Voor de meest recente afleveringen van De Markt kan je terecht op vrt.nu of vrt.nws. De afleveringen zijn slechts 1 maand beschikbaar.
Bekijk de vorige afleveringen van De Vrije markt


De markt 24/09/2022

   
 • Ook bij De Markt, wilden we wel eens weten hoe het gloednieuwe KMSKA in Antwerpen eruit ziet. Trui De Maré liet zich in het vernieuwde museum rondleiden door directeur Carmen Willems en vroeg vooral ook naar de financiële kant van de zaak. Hoe hou je zo’n museum financieel overeind? Kan het vernieuwde museum mee met de andere grote musea in Europa? We wikken en wegen met Dirk De Corte, docent cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen.
 • In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt kernreactor Doel 3, na 40 jaar dienst, van het net gehaald. Een gevolg van de wet op de kernuitstap. Doel 3 is de eerste van zeven commerciële kerncentrales die uit dienst gaat en later zal worden ontmanteld. Die kerncentrales afkoppelen en ontmantelen wordt een enorme klus, een werk van vele jaren, met ook een stevig prijskaartje. Hoe gaan we dat aanpakken? Hebben we genoeg kennis? Welke bedrijven hebben we nodig en hebben we die? Liggen hier misschien ook kansen voor het bedrijfsleven? Hierover is al flink nagedacht, één van de betrokkenen is Guido Mulier van het SCK in Mol. Hij beantwoordt onze vragen in de studio.
 • Verschillende centrale banken zetten alle zeilen bij om de inflatie aan te pakken. Opmerkelijk was de forse renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank eerder deze week. Wat gaat de Europese centrale bank nu doen? Michaël Van Droogenbroeck brengt een analyse.
 • Daar is de herfst! Niet alleen wij, maar ook De Inspecteur op Radio 2 krijgt het al een beetje fris, daarom gaat hij op zoek naar een aantal verwarmingstips. Met de hoge energieprijzen gaat de thermostaat alvast wat lager, maar je kan nog wel iets extra doen: misschien kan de temperatuur op de verwarmingsketel wat lager, en… misschien is die tochthond voor de deur niet zo’n slecht idee.

De markt 17/09/2022

   
 • De voorbije week keken we uit naar de voorstellen van commissievoorzitter Von der Leyen om de energieprijzen te drukken. Er wordt nog volop gesleuteld, maar duidelijk is wel dat veel maatregelen er niet in één-twee-drie kunnen komen. Tal van ideeën stuiten op de complexiteit van onze stroom- en gasvoorziening. Alvast minder stroom verbruiken? Overwinsten aanpakken? Misschien dan toch ooit een prijzenplafond voor gas? Het ligt allemaal op de tekentafel. We toetsen de haalbaarheid af met Marc Van den Bosch van FEBEG, de federatie van energiebedrijven in ons land. Hij is onze centrale gast.

 • Veel jongeren zwaaien af van school en zoeken voor het eerst hun weg naar de arbeidsmarkt. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt zou je denken dat de jobs voor het rapen liggen en dat de ideale job vinden een makkie is. Maar wat verwachten jonge starters zèlf van hun eerste job en hun werkgever? Wat geeft werkgeluk en wat zijn regelrechte afknappers? En hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven hierop inspelen? De SERV/Stichting Innovatie & Arbeid heeft het onderzocht. Onderzoekster Fatima Yassir, van de SERV, komt de bevindingen uit de doeken doen.

 • De Inspecteur op Radio2 blijft bekommerd om onze portemonnee. Dit keer neemt hij de huismerken van de supermarkten in het vizier, de goedkope alternatieven voor de bekende merken. Hoeveel kan je ermee besparen? Krijg je wel waar voor je geld? En zijn deze producten wel gezond? Sven Pichal zoekt het uit.

De markt 10/09/2022

   
 • Niet alleen gezinnen, maar ook bedrijven moet diep in de zakken tasten om de energiefactuur te betalen. Maandag gingen werkgevers- en bedrijvenorganisaties langs bij de federale regering en de gewestregeringen. De boodschap was duidelijk: Er moeten snel maatregelen komen, zo niet dreigen heel wat bedrijven verlies te maken of zelfs volledig kopje onder te gaan.
  Vlaams minister Jo Brouns, bevoegd voor economie en werk, is te gast, hij komt toelichting geven over de steun die Vlaanderen aan bedrijven kan geven. We bekijken met hem ook hoe het momenteel zit op de arbeidsmarkt in Vlaanderen.
 • Bij de start van het nieuwe schooljaar was er opnieuw veel aandacht voor het nijpende lerarentekort. Veel scholen zoeken koortsachtig naar die ene leraar Frans, Nederlands of wiskunde. Sommige scholen doen een beroep op leerkrachten uit het bedrijfsleven. Trui De Maré ging kijken bij PITO in Stabroek. Daar staan werknemers van BASF en Ineos, wekelijks enkele uren voor de klas. Een concreet project ‘duaal lesgeven’ waar chemiefederatie Essenscia mee de schouders onder gezet heeft. In de studio wegen we voor- en tegen af, samen met Veerle Van Nieuwenhuyzen, adviseur onderwijs en arbeidsmarkt bij Essenscia en Paul Willekens, nationaal secretaris van de Christelijke onderwijsvakbond.
 • Als we het Federaal Planbureau mogen geloven, zal de spilindex dit jaar nog twee keer overschreden worden. Ook volgend jaar zouden er nog eens twee overschrijdingen volgen. De inflatie blijft pieken, waardoor de groei volgend jaar bijna zou stilvallen. Riskeren we recessie? Steven Rombaut duikt in de cijfers en zoekt het voor ons uit.
 • Geen ‘De Markt’ zonder een handige tip van De Inspecteur op Radio2. Sven Pichal onderzoekt hoe je maandelijks de energiefactuur kan betalen, volgens wat je werkelijk hebt verbruikt, tenminste… als je (al) een digitale meter hebt. Hoe dat precies in elkaar zit, legt hij weeral glashelder uit.

De markt 03/09/2022

   
 • Als de gas- en elektriciteitsprijzen op hetzelfde niveau blijven dan zal de jaarfactuur van een gemiddeld gezin oplopen tot 10.000 euro. Dat zeggen verschillende energie-experten. Bij veel gezinnen slaat de paniek toe. Premier De Croo heeft alle regeringen van het land rond de tafel geroepen om een oplossing aan te reiken. Maar waarschuwde na afloop om geen mirakeloplossingen te verwachten.
 • Ondertussen moet de Vlaamse Regering zich reppen met haar beslissing over de Ventilus hoogspanningslijn. De afgelopen dagen zijn ze al volop in gesprek gegaan met de 10 West-Vlaamse burgemeesters die niet willen dat de Ventiluslijn over hun grondgebied loopt. Zij willen het ondergronds, maar dat zou technisch niet haalbaar zijn. Maar de tijd dringt wel want netbeheerder Elia kan nu al niet garanderen dat de stroom van nieuwe windmolenparken, zonneparken en elektriciteitscentrales te allen tijde op het net kunnen. Energie-expert Joannes Laveyne van U-Gent zoekt samen met ons naar oplossingen.
 • Door de energiecrisis met grote gastekorten komt ook de industrie meer en meer in de problemen, en dat kan een dramatische impact hebben op de economie. De Duitse economische groei is door de torenhoge gasprijzen al tot stilstand gekomen. En dat heeft onvermijdelijk een effect op de Belgische economie. Wat we de komende maanden mogen verwachten dat vertelt Hans Bevers ons, hoofdeconoom van Degroof-Petercam.
 • En De Inspecteur die heeft het ook over…… energie! Wat mag je energieleverancier doen en niet doen. Mag hij bv zomaar je contract veranderen?