Voor de meest recente afleveringen van De Markt kan je terecht op vrt.nu of vrt.nws. De afleveringen zijn slechts 1 maand beschikbaar.
Bekijk de vorige afleveringen van De Vrije markt


De Markt 27/06/2020

   
 • In het oog van de storm
  Het was de grote vraag tijdens de coronacrisis. Kunnen onze ziekenhuizen deze pandemie aan? Is er genoeg capaciteit om zwaar zieke patiënten op te vangen? Raakt de afdeling Intensieve Zorg overbelast? Of nog erger, stort ons gezondheidssysteem helemaal in elkaar? De toestand werd ernstig, maar nooit hopeloos. Dank zij de tomeloze inzet van het zorgpersoneel. Dank zij het organisatietalent van de bestuurders. Structuren werden hertekend, afdelingen heringericht, personeel herschikt. Het personeel, dat wekenlang de steun, de sympathie, het applaus elke avond kreeg van de man in de straat. En de managers, hoe redden zij het? Of beter, hoe redden ze hun ziekenhuizen, zeg maar het gezondheidssysteem in ons land? Wat hebben ze geleerd? Zijn ze bestand tegen nieuwe schokgolven? Of heeft ons gezondheidssysteem zijn limieten bereikt? Dreigen er ziekenhuizen failliet te gaan? Vragen waar Marc Noppen, CEO van UZ Brussel wellicht nog niet allemaal pasklare antwoorden, maar zeker al over nagedacht heeft. Hij blikt terug op een helse periode.
   
 • Het nieuwe normaal
  Jeroen Lemaire is filosoof van opleiding en medeoprichter van ‘In the Pocket’, een technologiebedrijf dat onder andere via de ontwikkeling van nieuwe apps ons mee naar de toekomst wil gidsen, om het leven een stuk aangenamer en comfortabeler te maken. De ideale gast om eens terug te blikken op de voorbije maanden. Een ongetwijfeld bijzonder leerrijke, inspirerende, misschien ook frustrerende periode. Welke lessen trekt filosoof/technoloog uit de crisis? Is er effectief een nieuw tijdperk begonnen, met telewerk, videoconferenties, e-biking of staycation als standaarden voor het nieuwe normaal? Of blijft er behoefte aan het oude normaal? Hebben we nood aan kantoorwerk, vergaderen en brainstormen op de werkplek, gezellig bijkletsen aan de koffieautomaat? Willen we zo snel mogelijk terug het vliegtuig op, het vakantiestrand tegemoet? Een gesprek over opportuniteiten en valkuilen.
   
 • Zomerreces Het was een bewogen seizoen voor De Markt. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat het vertrouwde programma op zaterdagmiddag zelfs een tijdlang zijn deuren heeft gesloten. In juni hebben we de gevolgen van die gezondheidscrisis tijdens vier afleveringen nog op de sociaal economische kaart trachten te zetten. Maar nu de dorpsmarkten vanaf 1 juli opnieuw helemaal open kunnen, sluiten wij ons kraampje tijdens de zomermaanden. Uiteraard blijft er in de overige duidingsprogramma’s van de VRT nog voldoende ruimte en tijd om het sociaal economisch en consumentgericht nieuws te analyseren, zowel op radio, tv als online. Maar toch, mis de laatste uitzending van het seizoen niet!

De Markt 20/06/2020

   
 • Cultuurnood
  Hebben we nood aan cultuur? Ja. Maar is cultuur in nood? Ook. De op één na laatste uitzending van De Markt gaat helemaal over een sector die zwaar getroffen is door de coronacrisis en nog altijd weinig perspectief heeft. De festivalzomer is geschrapt. Voorstellingen en optredens kunnen maar met een heel beperkt publiek. Musea zijn open, mits reservering. Wanneer zullen we opnieuw zorgeloos kunnen genieten van ontspanning? Niemand die het weet voorlopig. Er is begrip, dat wel. Gezondheid primeert. Maar de cultuursector kreunt. En dat geldt zowel voor de organisatoren als de artiesten.
   
 • Zalen gesloten
  Eerst was er het bericht dat optredens beperkt werden tot minder dan 1000 toeschouwers. Heel snel volgde de volledige lockdown. Vanaf 1 juli kunnen voorstellingen opnieuw met maximaal 200 toeschouwers. Voor sommige organisatoren, cultuurhuizen, gezelschappen, artiesten een eerste bescheiden vooruitzicht. Voor anderen echter nog geen nieuwe horizon. Vooral de grote, dure producties en de optredens van bekende nationale of internationale vedetten moeten alweer uitgesteld worden. Zalen zoals het Sportpaleis of de AB worstelen met hun programmatie. En ook grote productiehuizen zoeken naar oplossingen. Want voorstellingen met een beperkte zaalcapaciteit zijn nu eenmaal niet rendabel. Anja Van Mensel is CEO van Studio 100 Benelux, verantwoordelijk voor film- en tv-producties, maar ook voor podiumvoorstellingen zoals die van K3 en Daens. Zij legt in de studio uit wat de gevolgen, behoeften en eventueel creatieve oplossingen zijn.
   
 • De muzikant als ondernemer
  Dezelfde problematiek bespreken we ook vanuit het standpunt van de uitvoerend kunstenaar. Frederik Sioen had net voor de crisis een nieuw album klaar en in het verlengde daarvan waren een hele reeks optredens gepland. Alles moest opeens uitgesteld of afgelast worden. Een zware streep door de rekening dus, letterlijk zelfs. Niet alleen voor Sioen zelf, ook voor zijn muzikanten en technici. Wat zijn de gevolgen? Waarop kunnen zij terugvallen? Tijdelijke werkloosheid, hinderpremie, compensatie. Allemaal niet zo evident in een sector waar het gros van de artiesten werkt als zelfstandige of freelancer, in hoofd- of bijberoep. Hoe runt zo’n muzikant zijn zaak en weegt dat ook op het creatieve brein? Sioen getuigt.

De Markt 13/06/2020

   
 • It’s the economy, stupid
  De slogan waarmee Bill Clinton de Amerikaanse verkiezingen won in 1992, moest tijdens de coronacrisis lange tijd wijken voor het belang van onze gezondheid. Nu die crisis voorlopig hopelijk naar haar einde loopt, komen de economische wonden aan de oppervlakte. Hoe diep is er gesneden? Hoe groot is het tekort op onze begroting? En vooral, hoe bevreesd zijn ondernemers en consumenten om opnieuw te investeren in nog onzekere tijden?  Piet Vantemsche, gepokt en gemazeld in het beheren van crisissen, leidt samen met Pierre Wunsch, voorzitter van de Nationale Bank, de werkgroep die de economische risico’s monitort en die economie uit het dal tracht te hijsen. De vooruitzichten zijn niet hoopgevend en toch gelooft Vantemsche dat ook deze crisis beheersbaar is. Hij komt zijn visie en strategie toelichten.
   
 • Investeren om te presteren en te renderen
  Het bedrijfsleven in ons land kan weer volop produceren. Maar wie iets maakt, moet dat ook kunnen verkopen. En daar is er zeker in een aantal sectoren nog wat aarzeling. Om de economie opnieuw echt op toerental te krijgen zijn investeringen levensbelangrijk. Stilstaan is achteruit gaan, nergens is deze boutade zo van toepassing als in de bedrijfswereld. Ondernemers die machines maken waarmee innovaties mogelijk worden, zijn dan ook afhankelijk van die bereidheid bij andere ondernemers om te durven en willen investeren. De firma Matthys uit Desselgem maakt machines, vooral voor toepassing in de textielindustrie, maar ook in andere sectoren zoals gezondheid. Ze verkopen zowel in binnen- als buitenland. Maar hoe loopt het met hun productie en vooral met hun leveringen? Om de vinger aan de pols van het bedrijfsleven te houden gingen we een kijkje nemen in hun fabriek vlak bij Waregem.
   
 • Uitkijken naar en voor vakantie
  Met de zomer voor de deur wil de Belg uit zijn kot, terug van het leven kunnen genieten. We zijn blij met een terrasje, een etentje, een uitstapje, zo bleek de voorbije week na de nieuwe versoepeling. Maar we snakken ook naar vakantie in de zomer. En toch zijn daar nog heel wat vraagtekens, twijfels, voorbehoud. Kunnen we reizen, willen we reizen? En dan ja, waarheen, hoe lang, op welke manier? De reissector is zelf hard getroffen door de crisis en heeft dus hoge nood aan klanten. De Vereniging van Reisorganisatoren heeft samen met het Garantiefonds Reizen een bevraging gedaan naar de intenties en de plannen om te reizen. Met andere woorden, willen en durven we wel uit ons kot deze zomer. Mark De Vriendt van het Garantiefonds overloopt de resultaten van de bevraging en schetst ook de omstandigheden waarin gereisd kan worden.

De Markt 06/06/2020

   
 • De Markt heropent
  Na zowat 2 maanden in lockdown, heropent ook De Markt opnieuw. Een voor onze generatie nooit eerder beleefde gezondheidscrisis heeft ook ons maatschappelijk en economisch weefsel ernstig aangetast. En daar willen we nu en de komende weken verder op inzoomen. Want de gevolgen zijn en worden wellicht bijzonder ernstig. Hoe werken we ons uit de lockdown? Hoe vermijden we een enorme economische crisis? Hoe redden we zoveel mogelijk banen? Het zijn vragen waarop we hier de komende weken ook antwoorden trachten te zoeken?  
   
 • Jobs en bedrijven
  Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits is onze eerste studiogast. Ze zit in een sleutelpositie bij het uitwerken van het Vlaams relanceplan. Zo zette ze het Welvaartsfonds mee in de steigers, een fonds dat Vlamingen ertoe wil aanzetten om spaargeld te investeren in het bedrijfsleven.  Ook het zogeheten vriendenaandeel voor KMO’s hoort bij dat relanceplan. Intussen heeft die Vlaamse Regering ook al wel wat geld uitgegeven als steunmaatregel. Zo was er onder andere de hinderpremie voor al wie de zaak tijdelijk moest sluiten. Welk gat slaat dat in de begroting en hoe wil de regering dat opnieuw dichten? Maar ook, wat komt er nog allemaal op ons af. Leidt de economische crisis ook tot een slagveld op de arbeidsmarkt? En hoe gaat zij als minister van Werk dat aanpakken?
   
 • Angst om te werken
  Uit een onderzoek van de KULeuven en het onderzoeksinstituut IDEWE bleek dat 1 op de 2 werknemers in ons land last heeft van angst en zelfs depressieve gevoelens als gevolg van de coronamaatregelen. Maar een tweede studie toont ook aan dat werkgevers daar veel begrip voor tonen. En hoe flexibeler die werkgever zich opstelt, hoe comfortabeler de werknemer zich daarbij voelt. Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde, leidde het onderzoek en komt het toelichten in de studio. Hij maakt ook de vergelijking met eerdere crisissen en de manier waarop daar in andere landen mee omgegaan wordt.
   
 • Aandelen kopen of verkopen
  Na een beurscrash bij het begin van de coronacrisis, zijn de markten opnieuw op volle toeren aan het draaien. Het verlies is nog niet goedgemaakt, maar heel wat aandelen schieten toch fors omhoog. Vraag is nu of zij vooruitlopen op het economisch herstel, of boven hun waarde genoteerd zijn. Want als er (grote) bedrijven failliet zouden gaan, heeft dat meestal ook negatieve gevolgen voor de beurskoersen. Steven Rombaut maakt een inschatting.  

De Markt 14/03/2020

   

 

 • Rechten en plichten in tijden van corona
  De voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan houden het hele land in hun greep. Evenementen afgelast, sportwedstrijden achter gesloten deuren, vliegtuigreizen geschrapt, telewerk gepromoot. Kortom, onze economie vaart op corona-koers. Ook op de werkvloer zijn de gevolgen voelbaar. Federaal minister van Economie, Werk en Consumentenzaken Nathalie Muylle komt naar de studio om op concrete vragen te antwoorden. Wat doet een werkgever in geval van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of om economische redenen? Wat zijn de rechten van een werknemer als hij/zij in quarantaine wordt geplaatst? Wat kan een consument doen bij het annuleren van een reis of het schrappen van een evenement?
   
 • Zware klappen
  En dan zijn er nog de beurzen. Die blijven bloedrood kleuren. Waarom reageren beleggers zo extreem op een virus? Of raakt het systeem zelf ontwricht? Wat bepaalt de beurskoers? Waarom vallen ze meteen in uitersten? Steven Rombaut maakt een analyse van de wetmatigheden die zo’n beurskoers beïnvloeden.
    
 • Het Post-Van Gerven tijdperk
  Koen Van Gerven nam op 25 februari afscheid van Bpost om de fakkel door te geven aan Jean-Paul Van Avermaet. 6 jaar stond hij aan het hoofd van het bedrijf, waar hij in totaal 14 jaar werkte. Onder zijn leiding steeg de beurskoers van Bpost naar een recordhoogte. Maar Van Gerven kreeg ook af te rekenen met tegenvallers, zoals het versneld instorten van de brievenpost, de mislukte overname van PostNL en de problemen na de overname van het Amerikaans e-commerce dienstenbedrijf Radial. Van Gerven besefte dat Bpost nieuwe wegen moest inslaan, wees ook vaak de volgens hem juiste weg, maar kreeg geregeld af te rekenen met wegversperringen. Toch blikt hij tevreden terug op zijn periode bij Bpost en kijkt hij met vertrouwen vooruit naar de toekomst van het bedrijf.       

   

De Markt 07/03/2020

   

 

 • Vrouwen aan de macht
  Zondag is het internationale vrouwendag. De gelegenheid voor vrouwenorganisaties om op straat te komen met eisen voor meer gelijke rechten. Maar ook in het bedrijfsleven klinkt die roep steeds luider. Er moeten meer verschillende soorten mensen aan de beslissingstafel zitten, in alle sectoren en domeinen. Want dat zorgt voor innovatie, economische groei en meer gelijkheid in de samenleving. Monica De Jonghe is topvrouw bij het VBO, dat als werkgeversorganisatie zelf met een aantal voorstellen komt om vrouwen meer kansen te geven.
   
 • Vrouwen op de werkvloer
  Toch zijn er nog altijd een aantal beroepen en sectoren die gebrandmerkt worden als traditionele mannenbastions. Denk aan de typische technische jobs en de hele ICT sector. CEO Dewi Van De Vyver is onlangs uitgeroepen tot ICT Woman of the Year en komt naar de studio samen met Filip Claes, HR-manager bij De Lijn. De vervoersmaatschappij wil aantonen dat vrouwen ook in technische beroepen meer dan hun ‘mannetje’ kunnen staan. Trui De Maré ging daarom ook op stap met enkele van die technici.
     
 • De makelaar verzekert
  Tegen alle vooruitzichten en voorspellingen in winnen de verzekeringsmakelaars nog marktaandeel. De makelaars hebben afgedaan, zo voorspellen bankverzekeraars al jaren. Ze zijn ervan overtuigd dat verzekeringen steeds meer rechtstreeks aan de man gebracht zullen worden, via digitale kanalen zoals mobiele applicaties of websites. Maar uit cijfers van Assuralia, de beroepsfederatie van verzekeraars, blijkt dat makelaars in 2018, voor het tweede jaar op rij, hun marktaandeel nog vergroot hebben. Michael Van Droogenbroeck geeft uitleg bij de cijfers.

De Markt 22/02/2020

   

 

 • De (over)leefbaarheid van het Belgisch voetbal
  De toewijzing van de televisierechten, begrijp de verdeling van de televisiegelden, zorgde voor discussies tussen de profclubs in het voetbal. Het is een belangrijke bron van inkomsten en veel clubs zitten in de rode cijfers. Onze competitie is meer en meer een etalagecompetitie geworden, waarbij spelers met winst moeten doorverkocht worden om de kassa te spijzen. Voeg daarbij het dreigend verlies van fiscale voordelen en er is stof genoeg voor een gesprek met Peter Croonen, voorzitter van de profliga en voorzitter van Racing Genk.
 • Van Eyck verkoopt
  Nog tot 30 april loopt in het Museum voor Schone Kunsten in Gent de prestigieuze tentoonstelling rond schilder Jan Van Eyck. Zijn bekendste werk is uiteraard ‘De aanbidding van het Lam Gods’. Al 8 jaar wordt dit kunstwerk gerestaureerd en op de expo zal het opnieuw te zien zijn voor het publiek. En dat publiek komt ook massaal naar de tentoonstelling met werken van over de hele wereld. Zo’n tentoonstelling is dan ook een bijzonder dure onderneming. Uiteraard zorgt de ticketverkoop voor heel wat inkomsten. Maar achter de organisatie draait ook een geoliede zakelijke machine. Projectleider Johan De Smet is studiogast en Trui De Mare maakte in Gent een reportage over de merchandising.
 • Het nieuwe kijken
  Ons mediagebruik verandert razendsnel. Het klassieke televisiekijken naar de programma’s op het moment dat die door de zenders worden uitgezonden is al een tijdje aan het teruglopen. Het uitgesteld kijken via de digibox neemt toe. Maar vraag is of we die digibox van de telecom-operatoren nog lang zullen gebruiken. Meer en meer jongeren betalen nu al geen kabelabonnement meer, omdat ze zuiver online kijken naar TV, PC, laptop of smartphone. Denk daarbij aan Netflix, Disney, Facebook... Welke worden de rol en de betekenis van operatoren als Telenet, Proximus en Orange? Steven Rombaut legt het uit en verduidelijkt wat gevolgen en mogelijkheden zijn voor de kijkers zelf.

De Markt 15/02/2020

   

 

 • De toekomst is verzekerd
  Het VBO, het Verbond van Belgische Ondernemingen of het patronaat zoals het vroeger werd genoemd, is 125 jaar oud/jong. Die verjaardag is deze week met de nodige grandeur gevierd. Tegelijk is het ook een start, want tijdens de plechtigheid is de nieuwe voorzitter voorgesteld. Bart De Smet, de CEO van verzekeraar Ageas, neemt voor een mandaat van 3 jaar de fakkel over van Bernard Gilliot. Bart De Smet kreeg Ageas na de financiële crisis terug op de rails en werd in 2016 al verkozen tot manager van het jaar. Nu wil hij ook bij het VBO een nieuwe visie en strategie helpen uitrollen. Die ambitie komt Bart De Smet toelichten in de studio. 
 • Een leraar met een missie
  Koen Timmers is een paar keer genomineerd als ‘beste leraar ter wereld’, omdat hij naast zijn lesopdrachten hier ook aan internationale onderwijsprojecten werkt. Zo vertrekt hij eerstdaags naar Kenia om daar kinderen les te laten volgen in vluchtelingenkampen. Hij doet een beroep op Leuvense architecten die duurzame tenten uittekenen en ontwikkelen om ze daar ter plaatse met behulp van de plaatselijke bevolking op te bouwen. Die innovatieve scholen laten toe om op grote schaal les te geven, maar ook om leraars te trainen. Meestal gebeurt dat via skype en technologie die internet offline beschikbaar maakt.
 • De balans van België
  Hoe presteerde de Belgische economie het afgelopen jaar? Hoe gezond zijn de overheidsfinanciën? Wat zijn de grootste uitdagingen en risico’s voor de financiële sector? Zoals elk jaar graaft de Nationale Bank van België dieper en bundelt ze haar adviezen en bevindingen in een jaarverslag. Michael Van Droogenbroeck zocht en vond in dat lijvige document enkele opvallende vaststellingen.

De Markt 08/02/2020

   

 

 • Wie boekt zijn vakantie niet online?
  Ruim vijf maanden na het faillissement van Thomas Cook verwacht het vakantiesalon in Brussel de komende dagen zo’n 100.000 bezoekers. Gaan die nog op zoek naar de meest voordelige pakketreis of hopen ze inspiratie op te doen voor iets avontuurlijk? Veel mensen boeken hun vakantie ‘à la carte’ online. Op welke manier proberen reisorganisaties nog het verschil maken? Hoe kunnen ze beter inspelen op het boekingsgedrag van millennials? Met die vragen trok Trui De Maré naar het vakantiesalon. In de studio praten we erover met Agna Thys, opleidingshoofd Toerisme van de Hasseltse hogeschool PXL en Koen van den Bosch, van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus.
 • TESLA, de ‘rise and fall’
  De aandelen van Tesla stegen deze week spectaculair. De groei was al enkele maanden hallucinant. Tot gisteren, toen tuimelde het aandeel weer naar beneden. Waarom precies? Onze financieel expert Steven Rombaut legt het uit.
 • De muziekindustrie feest, maar boert ze ook goed?
  Wanneer de MIA’s zijn uitgereikt lichten we de Belgische muziekindustrie door. Die bulkt van het talent maar wie kan er echt zijn brood mee verdienen? De streamingdiensten hebben het verdienmodel volledig overhoop gehaald. Live optreden lijkt zeker zo belangrijk als de verkoop. In Nederland doen ze het blijkbaar anders en beter. Michel Van Buyten is onze studiogast. Hij was tot enkele jaren geleden de baas van SonyMusic Benelux. Nu begeleidt hij enkele jonge artiesten.

De Markt 01/02/2020

   

 

 • Willen werken
  De ambitie van de Vlaamse Regering is de werkzaamheidsgraad te verhogen tot 80%. Om daar te geraken moeten nog 120 000 Vlamingen extra aan de slag. En dat zijn niet alleen de werkzoekenden, maar ook de ‘potentiële arbeidsmarktreserve’. Het zijn niet-beroepsactieven, die officieel niet werkzoekend zijn, maar wel werkbereid. Vaak gaat het dan over moeilijker bereikbare groepen, zoals mensen met een migratieachtergrond, 55-plussers, laaggeschoolden en mensen met een arbeidshandicap. De SERV, het sociaal overleg tussen werknemers en werkgevers op Vlaams niveau, heeft zelf een advies klaar en neemt al initiatief om die mensen te activeren. Danny Van Assche, die sedert begin dit jaar de nieuwe voorzitter is van de SERV, komt deze plannen toelichten.
 • Bouwen in de toekomst
  De bouwsector staat voor een kantelmoment, mogelijk economisch en zeker technologisch. Zijn de orderboekjes van aannemers nu nog goed gevuld dankzij de lage rente, dan wordt het uitkijken naar wat de toekomst brengt met meer economische onzekerheid. Maar vooral de uitdagingen zijn immens. Denk in de eerste plaats aan het introduceren van nieuwe technieken zoals 3D-printing, modulair en circulair bouwen. De Bouwunie groepeert in Vlaanderen de zelfstandige aannemers en kleinere ondernemingen. Hoe gaan zij om met die evolutie? Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie, geeft een antwoord op dat soort vragen. Overigens, vrijdagavond organiseert die Bouwunie haar jaarlijkse gala-avond in Sint-Niklaas, waar ook ‘de gouden baksteen’ wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor de bouwsector.
 • Valse incassobureaus
  Misschien hebt u het zelf ook al meegemaakt: een telefoontje van iemand die beweert dat u nog openstaande schulden hebt. U moet die dringend betalen, anders komt er een deurwaarder en worden er zware verwijlintresten aangerekend. Geef toe, behoorlijk intimiderend. Sommigen raken in paniek omdat ze zelfs een geluidsopname te horen krijgen waarin ze bij een eerder telefoontje te kennen hebben gegeven misschien wel interesse te hebben in een of andere aanbieding. Nochtans, er is geen reden tot paniek wat zo’n dreigtelefoons komen van valse incassobureaus. Hoe u moet reageren en wat te doen in zo’n situatie komt u te weten in ‘De tip van de inspecteur’.

De Markt 25/01/2020

   

 

 • Sociale zekerheid
  #AltijdBeschermd. Onder die naam trekt dinsdag 28/1 een manifestatie door de straten van Brussel. Het ABVV heeft opgeroepen om massaal te betogen voor het beschermen en vrijwaren van de sociale zekerheid in ons land. De eisen zijn bekend: een minimumpensioen van 1500 euro, een betaalbare gezondheidszorg, sociale uitkeringen boven de armoedegrens... De vakbond wijst ook op de bedreigingen. Zo zien zij in bijvoorbeeld de taks shift of de flexijobs risico’s tot het ondermijnen van die sociale zekerheid, net omdat er door het afbouwen van de sociale bijdragen minder geld naar die bescherming vloeit. De werkgevers verdedigen dan weer de lastenverlaging, want die stimuleert investeringen  en creëert dus extra jobs. En zo zijn er minder uitkeringen nodig voor werkzoekenden en spijzen werknemers en werkgevers met hun sociale bijdragen de sociale zekerheid. Stof voor een debat tussen Miranda Ulens (ABVV) en Caroline Deiteren (Unizo).
 • Brexit
  31 januari. Brexit-day voor het Verenigd Koninkrijk. Die dag stappen de Engelsen uit de Europese Unie. Formeel dan toch. Want in de praktijk zullen we er, alle discussies van het voorbije jaar ten spijt, nog niet zoveel van merken. Er is immers opnieuw tijd gekocht, een jaar zowat om een handelsverdrag te onderhandelen tussen het VK en de EU. Wat met grenscontroles, wat met invoerheffingen? We proberen het overzicht te bewaren en trachten met Jan Van Hove, professor internationale economie aan de KULeuven en hoofdeconoom KBC, te overlopen welke veranderingen we mogen verwachten tussen 1 februari en het sluiten van de deal. Is zo’n verdrag onderhandelen trouwens haalbaar tegen eind dit jaar?
 • MolenGeek
  MolenGeek bestaat zo’n 5 jaar. Het is een coworking-ruimte waar jonge ondernemers aan hun projecten komen werken, netwerken en hun ervaringen delen. MolenGeek staat open voor iedereen en is een springplank naar bestaande organisaties die ondernemers helpen.
  De missie van MolenGeek is het aanmoedigen van ondernemerschap in een geest van respect voor culturele diversiteit, voor genres, generaties en vaardigheden.  Deze week nog kwam de topman van Google langs met een cheque van 200 000 euro als steun voor het initiatief. Maar wat heeft MolenGeek concreet al opgeleverd? Onze reporter Loutfi Belgmidi liep mee in het spoor van enkele Molenbeekse start ups.

De Markt 18/01/2020

   

 

 • Dienstenchequeprotest
  Het rommelt al een tijdje in de dienstenchequesector: de sector waar vooral bedrijven die huishoudhulp aanbieden en strijkateliers in actief zijn. De vakbonden voeren al een tijdje actie en staken voor een loonsverhoging van 1,1% bovenop de index. Volgens de werkgevers is er geen marge voor die verhoging. De onderhandelingen zitten muurvast. Moet de overheid een rol spelen en meer geld in het systeem pompen of moeten cheques duurder worden voor de eindgebruiker? Steven Rombaut legt uit hoe het systeem precies werkt. Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding en Diensten, is onze gast.
 • Ambiance ambulance
  Het ziekenhuis AZ Zeno in Knokke heeft een ziekenwagen omgetoverd tot een mobiele sollicitatieruimte. Een ziekenwagen met discobal en –muziek waarmee geïnteresseerde werknemers opgepikt worden voor een intakegesprek. Vlot en flitsend, maar niet zonder reden: er is krapte op de arbeidsmarkt, en zeker in de zorgsector. En dus komen zorginstellingen en ziekenhuizen graag origineel uit de hoek om nieuwe krachten aan te trekken. Margot Cloet is gedelegeerd bestuurder van zorgkoepel Zorgnet-Icuro. Zij kent de uitdagingen en problemen van de sector qua tewerkstelling.
 • Een blaffende papegaai
  Wie een koelkast of televisietoestel koopt heeft daarop een wettelijke garantie van twee jaar. Zeker de eerste zes maanden na aankoop heb je als koper heel wat rechten, mocht het toestel niet of niet goed werken. Maar wat met huisdieren die je koopt? Sven Pichal had het erover in De Inspecteur deze week. Luisteraar Hilde had een papegaai gekocht, maar die leerde niet spreken zoals de verkoper nochtans beloofd had. Wat hij wel leerde… was blaffen als een hond. Heeft Hilde daar nu ook garantie op? Sven zocht het uit.

De Markt 11/01/2020

   

 

 • De visie van Wouter De Geest
  Op 1 januari stopte Wouter De Geest (65) als CEO van chemiebedrijf BASF in Antwerpen. Een afscheid dat tegelijk ook géén afscheid is, want De Geest blijft wel lid van de raad van bestuur en hij blijft ook voorzitter van de Vlaamse werkgeversorganisatie VOKA. In die hoedanigheid sprak hij op de nieuwjaarsreceptie van VOKA afgelopen maandag  duidelijke taal: een oproep aan de Vlaamse Regering om plannen om te zetten in daden en aan de federale politici een oproep om de politieke stratego en spelletjes achterwege te laten. Wouter De Geest is onze gast.
 • Hoogmis van de gadgetliefhebber
  Las Vegas was de afgelopen dagen het toneel van de jaarlijkse Amerikaanse techbeurs CES: de ‘Consumer Electronics Show’. Liefhebbers verzamelen er om zich te vergapen aan de nieuwste technologische snufjes: plooibare schermen, robots, futuristische wagens,... 4500 bedrijven tekenen present. Onder hen ook een twintigtal Belgische bedrijven. Imec uit Leuven is daar één van. Wat zij er aan de wereld toonden en waarom, vertelt Hanne Degans van Imec in de studio.
 • Manager van het jaar
  Onno Van de Stolpe, oprichter en CEO van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galápagos is door het weekblad Trends verkozen tot ‘Manager van het jaar’. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling van medicijnen tegen ontstekingsziektes. Een beloftevolle, nieuwe pil tegen reuma van Galápagos, zal dit jaar op de markt komen. De jury looft Van de Stolpe voor zijn volharding en voor het feit dat hij de Vlaamse biotechsector mee op de kaart zet. Over Van de Stolpe en zijn toekomstplannen, onze analist Michaël Van Droogenbroeck.
 • Tip van de inspecteur
  Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over te mooie kortingen tijdens deze koopjesperiode.

De Markt 21/12/2019

   

 

 • De Warmste Week
  Het zal u niet ontgaan zijn: De Warmste Week is van start gegaan. Tal van initiatieven proberen tegen kerstavond zoveel mogelijk geld in te zamelen voor een hele resem goede doelen. Van een kleine sympathieke wafelenbak tot een grote loopwedstrijd: Vlamingen zetten deze week hun beste beentje voor. Ook bedrijven laten van zich horen en tonen graag dat ze het hart op de juiste plaats hebben. Maar hoe doe je dat als bedrijf? Waar ligt de grens tussen oprechte betrokkenheid en “platte commerce”? We hebben het erover met Marc Michils van Kom op tegen Kanker - in een vorig leven reclamemaker - en met Stefanie Veraghtert van The big C, een sociale onderneming die de ene grote C, Coffee, verbindt met die andere: Cancer.
 • Sparen en beleggen in 2019
  2019 loopt op zijn einde. Een goed moment om terug te blikken. Welke beleggingen en spaarproducten hebben het goed gedaan het afgelopen jaar? Wat heeft vastgoed opgeleverd in 2019, en was dat meer of minder dan beleggingen in bijvoorbeeld goud? Heeft geld op spaarboekjes iets opgebracht? Financieel journalist Steven Rombaut maakt de balans op. In de studio praat Kerlijne met Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN AMRO. Hoe ziet hij de geldzaken evolueren in 2020?
 • Belgisch kaviaar
  De kerstperiode staat bol van de tradities, ook aan tafel. Eén van die typische producten in de eindejaarsperiode is kaviaar. Het mag dezer dagen allemaal wat feestelijker en chiquer, uiteraard. De meeste kaviaar wordt gemaakt in Rusland en Iran. Maar wist u dat er ook Belgisch kaviaar bestaat? Royal Belgian Caviar is de enige producent in ons land die ook elke stap van het proces zelf doet, van voeding voor de steur tot het verpakken van de potjes kaviaar. Onze reporter Trui De Maré trok naar Turnhout waar de kaviaar gemaakt wordt.
 • Tip van de inspecteur
  Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over belevingsbonnen. Hét cadeau bij uitstek, dezer dagen.

De Markt 14/12/2019

   

 

 • Klimaatdoelen
  Er was de klimaatconferentie in Madrid, het klimaatplan van de Vlaamse regering en de Green Deal van de Europese commissie. Aan klimaatdoelen geen gebrek deze week. Het ene al wat ambitieuzer dan het andere. De Vlaamse regering mikt op haalbaar en betaalbaar. De Europese commissie op klimaatneutraal zijn in 2050. Iedereen moet mee en iedereen zal inspanningen moeten leveren. Ook de chemische industrie. Wat betekent de Green Deal voor onze chemische bedrijven? Welke bijdrage zullen zij moeten leveren? En zijn die dan haalbaar en betaalbaar? Frank Beckx van koepelorganisatie Essenscia is onze gast.
 • Radicale vernieuwers
  De sociale innovatiefabriek en de krant De Standaard zijn samen op zoek naar “Radicale Vernieuwers”: ondernemingen die inzetten op sociale innovatie en die oplossingen bedenken voor sociale uitdagingen. Uit tien finalisten zal een jury dé radicale vernieuwer kiezen. Eén van de finalisten is Pandschap. Een Gentse  onderneming die leegstaande panden in beheer neemt, renoveert en vervolgens voor minstens 9 jaar aanbiedt op de sociale huurmarkt. Minder leegstand en meer aanbod op die krappe sociale huurmarkt. Over de wedstrijd en het belang van sociaal ondernemerschap praten we met Karen Hiergens van de Sociale Innovatie Fabriek en met Jan Hautekiet, juryvoorzitter van de Radicale vernieuwers-wedstrijd.
 • Grootste beursintroductie ooit
  Het grootste oliebedrijf ter wereld, het Saudische Aramco, trok deze week naar de beurs. Het werd, zoals verwacht, de grootste beursintroductie ooit. Het aandeel schoot meteen fors omhoog. Het bedrijf is nu ruim 2000 miljard dollar waard. Ter vergelijking: ‘giganten’ als Microsoft en Apple zijn minder dan de helft waard. Wat wil Saudi-Arabië bereiken met deze opmerkelijke beursgang? Hoe duurzaam is die? En waarom nog beleggen in olieproducten? Financieel journalist Steven Rombaut ging op zoek naar antwoorden.
 • Tip van de inspecteur
  Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over het echte en minder echte kerstbomen.

De Markt 07/12/2019

   

 

 • KMO van het jaar
  Het Leuvense bedrijf Comate is woensdag door UNIZO verkozen tot “KMO van het jaar”. Comate is een relatief jong bedrijf dat – de naam hebben ze niet gestolen – als een komeet omhoog schiet. Het bedenkt, ontwikkelt en ontwerpt nieuwe toestellen en machines, op vraag van andere bedrijven, met een team van ingenieurs en designers. De jury looft Comate omdat het zich niet beperkt tot de technologische en functionele ontwikkeling van toestellen maar ook oog heeft voor design. Wouter Foulon en Sander Van den Dries leiden de KMO van het jaar en zijn onze gasten.
 • Sector in de kijker: hernieuwbare energie
  De transitie naar duurzame energie doet het aantal jobs bij bedrijven die actief zijn in de sector zienderogen toenemen. Elektriciteitsproducent Engie Electrabel alleen al heeft de volgende jaren 3.000 werknemers nodig om vacatures in te vullen of vertrekkers en gepensioneerden te vervangen. Wie zijn die andere bedrijven die groeien dankzij de energietransitie? Hoeveel jobs zullen er bij komen in de toekomst en zullen er wel voldoende geschikte profielen zijn om die jobs uit te voeren? Vragen voor Frank Vandermarliere, energie-expert van Agoria, de federatie van de technologische industrie.
 • Crowdlending
  Belgian Cycling Factory, de fabrikant van onder meer de Eddy Merckx-racefietsen, lanceerde onlangs een crowdlending-campagne. Om sneller te kunnen digitaliseren, wil het tussen de 475.000 en 500.000 euro ophalen bij de kleine belegger. Ze maken daarvoor gebruik van een crowdfundingplatform. Maar wat doet zo’n platform? Wat is dat precies, crowdlending? Waarom gebruiken bedrijven het en wat heeft die kleine belegger eraan? Financieel journalist Steven Rombaut zoekt het uit.
 • Tip van de inspecteur
  Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over een deur-aan-deur-verkoper die niet alleen waterfilters, maar ook veel onzin verkoopt.

De Markt 30/11/2019

   

 

 • Werkbaar werk
  Het is een van de uitgesproken ambities van Vlaanderen: mensen niet alleen aan het werk krijgen, maar er ook voor zorgen dat dat werk werkbaar is. “Van werk mag je niet overspannen of ziek worden, werk moet aantrekkelijk en boeiend zijn en kansen bieden om bij te blijven, met ruimte voor gezin en sociaal leven.” Zo luidt de definitie ervan. De doelstelling was om een Vlaamse werkbaarheidsgraad van 60% te halen tegen 2020. Werkbaar werk voor 6 op de 10 werknemers. Om te monitoren of we die doelstelling bereiken, heeft de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) een nieuwe werkbaarheidsmonitor klaar. De resultaten daarvan stellen ze zaterdag voor in De Markt. We praten erover door met Danny Van Assche (Unizo) en met Ann Vermorgen van het ACV.
 • Maatwerkbedrijven
  Opvallend spotje op de radio deze week waarin de CEO van Janssen Pharmaceutica getuigt over het belang van hun samenwerking met maatwerkbedrijven. De vroegere “beschutte werkplaatsen” zijn voor heel wat grote bedrijven een belangrijke schakel geworden in hun werking. De Markt ging langs bij Vlotter waar decoders van telecombedrijf Telenet gerecycleerd en getest worden. In de studio praat Kerlijne met Francis Devisch van koepelorganisatie Groep Maatwerk.
 • Goudreserves
  Eerder deze week raakte bekend dat Polen in het grootste geheim 100 ton goud terughaalde uit Engeland. Een stapel goudstaven met een totale waarde van maar liefst 4,3 miljard euro. De meeste landen bewaren hun fysieke goudvoorraad niet op één plek. Door de opslag te spreiden, beperk je ook de risico’s. Waarom haalt Polen zijn goud dan terug? En hoe zit het met onze Belgische goudreserve? Vragen voor Michaël Van Droogenbroeck.
 • Tip van de inspecteur
  Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over het gebruik van rossen muntjes in de winkel.

De Markt 23/11/2019

   

 

 • Week van de waarheid voor NewB
  De coöperatieve vennootschap NewB heeft steile ambities. Ze wil een nieuwe bank oprichten. Niet zomaar een bank, maar de eerste ‘ethische bank’ in ons land. Aan het project wordt al sinds 2011 gewerkt. Maar de tijd begint te dringen. Om te mogen starten als bank heeft NewB 30 miljoen euro startkapitaal nodig. Minder dan een week voor de deadline staat de teller op 8 miljoen. Zelf geloven ze er nog in, anderen hebben het project al doodverklaard. Journalist Steven Rombaut legt uit hoe NewB ontstaan is en waar zo’n nieuwe bank zoal aan moet beantwoorden. Met Koen De Vidts, bestuurder bij NewB, en professor financiën Alain Praet (KULeuven) hebben we het over de slaagkansen van NewB en over de voor- en nadelen van investeren in het project.
 • #localfriday
  Op 11 november was het Singles Day. Een dag waarop (web)winkels uitpakten met fikse kortingen voor vrijgezellen. Het fenomeen komt overwaaien uit China en probeert hier voet aan de grond te krijgen. Volgende week vrijdag is het dan weer Black Friday. Ook een dag waarop diezelfde winkels opnieuw met grote kortingen zwaaien. Black Friday ontstond dan weer in de VS en raakt ook hier vlot ingeburgerd. Voor ‘onze’ winkels is het vaak moeilijk opboksen tegen die mega-initiatieven. Daarom wordt deze week voor het eerste een ‘Local Friday’ georganiseerd. Een warme oproep om óók te kopen bij de ambachtelijke Vlaamse makers van mode, juwelen, accessoires, streekproducten en zo meer. De Markt ging langs in het atelier van handtasontwerpster Griet Aesaert. Initiatiefneemster van Local Friday Sofie Smolders komt naar de studio.
 • Tip van de inspecteur
  Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over het bordje ‘niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen’.

De Markt 16/11/2019

   

 

 • Winst voor iedereen
  Winst voor iedereen. Zo heet het jongste boek van de Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz. Niet de eerste de beste. Hij heeft 40 eredoctoraten meer dan u en ik, gevierd professor aan de Columbia University, hoofdeconoom van de wereldbank geweest en, last but not least, winnaar van de nobelprijs economie in 2001. Auteur ook van een aantal kritische boeken over de wereldeconomie. In ‘Winst voor iedereen’ is dat niet anders. Stiglitz klaagt de enorme macht van een aantal grote bedrijven aan, in een te weinig gereguleerde markt, wat uitmondt in een grotere maatschappelijke ongelijkheid. De overheid staat buitenspel. Economisch journalist Steven Rombaut, kon Joseph Stiglitz strikken voor een gesprek.
 • Sector in de kijker: slagerijen
  Elke week verdwijnt in ons land een slagerij. Dat meldde zelfstandigenorganisatie NSZ laatst. De Markt ging langs bij slagerij Bouzian in Hoboken. Een Marokkaans-Belgische familiezaak die het wél heel goed doet. Met slager Hendrik Dierendonck hebben we het in de studio over zijn sector. Waarom verdwijnt de kleine slager? En wat wil hij doen om die trend te keren?
 • De slaagkansen van de Libra
  North Sea Wind is een initiatief van burgerparticipatie rond een windmolenproject op de Noordzee. Maar de interesse van die burger is blijkbaar minder groot dan gehoopt, want de teller van North Sea Wind stokt op 8 miljoen euro. Een groep rond de familie Colruyt engageert zich nu om het opgehaalde bedrag te verhogen tot 15 miljoen euro, om het project en de beloofde rendementen te redden. Michaël Van Droogenbroeck zet de voor- en nadelen van dergelijke coöperatieve initiatieven op een rijtje.
 • Tip van de inspecteur
  Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over klachten bij de tandarts.

De Markt 09/11/2019

   

 

 • De federale stilstand
  Veel beweging in de Wetstraat deze week, al was dat vooral om de totale stilstand vast te stellen. De twee preformateurs lukten niet in hun opdracht. En nu is het dus aan informateur en PS-voorzitter Paul Magnette. Hij mag van een wit blad helemaal opnieuw beginnen. Een nieuwe federale regering is dus niet voor meteen. En dat terwijl de begroting verder ontspoort en maatregelen voor de financiering van de sociale zekerheid zich opdringen. We hebben het er in onze studio over met Pieter Timmermans van het VBO en Miranda Ulens van het ABVV.
 • Jumbo: nieuwe speler op de supermarkt-markt
  Jumbo opende deze week zijn eerste winkel in België. In Nederland is de supermarktketen op korte tijd de belangrijkste uitdager geworden van marktleider Albert Heijn. En nu dus ook in ons land. Welke ambities heeft Jumbo in België en hoe haalbaar zijn die? Steven Rombaut sprak erover met de financieel directeur van Jumbo Ton Van Veen en met retail-expert Jorg Snoeck.
 • 50 jaar Samsung
  Samsung viert feest. Het elektronicamerk bestaat deze maand precies 50 jaar. Het bedrijf dat in 1969 begon met de productie van specifieke elektronische componenten voor televisietoestellen in Zuid-Korea, groeide uit tot een gigantische wereldspeler, die elk jaar meer dan 500 miljoen toestellen verkoopt. Van smartphones en televisietoestellen over wasmachines en koelkasten tot –jawel – graafmachines en schepen. We blikken terug en vooruit met Menno van den Berg, de grote baas van Samsung in de Benelux.
 • Tip van de inspecteur
  Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over oplichting op tweedehandssites.

De Markt 26/10/2019

   

 

 • Struikelen in stijl
  De Markt was er drie jaar geleden bij toen Ruth Janssens haar pas opgerichte start-up Small Teaser voorstelde aan potentiële investeerders. Een avontuur waar ze samen met broer Stijn aan begon en waarvoor ze haar goedbetaalde, vaste job liet varen. Vandaag bestaat Small Teaser niet meer. Een reeks tegenslagen leidde tot het faillissement van Small Teaser begin dit jaar. Ruth Janssens schreef daar nu een boek over: struikelen in stijl. Daarmee wil ze faillissementen uit de taboesfeer halen. Ook ondernemen is vallen en opstaan. Struikelen is niet hetzelfde als falen. Ze is onze gast.
 • Sector in de kijker: pretparken
  De zomermaanden zijn logischerwijs dé topperiode voor pretparken in ons land. De combinatie van vakantie en mooi weer, lokken veel volk naar de attractieparken. Maar steeds meer themaparken blijven grote delen van het jaar open. De herfstvakantie is een belangrijk piekmoment. Pretparken maken zich dan ook klaar om komende week heel wat bezoekers te ontvangen. Pompoenen, spinnenwebben en heksenhoeden zorgen voor een Halloweensfeertje en de attracties krijgen nog een laatste veiligheidscheck. Zo ook in Bobbejaanland. De Markt volgde de laatste voorbereidingen in het park, voor de grote herfsttoeloop. In de studio praten we met Bart Vermeulen van Riebedebie, koepel van attracties en musea.
 • De slaagkansen van de Libra
  Facebook wil volgend jaar uitpakken met een eigen munt. Een digitale munt met de naam Libra die geïntegreerd zou worden in facebook en whatsapp en waarmee gebruikers onderling betalingen kunnen uitvoeren, buiten de bank om. Op papier wil facebook het ons vooral zo gemakkelijk mogelijk maken, maar critici vrezen dat de echte beweegredenen minder nobel zijn. CEO Mark Zuckerberg mocht deze week proberen de commissie financiën van het Amerikaanse Congres te overtuigen. Wat moeten we denken van de Libra? Financieel journalist Steven Rombaut schept klaarheid.
 • Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over misbruik van het bekende CE-label.

De Markt 19/10/2019

   

 

 • To brexit or not to brexit
  Zaterdag wordt een zoveelste cruciale dag in de brexit-saga. Na lang onderhandelen heeft Boris Johnson een nieuwe deal kunnen sluiten met de EU. Vraag is of hij deze deal zaterdag door het parlement krijgt. Iets was zijn voorganger Theresa May tot drie keer toe niet lukte. Wordt ook dit nieuwe akkoord niet goedgekeurd door het Britse parlement, zal Johnson opnieuw om brexit-uitstel moeten vragen. Bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk weten dan nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Voor hen blijft de onzekerheid voortduren. We praten erover met Dirk Van Steerteghem van Flanders Investment and Trade.
 • Bedrijven en hun afval
  Wat u thuis niet mag, mogen bedrijven ook niet. Ook bedrijven moeten hun afval keurig sorteren. Niet minder dan 21 afvalstoffen moeten verplicht gescheiden opgehaald worden: hout, puin, piepschuim, glas, textiel, batterijen, enz... Vanaf 2021 komt daar nog een afvalsoort bij: etensresten. Ook dat zal dan niet meer in het restafval terecht mogen komen. Bij Foodmaker doen ze dat sorteren van etensresten nu al netjes. Renewi is het bedrijf dat de ophaling en verwerking doet. De Markt mocht een kijkje nemen in beide bedrijven om vast te stellen hoe dat precies gebeurt. In de studio gaan we erover door met Jan Verheyen van OVAM; de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij.
 • Resultaten vs. prognoses
  Nogal wat beursgenoteerde bedrijven publiceren dezer dagen de resultaten van het derde kwartaal. En die zijn overwegend goed. Tegelijkertijd zijn de economische prognoses en voorspellingen eerder negatief, door de handelsspanningen tussen de VS en China om maar iets te noemen. Welke richting gaat het uit? Michaël Van Droogenbroeck maakt de analyse, samen met Erik Joly, hoofdeconoom van ABN Amro.
 • Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over phishing.

De Markt 12/10/2019

   

 

 • Weg met de duolegaten
  De Vlaamse Regering kwam deze week met de langverwachte begrotingscijfers op de proppen. Opvallende maatregel in het pakket besparingen, is de afschaffing van het systeem van duolegaten. Een toepassing in het erfrecht voor erfenissen die niet in rechte lijn kunnen, waarbij door het opnemen van een goed doel in het testament, er minder erfbelasting betaald moet worden. Een win-win-situatie dus voor het goede doel én de ontvanger van de erfenis. Maar daar wil de nieuwe Vlaamse regering dus komaf mee maken. Het moet de begroting 75 miljoen extra erfinkomsten opleveren. We praten erover met advocaat Anton Van Zantbeek, die heel wat van die duolegaten heeft opgemaakt.
 • Sector in de kijker: de apotheek
  Het Tongerse Farmaline werd onlangs verkozen tot webshop van het jaar. Farmaline is een grote online apotheek. Het onlinegebeuren heeft dus ook de pharmasector bereikt, al blijft de verkoop voorlopig beperkt tot voorschriftvrije geneesmiddelen en gezondheidsproducten. Maar wat niet is, kan nog komen. Een evolutie waar niet iedereen in de sector warm van wordt. Want een apotheker doet meer dan pillen verkoper. Over de uitdagingen en kansen in de sector hebben we het met Hilde Deneyer van het Vlaams Apothekers Netwerk.
 • Onderneming van het jaar
  Kinepolis is verkozen tot onderneming van het jaar. De bioscoopgroep haalde het van Actief Interim, bouwbedrijf Aertssen en Schoenen Torfs. Financieel journalist Steven Rombaut sprak met CEO Eddy Duquenne en maakt het profiel op van de winnaar.
 • Sven Pichal selecteert opnieuw een handige consumententip uit zijn radioprogramma, De Inspecteur. Deze week over rookmelders.

De Markt 05/10/2019

   

 

 • Jambon I uit de startblokken
  Maandagochtend waren ze er eindelijk uit, de onderhandelaars voor een nieuwe Vlaamse regering. Op een persconferentie lichtte de nieuwe minister-president een aantal hoofdlijnen uit het verse regeerakkoord. Helemaal bovenaan: “Vlaanderen moet zich spiegelen aan de Scandinavische landen en moet economisch vooruit”. Meer concreet: een werkgelegenheidsgraad van 80% en 120.000 nieuwe jobs tegen 2024, dat is het streven. In De Markt reageert Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van VOKA, op de economische krachtlijnen van het regeerakkoord.
 • De Belgische maakindustrie
  Zondag is het Open Bedrijvendag. Een dag waarop vooral de maakindustrie in Vlaanderen de deuren open zet voor het grote publiek. Eén van die bedrijven is badstoffenweverij Clarysse uit het West-Vlaamse Pittem. Zij doen dat voor het eerst. De jongste jaren is er fors geïnvesteerd in een modern machinepark dat ervoor zorgt dat een groot deel van de productie - en dus ook de jobs – hier blijven. In de studio praten we met Dirk Torfs, CEO van Flanders Make, een onderzoekscentrum dat Vlaamse maakbedrijven ondersteunt in ontwikkeling en innovatie.
 • Tip van De Inspecteur
  We sluiten het programma af met ‘de tip van De Inspecteur’. Elke week brengt Sven Pichal een handige consumententip mee, die hij opstak in zijn radioprogramma De Inspecteur. Deze week over misgelopen plastische chirurgie.

De Markt 28/09/2019

   

 

 • Vind de ware... medewerker
  Bij een sollicitatie denken we spontaan aan een gesprek tussen de werkgever en een mogelijke nieuwe werknemer op basis van het CV van die laatste. Een paar standaardvragen en –testen en klaar. Jammer, vindt Eveline Schollaert, professor Human Resources aan de UGent, want nog te vaak leidt dat tot een mismatch tussen bedrijf en werknemer waardoor het vroeg of laat toch spaak loopt. In ‘vind de ware... medewerker’ gaat ze - wetenschappelijke bevindingen in de hand - op zoek naar good practices en tips voor werkgevers en werkzoekenden om het selectieproces succesvoller te laten verlopen. Ze is onze gast.
 • Sector in de kijker: Drones
  “Wat als... een drone dat werk nu eens zou overnemen”? Ooit was het een dromerig toekomstbeeld maar meer en meer is het de realiteit. In de meest uiteenlopende takken van onze economie worden drones morgen een belangrijk onderdeel van de werking. Deze week startte in Antwerpen de testfase van een project waarbij drones voortaan bloed- en urinestalen van het ene naar het andere ziekenhuis vliegen. Maar de toepassingen zijn eindeloos. Wat dacht je van pakjesbezorging met een drone, een drone als een vliegende flitspaal voor de politie, een blusdrone voor de brandweer of een drone die bewakingsopdrachten overneemt? Hoe ver staan we? Hoe nabij is die toekomst? En welke obstakels zijn er nog? Vragen voor Mark Vanlook, CEO van Droneport waar al die toepassingen getest worden.
 • De rol van hedgefondsen
  Tussen al het andere nieuws over het faillissement van Thomas Cook, viel ons het bericht op dat een aantal zogenaamde ‘hedgefondsen’ een kwart miljard verdiend hadden aan dat faillissement. Meer nog, ze hadden een hand in het falen van de ultieme reddingsonderhandelingen. Hoe zit dat precies? Hoe werken hedgefondsen? Moeten we ze dringend aan banden leggen, of net niet? Financieel journalist Steven Rombaut legt uit.
 • We sluiten het programma af met ‘de tip van De Inspecteur’. Elke week brengt Sven Pichal een handige consumententip mee, die hij opstak in zijn radioprogramma De Inspecteur. Ook hij had het over Thomas Cook, meer specifiek over de vraag wat er nu gebeurt met waardebonnen van de reisorganisator.

De Markt 21/09/2019

   

 

 • STEM
  In 2012 definieerde de Vlaamse Overheid doelen om het aantal leerlingen dat kiest voor zogenaamde STEM-opleidingen op te krikken tegen 2020. STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. De arbeidsmarkt schreeuwt om technische profielen, maar onbekend is onbemind en dus blijven veel jongeren weg van die technische opleidingen. Toponderneemster Françoise Chombar, CEO van Melexis, zette haar schouder onder het project. Ze is voorzitter van het STEM-platform. In de Markt houdt ze de voorlopige resultaten van het actieplan tegen het licht. Lieselot Van Gysel is een jonge leerkracht Elektromechanica aan het GTI in Beveren. Ook zij probeert jongeren warm te maken voor STEM. De Markt nam een kijkje in haar klas.
 • Hoe moet het verder met Huawei?
  De Chinese smartphoneproducent Huawei lanceerde deze week zijn nieuwe smartphone, de Mate 30. Wat het nieuwe pronkstuk moest worden, werd een mager beestje. Door de Amerikaanse boycot mag Huawei het Androidbesturingssysteem van Google niet langer op zijn toestellen installeren. De lancering van de Mate 30 kwam te vroeg voor een eigen besturingssysteem, en dus moeten gebruikers het stellen zonder ‘echt’ besturingssysteem en zonder populaire apps als youtube, GMail en Google Maps. Hoe moet het verder met Huawei? Is dit het begin van het einde voor de relatief jonge speler op de Europese markt? Of hebben de Chinezen een plan? Vragen voor onze Tech-journalist Loutfi Belghmidi.
 • Mijn kotbaas is een multinational
  Met de start van het nieuwe academiejaar zijn heel wat studenten op zoek naar een studentenkamer, of een studentenkot zoals dat veelal toepasselijk heet. Maar de markt van studentenkoten is in volle evolutie. Waar vroeger oude, lichtjes versleten kamers in herenhuizen de norm waren, zijn vandaag luxekoten aan een opmars bezig. Dat heeft te maken met de komst van grote bedrijven die zich op de sector wierpen. Xior, bijvoorbeeld is een beursgenoteerd bedrijf. De grootste kotbaas van het land, met forse uitbreidingsplannen. De Markt sprak met Christian Teunissen van Xior. Michaël Van Droogenbroeck zoomt in op de mogelijkheden om te beleggen in vastgoed.
 • We sluiten het programma af met ‘de tip van De Inspecteur’. Elke week brengt Sven Pichal een handige consumententip mee, die hij opstak in zijn radioprogramma De Inspecteur. Deze week over factuurfraude.

De Markt 14/09/2019

   

 

 • De toekomst is elektrisch
  Donderdag is in Frankfurt het tweejaarlijkse autosalon gestart. Ondanks het forfait van nogal wat constructeurs, blijft Frankfurt de hoogmis van de Europese autowereld. Het gespreksonderwerp dit jaar: de elektrische wagen. Onder druk van hoge Europese boetes, hebben constructeurs de ommeslag gemaakt en stellen in Frankfurt hun nieuwste elektrische modellen voor. En opvallend, dat zijn niet alleen peperdure luxewagens. Volkswagen bijvoorbeeld, stelt de ID-3 voor. Een volledig elektrische wagen die rond de 30.000 euro gaat kosten. Staan we aan de vooravond van de definitieve doorbraak van het elektrisch rijden? We praten erover met Bart Massin van AVERE, een koepelorganisatie die zich inzet voor elektromobiliteit.
 • “Sector in de kijker: appelen en peren”
  Mario Vanhellemont is appel- en peerteler in het Hageland. Een job die hij met veel passie en toewijding uitoefent, samen met broer Gert. De oogst is bijna afgelopen en Mario en Gert blikken terug op een moeilijk jaar. Hittegolven hebben veel fruit beschadigd en ook de Russische boycot, die vijf jaar geleden inging, blijft de fruittelers parten spelen. Onze ploeg mocht een dag mee plukken. In de studio praten we voort met Pieter Timmermans van de Boerenbond.
 • Streamingoorlog op til?
  Met maar liefst 150 miljoen actieve accounts, is Netflix wereldwijd dé referentie geworden voor wie graag films ziet en series verslindt. Maar er zijn kapers op de kust in de streamingmarkt. Dat Disney met een eigen dienst komt, was al langer geweten. En nu Apple laat weten dat het op 1 november van start gaat met TV+, kan de concurrentiestrijd helemaal beginnen. Is het een zegen voor de consument die nóg meer aanbod krijgt? Of dreigt hopeloze versnippering? Financieel journalist Steven Rombaut zoekt het uit.
 • We sluiten het programma af met ‘de tip van De Inspecteur’. Elke week brengt Sven Pichal een handige consumententip mee, die hij opstak in zijn radioprogramma De Inspecteur. Deze week over het versturen van originele documenten en waarom dat niet altijd een goed idee is.

De Markt 07/09/2019

   

 

 • Herstructurering bij KBC
  Het nieuws dat KBC de komende 3 jaar 1400 jobs schrapt, kwam niet helemaal als een verrassing. De bank was al langer bezig met een efficiëntie-oefening. En KBC is ook niet de enige grootbank die drastisch ingrijpt. Op 10 jaar tijd zijn in de bankensector meer dan 12.000 jobs verdwenen. Volgens Karel Van Eetvelt, topman bij Febelfin dat de banken in ons land vertegenwoordigt, zijn de hervormingen in de sector broodnodig om de voorbijrazende trein der digitalisering niet te missen. Hij is onze gast.
 • “Minder en groenere vliegtuigen”
  70.000 werknemers, 150 vliegtuigen, 330 hotels, 17 cruiseschepen en bestemmingen naar meer dan 100 landen. Het zijn de indrukwekkende kerncijfers van TUI, de grootste reisorganisator van Europa. Collega Riadh Bahri kon Friedrich Joussen, de CEO van de TUI group, strikken voor een gesprek. Hij blikt terug op een tegenvallende eerste jaarhelft, vooral te wijten aan de problemen met de Boeing 737 Max. Maar hij kijkt ook vooruit naar dé grote uitdaging van de luchtvaartsector: milieu-impact. Van taksen wil hij niet weten, maar Joussen voorspelt een toekomst met minder vliegtuigen en groenere vliegtuigen. Vliegen op waterstof bijvoorbeeld, daar wil hij op inzetten. In de studio praten we na met Wouter De Wulf, transporteconoom aan de Universiteit van Antwerpen.
 • Wat beslist de ECB?
  De Europese Centrale Bank komt volgende week donderdag op de proppen met nieuwe maatregelen om de economie aan te zwengelen. Een verdere renteverlaging, bijvoorbeeld. Maar er wordt ook gekeken naar andere, meer omstreden stimuli, zoals het hervatten van obligatie-aankopen. Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck kijkt vooruit en schat in wat de mogelijke ECB-maatregelen voor u en mij betekenen.

De Markt 29/06/2019

   

 

 • CEO FOR ONE MONTH. Eén maand lang echt aan het hoofd staan van The Adecco Group in België. 3.500 jongeren gingen de uitdaging aan, de 21-jarige Kasper De Smaele ging met de eer lopen. Kasper zit nu volop in zijn CEO-rol, hij wordt daarbij begeleid door Nico Reeskens, de country manager van uitzendgroep Adecco. Beiden zijn te gast in de studio van De Markt. We willen weten waarom Adecco zoveel energie in het project ‘CEO for One Month’ steekt. En bij Kasper peilen we naar zijn eerste ervaringen. En trouwens, verdient hij deze maand ook wat een heuse CEO verdient?
 • ONZE TENTENBOUWERS ZIJN TOP. Dezer dagen zijn ze te bewonderen op de festivalterreinen van Werchter: de indrukwekkende tenten die luisteren naar namen als The Barn, The Hive en The Club. Die tenten zijn ontworpen, gemaakt en geplaatst door het bedrijf Veldeman uit Bree. 100 werknemers zijn er aan de slag, ze maken tenten in alle vormen en maten, onder andere om sportterreinen te overdekken of zelfs voor militaire toepassingen. Veldeman haalde zopas ook een erg belangrijk internationaal contract binnen. De Markt trok op reportage naar Bree voor meer tekst en uitleg.
 • F35: VLAAMSE LUCHTVAARTBEDRIJVEN BOUWEN MEE. Ons land investeert de komende jaren 3,4 miljard in de aankoop van 34 nieuwe F-35 gevechtstoestellen. Die moeten de oude en versleten F-16's vervangen. Een gigantisch defensiecontract is dat. De regering heeft dus gekozen voor de F-35 van de Amerikaanse producent Lockheed Martin. Als tegenprestatie zou een deel van het werk van het F-35 programma aan Belgische bedrijven worden toegewezen. BMT Aerospace uit Oostkamp is er daar één van en maakt vandaag al onderdelen voor die F-35. Onze defensiespecialist Jens Franssen trok op reportage en geeft toelichting in de studio van De Markt.
 • BETALEN IN VAKANTIELANDEN: WAAR MOET JE OP LETTEN? De zomer is begonnen, en hoe! De grote vakantie start, tienduizenden vertrekken op reis naar het buitenland. Betalingen verrichten in vakantielanden kan soms tot extra kosten leiden. Waarop moet je letten als je geld afhaalt, of betaalt met je bankkaart op reis? En betaal je het best met je debetkaart? Of je kredietkaart? Of toch cash? Of met je smartphone? Financieel journalist Steven Rombaut vroeg het allemaal aan Karel Van Eetvelt van Febelfin. Tips & tricks dus om ervoor te zorgen dat die zonnige zomervakantie niet wordt verpest door extra bankkosten.

De Markt 22/06/2019

   

 

 • IEDEREEN AAN BOORD. Vakbonden en werkgevers binnen de SERV, de Sociaal-Economische Raad Vlaanderen, scharen zich achter 20 voorstellen om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken. ‘Iedereen aan boord’ en zoveel mogelijk mensen aan de slag, dat is het uitgangspunt. Want nu is er een blijvende schaarste aan geschikte arbeidskrachten, sommige knelpuntberoepen krijgen de vacatures maar niet ingevuld, het is vijf voor twaalf. Een prioritair werkpunt voor de volgende Vlaamse Regering dus. De sociale partners komen eendrachtig met hun voorstellen naar de studio, Sven Pichal praat met SERV-voorzitter Caroline Copers (Vlaams ABVV) en ondervoorzitter Danny Van Assche (Unizo).
 • DAG FONS. Fons Leroy, sinds 2005 afgevaardigd-bestuurder bij de VDAB, gaat met pensioen. Tijd voor een afscheidsinterview in De Markt. Leroy werd overheidsmanager van het jaar en stuurde de VDAB het digitale tijdperk in, een verwezenlijking waar hij trots op is. De VDAB is ook één van de beter presterende arbeidsbemiddelaars in de EU. Een mooi palmares, of kan het nog beter?
 • NAMING AND SHAMING. De Internationale Arbeidsorganisatie in Genève bestaat 100 jaar. Jaarlijks worden landen die de internationale arbeidsnormen schenden met naam en toenaam genoemd. Het gaat dan over kinderarbeid, wanbetaling, uitbuiting, dwangarbeid, vakbondsvervolging of vervolging van werkgeversorganisaties. ‘Naming and shaming’ dus. ACV-voorzitter Marc Leemans zit namens de werknemers de commissie voor die hierover rapporteert. Een verslag van Chris De Nijs uit Genève.
 • 270.000 CLAIMS. Ageas krijgt heel wat meer claims van gedupeerde Fortis-aandeelhouders binnen dan eerst verwacht. Het zijn er al meer dan 270.000. Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck bekijkt wat de gevolgen kunnen zijn.
 • VROUWEN AAN DE TOP. De Markt heeft deze maand een aantal vrouwelijke leidinggevenden uit het bedrijfsleven te gast. Glazen plafond of niet, meer vrouwen lijken op de topposities in onze bedrijven terecht te komen. Of is dat maar schone schijn? Deze week heeft De Markt Pascale Van Damme, managing director van Dell Technologies Belux te gast. Zij is een actief promotor om meer vrouwen op leidende posities te krijgen, ook in haar eigen bedrijf. Hoe ze dat aanpakt, legt ze uit in onze studio.

De Markt 15/06/2019

   

 

 • WIJ MAKEN UW KEUKEN. De keukensector in ons land boert niet slecht. Tussen 100.000 en 125.000 keukens worden jaarlijks verkocht. De concurrentie in de sector is hevig, er worden regelmatig grote kortingen en ‘gratis vaatwassers’ gegeven. En ook met opvallende reclamefilmpjes proberen de keukenbouwers elkaar de loef af te steken. Wie daarbij een nationale bekendheid werd, is Donald Muylle. De baas van keukenfabrikant Dovy Keukens is te gast in De Markt, en komt vanuit zijn fabriek in Roeselare rechtstreeks naar onze studio. ‘Wij maken uw keuken, in België’ is de bekende slagzin van Donald Muylle. De Markt maakte een reportage in de keukenfabriek van Dovy en trok ook naar Ikea, naar verluidt de verkoper van het grootste aantal keukens in ons land. Houden de Belgische keukenproducenten stand tegen het grote aanbod van Duitse en andere importkeukens? We vragen het ook aan Filip De Jaeger, die binnen Fedustria de hout- en meubelbedrijven verenigt. Belgische keukens eerst?
 • VROUWEN AAN DE TOP. De Markt heeft deze maand een aantal vrouwelijke leidinggevenden uit het bedrijfsleven te gast. Glazen plafond of niet, meer vrouwen lijken op de topposities in onze bedrijven terecht te komen. Of is dat maar schone schijn? Deze week heeft De Markt Sabine Everaet te gast. Ze is verantwoordelijk voor de IT-afdelingen van The Coca-Cola Company in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. In 2011 kreeg ze als eerste vrouw in België de titel van ‘CIO of the year’. Sabine Everaet is bij Coca-Cola ook voorzitster van de Europese ‘Women’s Leadership Council’. Het bedrijf stimuleert vrouwen om te groeien in leiderschapsposities. En ook opmerkelijk: Coca-Cola heeft als interne doelstelling om het aantal vrouwen in leidinggevende functies op 50% te brengen. Lukt dat?
 • VRAGEN OVER UW BELASTINGSBRIEF. Ook dit weekend zullen velen onder u zich op de jaarlijkse belastingaangifte storten. En zoals ieder jaar levert dat massa’s vragen op. Vragen die onze redactie verzameld heeft en waar financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck samen met Francis Adyns van de overheidsdienst Financiën een antwoord op geeft. Enkele van de ‘populairste’ thema’s komen aan bod in De Markt, nog heel wat andere vragen worden beantwoord op onze site vrtnieuws.be. U kijkt toch ook? Want dit zijn vijf minuten in De Markt waar u geld mee kan verdienen.

De Markt 08/06/2019

   

 

 • NIEUWE BLAUWE ZAK. Plastic sorteren wordt nu nog makkelijker. Botervlootjes en yoghurtpotjes kunnen terecht in de nieuwe blauwe zak, daar mogen 14 types plastic in.  Afvalverwerkers zoals Indaver passen hun installaties aan om de verschillende soorten plastic apart te sorteren. Maar wat gebeurt er daarna? Kunnen al die plastics hoogwaardig gerecycleerd worden? Dat moet dan in buitenlandse installaties gebeuren, in eigen land hebben we die capaciteit (nog) niet. En wat met het gesorteerde plastic waar geen recyclage voor mogelijk is? Komt dat dan toch gewoon in de verbrandingsovens terecht? De Markt ging kijken naar de vernieuwde sorteerinstallaties van Indaver. In onze studio praten we met Patrick Laevers van Fost Plus en met professor Steven De Meester van de UGent. Sorteren we om uiteindelijk toch te verbranden? Dat is de vraag.
 • DE BEDRIJFSLEIDER IS EEN VROUW. De Markt heeft de volgende weken een aantal vrouwelijke leidinggevenden uit het bedrijfsleven te gast. Glazen plafond of niet, meer vrouwen lijken op de topposities in onze bedrijven terecht te komen. Of is dat maar schone schijn?  Daphne Deckers is de jonge managing director van staalbouwbedrijf Ferrokonstrukt. Een vrouw aan de top in de staalsector, da’s in elk geval ongewoon. Zelf kijkt ze er heel nuchter tegenaan. Een gesprek over vrouwelijk leiderschap, harde tantes en de schoonheid van staalconstructies.
 • DE GLAZEN BOL VAN WUNSCH. Gouverneur Pierre Wunsch licht de economische vooruitzichten van de Nationale Bank toe. Niet onbelangrijk in het licht van de komende regeringsvorming.  Hoe evolueert onze inflatie? Wat zijn de groeiverwachtingen? En wat met de arbeidsmarkt en de overheidsfinanciën? Financieel journalist Steven Rombaut kijkt mee naar de toekomst en geeft duiding.
 • MALAFIDE SLOTENMAKERS. De Inspecteur op Radio 2 krijgt vaak klachten over malafide slotenmakers. Regelrechte bedriegers, die voor een spoedklus soms tot meer dan duizend euro durven aan te rekenen. Contant te betalen trouwens! De Vlaamse Slotenmakers Unie en de overheidsdienst Economie ondernemen actie. Ze lanceren een gedragscode voor slotenmakers: een lijst met afspraken waaraan ze zich moeten houden als ze consumenten in nood helpen. Of dat zal volstaan om de cowboys in de sector een halt toe te roepen? We vragen het aan Alain Bosny van de Vlaamse Slotenmakers Unie.

De Markt 01/06/2019

   

 

 • HIGH-TECH EIWITVERVANGERS. De ontwikkeling van nieuwe eiwitvervangers, daar wil innovatieplatform Flanders’ FOOD  samen met universiteiten, de overheid én gespecialiseerde bedrijven sterker op inzetten. De Markt gaat kijken bij Avecom in Wondelgem. Daar werken ze aan een methode om eiwitten voor de voedingsindustrie te kweken via fermentatie op basis van bacteriën: microbiële eiwitten dus.  Quorn is al een voorbeeld van zo’n eiwitbron.  De ‘nieuwe’ eiwitvervangers hebben een lage ecologische voetafdruk en kunnen bijvoorbeeld eiwitbronnen zoals soja, vismeel of vlees vervangen in voedingsproducten. Een handvol Vlaamse bedrijven is bezig met die hoogtechnologische ontwikkeling, een doorbraak kan belangrijk zijn voor een veelvoud van Vlaamse én internationale voedingsbedrijven. In de studio van De Markt praten we hierover met Marie Demarcke, innovatiemanager bij Flanders’ FOOD.
 • RERUM NOVARUM. Naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging, praten we in onze studio met Peter Wouters, voorzitter van Beweging.net (het vroegere ACW). Jaarlijks staat de ‘beweging’ stil bij de nieuwe sociale uitdagingen. Die zijn er na de spraakmakende verkiezingen van afgelopen zondag en de komende regeringsonderhandelingen te over. Vraag is onder meer of het middenveld in deze nieuwe politieke tijden nog een rol van betekenis kan spelen. Vraag is ook -en het is een heikel punt voor Beweging.net- of de gedupeerde Arco-aandeelhouders nog op een schadevergoeding mogen hopen.
 • UW BELASTINGSBRIEF. Elke belastingplichtige heeft nog een maand om de jaarlijkse aangifte in te vullen. Voor de papieren aangifte hebt u tot 28 juni, via tax-on-web kan het tot 11 juli. Financieel journalist Steven Rombaut geeft uitleg bij enkele nieuwigheden. Zo kunnen (kleine) beleggers aanspraak maken op een nieuwe belastingvrijstelling op dividenden. Beleggers zijn ook verplicht te melden of ze één of meerdere effectenrekeningen hebben. En er is nog meer. Alvast één gouden raad: wacht niet tot de allerlaatste dag.
 • VROUWEN EN BEDRIJFSMANAGEMENT. Glazen plafonds en kleverige vloeren: vrouwen hebben het moeilijker om door te stoten naar topfuncties én ze blijven ook langer in de lagere niveaus hangen. Hoe komt dat? En klopt dat beeld nog? Of is er toch een positieve evolutie bezig naar meer vrouwelijk leiderschap in het bedrijfsleven? De wettelijke quota voor beursgenoteerde bedrijven (30% vrouwen in de raden van bestuur) hebben alvast het aantal vrouwen aan de economische top doen toenemen. We praten erover met Elke Jeurissen, zelf ondernemer en actief bij Straffe Madammen. En ook de komende weken nodigt De Markt enkele vrouwen uit die het glazen plafond in hun bedrijf doorbroken hebben.

De Markt 25/05/2019

   

 

 • VEILIG SHOPPEN ONLINE.Het aantal meldingen over fraude via het internet piekt. Vorig jaar kreeg het meldpunt van de economische inspectie 7.082 meldingen. Naar jaarlijkse gewoonte lanceren de FOD Economie en het Europees Centrum voor de Consument een sensibiliseringscampagne over fraude en oneerlijke praktijken. Consumenten worden aangezet tot extra voorzichtigheid wanneer ze online reisjes voor een spotprijs zien. Bij de campagne #WeetWatJeKoopt! hoort een filmpje dat ons twee keer moet doen nadenken voor we ingaan op een schijnbaar mooi aanbod via het internet. We praten erover met Leen Desmedt van het Europees Centrum voor de Consument. Zij geeft een aantal concrete tips en tricks voor wie veilig online wil shoppen.
 • VERKIEZINGSREEKS. Ook De Markt waagt zich op het verkiezingspad. In de aanloop naar 26 mei nodigen we de sociale partners uit in onze studio, met de vraag wat zij van de volgende regeringen verwachten. Welke issues moet de politiek prioritair aanpakken? En wat is absoluut taboe? We confronteren vakbonden en werkgevers in onze studio ook met uitspraken uit de actualiteit. Laatste  gast in onze reeks, en dat op één dag voor de verkiezingen, is Pieter Timmermans, CEO van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).
 • TESLA. De Amerikaanse producent van elektrische auto’s Tesla beleefde de voorbije dagen een serieuze terugval op de beurs van Wall Street. Analisten zijn bezorgd over de toekomst van de het bedrijf van Elon Musk. Financieel journalist Steven Rombauts legt uit wat er aan de hand is.
 • BE THE CHANGE. Door de toenemende digitalisering en robotisering zullen er tegen 2030 een pak jobs verdwijnen. Per job die verdwijnt komen er wel 3,7 nieuwe jobs bij. Voor die jobs van de toekomst zullen werknemers vooral hun digitale skills of vaardigheden moeten ontwikkelen. Op een netwerkevent, onder de slogan ‘Be the change’, bracht technologiefederatie Agoria 150 jongeren in contact met ondernemers. De jongeren konden er hun digitaal paspoort invullen en ontdekken waar ze nog aan hun digitale skills kunnen werken.

De Markt 18/05/2019

   

 

 • HANDELSOORLOG CHINA-VS. Een handelsakkoord tussen China en de VS is nog niet meteen in zicht. De spanningen tussen beide economische grootmachten nemen toe, aan beide kanten worden extra invoerheffingen opgelegd. En president Trump zette ook nog eens techbedrijf Huawei op de zwarte lijst. Wat is hier allemaal aan de hand? Pascal Coppens weet meer. Hij is sinoloog en technologie-ondernemer, en woonde en werkte 20 jaar in China en Silicon Valley. In zijn nieuwe boek ‘China’s New Normal’ belicht hij de innovatieve Chinese bedrijven van vandaag. Want het gaat razend hard in China, en de voorbije vijf jaar is er opnieuw zeer veel veranderd. Dat is niet bedreigend, vindt Coppens, maar onze ondernemingen moeten zich wel aan het nieuwe China aanpassen. En het is de massa van Chinese consumenten die de bedrijven aanzet om innovatief en kwaliteitsvol te produceren. .
 • RESTBANK DEXIA. Financieel journalist Steven Rombaut geeft een stand van zaken van Dexia, de restbank die overbleef na de implosie van Dexia in 2011. België en Frankrijk staan samen nog voor 65 miljard euro (!) garant voor de restbank. Intussen probeert het management met CEO Wouter Devriendt de balans stap voor stap af te bouwen. Volgens sommigen hangt Dexia nog altijd als een zwaar van Damocles boven de Belgische staatsfinanciën.
 • VERKIEZINGSREEKS. Ook bij De Markt wagen we ons op het verkiezingspad. In de aanloop naar 26 mei nodigen we de sociale partners uit in onze studio, met de vraag wat zij van de volgende regeringen verwachten. Welke issues moet de politiek prioritair aanpakken? En wat is absoluut taboe? We confronteren vakbonden en werkgevers in onze studio ook met recente politieke statements. Vierde gast in onze verkiezingsreeks is Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo, de organisatie voor zelfstandige ondernemers.
 • OPEN WERVENDAG. Zondag houdt de Confederatie Bouw zijn Open Wervendag. 135 werven in het hele land zetten hun deuren open. In de bouw is de digitalisering  trouwens in volle opmars. Trui De Maré ging vooraf al een kijkje nemen op de werf van Gare Maritime, op de site van Tour & Taxis in Brussel.  Een hal uit glas en ijzer van de vorige eeuw wordt er omgebouwd tot een overdekte markthal zoals je die vindt in Zuiderse steden.

De Markt 11/05/2019

   

 

 • 3D PRINTING. Ons land is een pionier op het vlak van 3D printing. Meer en meer bedrijven introduceren de technologie in hun productieprocessen. Voor technologiefederatie Agoria tijd om een stand van zaken op te maken. De helft van de bedrijven die in 3D printing actief zijn verwacht de volgende 5 jaar een groei van 10% en een verdubbeling van het aantal 3D-jobs tot 3.000. De Markt ging op reportage bij twee bedrijven in Aalter die toonaangevend zijn voor de Belgische 3D-industrie, BMT Additive en Ziggzagg.  Alleen de traditionele bedrijfswereld aarzelt nog om de 3D-printtechnologie volop te integreren. Daarover praten we in onze studio met Camille Mommer, zij onderzocht voor Agoria de mogelijkheden maar ook de belemmeringen van 3D in de bedrijfswereld.
 • UBER. Techbedrijf Uber gaat naar de beurs in New York. Het wordt de grootste beursgang van het jaar. Uber is vooral bekend van online-taxidiensten waarmee het klassieke taxibedrijven beconcurreert. Met de miljarden die via de beurs opgehaald worden, zal Uber in zelfrijdende auto's investeren. Tekst en uitleg door financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck.
 • VERKIEZINGSREEKS. Ook bij De Markt wagen we ons op het verkiezingspad. De weken voor 26 mei nodigen we de sociale partners uit in onze studio, met de vraag wat zij van de volgende regeringen verwachten. Welke issues moet de politiek prioritair aanpakken? En wat is absoluut taboe? We confronteren vakbonden en werkgevers in onze studio ook met enkele recente politieke statements. Derde gast in onze verkiezingsreeks is Marc Leemans, voorzitter van het ACV.
 • VERHUIZEN. Elk jaar verhuizen er meer dan 1 miljoen Belgen. Daar komt heel wat administratieve rompslomp bij kijken, omdat u uw nieuwe adres aan heel wat bedrijven en instanties moet laten weten. Maar dat kan u sinds kort overlaten aan verhuisplan.be, een initiatief van start-up Digita. De service is bovendien gratis. Een gesprek in De Markt met initiatiefnemer Lauro Vanderborght.

De Markt 04/05/2019

   

 

 • DIGITALE BETALINGEN. Volgende week zaterdag lanceert Febelfin de ‘Digital Pay Day’. De Belgen zijn geen voorlopers op het vlak van digitale betalingen, dat kon Sven Pichal zelf vaststellen tijdens een reportage in cashloos Copenhagen. Daar wordt zelfs in de kerk digitaal betaald. Bij ons is cash nog altijd koning. De campagne van Febelfin wil van ‘digitaal het nieuwe normaal’ maken en moet consumenten hun koudwatervrees laten overwinnen. Christine Mattheeuws van zelfstandigenorganisatie NSZ steunt de campagne, maar tegelijk stellen nogal wat winkeliers zich terughoudend op tegen over digitaal betalen. Hoe komt dat?  Ook Simon November van Test-Aankoop is te gast bij De Markt, hij stelt vragen bij de veiligheid van contactloos betalen. En ook het recht op betalen met cash komt ter sprake. In elk geval, volgende week op 11 mei is het de bedoeling om zoveel mogelijk klanten met kaart of smartphone te laten betalen.
 • VENNOOTSCHAPSWETGEVING. Vanaf deze week gelden nieuwe regels voor wie een vennootschap heeft of een vennootschap wil oprichten. De bedoeling van de nieuwe vennootschapswetgeving is om ondernemen gemakkelijker te maken en België aantrekkelijker te maken voor buitenlandse investeringen. In ons land zijn er meer dan één miljoen vennootschappen en vzw's. Wat verandert er voor hen? Toelichting door financieel journalist Steven Rombaut en Eric Van den Broele van Graydon.
 • VERKIEZINGSREEKS. Ook bij De Markt wagen we ons op het verkiezingspad. De  weken voor 26 mei nodigen we de Vlaamse sociale partners uit in onze studio, met de vraag wat zij van de volgende regeringen verwachten. Welke issues moet de politiek prioritair aanpakken? En wat is absoluut taboe? We confronteren vakbonden en werkgevers in onze studio ook met enkele recente politieke statements. Tweede gast in deze verkiezingsreeks is Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.
 • CREATIEF MET WATER. 9 op de 10 bedrijven hebben volgens VOKA geen plan B voor een dreigend watertekort in geval van een langdurige droogte. Niet alleen grote bedrijven, maar ook KMO’s kunnen met doordachte investeringen flink besparen op hun water- en energiefactuur.  De Markt ging langs bij COLAC in Beerse, producent van dessertsauzen,  fruit – en ijsbereidingen, waar regenwater maximaal opgevangen en gebruikt wordt. In de productie, maar ook voor de warmteregeling van de kantoren.

De Markt 27/04/2019

   

 

 • ART BRUSSELS. Op de jaarlijkse kunstbeurs Art Brussels (dit weekend in Tour & Taxis)  stellen Belgische en internationale galeries zichzelf en hun kunstenaars voor aan het grote publiek. Maar wat is het verdienmodel in de wereld van de kunsthandel? Wat houden de kunstenaars over aan de verkoop van hun creaties en hoeveel verdienen de galeriehouders? Omzet- en verkoopscijfers zijn moeilijk te pakken te krijgen, toch probeert De Markt de financiële kant van de hedendaagse kunstsector te belichten. In onze studio praten we hierover met Anne Vierstraete, directeur van de kunstbeurs Art Brussels, en erg goed thuis in de wereld van de galeries.
 • UMICORE. Wat is er aan de hand met Umicore? De Belgische materialengroep en vooral het steraandeel op de Brusselse beurs kreeg deze week een flinke klap. En dat komt onder meer doordat de doorbraak van elektrische wagens uitblijft. Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck geeft toelichting.
 • VERKIEZINGEN. Ook bij De Markt wagen we ons op het verkiezingspad. De volgende weken nodigen we de Vlaamse sociale partners uit in onze studio, met de vraag wat zij van de volgende regeringen verwachten. Welke issues moet de politiek prioritair aanpakken? En wat is absoluut taboe? We confronteren vakbonden en werkgevers in onze studio ook met enkele recente politieke statements. Eerste gast in deze verkiezingsreeks is Miranda Ulens, algemeen secretaris van het ABVV.
 • NOTRE DAME. De brand in de Notre-Dame in Parijs ligt nog vers in het geheugen. President Macron beloofde de wederopbouw in vijf jaar tijd. Kan dat wel? Het Belgische bouwbedrijf Groep Denys is alvast kandidaat om letterlijk zijn steentje bij te dragen. Know-how te over trouwens, Denys tekende onder meer voor de restauratie van de eveneens door brand getroffen Carolus Borromeuskerk in Antwerpen. Johan Van Wassenhove, CEO van bouwbedrijf Denys, is onze studiogast. Kunnen de Belgen het verschil maken om het plan van Macron te laten slagen?

De Markt 06/04/2019

   

 

 • DUURZAME CHOCOLADE. We hebben het over chocolade, Pasen komt dichterbij. Aanleiding: de "slaafvrije chocolade" van ‘Tony Chocolonely’ is in Nederland marktleider geworden. Grote spelers als Albert Hein en Delhaize volgen en bieden dit duurzame product nu ook onder de eigen merknaam aan. De invoer van de duurzame Afrikaanse cacaobonen loopt via de haven van Antwerpen, de hele verwerking gebeurt door chocoladeproducent Barry Callebaut. Zo is het succes van de ‘slaafvrije chocolade’ dus ook een Belgisch succesverhaal. De Markt trok op reportage naar de Antwerpse haven en praat in de studio met Wim Debedts, verkoopdirecteur Benelux bij Barry Callebaut en overtuigd dat de hele chocoladesector de switch naar duurzaamheid moet maken.
 • MOBILITEITSBUDGET. Vanaf begin april kunnen bedrijven met het nieuw ingevoerde mobiliteitsbudget aan de slag, en dat biedt kansen voor de vergroening van het bedrijfswagenpark. Financieel journalist Steven Rombaut legt uit hoe dit allemaal in mekaar zit.
 • WIELERSPONSORS. Het wielerseizoen is nu helemaal op dreef met de voorjaarsklassiekers en zondag de Ronde van Vlaanderen.  In het wielerpeloton duiken nieuwe namen van sponsors op: Deceuninck ging in zee met Quick-Step. Team Sky wordt Team Ineos. ‘De Markt’ gaat na waarom multinationals en grote bedrijven sponsor willen worden van wielerploegen. Wat hebben ze erbij te winnen? En hoe belangrijk is sponsoring voor de ploegen?  Vragen voor sporteconoom Wim Lagae (KULeuven) en Luc Thys (lijmenproducent en wielersponsor Soudal).
 • TROOPER. Afsluiten doen we met een reportage over Trooper, vorig jaar uitgeroepen tot ‘Belgium’s New Brand of the Year’. Via Trooper kan je een vereniging of goed doel steunen bij het online shoppen, zonder dat het je 1 euro extra kost. Zo ging er intussen al meer dan een half miljoen euro naar allerlei goede doelen.

De Markt 30/03/2019 Sociale economie

   

 

 • De sociale economie (denk aan de beschutte werkplaatsen van vroeger) is in Vlaanderen goed voor naar schatting 26.000 arbeidsplaatsen. De allerzwaksten op onze arbeidsmarkt vinden daar een plaats. Alhoewel, en daar zit een probleem: vele duizenden mensen uit de zogenaamde kansengroepen, die dus alleen in de sociale economie terecht kunnen, vinden daar geen baan meer. Want: de maatwerkbedrijven en de bedrijven uit de lokale diensteneconomie willen vermijden om met verlies te werken, dus selecteren ze vooral de ‘beteren’ onder de zwakke werknemers. En nog opmerkelijk: 500 vacatures bij de bedrijven uit de sociale economie raakten vorig jaar gewoonweg niet ingevuld. Hoe kan dat? Voor De Markt maakte Bart Cortoos een reportage bij vzw AKSI in Wellen.
  Gast: Tinne Lommelen, provinciaal directeur bij VDAB Limburg.
 • Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck heeft het over de lage rente en stelt zich de vraag of het in deze omstandigheden de moeite loont om uw hypotheeklening (nog eens?) te laten herzien.
 • Het burgerinitiatief ‘Sign for my Future’, dat opkomt voor een ambitieus klimaatbeleid, heeft opmerkelijk veel steun verworven bij bedrijfsleiders. Die vertegenwoordigen heel wat bekende bedrijven. De helft van de 400 ‘ambassadeurs’ van dit burgerinitiatief is trouwens ondernemer. Dat is opmerkelijk, zeker omdat de bedrijfswereld nogal eens als ‘vervuilers’ weggezet wordt. We zochten en vonden een enthousiaste klimaatbewuste ondernemer.
  Gast: Christophe Degrez, managing director van Eneco.
 • Afsluiten doen we met een reportage over Trooper, vorig jaar uitgeroepen tot ‘Belgium’s New Brand of the Year’. Via Trooper kan je een vereniging of goed doel steunen bij het online shoppen, zonder dat het je 1 euro extra kost. Zo ging er intussen al meer dan een half miljoen euro naar allerlei goede doelen ((jeugdbewegingen, sportclubs, vzw’s,…).

De Markt 23/03/2019 Circulaire economie

   

 

 • Fabrikanten die producten zo ontwerpen, dat ze makkelijk herstelbaar zijn. Of bedrijven die afvalwater en overschotten met elkaar uitwisselen om ze als grondstof te gebruiken. De Markt portretteert twee buurbedrijven, Aqua4C/Omegabaars en TomatoMasters, die op dat vlak intensief samenwerken. Concrete voorbeelden van de circulaire economie. Bijna 9 op 10 van de Vlaamse bedrijven hebben nu al stappen gezet in die richting, zo blijkt uit een onderzoek van de SERV. Goed voor het klimaat en vaak ook financieel interessant voor de bedrijven in kwestie. De Vlaamse werknemers en werkgevers willen dat de circulaire economie in Vlaanderen een extra versnelling neemt, een heuse omslag moet er komen, zo luidt het. Werk voor de volgende Vlaamse regering.
  Gast: SERV-voorzitter Caroline Copers
 • Japan is ‘booming business’ voor de Vlaamse bedrijven. Zo is er heel wat interesse bij Japanse ondernemingen om in Vlaanderen te investeren: 200 ondernemingen hebben hier voet aan de grond, vorig jaar alleen al ging het om 15 nieuwe investeringsprojecten. Japan is hier één van de top-investeerders. Ook de export vanuit Vlaanderen naar Japan doet het goed. Het recente Economisch Partnerakkoord tussen de EU en Japan biedt voor onze ondernemingen nieuwe kansen. Flanders investment & Trade wil Vlaamse ondernemingen de weg wijzen naar de Japanse markt.
  Gast: Dirk De Ruyver, Vlaams economisch vertegenwoordiger in Tokio
 • De Amerikaanse internetreus Google moet opnieuw een Europese boete van 1,5 miljard euro betalen. Dit keer omdat het z'n dominante marktpositie misbruikte op de online-advertentiemarkt. Het is al de derde Europese boete die Google opgelegd krijgt in twee jaar tijd, Europees Commissaris Vestager laat duidelijk niet af. Wat is hier aan de hand? Financieel journalist Steven Rombaut legt uit.

De Markt 16/03/2019 Deeleconomie

   

 

 • ListMinut is een erkend deelplatform waarop mensen zich aanbieden om een klus te komen uitvoeren. Het platform is succesvol en is recent nog gaan samenwerken met doe-het-zelfketen Hubo en met tuinhuizenproducent Gardenas. Door de wet op de deeleconomie kunnen particulieren nu onbelast bijklussen tot 6.250 euro per jaar. En dat is niet naar de zin van ondernemersorganisatie Unizo. Deelplatformen die gebruik maken van de bijkluswet zijn volgens hen ‘oneerlijke concurrentie’ voor echte vaklui. Unizo stapte eind januari zelfs naar het Grondwettelijk Hof om de bijkluswet te doen vernietigen. Stof genoeg dus voor een stevig gesprek.
  Gasten: Christophe  Kalbfleisch van ListMinut en Caroline Deiteren van Unizo.
 • Na de crash van een Boeing van het type 737 MAX in Ethiopië zit de Amerikaanse vliegtuigbouwer in moeilijke papieren. Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp loopt volop, intussen houden almaar meer landen de 737 MAX aan de grond. Leidt de crash ook tot een beursramp voor Boeing-aandeelhouders? Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck geeft toelichting.
 • DUO for a JOB is een succesvol project, waarbij een jonge werkzoekende met migratieachtergrond door een oudere coach begeleid worden in de zoektocht naar werk. 1700 van die duo’s zijn er al gevormd, een groot deel van de jongeren heeft op die manier de weg naar werk, een stage of een opleiding gevonden. De één op één-begeleiding werkt én zorgt voor werk. DUO for a JOB heeft na 5 jaar heel wat inzicht verworven in de moeilijkheden van deze groep jongeren op de arbeidsmarkt. Sven Pichal praat erover met Lotje De Ridder van DUO for a JOB.
 • Johan Op de Beeck schreef een nieuw boek over Napoleon. Met als intrigerende ondertitel “Inspiratie voor hedendaags management en leidinggeven”. Daar hadden weinigen tot nu toe bij stil gestaan. Maar wat blijkt? Napoleon Bonaparte was een uitzonderlijk strateeg en organisator, een people manager pur sang ook. Sterk in interne en externe communicatie, bezig met outsourcing en just-in-time bevoorrading. Een inspirerend leider, al was het dan met een dictatoriaal kantje. In elk geval biedt de geschiedenis van Napoleon heel wat inzichten voor de CEO’s en leidinggevenden van vandaag. We praten erover in de studio met auteur Johan Op de Beeck.

De Markt 02/03/2019

   

 

 • Technologiejournalist Loutfi Belghmidi interviewde op het World Mobile Congress in Barcelona de Europese topman van Huawei, Walter Ji. De Chinese technologiegigant Huawei is koploper bij de productie van de 5G-technologie. Maar het bedrijf botst op groot Amerikaans wantrouwen, volgens de VS is er een reëel veiligheidsprobleem. Ook Europese landen worden door de VS onder druk gezet om niet met Huawei in zee te gaan. De Belgische minister Philippe De Backer was er bij in Barcelona, hij vindt dat ons land de boot niet mag missen bij de invoering van 5G.
 • Begin deze week was er witte rook bij de Groep van 10, vakbonden en werkgevers waren het eens over een ontwerp van nationaal loonakkoord. Algemene tevredenheid, al moeten de bonden hun achterban nog over de streep trekken. Het vooruitschuiven van de leeftijdsgrens voor SWT (het vroegere brugpensioen) zorgde wel voor verhitte -politieke- discussie. Wat vinden de Vlaamse werkgevers van het loonakkoord? En: zijn er argumenten om het sociaal overleg naar het Vlaamse niveau te brengen?
  Gast: Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.
 • Staaldraadproducent Bekaert maakt zijn jaarresultaten voor 2018 bekend. Financieel journalist Steven Rombaut vat zijn belangrijkste bevindingen samen in De Markt.
 • CM is de grootste mutualiteit van ons land en is van start gegaan met een groot transformatieplan. Het ziekenfonds wordt een ‘gezondheidsfonds’, waarbij sterk wordt ingezet op eerste lijnszorg en ook op thuiszorg. Voorzitter Luc Van Gorp legt uit wat CM bedoelt met “wij willen de ‘gezondheidscoach’ van onze leden zijn”. CM wil ook inzetten op casemanagers, die de thuiszorg rond een patiënt concreet organiseren. En de CM nieuwe stijl trekt ook van leer tegen de ereloonsupplementen in de ziekenhuizen. Afschaffen die handel!
 • Tot slot brengt De Markt een reportage over de Antwerpse Waterbus. Een groot succes, zowel bij fietsende pendelaars als bij recreanten. Eén van de manieren om de mobiliteitsknoop rond Antwerpen te ontwarren. Vraag is of het Havenbedrijf dit project zal blijven betalen.

De Markt 23/02/2019

   

 

 • Meer en meer bedrijven zetten in op circulaire economie. De Markt maakte een reportage bij DS Smith in Gent, een verpakkingsfabrikant die investeert in duurzaamheid en waar al het kartonafval gerecycleerd wordt. In de studio van De Markt praten we hierover met Jan Verheyen van Ovam, hij organiseert een internationale conferentie over afval die maandag in Antwerpen begint. Meer dan 60% van de uitstoot van broeikasgassen kan direct gekoppeld worden aan ons materiaalgebruik, zegt Jan Verheyen.  Afval inzamelen en als grondstof hergebruiken, is een belangrijk onderdeel van het klimaatbeleid. En Vlaanderen wordt hier vaak als modelregio geciteerd.
 • Belfius maakt zijn jaarresultaten voor 2018 bekend, De Markt stuurt financieel expert Michaël Van Droogenbroeck om te horen wat CEO Marc Raisière te vertellen heeft.
 • Duurzaam beleggen is aan een gestage opmars bezig (in 2017 al 12,38% van de beleggingen). Almaar meer spaarders willen dat hun spaargeld gebruikt wordt ten voordele van het klimaat of van sociale doelstellingen. Recent zijn ook sommige van onze grootbanken erg actief geworden op de markt van duurzame beleggingsfondsen, veel van hun klanten vragen ook expliciet om deze producten.  Febelfin lanceert een kwaliteitsnorm en een label voor duurzame financiële producten. Triodos, de pionier op dit vlak, heeft kritiek en vindt dat Febelfin de lat te laag legt. In de studio van De Markt praten we met Erik Breen, beleggingsdirecteur Socially Responsible Investing bij Triodos, en met Karel Van Eetvelt, CEO van sectorfederatie Febelfin.
 • Tot slot hebben we Kamal Kharmach te gast. Bekend als stand-upcomedian maar ook ondernemer en docent bedrijfseconomie. Kharmach maakt een tv-programma voor één: ‘De Zaak’. Daarvoor trekt hij naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing. Voor zijn programma is Kamal Karmach nog op zoek naar ondernemers die wat hulp kunnen gebruiken.

De Markt 16/02/2019

   

 

 • To brexit or not to brexit, that’s the question. De meeste bedrijven bereiden zich sowieso voor op een zogenaamde ‘hard Brexit’. Ook de Antwerpse haven staat klaar: de jaarlijkse trafiek met het Verenigd Koninkrijk is goed voor 17 miljoen ton lading, dat maakt van het VK de tweede grootste maritieme handelspartner van Antwerpen. Het havenbedrijf organiseerde deze week een heuse roadshow in Londen, in het prestigieuze kader van de Belgische ambassade daar. Met de bedoeling te tonen hoe Antwerpen zich heeft voorbereid op de Brexit en welke oplossingen er zijn uitgewerkt. De belangstelling bij Britse havens, bedrijven en vakorganisaties was groot, de roadshow was in no time volzet. De Markt stuurde een reportageploeg mee naar Londen, u krijgt een uitgebreid verslag van Steven Rombaut.
 • De security-bedrijven (“beveiligers” noemen ze zichzelf) zoeken een massa extra werkkrachten. Beveiligingsagent is nu een knelpuntberoep. Drieduizend mensen zijn er nodig. En dat voor uiteenlopende jobs. Want de sector verandert erg snel. Minder spierbundels en meer brains, om het plastisch te zeggen. Marktleider G4S zet bij de aanwervingen in op meer vrouwen en meer mensen met een migratieachtergrond. Over een sector in verandering praat Sven Pichal in onze studio met Jean-Paul Van Avermaet, de topman van beveiligingsbedrijf G4S.
 • Tournée Minérale is halfweg. We brengen een portret van café Bruis in Borgerhout: zonder alcohol, maar dat betekent daarom nog niet zonder bier. Want alcoholvrije bieren winnen terrein. De verkoop ervan neemt toe, meer brouwers brengen ze op de markt. Bierland België loopt wat achterop. Hoe komt dat en waar vinden we dan de betere alcoholvrije bieren? We praten erover met biersommelier Sofie Vanrafelghem.

De Markt 09/02/2019

   

 

 • Volgende woensdag staken de drie nationale vakbonden als reactie op het afgesprongen loonoverleg met de werkgevers. Een laatste poging begin deze week om de brokken toch nog te lijmen, leverde niets op. Er gaapt een Grand Canyon tussen vakbonden en werkgevers. De bonden willen meer loonsverhoging dan de 0,8 % die nu op tafel ligt, voor VBO en Unizo ligt daar de grens. Hoe moet het nu verder na de stakingsdag van woensdag? ACLVB-voorzitter Mario Coppens komt naar de studio van De Markt, hij brengt voorstellen mee die het loonoverleg misschien terug op de rails krijgen.
 • Uitgesteld kijken neemt almaar toe, blijkt uit de Digimeter van onderzoeksinstituut IMEC. En Netflix breekt door bij de Vlaamse mediagebruiker, bijna één op drie is er al mee vertrouwd. Het kijkgedrag van de Vlaming verandert dus razendsnel en dat heeft zeker gevolgen. Hoe moeten de omroepen hierop inspelen? Willen we een Vlaamse Netflix of niet? En wat met het doorspoelen van televisiereclame? Staat het verdienmodel van de commerciële omroepen hier op de helling? En zijn er gevolgen voor de Vlaamse tv-productiehuizen? We praten erover met Karen Donders, professor Mediabeleid aan de VUB.
 • Met financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck blikken we terug op de beurs in de maand januari. Het is een uitzonderlijk goede maand geworden, waarin een deel van de verliezen van 2018 zijn goedgemaakt. Wordt die stijgende lijn in februari doorgetrokken of zijn er toch weer donderwolken op komst?
 • Er rolt een groene golf door de bouwsector, de bekommernis over het klimaat vertaalt zich in duurzaam en energiezuinig bouwen en wonen. Batibouw komt er trouwens aan deze maand en klimaatbewustzijn wordt ook daar een belangrijk thema. De Confederatie Bouw lanceert enkele opmerkelijke voorstellen. Zo is er het pleidooi om het aantal duurzame renovaties te verviervoudigen. En nog een opmerkelijk voorstel is werknemers te laten kiezen tussen een mobiliteitsbudget en een bouwbudget. Véronique Vanderbruggen van de Confederatie Bouw geeft toelichting in onze studio.

De Markt 02/02/2019

   

 

 • Er zijn klachten over misbruiken bij het tweejaarlijks onderhoud en de controle van gasketels. De Inspecteur besteedde er al aandacht aan, De Markt pikt erop in. Techlink wil malafide bedrijven aanpakken en misbruiken voorkomen.
  Gast: Jan Lhoëst van Techlink, de beroepsvereniging van installateurs.
 • Na de klimaatbetogingen van de laatste weken klinkt de roep om een doortastend klimaatbeleid luider dan ooit. Armoedeorganisaties zijn bezorgd, want klimaatmaatregelen kosten geld, en wie zal dat betalen?  De vrees bestaat dat minderbegoeden dit extra gaan voelen, dat “betalen voor het klimaat” vooral de mensen met de laagste inkomens zal treffen. Denk maar aan het protest van de ‘gele hesjes’. Gaan een klimaatbeleid en een sociaal beleid wel samen?
  Gasten: David De Vaal, coördinator van het Netwerk tegen Armoede,  en Peter Wittoeck, hoofd van de Federale Dienst voor Klimaatverandering.
 • Groente- en fruitreus Greenyard doet het erg slecht op de beurs. Het bedrijf van CEO Hein Deprez beleeft moeilijke momenten.
  Financieel expert Steven Rombaut legt uit wat er aan de hand is.
 • We brengen een reportage van Peter Verlinden over de haven van Cotonou, in Benin. Die grote haven in West-Afrika wordt geleid door Antwerpse havenmanagers. Wat heeft Port of Antwerp International te zoeken in Afrika?
  Gast: Afgevaardigd bestuurder Kristof Waterschoot.

De Markt 26/01/2019

   

 

 • Het loonoverleg binnen de Groep van Tien is afgesprongen, de drie grote vakbonden hebben voor 13 februari een stakingsdag aangekondigd. Een marge van 0,8% loonstijging (berekend door de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven) vinden de bonden veel te mager. De werkgevers willen de grens van 0,8% dan weer niet overschrijden, omdat dit ten koste zou gaan van de concurrentiekracht van onze bedrijven. De Markt nodigt twee hoofdrolspelers van het sociaal overleg uit naar de studio: Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO, en Marc Leemans, voorzitter van het ACV, zijn onze gasten. Al zitten ze niet samen aan één tafel. We vragen hen allebei hoe het nu verder moet met het loonoverleg.
 • Het World Economic Forum in Davos, de jaarlijkse hoogmis van toppolitici en CEO’s van grote bedrijven, zit erop. Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck was een week lang ter plaatse en blikt terug. Wat is de ‘buit’ waar Vlaamse politici en bedrijfsleiders mee naar huis komen? De Markt evalueert ‘Davos’ ook in een uitgebreid gesprek met Vlaams minister-president Geert Bourgeois.
 • Minister Philippe De Backer wil iets doen aan de papierberg waar bedrijven mee af te rekenen hebben. Door digitalisering en vereenvoudiging kan de administratieve last met 10 % verminderen, zegt De Backer.
 • Tenslotte hebben we het over een proefproject rond energiebesparing bij voedingsbedrijven. Een energiecoach (‘ontzorger’) zoekt in de deelnemende kmo’s naar eenvoudige en praktisch toepasbare energiebesparingen. Financieel interessant en goed voor het klimaat.

De Markt 19/01/2019

   

 

 • BELEGGEN. Beleggingsclubs winnen opnieuw aan populariteit, ondanks woelige maanden op de beurs. Berenmarkt of niet, bij de believers blijft het geloof in aandelen pal overeind. Toch zeker bij de recent opgerichte beleggingsclub ‘Leuveninvest’, De Markt maakte er een reportage over.  De grote meerderheid van de spaarders blijft intussen wantrouwig aan de kant staan, de bedragen op hun spaarrekeningen (die nauwelijks iets opbrengen) groeien almaar aan. Wat kunnen we nog aanvangen met onze spaarcenten? Dat is een vraag die velen zich stellen. Financieel journalist Steven Rombaut en hoofdeconoom Erik Joly van ABN Amro gaan na wat de verschillende vormen van beleggen het voorbije jaar hebben opgebracht (of niet). De Markt gaat met hen ook na wat we in 2019 op economisch vlak mogen verwachten. Komt er bijvoorbeeld een renteverhoging? Hoe dan ook: beleggen of niet, that’s the question.
 • BREXIT. Na een bewogen Brexit-week staan we weer een stap dichter bij een No Deal-Brexit. Regeringen en werkgeversorganisaties drijven de informatie-inspanningen op. Heel wat ondernemingen beseffen nu plots dat het wel degelijk menens is. Voor veel Vlaamse middelgrote KMO’s is het Verenigd Koninkrijk een belangrijk uitvoerland: er moet dus op korte tijd nog veel geregeld worden, zodat de handelsstromen met het V.K niet stilvallen. Een team van consultant KPMG komt handen te kort dezer dagen, ze bezoeken het ene bedrijf na het andere om er Brexit-advies op maat te geven. Meer dan de helft van de Vlaamse KMO’s is nog niet klaar voor de Brexit: welke vragen krijgt hij van de KMO’s  en met welke adviezen wapent hij onze bedrijven om de Brexit alsnog de baas te kunnen?
  Gast: Jeroen Gobbin, KPMG-consultant.
 • BIJSTAND. Op het Autosalon zullen elektrische wagens opnieuw de show stelen, nieuwe wagens zijn meer en meer ‘computers op wielen’. Ook pechverhelpers als VAB en Touring passen zich aan aan de ‘Digitale Tijden’. De wegenwachter van nu is een goed opgeleide ‘diagnosetechnicus’ die weet wat gedaan met een auto vol elektronica.

De Markt 12/01/2019

   

 

 • PROXIMUS. 1.900 banen verdwijnen, maar ook 1.250 nieuwe medewerkers komen in dienst de volgende jaren: telecomoperator Proximus staat voor een zware herstructurering. Er wordt werk gemaakt van een versnelde digitale omschakeling. Wat zullen de gevolgen zijn voor de bedrijven en organisaties die het Proximus-netwerk intensief gebruiken?  Hoe kijken zij naar de uitdagingen (de komst van 5G en de investering in het glasvezelnetwerk), de verscherpte concurrentie en de moeilijkheden waarmee de grote telecomoperatoren geconfronteerd worden? En zal de aangekondigde vierde mobiele operator een prijsbreker zijn?
  Gast: Danielle Jacobs, kenner van de telecomsector en directeur van Beltug, de Belgische vereniging van ICT- beslissers.
 • NUTRI-SCORE. Veel consumenten zijn op zoek naar gezonde(re) voeding en naar duidelijke informatie hierover. De nutri-score - overgewaaid uit Frankrijk - werd in augustus 2018 gelanceerd door minister van volksgezondheid Maggie De Block. Een eenvoudig leesbaar voedingslabel dat aangeeft in welke mate een product bijdraagt tot een gezonde levensstijl. De grote supermarkten stappen mee in het verhaal, de voedingsbedrijven zijn terughoudender. In elk geval werd de nutri-score door de lezers van De Standaard verkozen tot product van het jaar. Vraag is hoe bekend de nutri-score bij de consumenten is, een half jaar na de invoering ervan. We deden de test in de Delhaize-supermarkt in Melsbroek.
  Gasten: Simon November van consumentenorganisatie Test- Aankoop en Nicholas Courant van Fevia, de koepel van de voedingsproducenten.
 • TRENDS IN 2019. Trendwatchers Gino Van Ossel, Nathalie Bekx en Herman Konings vertellen ons welke producten en trends 2019 zullen kleuren..