Voor de meest recente afleveringen van De Markt kan je terecht op vrt.max.
De afleveringen zijn slechts 1 maand beschikbaar.
Bekijk de vorige afleveringen van De Markt


De markt 02/03/2024

2 maart 2024
 • Koers en sponsors
  Zaterdag zijn alle sportieve ogen gericht op de Italiaanse grindwegen van de Strade Bianche. Dan zal duidelijk worden of de Visma-Lease-a-Bike-formatie ook daar hun overmacht toont, zoals een week eerder in de Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne. Het vertrek van hoofdsponsor Jumbo lijkt met andere woorden geen invloed te hebben op het wielersucces. In onze studio praten we met Merete Hverven, de CEO van softwaregigant Visma. Wat voor een bedrijf is Visma eigenlijk en waarom is wielersponsoring zo belangrijk? 
  Ondertussen wordt langs de Vlaamse wegen alles in gereedheid gebracht om van de wielerweken een succes te maken. Onze reporter Tijs Neirynck gaat ter plaatse na welke bedrijven zoal hun graantje hopen mee te pikken van de wielergekte.
 • Baas van de maan?
  De Odysseus is als eerste commerciële maanlander aller tijden geland op de maan. Het was de vierde poging van een commercieel bedrijf om een zachte landing op de maan te maken met een onbemand ruimteschip. Drie eerdere pogingen met commerciële maanlanders mislukten. Met in het vooruitzicht ook nog eens de Artemis-missies van NASA, staat de maan plots weer in het centrum van de belangstelling. De grondstoffen op die maan zouden onder meer een latere missie naar Mars mogelijk kunnen maken. Maar wie of wat bepaalt wat er met de grondstoffen op de maan wordt gedaan? Welke juridische afspraken zijn daar gemaakt? Veel ruimtestof om over na te praten en dat doen we met ruimtejuriste Sarah Moens.
 • Duurzaamheid van sneakers
  Onze consumentenman Xavier Taveirne gaat na hoe duurzaam onze sneakers zijn. Hoe worden ze gemaakt en hoelang gaan ze meestal mee?
 • Euroclear 
  Op dit moment staat zo’n 190 miljard euro aan waardepapieren bevroren bij het Belgische clearinghouse Euroclear. De winsten daaruit worden jaarlijks belast door België, aan het normale tarief van 25 procent vennootschapsbelasting. Die som, zo’n 1,5 miljard euro dit jaar, en 255 miljoen volgend jaar zou ons land voorzien om aan Oekraïne te schenken als steun. Michaël Van Droogenbroeck praat ons bij over deze vorm van financiering.

De markt 24/02/2024

24 februari 2024
 • Horeca
  De Horeca in Vlaanderen heeft het moeilijk. In de naweeën van Corona vinden ze steeds moeilijker personeel. Veel restaurants en cafés zijn genoodzaakt om enkele dagen per week of het weekend te sluiten om het personeel te kunnen houden en bovendien zijn vorig jaar de lonen fors gestegen door de automatische loonindexering. Horeca Vlaanderen heeft in de aanloop van de verkiezingen dan ook een eisenlijst voor de politiek opgesteld. Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen zit in de studio om die toe te lichten.
 • Industrie
  Afgelopen dinsdag hebben 70 CEO’s van de allergrootste bedrijven uit de chemie, staal en andere industriesectoren aan Europa gevraagd dat ze er alles aandoet zodat ze kunnen blijven concurreren met hun Amerikaanse en Chinese concurrenten. Ze hebben een eisenbundel voorgelegd aan premier Alexander De Croo en Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen op de European Industry Summit in Antwerpen. Na de Green Deal van deze Europese Commissie moet de volgende Commissie een Industry Deal opzetten. In een tienpuntenplan zegt de industrie dat ze de klimaatdoelstellingen zeker willen helpen halen maar dat ze zelf meer willen kunnen bepalen hoe dat moet gebeuren. We praten met Joeri Thijs van Greenpeace, hoe kunnen we milieu verzoenen met economie.
 • Staatsbon
  Vanaf nu kan je intekenen op de nieuwe staatsbon. Op de opbrengst zal je 30% roerende voorheffing moeten betalen. Dat heeft de federale regering beslist. De nettorente van de staatsbon zal zo 2,1% bedragen. Michaël Van Droogenbroeck ging eens kijken hoeveel een staatsbon in onze buurlanden opbrengt.
 • Burgerlijke stand 
  Burgerlijke stand geeft aan of je gehuwd of ongehuwd, gescheiden of weduwe bent, of een geregistreerd partnerschap hebt. Elk stelsel heeft juridische en fiscale consequenties. Xavier Taveirne legt uit welke.

De markt 10/02/2024

10 februari 2024
 • Het succes van Lotus
  1,062 miljard euro omzet. Met dit tot de verbeelding sprekend cijfer maakte het Oost-Vlaamse familiebedrijf Lotus deze week bekend dat 2023 een absoluut topjaar was. Biscoff, met zijn geheim recept voor het typische speculooskoekje, blijft wereldwijd groeien. Het knapperige koekje staat dit jaar zelfs voor het eerst in de top 5 van populairste koekjes ter wereld. Maar wat is naast het geheime recept voor het koekje ook het geheime economische recept van het bedrijf? Steven Rombaut maakt een financieel-economische analyse van het bedrijf en zijn parcours op de Brusselse beurs. Professor Retail Management Gino Van Ossel (Vlerick Business School) blikt vooruit op wat de groeikansen en mogelijke valkuilen voor het bedrijf zijn.
 • Audi Vorst
  Donkere wolken boven de Audifabriek in Vorst. Deze week raakte bekend dat de nieuwe generatie van het luxe SUV-model Q8 e-tron niet meer in de Brusselse fabriek geproduceerd zal worden. De vakbonden vragen tegen de zomer meer duidelijkheid of er nog een model na 2027 kan gebouwd worden in ons land. Welke toekomst heeft de automobielsector nog in ons land? Ben Van Roose, expert bij technologiefederatie Agoria wikt en weegt.
 • Wat zijn de valkuilen van een cash-back actie?
  Levert een cashback-actie echt geld op? Bij een cashback-actie krijg je de korting niet direct aan de kassa, maar krijg je het geld pas achteraf teruggestort. Onze consumentenman Xavier Taveirne overloopt voor ons de tips en de valkuilen.
 • Is er nog toekomst voor de typische carnavalswinkels? 
  Zondag start het volksfeest carnaval. Voor de typische carnavalswinkels in ons land een klassiek hoogtepunt want heel wat feestvierders zijn de dagen voor het meerdaagse feest nog op zoek naar een passende outfit. Maar hoe rendabel is een carnavalswinkel nog? En kunnen zij de Chinese concurrentie aan? Onze reporter Trui De Maré trok richting Aalst naar een echte carnavalswinkel.

De markt 03/02/2024

03 februari 2024
 • Terugblik Europese Investeringsbank
  Gewezen vicepremier en minister-president Kris Peeters heeft deze week afscheid genomen als ondervoorzitter van de Europese Investeringsbank (EIB). In die rol heeft hij er mee voor gezorgd dat de groene investeringen in ons land fors zijn toegenomen. In onze studio blikt hij terug op zijn tijd als ondervoorzitter, maar laat hij ook zijn licht schijnen op enkele actuele kwesties zoals de bankentaks en de aanhoudende demonstraties van landbouwers, een sector die hij nog goed kent van zijn periode als Vlaams minister van Landbouw en Plattelandsbeleid.
 • Vakantiesalon
  Nog tot en met zondag 4 februari kan iedereen met reiskriebels terecht in Brussels Expo voor het Vakantiesalon. Onze reporter Trui De Maré ging op de eerste dag al eens een kijkje nemen. Met Koen van den Bosch van de Vereniging van de Vlaamse Reisbureaus gaan we in onze studio in op de opvallendste vakantietrends en gaan we na hoe de reissector een tweede adem heeft gevonden na de magere coronajaren.
 • Stielman gezocht?
  Mond-aan-mond-reclame en gezond argwanend zijn voor de bovenste zoekresultaten. Dat zijn enkele tips die gelden als je zoekt naar een goeie stielman. Onze consumentenman Xavier Taveirne overloopt voor ons de tips en de valkuilen.
 • Inflatie 
  Michaël Van Droogenbroeck praat ons bij over de nieuwste inflatiecijfers en vertelt waarom bijvoorbeeld de broodprijzen niet dalen tegenover de periode van heel hoge inflatie.

De markt 27/01/2024

20 januari 2024
 • Tik Tok
  Tik Tok is erg populair bij kinderen en jongeren, ze posten er dansfilmpjes op. Maar de laatste 2 jaar is Tik Tok uitgegroeid tot een van de populairste sociale media bij de hele bevolking. Ook volwassenen gaan steeds meer overstag voor het Chinese platform. En met die evolutie groeide Tik Tok uit tot een economische grootmacht, het heeft Facebook al voorbij gestoken en het is op weg om groter te worden dan Snapchat en Instagram. Omdat de focus op filmpjes ligt, is het geknipt om producten in de markt te zetten en daar spelen Influencers volop op in. Ze kunnen producten maken maar ook kraken. Tik Tok wordt steeds meer de plaats waarop producten worden verkocht, vooral aan jongeren. Maar het is ook opletten geblazen, in het consumentenprogramma Win Win hebben ze getuigenissen van webwinkels die op Tik Tok werden aangeprezen maar niet betrouwbaar waren. Xavier Taveirne legt uit wat de valkuilen zijn en Liselot Hudders Assistent Professor Marketing en Communicatie op de UGent gaat dieper in op de rol van de Influencers op Tik Tok.
 • Europese commissie
  Duitsland mag van de Europese Commissie 902 miljoen euro subsidies geven aan het Zweedse Northvolt om in Schleswig-Holstein een gigantische batterijfabriek te bouwen. Dat is opvallend want in principe mag je van Europa geen staatssteun geven aan privébedrijven omdat dat de Interne markt verstoort. Maar volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager moeten in dit geval de regels rond staatssteun versoepeld worden omdat Northvolt met deze strategisch belangrijke investering anders naar de Verenigde Staten zou zijn getrokken. Ook Frankrijk heeft een gelijkaardige versoepeling gekregen, het mag 2,9 miljard euro staatssteun geven aan bedrijven die windturbines, batterijen en warmtepompen gaan produceren. Dat de Europese staatssteunregels worden versoepeld zorgt voor heel wat onrust bij de kleinere EU-lidstaten. Zij vrezen dat ze subsidiewedloop tegen de twee grootste economieën zullen verliezen. Vlaams minister voor Economie Jo Brouns wil dat er een einde komt aan die subsidiewedloop en wil het thema aanbod laten komen tijdens een Europese ministerraad begin volgende maand. In de studio legt hij uit wat hij van Europa verwacht.

De markt 20/01/2024

20 januari 2024
 • Nieuw mandaat voor Wunch
  Pierre Wunsch blijft ook de komende 5 jaar gouverneur van de Nationale Bank. Zijn vorige mandaat eindigde op 1 januari, maar de verlenging kwam er niet op tijd vanwege onenigheid binnen de regering. In onze studio praat Pierre Wunsch voor het eerst sinds de verlenging van zijn mandaat. Hoe staat ons land ervoor op economisch vlak? En hoe hoog schat hij de kans in dat er ook dit jaar een voordelige eenjarige staatsbon op de markt komt? Deze en andere vragen, onder meer over de rente op spaarboekjes, leggen we de gouverneur voor.
 • Citroenzuur
  Voor China is de citroenzuurproductie een strategische sector. De Chinese overheid pompt miljoenen euro subsidies in de Chinese producenten zodat ze aan dumpingprijzen kunnen exporteren. In Europa blijven er nog maar twee citroenzuurfabrieken over. Een daarvan, Citribel, staat in ons land, in Tienen. Maar onze reporter Dries Hiroux stelt ter plaatse vast dat ook zij stilaan de concurrentiestrijd verliezen. Net terug van een Belgische handelsmissie in China is onze collega Veerle De Vos. Ervaart zij de missie als geslaagd? En welke bezorgdheden kwamen naar boven in gesprekken die ze voerde met leden van de delegatie? Ze vertelt erover in de studio.
 • SOS Rode Zee 
  In heel wat sectoren worden sinds de coronacrisis grotere voorraden aangehouden om vertragingen in de logistieke keten tijdelijk de baas te kunnen. Voor producten die slechts beperkt houdbaar zijn, is dat uiteraard geen oplossing. De verstoring van de scheepvaart in de Rode Zee blijft dan ook niet zonder gevolgen voor onder meer de handel in verse voeding zoals fruit en groenten. Onze reporter Stein Falk brengt de problemen en risico’s in kaart.
 • Kassatickets
  Consumentenman Xavier Taveirne focust deze week op kassatickets en dan vooral hun onleesbaarheid na verloop van tijd. Dat is problematisch, omdat dat vaak ook garantiebewijzen zijn. Is daar een makkelijke oplossing voor

De markt 13/01/2024

13 januari 2024
 • Voedselproductie
  De steeds duurdere winkelkar blijft de motor van de inflatie. Dat blijkt uit maandelijks onderzoek van Testaankoop. Vooral voeding wordt steeds duurder. Dat heeft voornamelijk met geopolitieke spanningen zoals de oorlog in Oekraïne te maken die maakt dat er schaarste is op bijvoorbeeld de graanmarkt. Maar ook groenten en fruit worden duurder, omdat daar ook schaarste is. Die schaarste is het gevolg van extremer weer door de klimaatopwarming. Kijk maar naar wat er nu gebeurt in de Westhoek waar de akkers door wateroverlast blank staan en de gewassen niet geoogst kunnen worden. Landbouwers hebben steeds vaker te maken met misoogsten en om hun inkomen op peil te houden beginnen ze de risico’s hiervoor ook door te rekenen in de prijs van groenten en fruit. Hoe moeten we hiermee omgaan? Moeten we anders naar onze voedselproductie kijken? Bio-econoom Tessa Avermaete van de KU Leuven zit in de studio.
 • Technologie en innovatie
  De Lijn heeft 92 elektrische bussen besteld bij het Chinese bedrijf BYD en dus niet bij de Vlaamse busbouwers Van Hool of VDL in Roeselare. Het gaat nu om een investering van 43 miljoen maar dat kan nog oplopen want De Lijn wil een bestelling van 500 elektrische bussen plaatsen. Dat De Lijn uiteindelijk bij BYD uitkomt is volgens experten niet echt verrassend. De Chinese producent is van oorsprong een batterijproducent en heeft nog maar pas Tesla onttroond als grootste producent van elektrische voertuigen. Toch lokte de beslissing van De Lijn veel verontwaardiging uit. “Vergroening kopen in China verzwakt ons land, een strategische reflectie over het beleid zou op zijn plaats zijn, in een sector waar België sterspelers heeft, dixit Geert Noels op X. Hoe moeten we dit benaderen, we vragen het aan Pascal Coppens, China expert en gespecialiseerd in technologie en innovatie.
 • Financieel 
  Kunnen je ouders je zomaar onterven? Een vraag die notarissen vaak voorgeschoteld krijgen. Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt uit hoe het zit.

De markt 23/12/2023

23 december 2023
 • Vierdaagse werkweek
  De Federale regering zette op initiatief van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne het licht op groen voor een Belgisch experiment rond de vierdaagse werkweek met arbeidsduurvermindering met behoud van loon. België is lang niet het enige land in Europa dat met deze denkoefening bezig is. In het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Portugal, Spanje en Duitsland liepen al gelijkaardige experimenten. Hier bij ons hebben verschillende bedrijven tijdens een webinar, die het Planbureau had georganiseerd, al aangegeven dat ze willen deelnemen aan het experiment. Een wetenschappelijk team van de Universiteit Gent zal alles in goede banen leiden en de studie uitwerken. Professor Brent Bleys van UGent zal in de studio meer toelichting geven.
 • Terugblik beursjaar 2023
  Met het jaareinde in zicht blikken we terug naar het afgelopen beursjaar 2023. Eind 2022 dachten veel analisten en economen dat er een wereldwijde recessie aankwam. De ECB en de FED kondigden immers aan dat de rente omhoog moet om de inflatie te bestrijden. Daardoor zou 2023 een moeilijk jaar worden voor aandelenbeleggers. Zijn die voorspellingen uitgekomen en wat mogen we voor 2024 verwachten.

De markt 16/12/2023

16 december 2023
 • Arbeidsmarkt      
  De krapte op de arbeidsmarkt in Vlaanderen wordt een steeds groter probleem. 77% van de Vlamingen tussen 20 en 64 jaar is aan het werk. De bedrijven moeten nu echt vechten voor de schaarse talenten op de arbeidsmarkt. Volgens de SERV is het hoog tijd dat we onze blik verruimen, want mensen bij met een migratieachtergrond is slechts 62,7% aan het werk en bij personen met een arbeidshandicap is zelfs maar 46,5% aan het werk. De SERV vraagt daarom aan de volgende Vlaamse regering om fors in te zetten op maatregelen voor een duurzame inclusieve arbeidsmarkt. Danny Van Assche, ondervoorzitter van de SERV somt in de studio op wat er moet gebeuren.
 • Klimaattop      
  Op de klimaattop in Dubai is een historisch akkoord bereikt over een transitie weg van fossiele brandstoffen. Het is geen afspraak geworden waarbij er resoluut wordt gesproken over een uitstap uit fossiele brandstoffen maar een compromis. Er wordt aan landen gevraagd om te beginnen met een transitie weg van fossiele brandstoffen tot netto nul in 2050. En daarmee is het taboe over het einde van het tijdperk van olie, gas en steenkool, eindelijk weg. Dat is verrassend voor een klimaattop die werd georganiseerd door een oliestaat. Maar zullen we hiermee de klimaatdoelstellingen halen en kunnen we het historisch noemen. We vragen het aan Valerie Trouet van het Federaal Klimaatcentrum.
 • De Bel-20      
  De Bel-20 telde deze week even 21 bedrijven nadat het aandeel Solvay werd opgesplitst in het klassieke Solvay en het nieuwbakken Syensqo. Het bleek een succes want er beide aandelen deden het goed. Steven Rombaut legt uit waarom er een afsplitsing is gekomen. 

De markt 09/12/2023

9 december 2023
 • Belonen met warrants     
  Bijna een kwart van de bedienden kregen dit jaar al een bonus. Dat blijkt uit een analyse van de gegevens van 505.000 werknemers bij meer dan 40.000 werkgevers in de privésector. Het aantal bedienden dat een bonus kreeg, blijft stabiel, maar het gemiddelde bedrag steeg wel voor het eerst tot 6.000 euro. Een jaar eerder was dat 5.923 euro. Bij de individuele bonussen is het opvallend dat almaar meer gekozen wordt voor een bonus in de vorm van warrants. Maar wat zijn warrants en waarom worden ze populairder dan ooit? Deze en andere vragen leggen we in onze studio voor voor aan Karolien Van Herpe, experte verloning van Acerta Consult.
 • Onderneming van het jaar     
  Een jaar nadat we de CEO van watertechnologiebedrijf Aliaxis in onze studio mochten verwelkomen, heten we met Willy Naessens en zijn vrouw Marie-Jeanne de laureaat van dit jaar welkom. Hoe kijken zij naar deze ultieme bekroning van 60 jaar ondernemerschap en hoe hebben zij het ondernemersklimaat zien veranderen in de voorbije decennia? Collega Steven Rombaut legt op het bedrijventerrein in Wortegem-Petegem zijn oor te luister bij de medewerkers van de bekroonde onderneming. Hoe verklaren zij het succes?
 • Goud en bitcoin     
  De goudprijs flirt al enkele weken met recordhoogtes en ook de bitcoin lijkt terug van weggeweest. Michaël Van Droogenbroeck vertelt ons waarom het edelmetaal en de cryptomunt aan een comeback bezig zijn.
 • Armoedecijfers
  Cijferman Tim Pauwels focust deze week op armoedecijfers bij kinderen. Wat zijn daar de verschillen tussen kinderen die leven in Vlaanderen en kinderen die leven in Wallonië en Brussel?

De markt 02/12/2023

2 december 2023
 • Energie  
  Waarom koopt een Vlaamse bouwgroep een tweedehands windmolen in Oostenrijk.  De bouwgroep Bolckmans is in ieder geval de eerste in België die deze stap zet. De windturbine is 15 jaar oud en staat nu nog in Oostenrijk maar zal binnenkort naar Nederland worden overgebracht waar hij eerst volledig wordt gereviseerd.  Zijn nieuwe plek wordt een terrein naast een koekjesfabriek in Maasmechelen. Voor België is de installatie van een tweedehands windmolen nieuw maar het is wel een tendens die al een tijdje bezig is in heel Europa. Oudere windmolens worden na 15 of 20 jaar vervangen voor grotere rendabelere windturbines. Waarom vinden die oude en kleinere windmolens toch nog kopers om ze elders te plaatsen? We vragen het aan Andy Vergauwen van Bouwgroep Bolckmans.
 • AI in het onderwijs  
  Artificiële intelligentie in het onderwijs, is het een vloek omdat leerlingen AI-Chatbots zoals ChatGPT gebruiken om kant-en-klare opstellen in te leveren. Of kan het een zegen zijn. Want de technologie kan ook gebruikt worden om adaptieve leersystemen aan te reiken die leerlingen automatisch oefeningen aanbieden op hun niveau.  Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap heeft er deze week een studiedag over georganiseerd. Andries Valcke , hoofdadviseur bij de Pedagogische begeleidingsdienst van het GO! , komt naar de studio om uit te leggen hoe AI een meerwaarde kan zijn voor de leerkrachten.
 • Hofleveranciers  
  De koning en de koningin hebben afgelopen donderdag zes nieuwe hofleveranciers ontvangen op het Paleis. Eén daarvan is van Cronenburg in Gent, het is een familiebedrijf met een eigen atelier voor onder meer kranen, deurklinken of gordijnhangers.  Hoe wordt je hofleverancier en wat zijn de gevolgen voor het bedrijf. Onze reporter Dominique De Graaf kreeg een rondleiding bij van Cronenburg.
 • Klimaatconferentie  
  Dit weekend start de Klimaatconferentie in Dubai. Het doel is om de opwarming van het klimaat te stoppen. Daarvoor moeten we de CO2 uitstoot drastische verminderen. In “Het Cijfer” vraagt Tim Pauwels zich af hoeveel CO2 er nu eigenlijk in de lucht zit.

De markt 25/11/2023

25 november 2023
 • Black Friday 
  We kunnen er online en offline niet naast kijken: het is weer Black Friday. Koopjesjagers hopen hun slag te slaan met de vele kortingen die winkels aanbieden. Helaas zijn sommige aanbiedingen te mooi om waar te schijn, waarschuwt Testaankoop. Bij minder dan een kwart van de kortingen doe je volgens hen pas écht een goede zaak. Wat kan je doen als consument wanneer je in het ootje wordt genomen en welke stappen onderneem je best als een van de producten niet is wat je had gekocht? 
  Deze en andere vragen leggen we voor aan Alexia Bertrand, Staatssecretaris voor Consumentenbescherming en Begroting. En hoe reageert ze zelf op het nieuws dat Europa ons land op de vingers tikt voor ons begrotingstekort?
 • Werkplekleren 
  Tientallen vakleraren werden deze week uitgenodigd bij maritieme en civiele aannemer Jan De Nul in Aalst. Tijdens die connectdag informeert het bedrijf de leerkrachten over de technische expertises. Anderzijds gaat De Nul met hen in dialoog met als doel het onderwijs te ondersteunen: dat kan gaan van het aanbieden van werkplekleren, het ontwikkelen van praktijkoefeningen en het promoten van STEM- en/of afstudeerprojecten. De Regionale Technologische Centra (RTC) staan in als brugfunctie tussen de beroepsgerichte scholen en het bedrijfsleven. Collega Trui De Maré ging in Aalst kijken hoe zo een connectdag eruitziet en wat de aanwezige leerkrachten er zelf van vinden. In onze studio vertelt de directeur van RTC Limburg Liesbeth Schraepen meer over dit initiatief.
 • (S)o(a)pen AI 
  Ontslagen worden als CEO op vrijdag, aangeworven worden door Microsoft en vervolgens na een heuse opstand van je personeel toch weer op je directeursstoel gezet worden: het overkwam Sam Altman, topman bij ChatGPT-maker OpenAI. Goed voor hem, maar was die soap ook goed voor de toekomst van AI? We blikken terug op de veelbesproken week met de Vlaamse AI-pionier Jonathan Berte, oprichter van Robovision.
 • Isoleren 
  Cijferman Tim Pauwels legt uit waarom  de gemiddelde Zweed 50 keer beter isoleert dan de gemiddelde Vlaming.

De markt 18/11/2023

18 november 2023
 • Concurrentie tussen banken 
  “Er is te weinig concurrentie tussen de Belgische grootbanken.” Tot die conclusie komt nu ook de Mededingingsautoriteit (BMA), die in opdracht van minister Dermagne de sector doorlichtte. 
  De dominantie van de grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC is zelfs zo groot in ons land dat de BMA in het rapport spreekt van een oligopolie. 
  Welke concrete aanbevelingen doet de BMA bij de overheid om de concurrentie tussen de (groot)banken te laten toenemen? En kunnen we iets leren van de buurlanden? 
  We stellen deze vragen in onze studio aan Damien Gerard, auditeur-generaal van de Mededingingsautoriteit.
 • Duurzame bedrijven 
  Welke invloed heeft je bedrijf op de wereld? Deze vraag moeten veel grote organisaties vanaf 2024 beantwoorden in een verplichte duurzaamheidsrapportage, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). In dit verslag presenteren bedrijven hoe duurzaam en maatschappelijk verantwoord ze ondernemen. Het logistieke havenbedrijf ADPO speelde het voorbije decennium al vaker een voortrekkersrol op het vlak van duurzaamheid, waarvan het bedrijf nu ook de vruchten plukt. Onze reporter Hilde Mertens gaat ter plaatse kijken welke duurzame maatregelen ze daar nemen. En in onze studio verwelkomen we projectmanager Duurzaam Ondernemen Helen Jacobs. Voor welke uitdagingen staan kleinere maar ook grote beursgenoteerde bedrijven om te voldoen aan de verplichte duurzaamheidsrapportage?
 • Staatsbon 
  Dat er een nieuwe staatsbon komt, staat vast. Maar wordt het net zoals vorige keer een staatsbon met de duurtijd van 1 jaar, waardoor ook de roerende voorheffing 15 procent bedraagt ipv de traditionele 30 procent? Veel vragen die Michaël Van Droogenbroeck helder zal beantwoorden.
 • Minder dodelijk verkeer 
  Elk overlijden in het verkeer is een drama, toch is het aantal jonge bestuurders dat sterft in het verkeer de afgelopen decennia sterk gedaald. Onze cijfer-expert Tim Pauwels gaat na hoe dat komt.

De markt 11/11/2023

11 november 2023
 • Nachtvluchten Zaventem 
  Zondag organiseren milieuverenigingen en buurtbewoners van Brussels Airport een optocht naar de luchthaven. Ze vragen dat de milieuvergunning die er volgend jaar komt, rekening houdt met de volksgezondheid en de levenskwaliteit van de buurtbewoners. 
  Maar hoe verzoen je die levenskwaliteit met de economische troeven van de luchthaven? Onze reporter Tomas Teetaert gaat ter plaatse op zoek naar antwoorden. In onze studio gaan we met Freek De Witte van Air Cargo Belgium nog dieper in op het economische belang van de nachtvluchten. 
  We vragen hem en Frank Moreels van de vakbond BTB-ABVV onder meer of er al politiek overleg is geweest, nadat minister van Mobiliteit Gilkinet (Ecolo) had voorgesteld nachtvluchten te verbieden, om zo de geluidsoverlast aan te pakken.
 • Inflatie onder controle? 
  De inflatie in ons land is vorige maand gedaald tot 0,36 procent, dat is het laagste niveau sinds januari 2021. Het planbureau verwacht voor 2023 een gemiddelde jaarinflatie van 4,1 procent en 4.0 procent voor volgend jaar. 
  Ver weg lijken de dubbele maandinflatiecijfers van een tijdje geleden, maar ligt die tijd nu voorgoed achter ons, of is dat een wensdroom? 
  In onze studio verwelkomen we Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis. Hij vertelt ons waaraan we ons zoal kunnen verwachten.
 • Digitale Euro 
  Betalen met een bankkaart of cash, dat kennen we allemaal. Maar straks komt daar met de digitale euro een volledig nieuw systeem bij. Collega Steven Rombaut vertelt er u alles over.
 • Cocaïne 
  En onze cijfer-expert Tim Pauwels vertelt ons waarom België records breekt als het gaat over de onderschepping van cocaïne

De markt 28/10/2023

28 oktober 2023
 • Donderwolken boven industrie en economie? 
  Digitalisering biedt een waaier aan opportuniteiten, maar diezelfde digitalisering maakt ook slachtoffers. Zo raakte eerder deze maand bekend dat de Zuid-Afrikaanse papiermultinational Sappi de deuren van zijn fabriek in Lanaken sluit. Voor ongeveer 650 mensen betekent dit het einde van hun werkzekerheid. Behalve de digitalisering wordt ook gewezen naar de hogere loon- en energiekosten. Collega Chris De Nijs trekt naar Limburg om na te gaan welke gevolgen de sluiting heeft op de lokale arbeidsmarkt . In onze studio verwelkomen we Jolyce Demely van sectorfederatie Agoria. Kunnen scenario's zoals bij Sappi vermeden worden? En zoja, hoe?
 • Waalse werkzoekenden in Vlaanderen 
  Een nieuw samenwerkingsakkoord tussen Vlaanderen en Wallonië moet in het beste scenario 12.500 Waalse werkzoekenden de taalgrens doen oversteken naar Vlaanderen. Om dit akkoord uit te voeren, gaan de VDAB en zijn Waalse tegenhanger Forem de banden versterken. Vandaag werken er al 45.000 Walen in Vlaanderen en het is de ambitie om dat cijfer jaarlijks met drie procent te laten stijgen. Hoe realistisch is dat? En wat moet er gebeuren om de taalbarrière te doorbreken? In onze studio leggen we de vragen voor aan Ludo Struyven, professor Onderwijs en Arbeidsmarkt aan de KU Leuven.
 • E-auto's 
  En collega Tim Pauwels duikt in de cijfers en achter het e-stuur: hoeveel elektrische wagens rijden er nu al rond in ons land?

De markt 21/10/2023

21 oktober 2023
 • Europa, België maar ook Vlaanderen zetten veel in op waterstof. Het wordt gezien als de motor om de groene energieomslag te maken. Vooral de industrie rekent erop. Maar energie-experts wijzen erop dat er de komende 10 jaar in de meest optimistische scenario’s voor zonne-en windenergie er amper genoeg groene stroom beschikbaar zal zijn om het fors stijgende stroomverbruik van steeds meer elektrische auto’s en een breder gebruik van warmtepompen op te vangen. Het energieverbruik dat nodig is voor de productie van groene waterstof kan er niet zomaar worden bijgenomen. Ronnie Belmans van het onderzoeksinstituut Energyville legt in de studio uit waar we voor staan.
 • Uit een recente visienota van de Universiteit Gent en de Universiteit Antwerpen over de toekomst van het binnenlands bestuur in Vlaanderen blijkt dat het lokale bestuursniveau steeds belangrijker wordt omdat steden en gemeenten meer en meer bevoegdheden wordt toegeschoven. Maar veel lokale besturen zijn financieel niet slagkrachtig genoeg om die extra bevoegdheden degelijk in te vullen. De krapte op de arbeidsmarkt versterkt het probleem ook omdat het steeds moeilijker wordt om gespecialiseerde medewerkers te vinden. Schaalvergroting in de vorm van fusies is dan vaak de enige manier om inwoners en ondernemingen een goede dienstverlening te kunnen verlenen. Lieven Janssens onderzoeker bij de Universiteit Antwerpen en medeauteur van de visienota en ook burgemeester van Vorselaar legt uit waarom.
 • En het cijfer deze week is 970. Dit is het cijfer van het aantal mensen dat we in de eerste helft van dit jaar het bevel hebben gegeven om het land te verlaten en die ook echt zijn vertrokken omdat ze illegaal in België waren. Is dat nu veel of weinig. Tim Pauwels zet alle cijfers op een rij.

De markt 14/10/2023

14 oktober 2023
 • Jobkwaliteit in Vlaanderen  
  De kwaliteit van de jobs in Vlaanderen gaat de goede kant op. Dat blijkt uit een werkbaarheidsmeting van de SERV, het overlegorgaan van de Vlaamse sociale partners. Werknemers zijn meer gemotiveerd en hebben meer leermogelijkheden dan in 2019, toen de vorige meting gebeurde. Maar op het vlak van stress en werk-privé-balans zijn de cijfers niet verbeterd. 1 op de 3 werknemers ervaart nog altijd een hoge werkstress: vooral in de zorg en het onderwijs lopen de stressklachten op, waardoor het risico op burn-outs toeneemt. In onze studio bespreken we die resultaten met Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V). Wat leert hij uit deze bevraging?
 • Belgische mode  
  Nog tot en met zondag vindt de vijfde editie van de Week van de Belgische mode plaats. Ruim 1.000 deelnemende winkels en 100 Belgische modemerken doen daar deze "zwoele" herfstweek aan mee. Isolde Delanghe van Mode-Unie vertelt ons of deze week een succes was. Ook vragen we haar hoe de sector inspeelt op het veranderende klimaat, met temperaturen boven de 20 graden in oktober.
 • Het cijfer  
  Collega Tim Pauwels duikt deze week in de begrotingscijfers. 25,2 miljard euro is het tekort dat in 2024 wordt voorzien voor alle overheden samen. Maar welke overheid heeft tot dusver het grootste tekort?

De markt 07/10/2023

7 oktober 2023
 • Flanders Space 
  Het is weinig bekend, maar in Kruibeke wordt op dit moment één van de meest prestigieuze satellieten van ESA (het Europees Ruimtevaartagentschap) geassembleerd. Het ruimtetuig wordt volgend jaar gelanceerd. Dat deze satelliet in Vlaanderen wordt ontwikkeld is voor een groot deel een verwezenlijking van Flanders Space die alle ruimtevaartactoren verenigt en zo de ruimtevaarteconomie vorm geeft en internationaal op de kaart zet. Kris Vanderhauwaert is clustermanager bij Flanders Space en legt uit wat de uitdagingen zijn.
 • Wegwerpcultuur 
  Comeos, de federatie van retailers, wil dat we iets doen tegen de wegwerpcultuur. We moeten onze toestellen meer herstellen in plaats van ze gewoon weg te gooien als ze stuk zijn. Daarvoor pleit Comeos voor een lastenverlaging voor herstellingen om die logica te doorbreken. Nu is het vaak te duur om een huishoudtoestel te herstellen door een te hoge BTW en te hoge loonlasten. Nathalie De Greve, directeur duurzaamheid bij Comeos geeft meer toelichting.
 • Woonzorgcentra 
  Het cijfer deze week is 5,5 % van de Vlamingen leeft in een woonzorgcentrum. Meer en meer van die Vlamingen moeten hun spaargeld of hun kinderen aanspreken om hun rusthuisfactuur betaald te krijgen.

De markt 30/09/2023

30 september 2023
 • Vervuilende Fast Fashion 
  Komt er statiegeld op afgedankte kleding of een productpaspoort voor elk kledingstuk.  Het Europees parlement heeft voor de zomer beslist dat er verregaande regels zullen komen om de vervuilende Fast Fashion uit de wereld te helpen.   
  Het Belgische kledingmerk Xandres bereidt zich al voor, samen met  Flanders District of Creativity wordt een tool gelanceerd om ontwerpers en kledingmerken te helpen bij het creëren van hoogwaardige en duurzame kledingstukken die de milieu-impact van de sector aanzienlijk verminderen.  In de studio zit Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt die meer toelichting zal geven over hoe Europa de textielsector wil verduurzamen.
 • Belgische chemiesector 
  De Belgische chemiesector verkeert in crisis. Honderden mensen in de chemiesector zijn technisch werkloos. De productie bij Ineos in Doel ligt al een jaar stil en is overgeheveld naar Duitsland. En ook bij Exxon Mobile en JBF Global wordt de productie teruggeschroefd. Bij European Master Batch in Bornem, een dochteronderneming van Sioen, worden nu al 16 jobs geschrapt. Koen Laeners, Essenscia legt uit wat er aan de hand is.
 • Open bedrijvendag 
  Zondag gaat de 33ste VOKA Open Bedrijvendag door.  Ruim 160 bedrijven in Vlaanderen en Brussel zwaaien hun deuren open voor een kijkje in de coulissen. We spreken kort met Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van VOKA..
 • Buitenlandse gevangenen 
  En het cijfer van Tim Pauwels deze week is 5029. Dat is het aantal buitenlandse gevangenen die in onze overbevolkte gevangenissen zitten. Over welke buitenlanders gaat het en waarom kunnen die hun straf niet in hun eigen land uitzitten.

De markt 23/09/2023

23 september 2023
 • Flanders Investment and Trade 
  Afgelopen woensdag heeft het Vlaamse exportagentschap Flanders Investment and Trade de nieuwe FIT Business Awards uitgereikt. Daarbij ging er veel aandacht uit naar nieuwe bedrijven, veelbelovende start-ups die meteen ook op de buitenlandse markt mikken. De start-up Loop Earplugs kreeg daarbij de hoogste onderscheiding. Het jonge bedrijf uit Berchem ontwikkelt oordopjes van hoge kwaliteit en verkoopt die al in 150 landen. Journalist Trui De Mare van De Markt sprak met de ambitieuze ondernemers over hun toekomstdromen.
 • Vlaanderen Internationaal 
  Om Vlaanderen internationaal nog meer te positioneren als hub voor start-ups lanceert Fit Vlaanderen een innovatieprogramma dat EntertainmentLAB heet. Olivier Van Orshoven van Startup.Flanders komt toelichten hoe het programma de entertainmentindustrie van de toekomst vorm wil geven. Hij gaat op zoek naar kandidaat-bedrijven die in de zomer van 2024 hun innovaties willen uittesten tijdens een van de events en festivals van Tomorrowland.
 • Salarisstudie 
  En HR-consultancybedrijf Hudson, onderdeel van Randstad Group Belgium, heeft een nieuwe salarisstudie uitgevoerd. In totaal onderzocht Hudson 232.032 salarispakketten van Belgische bedienden afkomstig uit 807 organisaties. Wouter Beuckels komt de nieuwe trends in primeur bij De Markt toelichten.
 • Canvas-reeks 
  En door de VRT Canvas-reeks "Godvergeten" is de aandacht en kritiek voor misbruik in de kerk weer toegenomen. Tegelijk vragen mensen zich af of de overheid de bedienaren van het instituut de Katholieke kerk nog moet betalen. Maar hoeveel kosten de priesters onze overheid eigenlijk? En wat met imams en vrijzinnige consulenten? Tim Pauwels zocht het uit en licht de cijfers toe.

De markt 16/09/2023

16 september 2023
 • Tina is niet meer 
  Om de groeiende populariteit van de beurs en stijgende koers van aandelen te verklaren, werd steevast verwezen naar Tina. Tina staat voor "There is no alternative." 
  Door de jarenlange lage rente leek het alsof je alleen maar op de beurs een significante meerwaarde kon creëren op overwegend 'slapend' geld. Alternatieven waren er amper. 
  Sinds de rente door de (Amerikaanse) FED en (Europese) ECB wordt opgetrokken, ontstaat er een nieuwe realiteit, mét alternatieven. Het verklaart waarom enerzijds Belgen massaal belangstelling tonen in de Belgische staatsbon, met aantrekkelijkere voorwaarden dan bij de spaarrekening van de banken. En anderzijds zien ook bedrijven hun kans schoon om met de uitgifte van obligaties vers kapitaal op te halen. We zagen het eerder dit jaar bij onder meer Fluvius en Colruyt en recent ook bij het Nederlandse snellaadbedrijf Fastned dat een opmerkelijk hoog brutorendement van 6 procent belooft, netto ongeveer 4,16 procent voor Belgen. 
  Hoe veilig is het om in te tekenen op dergelijke obligaties? En worden die bedrijven ook gecontroleerd op de financiële haalbaarheid van wat ze voorspiegelen? En zoja, is er een verschil tussen Belgische en buitenlandse bedrijven die dingen naar hetzelfde Belgische spaargeld? 
  We leggen deze vragen voor aan Eric De Keuleneer, emeritus hoogleraar economie van de ULB.
 • Vrouwen in ICT 
  Het opleidingscentrum BeCode leidt in sneltempo anderstalige vrouwen op voor een job in de IT-sector. De opleiding is in het Engels en wil werkzoekende vrouwen klaarstomen voor een job als webontwikkelaar, programmeur in de artificiële intelligentie of de cyberveiligheid. Onze reporter Trui De Maré was aanwezig tijdens de opleiding en peilde naar de motieven van de vrouwen. Voor de IT-sector is de instroom van vrouwelijke werkkrachten een zegen om het imago van "mannenbastion" bij te stellen.  In onze studio verwelkomen we Valerie Tanghe, ICT Woman of the Year 2023. Zij deelt haar eigen ervaringen en legt uit welke uitdagingen er zijn om als vrouw in de sector aan de slag te gaan.
 • Doden bij natuurrampen 
  De voorbije week werden we geconfronteerd met een aardbeving in Marokko en apocalyptisch noodweer in Libië. In beide gevallen is er sprake van vele duizenden doden. 
  Maar sterven er nu meer mensen door natuurrampen dan vroeger? Of lijkt dat alleen maar zo? Collega Tim Pauwels duikt in de cijfers.

De markt 09/09/2023

9 september 2023
 • Enthousiasme voor textiel? 
  De start van het nieuwe schooljaar betekent eveneens de terugkeer van De Markt. We starten ons seizoen aan de schoolpoort van het Provinciaal Technisch Instituut in Kortrijk. Daar bieden ze de unieke opleiding weeftechnieken aan. Onze reporter Trui De Maré neemt ter plaatse een kijkje en peilt naar de motivatie van leerlingen en leerkrachten. Op het einde van het schooljaar staan dan leerlingen klaar om de textielindustrie te versterken. En daar is nieuw bloed meer dan welkom. 
  In onze studio praten we hierover met Karla Basselier, de CEO van Fedustria, de beroepsvereniging van bedrijven uit de textiel-, hout- en meubelindustrie. Waar liggen de sterktes van onze textielindustrie en wat zijn de grootste uitdagingen?
 • Kachelende Chinese economie 
  De exportcijfers dalen, de jeugdwerkloosheid scheert hoge toppen en de Chinees koopt over het algemeen minder aan dan vroeger waardoor ook de binnenlandse productie wat terugloopt en de prijzen dalen (deflatie).  Het zijn maar enkele zaken die aantonen dat het niet zo goed gaat met de Chinese economie. Wat is de oorzaak en welke gevolgen heeft dit voor de wereldeconomie? Met docente Chinese economie Dorien Emmers (KU Leuven) gaan we in onze studio na hoe China het tij kan keren.
 • Werken in andere regio 
  Dit seizoen gidst Tim Pauwels ons door opvallende cijfers uit de actualiteit. Deze week vertrekt hij vanuit de vraag hoeveel Walen er aan het werk zijn in Vlaanderen.