat expertise in huis. IPARC is als privébedrijf actief op een markt met vooral musea en overheidsinstellingen. De KMO van het Jaar is nu klaar voor een internationale doorbraak.
  Gast: Leen Gysen, CEO van IPARC.
 • Wat zijn de gevolgen van de tax shift voor wat de Belg verdient? Zijn er winnaars en ook verliezers? En zijn onze lonen vergelijkbaar met die in de buurlanden?
 • Tot slot hebben we ‘t nog over Tommaso Bordoni, een jonge kostuumontwerper. Na een lastige jeugd en zelfs een tijd van dakloosheid, heeft de 27-jarige zich ontpopt tot ambitieuze mode-ondernemer. En Bordoni ziet het groot: hij werkt nu samen met Jordan Belfort, de man op wie de film 'Wolf of Wall Street' is gebaseerd.

De Markt 24/11/2018 Prijzenslag supermarkten

   

 

 • In de jaarlijkse supermarktenquête van Test-Aankoop komt Colruyt opnieuw als goedkoopste uit de bus. De prijzen bij Colruyt zijn zelfs nog lager als er een Albert Heijn in de buurt is. De klanten van supermarkten kiezen vaak bewust voor goedkoop. Om die lage prijzen te kunnen aanbieden, onderhandelen de supermarkten op het scherp van de snee met de bedrijven. Wordt bij die race naar de laagste prijs de kwaliteit niet bedreigd? Alle betrokkenen staan in ieder geval stevig onder druk. Wie betaalt de prijs voor de laagste prijs?
  Gasten: Simon November van Test-Aankoop en Danny Van Assche van Unizo
 • IT-bedrijf Cronos leidt zelf vluchtelingen op. In de ‘Meraki Academy’ krijgen de studenten acht maanden lang intensief les. Een combinatie van Nederlands en een beroepsopleiding tot webontwikkelaar. Een eerste groep is al afgestudeerd én aan de slag, de tweede groep is nu volop bezig met de opleiding. VDAB erkent het initiatief. Elke vluchteling-student kan ook terecht bij werknemers van Cronos die als buddy fungeren.
  Gast: Askim Kintziger, initiatiefneemster van de Academy
 • Voor beleggers zijn het geen vrolijke tijden. De beurzen gaan in het rood, de berenmarkt is een feit. En de Amerikaanse tech-sector (de FANG-aandelen) tekent een gigantisch waardeverlies op. Financieel journalist Steven Rombaut interviewt Erik Joly (hoofdeconoom ABN AMRO) en maakt een stand van zaken op.
 • We hebben het tot slot nog over het Poetshulpcharter van dienstenchequebedrijf Dome Assistance. Een pleidooi voor betere communicatie tussen klant en poetshulp, en eigenlijk een oproep tot wederzijds respect (zeker ook voor elkaars culturele eigenheid en leefwereld). Want het loopt wel eens mis in de relaties tussen klanten en hun poetshulpen. De poetshulp is een mens als jij en ik, is de filosofie van Erika Tuypens, CEO van Dome Assistance. Wat ze met haar Charter wil bereiken, vertelt ze in onze studio.

De Markt 17/11/2018 Contactloos betalen

   

 

 • Het zijn hoogdagen voor de speelgoedsector, in de aanloop naar het Sinterklaasfeest en de kerstperiode. Maar de speelgoedwinkels en –ketens zijn verwikkeld in een heuse prijzenslag. Zelfstandige speelgoedzaken hebben het zelfs over een prijzenoorlog. Intussen vindt al meer dan een kwart van de gezinnen de weg naar de webshops voor de online aankoop van speelgoed. Onze reporter trok naar een filiaal van Fun en naar In den Olifant, en in de studio wikt en weegt marketingspecialist Gino Van Ossel de uitdagingen voor de speelgoedsector.
 • Contactloos betalen (met NFC-chip in de bankkaart of in de smartphone) zit in de lift, in de financiële wereld is te horen dat dit de toekomst is. Maar België loopt op dit vlak achter in vergelijking met Nederland bijvoorbeeld. Mobiel betalen via een app met QR-code wordt ook meer en meer toegepast. Cashloos is zeker de trend, alleen gebruiken we op dit ogenblik verschillende betaalsystemen door elkaar. Financieel Journalist Steven Rombaut geeft een stand van zaken. En in de studio geeft Koen De Leus, hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis, zijn visie op onze betaaltoekomst. Zijn reis naar China zette hem aan het denken: smile and pay binnenkort ook bij ons?
 • Wie zijn de snelst groeiende technologiebedrijven in ons land? We weten het dankzij de Deloitte’s Technology Fast 50, een rangschikking met de 50 snelst groeiende technologiebedrijven in België. De winnaar van de Fast 50 Trophy is Guardsquare uit Leuven. CEO en ex-judokampioene Heidi Rakels is onze studiogast. Uit het persbericht van Deloitte: "GuardSquare staat aan de top van Deloitte’s 2018 Technology Fast 50 de rangschikking van de 50 snelst groeiende technologiebedrijven in België. In de voorbije vier jaar realiseerde het in Leuven gevestigde GuardSquare een indrukwekkende omzetgroei van 4713,63%."

De Markt 10/11/2018 Competentiebeleid

   

 

 • Werken Vlaamse ondernemingen en organisaties al voldoende competentiegericht? Ontwikkelen en gebruiken ze voldoende de kennis, ervaring en talenten van hun werknemers en worden ze daar zelf beter van? De Sociaal-Economische Raad voor Vlaanderen peilt naar het competentiebeleid in zijn driejaarlijkse ondernemersenquête. SERV-voorzitter Hans Maertens komt de conclusies in de studio van De Markt toelichten. We gaan ook langs bij Marine Harvest Pieters in Zeebrugge, een visverpakkingsbedrijf dat volop inzet op competenties van de werknemers en veel investeert in opleidingen voor het personeel. In het bedrijf heerst een ware “leercultuur”. Het doel: gelukkige werknemers, die ook in het bedrijf willen blijven.
 • Bpost is al de hele week volop in het nieuws. De vakbonden staken er, de kwartaalresultaten van Bpost vallen tegen, op de beurs is dat niet op gejuich onthaald. Zware tijden voor CEO Koen Van Gerven. En de kritiek op het reilen en zeilen bij Bpost verstomt niet, integendeel. Nogal wat bedrijven laten horen dat ze niet gediend zijn met de situatie bij Bpost. Ze incasseren verlies als gevolg van de staking (de pakjes en brieven blijven liggen); en de ervaringen met Bpost zijn al niet zo positief, zo horen we nog. Financieel journalist Steven Rombaut analyseert de kwartaalcijfers van Bpost. In de studio van De Markt praten we verder met Wouter Torfs, CEO van Schoenen Torfs, en Thomas Heiremans, woordvoerder van Uitvaartunie Vlaanderen. Zij hebben een duidelijke mening over de gang van zaken bij Bpost en zeggen waar het volgens hen op staat.
 • Het einde van Wereldoorlog I wordt dit weekend uitgebreid herdacht in binnen- en buitenland. Wat weinigen nog beseffen is dat België voor de eerste wereldoorlog een heuse industriële grootmacht was. Vier jaar later bleef daar niets meer van over. De Duitse bezetter haalde systematisch machines uit de fabrieken, het productieapparaat werd totaal vernietigd. Historicus en programmamaker Mark De Geest schreef hierover het boek ‘Een dure vrede’. Hij vertelt hoe ons land nooit van de klap herstelde; “Poor Little Belgium” was aangewezen op voedselhulp en was zijn voormalige status als industriële grootmacht voor altijd kwijt.

De Markt 27/10/2018 Boekenbeurs

   

 

 • Dit weekend opent de Boekenbeurs in Antwerpen opnieuw de deuren, tienduizenden bezoekers worden er verwacht. Grote uitgeverijen die daar aanwezig zijn, zien de verkoop van het papieren boek jaar na jaar afkalven. Toch duiken er nog nieuwe spelers op. Kleine uitgeverijen die veel minder boeken uitgeven en de auteur en zijn werk meer centraal stellen. Hoeveel auteurs kunnen er trouwens leven van hun pen? Wat mogen ze van hun uitgever verwachten? Auteur Dimitri Verhulst is overgestapt naar de nieuwe uitgeverij PLUIM; hij is nu ook bestuurder van een schrijverscoöperatieve bij zijn uitgeverij. Toine Donk geeft met uitgeverij Das Mag maar een tiental boeken per jaar uit. Opvallend en succesvol debuut daar was ‘Het smelt’ van Lize Spit.
 • De Amerikaan Mark Levy was vijf jaar lang personeelsdirecteur bij AirBnB. Hij introduceerde er een vernieuwend personeelsbeleid, met veel aandacht voor werkplek en werksfeer. Eddie Groenwals sprak met hem. In de studio praten we met Michel De Coster, niet alleen bassist bij De Mens, maar ook coach en bestuurder van bedrijven. Hij schreef het boek ‘People Peppers’, vol tips over de meerwaarde van goede intermenselijke communicatie in onze digitale wereld.
 • De Brusselse start-up Cowboy heeft 10 miljoen euro opgehaald en staat klaar om internationaal te groeien. Het team achter Cowboy ontwikkelde een innovatieve elektrische fiets, die ook nog eens scherp geprijsd is. Onze reporter Koen Van den Bril trok naar de pop up store in de Antwerpse Kloosterstraat. In de studio praten we met Charles Van Haverbeke, Head of Operations bij Cowboy.
 • En dan zijn er nog de beurzen. Die maken zich grote zorgen over de wereldwijde groeivertraging en oplopende handelsspanningen, met rode cijfers als gevolg. Meer uitleg door financieel expert Michaël Van Droogenbroeck.

De Markt 20/10/2018 Brexit

   

 

 • Na de Europese top in Brussel deze week is er nog altijd geen akkoord over de Brexit. Veel tijd rest er niet meer tot 29 maart 2019, de dag waarop de Britten de Europese Unie verlaten. Zijn onze bedrijven zich voldoende bewust van de ingrijpende gevolgen van een mogelijke ‘no deal’ en dus van een ‘harde Brexit’? Hoe bereiden ze zich voor op handel drijven met een land dat straks buiten de Europese Unie ligt? Er staat veel op het spel. Voor Antwerpen is het Verenigd Koninkrijk de derde belangrijkste maritieme handelspartner. Veel Vlaamse exporterende kmo’s hebben weinig of geen ervaring met douaneformaliteiten en invoerrechten. Zoeken ze de nodige informatie en bereiden ze zich voldoende voor? Hoogste tijd voor een wake up call!
  Gasten: Jacques Vandermeiren, CEO van het Havenbedrijf Antwerpen en Jef Hermans, CEO van expeditiebedrijf Portmade
 • Ardo, de grootste producent van diepvriesgroenten ter wereld, is bekroond tot Onderneming van het Jaar. Het bedrijf uit Ardooie is een bloeiende familieonderneming, met een omzet van één miljard euro. Een kwart van alle diepvriesgroenten die in Europa worden geconsumeerd, komen van dit bedrijf. Ardo groeide uit een fusie tussen twee bedrijven in handen van leden van dezelfde familie Haspeslagh.
 • Op de Dag van de Kringwinkel trekt De Markt naar Aalst. De 147 Kringwinkels in Vlaanderen doen het met z’n allen bijzonder goed, maar ze vragen de overheid ook die groei te ondersteunen met extra werknemers. Via de Kringwinkel krijgen gebruikte spullen nu vaak een tweede leven. Wie daar super creatief mee aan de slag gaat, is Katrien Vanderlinden met haar bedrijfje Wonderwalls. Ze ontwerpt kleurrijke en fantasierijke interieurs; Katrien vindt volop inspiratie in de Kringwinkel en gebruikt ook nogal wat spullen die ze daar op de kop tikt als decoratiestukken. Of hoe afgedankte spullen plots hip worden.

De Markt 13/10/2018 Lokale verkiezingen

   

 

 • Zondag 14 oktober kiezen we met z’n allen nieuwe gemeentebesturen. ‘De Markt’ maakt de rekening. Hoe hebben de huidige Vlaamse lokale besturen het er financieel van afgebracht? Waarin hebben ze wel of niet geïnvesteerd, maar vooral: met welke inkomsten en uitgaven moeten hun opvolgers rekening houden. Hoe groot is de beleidsruimte voor de nieuwe coalities? We maken het financieel rapport op van de Vlaamse gemeenten. Spoiler alert: de inkomsten uit belastingen zullen lager liggen (200 miljoen euro minder in 2020, een gevolg van de taks shift) én de lokale besturen zitten bovenop een heuse ‘pensioenbom’!
  Gasten: Geert Gielens, Belfius en Mieck Vos, Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten
 • Eén jaar na #metoo blijft de problematiek van ongewenst seksueel gedrag op het werk zeer actueel. Nieuw onderzoek toont aan dat werknemers in alle bedrijfssectoren melding van maken grensoverschrijdend gedrag. Veel is er dus nog niet veranderd. In de bedrijven worden wel initiatieven genomen op het vlak van sensibilisering en preventie. Ongewenst gedrag en seksisme zijn door #metoo al meer bespreekbaar geworden.
  Gast: Ann Caluwaerts, Chief Corporate Affairs bij Telenet.
 • Film Fest Gent is aan de 45ste editie begonnen. Bij de blikvangers zijn de openingsfilm ‘Girl’ van regisseur Lukas Dhont en ook de internationale co-productie ‘Kursk’ van regisseur Thomas Vinterberg. Beide films kwamen tot stand met middelen uit de Belgische Tax Shelter. Vorig jaar werd voor bijna 160 miljoen euro geïnvesteerd via de Tax Shelter, een financieel infuus voor de hele sector van film- en televisieproductie in ons land. Filmjournalist Ward Verrijcken praatte met Lukas Dhont en Thomas Vinterberg over het belang van de Tax Shelter. En er is ook minder goed nieuws voor filmmakers, want de geïnvesteerde bedragen in de Tax Shelter lopen terug.

De Markt 06/10/2018 Bioproducten

   

 

 • Bio breekt door. Supermarktketens pakken uit met bio in hun publiciteit en in de winkels. De verkoop neemt ieder jaar toe, klanten vragen ook uitdrukkelijk naar bioproducten en gezondere voeding. Zo leidde de fipronilcrisis tot een opmerkelijke meerverkoop van bio-eieren. De Markt brengt een uitgebreide bijdrage over bio. We praten met een fruitkweker over de drie jaar durende omschakeling van conventionele naar biolandbouw. Supermarkten zetten ook in op de korte keten en zoeken producenten in eigen land. Dat lukt beter en beter, Vlaanderen telde vorig jaar 468 biolandbouwbedrijven en hun aantal neemt toe. Sommige supermarktketens begeleiden zelf landbouwers bij de omschakeling naar bio, anderen kopen biobedrijven op. En dan is er nog de prijs: bioproducten zijn vaak nog duurder dan de gewone variant. Achter de schermen proberen supermarktketens nu de prijzen voor bio te drukken, en dat verloopt niet zonder slag of stoot.
  Gasten: Lieve Vercauteren, directeur van Bioforum Vlaanderen, en Roel Dekelver van Delhaize.
 • Financieel journalist Steven Rombaut heeft het over cannabis. Meer bepaald over de aandelen van ‘cannabisbedrijven’ uit Canada en de VS. Beleggen in bedrijven die met cannabis te maken hebben, het wordt stilaan de beurshype van het jaar. Waar komt die interesse voor cannabis-aandelen plots vandaag? Dat heeft vooral te maken met de verwachtingen rond cannabis als alternatief voor alcohol; grote drankenproducenten tonen alvast belangstelling. En tegelijk wordt cannabis in almaar meer landen gelegaliseerd. Nu al gaat het over een miljardenbusiness.
 • Zondag is er opnieuw Open Bedrijvendag. Organisator Voka heeft het over een ‘hoogdag voor het ondernemerschap in Vlaanderen’. Naar verwachting zullen opnieuw tienduizenden mensen de deelnemende bedrijven bezoeken. Bedrijven waar trouwens heel wat vacatures zijn die moeizaam ingevuld raken. ‘Iedereen Ondernemer’ is het thema van deze Open Bedrijvendag, we vragen aan gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van Voka wat hij daar precies mee bedoelt.

De Markt 29/09/2018 Zware beroepen

   

 

 • De regeringsplannen over de pensioenen, zeker als het gaat over de lijst met zware beroepen, blijven voor grote beroering zorgen bij de vakbonden. Volgende dinsdag trekken de drie bonden opnieuw de straat op met een actiedag “voor een waardig pensioen op een redelijke leeftijd”. Intussen wordt er tussen vakbonden en werkgevers ook volop overlegd over een reeks maatregelen uit het Zomerakkoord van de regering Michel en dat loopt niet altijd van een leien dakje. Michaël Van Droogenbroeck schetst de sociaal-politieke agenda van het najaar. In de studio van De Markt debatteren twee kleppers van het sociaal overleg over de moeilijke dossiers die nu op tafel liggen.
  Gasten: Miranda Ulens, de nieuwe algemeen secretaris van het ABVV en Pieter Timmermans, gedelegeerd-bestuurder van het VBO.
 • Supernova in Antwerpen is dezer dagen the place to be voor wie bezig is met innovatieve digitale technologie. Start-ups en scale-ups presenteren er zichzelf aan collega’s en investeerders. De Markt brengt een portret van het bedrijf Sentiance, actief op het terrein van artificiële intelligentie met als doel menselijk gedrag te begrijpen en te voorspellen. Er is wereldwijde interesse in de technologie van Sentiance, het bedrijf is bezig internationaal te groeien. In België het nodige geld vinden om internationaal te groeien, is nochtans niet altijd even makkelijk. Belgische bedrijven blijken zich soms moeilijk te kunnen verkopen bij de grote internationale investeerders.
  Gast: Omar Mohout, voormalig tech-ondernemer en technologie-adviseur.
 • De onzekere stroombevoorrading de komende winter zorgt al de hele week voor verhitte discussies. Kmo’s voelen zich niet goed geïnformeerd en maken zich zorgen, zowel over de bevoorrading als over de stijgende elektriciteitsprijzen. Unizo probeert de vragen van de bedrijfsleiders zo goed mogelijk te beantwoorden. In onze studio heeft UNIZO-voorzitter Danny Van Assche het over de ‘energienorm’, die moet ervoor zorgen dat de energieprijzen maar binnen een bepaalde vork kunnen stijgen. Ook wil UNIZO dat bedrijven de opbrengst van bijvoorbeeld hun zonnepanelen zelf kunnen gebruiken.

De Markt 22/09/2018 Arbeidsmarkt

   

 

 • Als we niets veranderen, zijn er tegen 2030 meer dan 584.000 niet-ingevulde vacatures in ons land. Dat liet technologiefederatie Agoria berekenen. Dat is onder meer het gevolg van de digitalisering: de invulling van onze jobs verandert de komende jaren enorm. En dus moeten we onszelf tegen 2030 massaal bij- of zelfs omscholen, zegt Agoria. Hoe realistisch is dat? Wie moet zich aangesproken voelen? Waarop moeten we dan vooral inzetten?
  Gasten: VDAB-topman Fons Leroy en aan Saskia Van Uffelen, CEO van Ericsson Belux en 'Digital Champion'.
 • Véronique Goossens is in de Vlaamse huiskamers vooral bekend als ankervrouw bij zakenzender Kanaal Z. Maar vanaf deze maand is de voormalige journaliste actief als chief opinion leader en deputy chief economist bij de bank Belfius. Wat die moeilijke woorden in de praktijk betekenen en waarom de journaliste, die de banken altijd op de voet volgde, nu zelf bij de bank gaat werken komt u te weten in ‘De Markt’.
 • Autobouwer Audi bouwt aan een elektrische wagen. De e-tron moet de uitdager worden van de Tesla. Maar hoeveel kost dit nieuwe model? En wat zijn de opties voor de consumenten? Steven Rombaut zet de voor- en nadelen van deze wagen op een rijtje.

De Markt 15/09/2018 Mobiliteit

   

 

 • Of het nu over de nakende lokale verkiezingen, de recente toespraak van Voka-topman Hans Maertens, of de aanstaande week van Week van de Mobiliteit gaat: mobiliteit is een hot item dezer dagen. "De markt" zoomt daarom deze week in op de verkeersknoop rond Antwerpen en de haven. 60.000 mensen werken er in de haven, maar openbaar vervoer van en naar het havengebied is er nauwelijks. Havenbedrijven om geschikte kandidaten te vinden. We gingen eens kijken hoe chemiebedrijf Lanxess, gevestigd in Kallo, op dat mobiliteitsvraagstuk inspeelt.
  Wat zijn eigenlijk voorwaarden voor een vlotte mobiliteit in en rond de haven van Antwerpen? En kunnen die op korte tijd vervuld worden?
  Gasten: Stephan Vanfraechem, directeur van Alfaport, en Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn.
 • Bankenapps zijn aan een steile opmars bezig. Vorig jaar werden al 5,88 miljoen abonnementen voor mobiel bankieren geteld, en het aantal gebruikers van Wat is er aan de hand met Elon Musk? De visionaire Tesla-CEO deed de voorbije maanden met een reeks bizarre tweets, onnodige relletjes en vreemde interviews de wenkbrauwen fronsen. Steven Rombaut schetst in zijn schermpresentatie de situatie waarin Tesla en Musk verzeild zijn geraakt.
  Gast: Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Management School, gespecialiseerd in managementgedrag.
 • Maandag beginnen de hogeschoolstudenten aan het nieuwe academiejaar. Almaar meer studenten doen dat in een dubbelrol als zelfstandige of ondernemer, zo blijkt uit cijfers die "De markt" wist te verzamelen. Hoe ziet het leven van zo'n 'student-ondernemer' eruit? Wij op bezoek bij de ambitieuze Nikolai Stevens. In de studio geeft Steve Stevens, manager van 'Durf Ondernemen!' van de UGent, meer duiding. Wat zijn de voordelen en wat zijn de valkuilen van zo'n statuut? En welke ondersteuning krijgen studenten daarbij?

De Markt 08/09/2018 Bankencrisis

   

 

 • De bankencrisis ligt nu tien jaar achter ons. Half september 2008 werd Europa wakker met het nieuws van het faillissement van Lehman Brothers. Het begin van een mondiale crisis, die onder meer zal leiden tot de reddingsoperaties van Fortis, Dexia en KBC. Canvas begint volgende week met de zesdelige reeks ‘De Val: 10 jaar na de crisis’. Maker van de reeks Michaël Van Droogenbroeck is onze gast. Ook Hans Bevers, hoofdeconoom bij de Bank Degroof Petercam, is bij ons te gast. Hij schreef het boek ‘Achteraf is het makkelijk’. Bevers analyseert hoe de crisis van 2008 verlopen is en stelt de vraag welke lessen er uit de gebeurtenissen van toen zijn getrokken. Zijn onze banken nu beter ingedekt tegen een mogelijke crisis? En die volgende crisis, wanneer kunnen we die verwachten?
  Gasten: Michaël Van Droogenbroeck en Hans Bevers, hoofdeconoom Bank Degroof Petercam
 • Bankenapps zijn aan een steile opmars bezig. Vorig jaar werden al 5,88 miljoen abonnementen voor mobiel bankieren geteld, en het aantal gebruikers van bankenapps is sindsdien alleen maar gestegen. En dat aan een tempo waar de Belgische grootbanken zelf versteld van staan. De groeiende digitalisering schudt de bankwereld door elkaar, de gestage afbouw van het kantorennet is daar een gevolg van.
  Gast: Bjorn Cumps, Vlerick Business School
 • 18 leerlingen hebben er al een eerste week van hun 7de jaar ASO voor STEM-talent opzitten. Een initiatief van het Atheneum Etterbeek van het GO! samen met de VUB. Bedoeling is deze studenten meer slaagkansen te geven bij het volgen van een wetenschappelijke opleiding in het hoger onderwijs. Zo wordt ook de kloof tussen onderwijs en de arbeidsmarkt overbrugd.
 • Tot slot heeft De Markt aandacht voor askOLI, een startend internetplatform dat de consument helpt om allerhande kortingen te gelde te maken. Want vaak geniet u van kortingen via uw supermarkt, uw ziekenfonds, uw werkgever, maar al die verschillende kortingen onthouden is onmogelijk. Wie een profiel aanmaakt bij askOLI, wordt wel verwittigd van al die prijskortingen.
  Gast: Luc Jacobs, medebedenker askOLI

De Markt 30/06/2018 Ondernemen

   

 

 • Van alle nieuw opgestarte ondernemingen is 23 % een herstarter. Dat is al enkele jaren zo. Op ondernemers die hun zaak moeten stopzetten of in het slechtste geval failliet gaan, rust een maatschappelijk taboe. Ze hebben "gefaald" en met dat verhaal naar buiten komen, is niet evident. De Markt zocht Carlos Celis op, een jonge ondernemer uit Leuven die twee jaar geleden failliet ging. Intussen runt hij een succesvolle nieuwe foodbar. Over zijn en andere verhalen van herstarters praten we in de studio met Sylvia Feytons. Zij maakte zelf een faillissement mee en is intussen manager van 'Failing Forward'. Via die organisatie wil Feytons falen bespreekbaar maken. Voorkomen dat ondernemers opnieuw dezelfde fouten maken, daar draait het om.
 • De Belgische export naar Afrika was in 2017 goed voor bijna 13 miljard euro. Maar toch aarzelen vele bedrijven om zaken te doen met landen in Afrika. Vooral omdat er soms grote risico's zijn op wanbetaling, of vanwege de politieke onrust. De Markt heeft het over de risico's bij het zakendoen in Afrika en hoe bedrijven zich daartegen beschermen. Maar er is ook de positieve kant van het verhaal. In heel wat Afrikaanse landen groeit de economie en dat schept kansen voor bedrijven. In de studio praten we met Jo Thys; hij is als 'Vice president Cocoa Africa'  bij het bedrijf Barry Callebaut heel vaak op het terrein. Een getuigenis over ondernemen in Afrika uit de eerste hand dus.
 • Wie met vakantie wil en een hotel zoekt, bekijkt steevast ook de reviews van andere hotelgasten. Die reviews spelen mee bij de beslissing om al dan niet te boeken. Hotels vinden het belangrijk om de opmerkingen van hun gasten te beantwoorden, maar hebben daar zelf de tijd niet voor. Start-up Hotelspeaker zag een gat in de markt en beantwoordt de reviews van hotelgasten in naam van de hotels. Het piepjonge bedrijf groeit snel en heeft honderden klanten op de Europese hotelmarkt. Er wordt zelfs al winst geboekt. Mede-oprichter van Hotelspeaker Wim Heuninck is onze studiogast.

De Markt 23/06/2018 Het nieuwe werken

   

 

 • Freelancers, fietskoeriers, Uber-chauffeurs, flexi- en mini-jobbers. Het 'nieuwe werken' is volop aanwezig op de arbeidsmarkt, de app-economie draait op volle toeren. Een deel van deze arbeidskrachten werkt volgens de vakbonden in precaire statuten. Weinig betaald dus en met een minimum aan sociale bescherming. Een organisatie als SMart zorgt ervoor dat freelancers voor de duur van hun opdracht als werknemer aan de slag kunnen, waarbij ze ook sociale rechten opbouwen. Maar SMart krijgt ook kritiek. De Markt brengt een portret van SMart en van de freelancers die via hen actief zijn.
  Gasten: Jan Denys van Randstad en Jeroen Vandamme  van de christelijke bediendenbond LBC.
 • Dieter Penninckx wordt als ingenieur actief in de modewereld. Hij richt met zijn vrouw onder meer Fred & Ginger op. Later koopt hij winkelketens als CKS,  Brantano en Miss Etam en blaast die nieuw leven in. Hij heeft ambitieuze plannen op het vlak van e-commerce: Penninckx wil de "Vlaamse Zalando" worden. Geld daarvoor komt er via de beurs: de holding FNG kondigde vorige week aan naar Euronext Brussel te komen. De groep FNG heeft nu 3.000 werknemers, en Penninckx  is ook mede-eigenaar van KV Mechelen. Stof genoeg voor een gesprek met Dieter Penninckx in De Markt.
 • Een elektrische auto waarmee je ruim 1000 kilometer ver raakt, en die je op drie minuten kan laden met groene stroom, het lijkt een toekomstdroom. Maar die auto bestaat al. Een jonge 19-jarige Nederlandse ondernemer bouwde zijn Tesla om, zodat hij niet alleen op stroom uit batterijen rijdt, maar ook op stroom uit waterstof. Zijn zogenaamde Hesla kan veel meer kilometers aan dan een gewone elektrische auto, maar deze Hesla is wel nog peperduur. In Nederland wordt waterstoftechnologie ook nog op andere manieren toegepast. Luc Pauwels ging kijken en kwam terug met een verrassende reportage voor De Markt.

De Markt 16/06/2018 Brugpensioenregeling

   

 

 • Het akkoord bij Carrefour over de SWT-brugpensioenregeling vanaf 56 jaar en de politieke discussie daarover.
  Wat vinden de sociale partners van het politieke steekspel rond de brugpensioenregeling voor de ontslagen Carrefourwerknemers?
  Gasten: Danny Van Assche Unizo, Erwin De Deyn, BBTK.

De Markt 09/06/2018 Brexit

   

 

 • De Brexit is het centraal thema op de Exportbeurs 2018, die Flanders Investment & Trade (FIT) volgende week organiseert. Het Verenigd Koninkrijk is Vlaanderens 4de exportmarkt en in heel wat bedrijven maakt de bedrijfsleiding zich zorgen over wat komen gaat. Onder meer in de textielsector is de afhankelijkheid van de Britse markt zeer groot. De vrees bestaat dat na de Brexit onze exportproducten duurder worden voor de Britse consument, met volumeverlies tot gevolg. Ook invoerheffingen en douaneformaliteiten zijn voor de Vlaamse exporteurs geen prettig vooruitzicht. En het is vooral de blijvende onzekerheid in het hele Brexit-verhaal die de ondernemers erg zenuwachtig maakt.
  Gast: Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment & Trade.
 • Het Gentse biotechbedrijf Argenx vervolledigde deze week de Bel20. Onze financieel expert Michaël Van Droogenbroeck analyseert de superprestaties van dit bedrijf op de beurs (Euronext én Nasdaq). Hoe kan een bedrijf dat zijn research baseert op lama's de beleggers zo blijven overtuigen? En kan een succesvol biotechbedrijf een buitenlandse overname vermijden, zoals dat gebeurde met Ablynx? We praten erover in onze studio met Johan Cardoen, managing director van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). De Vlaamse biotechsector is goed voor 20.000 werknemers en kent een hoog niveau. Vraag is nu of ambities zoals bij Argenx om op eigen kracht een nieuw geneesmiddel op de markt te brengen, werkelijkheid kunnen worden.
 • Ook Belgische bedrijven werken mee aan het WK voetbal in Rusland. Eén ervan is de Limburgse KMO Expo-line. Hun Vanishing Spray wordt gebruikt door scheidsrechters wereldwijd, en straks dus ook in Rusland. Er wordt trouwens nog een innovatief voetbalproduct ontwikkeld, dat luistert naar de naam Joachim. U ziet het in De Markt.

De Markt 02/06/2018 Omgevingsbeleid

   

 

 • Let's talk about plastic! De tonnen plastic zwerfvuil en de plastic soep in de oceanen blijven de gemoederen beroeren. Vlaams minister van Omgeving Schauvlieghe werkt aan een afvalplan rond plasticvervuiling, de Europese Commissie pakte begin deze week nog uit met maatregelen tegen wegwerpplastic. Een aantal Vlaamse bedrijven kijkt intussen al volop naar de toekomst; ze ontwikkelen alternatieven en produceren verschillende soorten bioplastics. Composteerbare zakjes voor organisch afval bijvoorbeeld, schaaltjes en doosjes in bioplastic voor verse producten. In de studio van De Markt vertellen onze gasten over hun innovatieve producten. Toch rijzen hier ook vragen. Zijn bioplastics wel de echte oplossing? Hoe zit het met de effectieve biodegradeerbaarheid van deze nieuwe plastics?
  Gasten: Stefaan De Wildeman van B4Plastics en Edwin Ingelaere van Compost Bag.
 • De politieke crisis in Italië zorgt voor grote onrust op de beurzen. De vrees voor een mogelijke nieuwe eurocrisis hangt in de lucht. Belgische banken en bedrijven waren eind 2017 voor 51 miljard blootgesteld aan Italië, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.  Onze financieel expert Steven Rombaut maakt een inschatting van de risico's die 'Italië' met zich meebrengt en praatte hierover met gouverneur Jan Smets van de Nationale Bank.
 • Silicon Valley met zijn tal van grensverleggende techbedrijven is een mythisch begrip geworden. Hoofdeconoom Koen De Leus van BNP Paribas Fortis trok op studiereis naar de Valley en kwam terug met tal van inzichten. Wat kunnen we verwachten van het 'Internet of Things? Zijn de Belgische industriële kmo's klaar voor de digitale economie van de toekomst? En zeker ook: wat zal de impact zijn van digitalisering, robotisering en 'artificial intelligence' op onze arbeidsmarkt? Wordt dit een verhaal van jobverlies, of wordt het een verhaal van levenslang leren, heroriëntering en jobcreatie?  Het geheim van Silicon Valley.

De Markt 26/05/2018 Werkloosheid migranten

   

 

 • Laaggeschoolde vrouwen met een migratieachtergrond doen het erg slecht op de Vlaamse arbeidsmarkt. Maar één derde van hen is effectief aan het werk. Er is een hoge werkloosheid in deze groep, en meer dan de helft is niet eens ingeschreven bij de VDAB. Dat blijkt uit een opmerkelijk rapport van de Commissie Diversiteit van de SERV. Voor vrouwen uit de migratie zijn er heel wat drempels te overwinnen, zowel in het onderwijs als wat de toegang tot de arbeidsmarkt betreft. Al bij al scoort Vlaanderen zeer slecht tegenover andere Europese regio's en landen. De SERV wil daar dringend verandering in zien en wijst ook op de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Opvallend: België kreeg deze week nog een terechtwijzing van de Europese Commissie, ons land moet meer doen om mensen met een migratieachtergrond actief te maken op de arbeidsmarkt.
  Gasten: Hans Maertens, voorzitter van de SERV en van de Commissie Diversiteit en Sophia Honggokoesoemo, stafmedewerker arbeid van het Minderhedenforum.
 • Onze financieel expert Steven Rombaut heeft het over de Belgische telecomsector. De aandelenkoersen van Telenet en Proximus staan onder druk, de hele sector is in beweging. Zo wil de regulator de concurrentie op de telecommarkt nog opdrijven en zoeken telecombedrijven naar nieuwe inkomsten. Een stand van zaken.
 • Na twaalf jaar voorzitterschap van het ABVV vertrekt Rudy De Leeuw met pensioen. Op het ABVV-congres van volgende week wordt zijn opvolging geregeld. Tijd voor een afscheidsgesprek over een opmerkelijke vakbondscarrière, over het hardnekkige verzet van de rode vakbond tegen het beleid van de regering-Michel, en vanzelfsprekend ook over de sociale actualiteit: na de pensioenbetoging van vorige week (met de drie grote vakbonden) is de lijst met zware beroepen in de overheidssector nu volop in het nieuws. Opmerkelijk: het ontwerpakkoord over de zware beroepen kreeg groen licht van de christelijke en liberale bonden, niet van de socialistische vakbond. Heeft Rudy De Leeuw tot slot nog een goede raad voor zijn opvolgers Robert Verteneuil en Miranda Ulens?

De Markt 19/05/2018 Pensioenen

   

 

 • Op de pensioenbetoging ‘voor waardige pensioenen’ van afgelopen woensdag waren ook veel jonge vakbondsleden aanwezig. En dat was toch opvallend. Hoe kijken de twintigers en dertigers van vandaag eigenlijk naar die discussie over de pensioenen? De jongeren maken zich zorgen over de toekomst van hun pensioen: zullen we op het einde van de rit nog een volwaardig wettelijk pensioen krijgen, vragen ze zich af.  En zijn de huidige – vaak tijdelijke - startersjobs daar überhaupt nog op afgestemd?  Voor de jongerenafdelingen van de vakbonden lijkt de betaalbaarheid van de pensioenen trouwens vooral een politieke keuze te zijn. Van werkgeverskant klinken kritische geluiden over de betoging van de drie grote vakbonden. Daar wordt de noodzaak van de pensioenhervorming van de regering Michel volop in de verf gezet. Volgens Voka zullen we vooral langer en met meer moeten werken om de pensioenen veilig te stellen.
  Gasten: Nouchka Roelants, pensioenjuriste en medewerkster van de jongerenwerking van LBC-NVK en Els van Aerschot, ondernemer en voorzitster van Jong Voka Leuven.
 • Wat is er aan de hand bij bpost? Het postbedrijf worstelt met sociale spanningen, er is de problematische overname van het Amerikaanse e-commercebedrijf  Radial en de brievenpost daalt fors. Dat alles uit zich in de dalende koers van het aandeel bpost.
  Michaël Van Droogenbroeck houdt bpost tegen het licht.
 • Nog één week en dan worden de nieuwe Europese privacyregels van kracht. Onze bedrijven hebben zich volop voorbereid op de komst van GDPR. Ook de immosector heeft zich aangepast. Hoe gaan immokantoren om met persoonlijke gegevens van kandidaat-huurders, over hun inkomen of hun job bijvoorbeeld. Wat gebeurt er met die informatie nadat het huurcontract is opgesteld?
  Gast: Geoffrey Giët directeur van immobiliënkantoor Agence Rosseel, licht toe hoe de immowereld op de nieuwe privacyregels heeft ingespeeld.
 • In Afrika groeit de economie en dat biedt grote kansen. Maar ondernemen in Afrika schrikt nog altijd veel bedrijven af omdat de risico’s er groot zijn. Risico's op bijvoorbeeld wanbetaling, contractbreuk en ook zware politieke crisissen blijven reëel. Toch blijven tal van Belgische ondernemingen zaken doen in Afrika. Een reportage van Peter Verlinden.
   

De Markt 12/05/2018 Arbeidsmarkt

   

 

 • De 'War for talent' woedt volop. Het aantal vacatures stijgt, bedrijven hebben de grootste moeite om geschikte kandidaten te vinden. Waar de VDAB vier jaar geleden nog zo'n 150.000 vacatures in Vlaanderen telde, is dat cijfer vandaag al opgelopen tot 270.000. Agoria heeft het over 16.000 openstaande jobs in de ICT alleen. Jobbeurzen en job-events van grote bedrijven volgen elkaar in snel tempo op.  Jongeren met een ICT- of economisch profiel, zelfs al zijn ze nog niet afgestudeerd,  zijn dus erg gegeerd. De Markt portretteert enkele van deze 'high potentials', die vertellen waarom ze de keuze voor hun specifieke werkgever hebben gemaakt. En daarbij gaat het om meer dan alleen de verloning, opleidings- en doorgroeikansen zijn zeker zo belangrijk.
  Gasten: Koen van Raemdonck, vice-president HR bij BASF in Antwerpen, en met Yuri Roex, een jonge handelsingenieur die zelf jonge ingenieurs rekruteert in opdracht van grote bedrijven.
 • Net na 'Rerum Novarum', feestdag van de christelijke arbeidersbeweging, hebben we voorzitter Peter Wouters van Beweging.Net te gast voor een uitgebreid gesprek. Beweging.Net overkoepelt onder meer de christelijke vakbond ACV en de christelijke mutualiteit CM, en voorzitter Wouters laat zich in zijn boodschap voor Rerum Novarum kritisch uit over de politiek. Zo pleit hij voor meer samenwerking, om de kwetsbaren in onze maatschappij te ondersteunen. Ook een grotere rol voor het middenveld en meer burgerparticipatie in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober staan op de agenda van Beweging.Net. We hebben het met voorzitter Peter Wouters ook nog over Arco. 800.000 Arco-coöperanten wachten nog altijd op een tegemoetkoming, wat kunnen zij verwachten van Beweging.Net, de erfgenaam van het vroegere ACW? We vragen voorzitter Wouters of en in welke mate zijn organisatie de gedupeerde coöperanten mee wil vergoeden.

De Markt 05/05/2018 ABVV

   

 

 • Op haar congres in Blankenberge zoekt het Vlaams ABVV "slimme antwoorden voor de vakbond van morgen". Het congres focust op de impact van klimaatverandering en van de toenemende digitalisering, en hoe de vakbeweging hierop kan inspelen. Uber, Deliveroo, het nieuwe werken en de toenemende werkdruk, er is heel wat aan de gang op het arbeidsfront. En er is natuurlijk ook sociale onrust, nog maar net bij LIDL, en nu ook bij bpost en bij De Lijn.
  Gast: Caroline Copers, topvrouw van het Vlaams ABVV.
 • Het is weer tijd om onze belastingaangifte in te vullen. Die aangiften worden natuurlijk door de fiscus gecontroleerd, maar er zijn jaarlijks ook extra aangekondigde controleacties. De voorbije vijf jaar is zowel het aantal aangekondigde controleacties als de opbrengst die dat oplevert voor de staatskas fors gedaald. De Markt berekende de cijfers voor u en zoekt een verklaring. Klopt het dat er sprake is van een chronische onderbezetting bij Financiën, te weinig personeel voor teveel opdrachten dus, zoals we horen in vakbondskringen? En voert de belastingdienst die extra controleacties uit vooral met de bedoeling belastingplichtigen ertoe aan te zetten hun aangifte zo correct mogelijk in te vullen?
  Gast: Francis Adyns van de FOD Financiën.
 • Tot slot belicht De Markt het fenomeen van de "refurbished iPhones". Het gaat over gebruikte telefoons die opnieuw tip top in orde zijn gebracht door een erkende hersteldienst. Interessant voor de consument, want die kan een zo goed als nieuw toestel kopen voor een stevig verminderde prijs. Met garantie zelfs. Het concept is succesvol, maar krijgt de consument waar voor zijn geld?
  Gast: Simon November van Test-Aankoop

De Markt 28/04/2018 Ambtenaren

   

 

 • Op maandag 30 april staken de ambtenaren van de federale overheid. De vakbonden spreken van een verzuurde relatie met minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA), die onder meer de vaste benoemingen wil aanpakken en het aantal vakantiedagen wil herbekijken. Wat is er aan van die plannen? Zijn dit broodnodige hervormingen van het ambt of - zoals de bonden zeggen - gewoon besparingen? En waarom loopt het overleg met de vakbonden zo stroef?
  Gast: minister Vandeput.
 • Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, trekt zijn belang in zijn Duitse dochter 50Hz op tot 80 procent. Die zet betekent een investering van bijna een miljard euro, een indrukwekkend bedrag naar Belgische normen. Wat is het strategische belang van die overname? Spelen er ook politieke factoren mee? En hoe kijkt het netbedrijf naar de toekomst van de energievoorziening in ons land? Steven Rombaut zet de cijfers nog eens op een rij.
  Gast: Chris Peeters CEO-Elia.
 • Op het dak van de Foodmet in Anderlecht is vorige maandag de 'Slachthuis Boerderij' gelanceerd, een project van de Brusselse start-up BIGH. Het gaat om de grootste 'aquaponics'-boerderij van Europa: een boerderij van 4.000 m² die viskweek combineert met de kweek van planten op water. Daarbij worden water, CO2 en uitwerpselen hergebruikt. Hoe werkt zo'n stadsboerderij eigenlijk? En heeft 'urban farming' toekomst? Wij gingen er eens rondkijken.

De Markt 21/04/2018 Werkbaar werk leidinggevende

   

 

 • Werkbaar werk en de rol van de chef. Uit onderzoek bij 12.000 werknemers blijkt dat de leidinggevende een belangrijke impact heeft op de jobkwaliteit van medewerkers in Vlaanderen. Vandaag vindt 85,7% van de werknemers dat zijn baas goed coacht. En dat aandeel stijgt ook over de jaren heen. En dat is een goede evolutie want hoe slechter de chef, hoe meer stress en demotivatie, hoe meer ziekteverzuim en verloop. Twee derde van de werknemers met een baas die te weinig steun geeft, klagen over stress. Van die twee derde vertoont de helft zelfs heuse burn-outsymptomen. En ze zijn ook dubbel zo vaak ziek.
  Michaël Van Droogenbroeck zet de voornaamste conclusies van de studie op een rijtje.
  Gast: Vrouwelijke ondernemer van het jaar Alexandra Limage, zij legt uit hoe ze omgaat met werknemers in haar transportbedrijf en wat de moeilijkheden soms kunnen zijn
 • Nog nooit was het tekort aan ICT’ers en informatici op de arbeidsmarkt zo groot. Maar dat geldt voor nog een aantal beroepen, bijvoorbeeld de boekhouders. Het aantal studenten dat zich inschrijft voor de richting daalt hoewel kantoren smeken om personeel met kennis van boekhouden. Tegelijk wordt het beroep ook bedreigd door de digitalisering.
  Gasten: Bart Van Coile, ondervoorzitter bij het Instituut van Accountants en Belastingconsulenten (IAB) en Ellen Sano van Yuki, een bedrijf van geautomatiseerde boekhoudoplossingen.

De Markt 31/03/2018 Pensioenen

   

 

 • 882 euro. Dat is volgens de vakbonden het gemiddelde pensioen van een werkneemster in België. Ongeveer 250 actievoerders protesteerden daar vandaag tegen in Brussel. Ze vragen een waardig pensioen voor vrouwen. Want vrouwen worden volgens de vakbonden harder getroffen door de pensioen¬maatregelen van de regering-Michel. Die heeft de minimumpensioenen wel opgetrokken, maar vrouwen profiteren daar vaak niet van omdat ze dikwijls geen volledige loopbaan hebben. Vrouwen werken immers gemiddeld minder lang dan mannen omdat ze vaker deeltijds werken. En dat heeft dus gevolgen voor het pensioen.
  Gasten:Miranda Ulens, federaal secretaris bij het ABVV en Sabine Slegers, nationaal secretaris bij het ACLVB.
 • De Britse regering wil voor alle drankverpakkingen statiegeld invoeren. Met deze maatregel proberen de Engelsen minder zwerfvuil te hebben. Ook in ons land denkt de Vlaamse regering na over een plan om statiegeld in te voeren. Maar statiegeld kent vurige voor- en tegenstanders.
  Gasten: Nathalie De Greve van Comeos, de Belgische federatie van Handel en Diensten en Olivier Beys van de Bond Beter Leefmilieu.

De Markt 24/03/2018 Privacyregels

   

 

 • Binnen 2 maanden, op 25 mei, krijgen de privacyregels een revolutionaire update. De General Data Protection Regulation (GDPR) of in het Nederlands de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) regelt hoe er in de toekomst zal moeten worden omgegaan met persoonsgegevens. Maar wat verandert er allemaal? En wat als u de nieuwe regels niet respecteert? Michaël Van Droogenbroeck maakt een overzicht.
 • Niet alleen overheden en bedrijven moeten zich aanpassen aan de nieuwe privacyregels. Ook voor lokale handelaren en kleine zelfstandigen gelden de nieuwe regels. Wij gingen kijken wat de impact zal zijn bij een lokale handelaar. Zullen zij nog zomaar persoonlijke gegevens kunnen verzamelen? En wat met onze klantenkaarten?
  Gast: Koen Delvaux, verbonden aan het bedrijf van de digitale klantenkaart Joyn.
 • Afgelopen week ondertekenden meer dan 40 van de 55 lidstaten van de Afrikaanse Unie een akkoord voor een grote vrijhandelszone. Daardoor zal de handel tussen Afrikaanse landen vereenvoudigen net zoals het vrij verkeer van personen. Zal dit akkoord voor de economische omslag zorgen die Afrika nodig heeft?
  Gast: Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD).
 • En wordt de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen uitgesteld? Slecht plan zegt de technologiefederatie Agoria. Verschillende Belgische bedrijven rekenen erop dat ze mogen meebouwen aan de ontwikkeling van de nieuwe toestellen.
  Gast: Marc Lambotte, topman van Agoria.

De Markt 17/03/2018 Zware beroepen

   

 

 • Wie komt er op de lijst van zware beroepen terecht en kan dus wat vroeger met pensioen? Niet alleen leerkrachten, zo wijst een eerste opgooi van minister van Pensioenen Bacquelaine uit, maar ook verpleegkundigen zouden onder die noemer kunnen vallen. Wat betekent dat voor hen en voor de zorgbedrijven? En wat met het nijpende tekort aan verpleegkundigen als zij vroeger met pensioen kunnen? Komen er dan misschien andere voordelen in het gedrang?
  Gasten: zorgambassadeur Lon Holtzer en Jan-Piet Bauwens van het ABVV.
 • En welgeteld 5.106 apotheken telt ons land. Maar daarvan hebben er amper 161 een erkende website. Er zijn maar een paar grotere internetapotheken en hun omzet bedraagt een fractie van de totale markt in België. Stilaan springen grotere buitenlandse spelers in dat gat. Waarom blijft uw oude vertrouwde apotheek zo koppig weg van het wereldwijde web? Op de achtergrond speelt een pittige discussie over zorg versus commercie, deontologie versus concurrentie. Zijn de grote internetapotheken cowboys? Of strijden de Orde der Apothekers en de Apothekersbond tegen windmolens? Gianni De Gaspari van de federatie van online apotheken Febop en Lieven Zwaenepoel van de Algemene Pharmaceutische Bond gaan erover in debat.

De Markt 10/03/2018 Notarissen

   

 

 • Maandlonen van zo’n 100.000 euro. Het zijn bedragen waar de meeste mensen enkel van kunnen dromen. Uit een onderzoek van Knack blijkt dat zulke bedragen geen uitzondering zijn voor de Vlaamse notarissen. Maar is het beroep van notaris nog iets van deze tijd? Kunnen technologische vernieuwingen als bijvoorbeeld blockchain de rol van de notaris overnemen? Maka De Lameillieure vertelt hoe je in Georgië vastgoed kan kopen via blockchain.
  Gasten: Make De Lameillieure, algemeen directeur bij Flanders Inshape en Christian Luyten van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.
 • Naar aanleiding van wereldvrouwendag lanceerden 50 mannelijke en vrouwelijke CEO’s, bedrijfsleiders en leidinggevenden een oproep. De zakenwereld moet vervrouwelijken volgens hen. Vandaag is aan de Belgische top amper 1 op 4 een vrouw. Op de gendergelijkheidsindex van het Wereld Economisch Forum zakt België steeds dieper weg. Ooit stonden we in de top 10, nu zijn we teruggezakt tot de 31ste plaats. Wat moet er veranderen?
  Gast: Yasmien Naciri, columniste en oprichtster van jongerenorganisatie Fleks.
 • Michaël Van Droogenbroeck de jaarresultaten van BNP Paribas Fortis op een rijtje.

De Markt 03/03/2018 Investeren

   

 

 • Vorig jaar investeerden buitenlandse bedrijven voor ruim 2 miljard euro in ons land. Dat was samen goed voor zo’n 5.377 jobs. Om die buitenlandse bedrijven in de bloemetjes te zetten reikt het Flanders Investment en Trade, ofwel het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen, al voor het zesde jaar op rij de ‘Foreign Investment Trophy’ uit. Voor het derde rij op jaar ging die prijs naar een chemiebedrijf. Dit jaar was de gelukkige het Japanse chemiebedrijf Kaneka uit Westerlo-Oelen. Met zo’n 300 werknemers is het één van de sterkhouders van het Kempense bedrijfsleven. Tijdens de prijsuitreiking werd ook de oprichting van een gloednieuw welkomteam voor buitenlandse bedrijven bekend gemaakt.
  Gasten: Jean Vandael, general manager bij Kaneka Belgium en Marc Van Gastel, invest-expert van Flanders Investment & Trade.

 • Roularta Media Group maakt vrijdag zijn jaarresultaten bekend. Een spannend moment want nog maar begin dit jaar kondigde Roularta aan dat het voor 33,7 miljoen magazines zoals Flair en Libelle ging kopen van Sanoma België. Steven Rombaut maakt een analyse.

 • Afgelopen week werden de Vlaamse cultuurprijzen, de Ultima awards, uitgereikt. De Ultima’s bestaan in 12 categorieën en 1 van die categorieën is het cultureel ondernemerschap. Dit jaar ging die prijs naar Paul Schyvens, directeur van De Roma in Antwerpen. Wat houdt cultureel ondernemerschap juist in? En wat is de toekomst ervan? Een gesprek.

De Markt 24/02/2018 Batibouw

   

 

 • Zaterdag zwaait Batibouw zijn deuren open voor het grote publiek. De jaarlijkse traditionele hoogmis voor de Vlaming met de baksteen in de maag. En hoewel appartementen steeds populairder worden en kleiner wonen in de steden aangemoedigd wordt heerst bij de Vlamingen nog steeds het traditionele beeld van een eigen woning op een eigen stukje grond. Maar wie vandaag wil bouwen moet aan heel wat voorwaarden voldoen. En dat voel je natuurlijk ook in de portemonnee. ‘de Markt’ berekende wat een gemiddelde vrijstaande nieuwbouwwoning kost. Maar er zijn ook nieuwe vormen van wonen. Denk bijvoorbeeld aan wooncoöperaties. Zullen we binnen enkele jaren het heersende ideaalbeeld van ‘huisje tuintje’ moeten aanpassen?
  Gast: Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck.

De Markt 10/02/2018 Loonakkoord

   

 

 • Waar blijven de elektrische bussen? Bij busbouwer VDL Roeselare, onderdeel van de Nederlandse VDL Groep, hebben ze intussen de 100 van zulke bussen klaar die de stad Amsterdam had besteld. Het gaat om de grootste order van e-bussen in Europa. De West-Vlaamse fabriek heeft daarvan de voorbije jaren zijn specialiteit gemaakt. Maar opvallend: De Lijn bestelt bij VDL voornamelijk diesel- en hybride bussen. Pas vanaf 2019 wil de openbaarvervoermaatschappij enkel nog elektrische, hybride of waterstofbussen aankopen. Is de technologie niet stilaan volwassen en wordt het dan in ons land geen tijd voor een inhaalbeweging? En kunnen we hier nog op tegen de enorme concurrentie uit China?
  Gast: Peter Wouter van VDL Roeselare.
 • In de Duitse deelstaat Baden-Württemberg hebben de vakbond IG Metall en de werkgeversorganisatie Südwestmetall deze week een opmerkelijk loonakkoord gesloten. Niet alleen is er een loonsverhoging gepland van 4,3 procent, nog los van bijkomende premies, maar kunnen werknemers er ook voor opteren om 6 tot 24 maanden lang maar 28 uur per week te werken. Steven Rombaut vat de elementen van het akkoord nog eens samen.
 • Zulke loonakkoorden staan vaak model voor andere sectoren in Duitsland, maar ook in ons land wordt er met argusogen naar gekeken. Zal dit akkoord ook hier vakbonden inspireren om bij loononderhandelingen meer in te zetten op tijd en minder op geld? Wat zijn daar de troeven en hinderpalen van? Is een kortere werkweek nu wel aan de orde in ons land, gezien de krapte op de arbeidsmarkt? En wat met de langere termijn: moeten we sowieso niet beginnen nadenken over een andere manier van werken?
  Gasten: Stan De Spiegelaere, onderzoeker bij het European Trade Union Institute (ETUI) en Sonja Teughels, senior adviseur arbeidsmarkt bij werkgeversorganisatie Voka.

De Markt 03/02/2018 Leegstand winkels

   

 

 • Wie rondkijkt in de Vlaamse centrumsteden heeft het misschien al opgemerkt: de leegstand is een groeiend probleem. Dat is niet alleen buikgevoel, maar blijkt ook uit nieuwe cijfers die De Markt kon inkijken: voor het tiende jaar op rij staan er meer winkels leeg dan het jaar voordien. Hoe komt dat? Is het allemaal de schuld van ‘het internet’? En hoe kunnen we het tij keren? Zijn ruimere openingsuren een oplossing of moeten we radicaler denken?
  Gasten: Jorg Snoeck van Retail Detail en Christine Mattheeuws van het NSZ.
 • Tania Dekens werd deze week uitgeroepen tot ‘overheidsmanager van het jaar’. Dat is opmerkelijk, want ze staat aan het hoofd van een dienst die binnen een paar jaar moet verdwijnen, het Federaal Agentschap voor de Kinderbijslag, kortweg Famifed. Vanaf 1 januari 2019 wordt Vlaanderen namelijk verantwoordelijk voor de uitbetaling van de kinderbijslag. In die moeilijke overgangsperiode heeft ze de haast onmogelijke opdracht om de ruim 1.000 werknemers van de dienst betrokken en gemotiveerd houden – en die opdracht vervult ze volgens de jury van de award uitstekend. Hoe speelt ze dat elke dag klaar? Wat zijn de valkuilen van dat veranderingsproces? Hoe blikt ze terug op haar verwezenlijkingen bij Famifed? En hoe kijkt ze als bevoegd topambtenaar aan tegen de grote hervorming van de kinderbijslag in ons land? Lieven Verstraete vraagt het haar.

De Markt 27/01/2018 Economie

   

 

 • Het is een harde klap voor Carrefour België. Maar liefst 1.233 van de 11.500 banen sneuvelen bij de supermarkt, 180 op de hoofdzetel in Evere en 1.053 in de hypermarkten. Twee hypermarkten moeten de deuren sluiten, drie hypermarkten zullen een pak kleiner worden. Ook in Frankrijk moeten er zo’n 2.400 mensen vertrekken. Nochtans maakt Carrefour geen verlies. Vorig jaar was er een operationele winst van zo’n 2 miljard euro. Maar de druk op supermarkten wordt steeds groter. Zo kon Ahold Delhaize in België voor het vijfde kwartaal op rij geen omzetgroei boeken. En ook bij supermarktketen Colruyt staan de winstmarges onder druk. Wat is er aan de hand bij in de sector van de supermarkten? En wat te denken van de eerste kassaloze supermarkt Amazon Go? Die opende afgelopen week in Seattle. Is dit de toekomst?
  Gast, Gino Van Ossel retailexpert.
  Steven Rombaut zet ook alle cijfers alle cijfers op een rijtje.
 • In het Zwitsers bergdorpje Davos verzamelden deze week alle politici en topondernemers voor het Wereld Economisch Forum (WEF). Alle andere weken is Davos een bergdorp met amper 11.000  inwoners. Maar één week per jaar wordt het dé plek waar alle rijken en machtigen der aarde verzamelen om contacten te leggen en wereldthema’s te bespreken. Zowat iedere vierkante centimeter wordt dan verhuurd, vaak voor grof geld. Maar is het wel nuttig om daar aanwezig te zijn? Allemaal vragen voor premier Charles Michel.
  Een reportage van Michaël Van Droogenbroeck.

De Markt 20/01/2018 Digitalisering-Robotisering

   

 

 • Geen enkele belasting is populair maar de erfbelasting of dodentaks is de meest bekritiseerde. Met tarieven tot wel 65% ligt deze belasting al langer onder vuur. Maar de Vlaamse regering werkt aan een hervorming. Minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) wil tegen september 2018 de erfbelasting grondig hervormen en vereenvoudigen. En daarbij zouden de hoogste tarieven dalen. Maar volgens experts is het principe van een erfenis achterhaald. Bert Anciaux zei enkele jaren geleden: “we zouden erfenissen moeten afschaffen zodat vermogens rechtstreeks naar de overheid gaan.” Bedoeling is dat ieder kind zo gelijk start. Maar hoe denkt iemand met een groot vermogen over dit principe? Gast: Roland Duchâtelet, één van de rijkste Belgen.
 • Steven Rombaut zet alle tarieven van onze erfbelasting op een rijtje en kijkt ook over de grenzen. Hoeveel betaal je in andere landen bij een erfenis?
 • Deze week stelt de SERV, de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen zijn nieuwe voorzitter voor. Dit jaar is dat Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder bij Voka. Dit jaar wil de SERV de thema’s digitalisering en robotisering op de agenda zetten. Die brengen heel wat voordelen met zich mee maar bedreigen ze ook jobs? Of is het een win-win situatie? Gasten: Hans Maertens, kersvers voorzitter bij de SERV en Ann Vermorgen, ACV vorige voorzitter van de SERV.

De Markt 13/01/2018 Arbeidsmarkt

   

 

 • Allereerste onderwerp in ‘de Markt’ is - hoe kan het ook anders - onze markten. Wie wil er nog marktkramer worden? Is het nog rendabel om markten af te schuimen? Of zitten onze markten gewoonweg met een imagoprobleem? Matthias Vandersmissens, is 27 en fiscalist van opleiding. En toch koos hij voor een bestaan als marktkramer. Maar hij verkoopt ook zijn groenten en fruit via een webshop. Is dit het nieuwe ondernemen voor een marktkramer? Onze reporter ging hem opzoeken op de markt van Halle. De kersverse UNIZO-voorzitter Danny Van Assche benadrukt het belang van digitalisering voor marktkramers maar roept gemeenten ook op om hun markten meer te koesteren. Hij is de allereerste gast in ‘de Markt’.
 • “Jobs, jobs, jobs” zei premier Charles Michel afgelopen zomer. Het resultaat is vacatures, vacatures, vacatures. Werkgeversorganisatie Voka en het VBO, het Verbond van Belgische Ondernemingen, spreken van een heuse ‘war on talent’. Ook de textielgroep Sioen Industries in Ardooie heeft het bijzonder moeilijk om geschikt personeel te vinden. Wout Verbeke, personeelsdirecteur bij Sioen Industries, en Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) zijn onze gasten.
 • En tenslotte brengt Michaël Van Droogenbroeck het verhaal van de nakende overname van Ablynx. Het biotechbedrijf blijkt erg in trek te zijn. Michäel zet alle cijfers op een rijtje.