Voor de meest recente afleveringen van De Markt kan je terecht op vrt.max.
De afleveringen zijn slechts 1 maand beschikbaar.
Bekijk de vorige afleveringen van De Markt


De markt 29/06/2024

29 juni 2024
 • Federale regering
  De Socialistische vakbond ABVV waarschuwt Vooruit om niet met N-VA in een federale regering te stappen. Het is ongezien dat het ABVV druk zet op de partij waar ze heel nauwe banden mee heeft. In een vlijmscherpe opinie zegt ABVV-topvrouw Miranda Ulens dat het N-VA programma leest als sociale horror,” het is een regelrechte aanval op de federale welvaartstaat”, zegt ze. In de studio legt ze uit waarom dat zo is.
 • Europese Unie
  Op de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders is vrijdag het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie afgesloten. Hongarije neemt de fakkel over. Bij de start in januari kondigde ons land aan dat het vooral werk wil maken van de versterking van de Europese economie en de concurrentiekracht. België was al vier keer voorzitter van de EU in zijn huidige vorm. Als klein landje worden we vaak geroemd omdat we compromissen kunnen uitwerken. Onder meer het Belgische voorzitterschap in 2010 werd daardoor bestempeld als een succes. Kunnen we dat deze keer ook zeggen van dit aflopende voorzitterschap en wat mogen we verwachten van het voorzitterschap van Hongarije? We vragen het aan Steven Van Hecke, professor Europese politiek aan de KU Leuven.
 • Aandeelmarkten
  Hoe hebben de aandelenmarkten gepresteerd de eerste zes maanden van dit jaar? Michaël Van Droogenbroeck geeft een overzicht.
 • Toerisme
  En nu de zomer zich aandient is ook cruiseseizoen van start gegaan. Antwerpen ontvangt weer tientallen cruiseschepen, wat betekent dat voor het toerisme in de stad.

De markt 22/06/2024

22 juni 2024
 • Regeringsvorming
  De MR en Les Engagés, de grote winnaars van de verkiezingen in Wallonië zijn gestart met de onderhandelingen over de vorming van de Waalse Regering. Beide partijen houden eerst een consultatieronde bij allerlei organisaties uit het middenveld om te horen wat hun bezorgdheden zijn. En opvallend het waren niet alleen Waalse organisaties maar ook nationale en zelfs Vlaamse. Zo mochten ook zelfstandigenorganisaties Unizo en Voka mee aan tafel schuiven. Ondertussen is ook de Vlaamse formatie een versnelling hoger geschakeld. Formateur Diependaele van N-VA onderhandelt met CD&V en Vooruit op basis van een onderhandelingsnota over de vorming van de Vlaamse Regering. We vragen aan Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, wat het Vlaamse bedrijfsleven van de nieuwe Vlaamse Regering verwacht.
 • Vakantie
  Waar gaan we dit jaar op vakantie? Na Corona gingen we in 2022 nog voorzichtig met de auto naar niet te verre bestemmingen. In 2023 wilden we inhalen wat we gemist hadden en gingen we massaal met het vliegtuig op avontuur naar verre bestemmingen op zoek naar unieke ervaringen. Dit jaar zet die tendens zich verder maar we worden ook steeds veeleisender. De tijd dat iedereen de zon opzoekt naar Spanje, Italië of Frankrijk met All-in formules is voorbij. Vakanties moeten zinvol zijn, en we verwachten vaak dat ze duurzaam zijn en wellness is belangrijk. Onze eisen zijn dus diffuser geworden. Agna Thys, opleidingshoofd van de opleiding Toerisme legt uit hoe de reissector daarop inspeelt.
 • Betalen op vakantie
  Waar moet je op letten als je op vakantie betalingen uitvoert. De redactie van WINWIN zocht het uit. Xavier Taveirne zit in de studio.
 • Economische missies
  Prinses Astrid ging deze week op economische missie naar Noorwegen. Het VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro-en Visserijmarketing, zette daar de Vlaamse aardbeienteelt in de kijker. Pascale Mertens maakte een reportage.

De markt 15/06/2024

15 juni 2024
 • Sportzomer
  De komende weken worden sportliefhebbers verwend, want met het EK Voetbal, de Tour en de Olympische Spelen dient zich een zomer vol sportieve hoogtepunten aan. Hoewel de schijnwerpers op Duitsland en Frankrijk gericht zijn, zijn er ook in ons land bedrijven die munt slaan uit de sportieve weelde. Collega Dominique de Graaf gaat op bezoek bij zo een bedrijf en in onze studio vertelt hoogleraar sportmarketing Wim Lagae (KU Leuven) hoe belangrijk het voor bedrijven is om visibel te zijn tijdens grote sportevenementen.
 • Na de stemming: het geld van NV België
  De stemmen zijn geteld: met het oordeel van de kiezer gaan de politieke partijen aan de slag om regionaal en federaal een regering te vormen. Ongeacht de coalitie: België zal een zeer zware inspanning moeten leveren om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Nu de zetelverdeling bekend is, kunnen we al een blik werpen op de mogelijke maatregelen. Dat doen we met econoom Gert Peersman (UGent). Ondertussen kijken de financiële markten toe hoe Europese landen reageren op de uitslagen van de Europese verkiezingen. Collega Michäel Van Droogenbroeck geeft een overzicht van de rente die langzaamaan weer stijgt.

De markt 08/06/2024

8 juni 2024
 • Lego landt in Tessenderlo
  Deze week werd in Tessenderlo een enorm Europees verdeelcentrum geopend voor LEGO. Het speelgoedbedrijf wil korter op de bal kunnen spelen en sneller leveren. Het logistieke centrum ligt aan het grote industrieterrein van Tessenderlo en het lijkt thè place to be voor Europese transportbedrijven. Wat maakt Tessenderlo als uitvalsbasis zo gegeeerd? Onze reporter Dries Hiroux zocht het uit en trok naar de opening van het Lego-centrum. 

  In onze studio gaan we na welke impact die grote distributiecentra hebben op onze handel en op het verkeer. Dat doen we met Joris Beckers (professor Economische Geografie en Stedelijke Logistiek aan het departement Transport en Ruimtelijke Economie van de Universiteit Antwerpen).

 • Jong SERV laat zich horen
  En we kunnen er niet naast kijken: zondag trekken we voor het eerst in vijf jaar naar de stembus om een nieuw regionaal, nationaal en Europees parlement te kiezen. In deze campagne hebben de “first voters” tot dusver een belangrijke rol gespeeld. Maar welke sociaal-economische thema’s schuiven zij naar voren voor het beleid? 

  Sinds eind 2022 geeft de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) jongeren een stem in zijn werking via Jong SERV. Deze jongeren zijn actief bij de Vlaamse sociale partners en staan zelf in nauw contact met jonge ondernemers en werknemers. Welke prioriteiten maken zij over aan de Vlaamse Regering? In onze studio verwelkomen we SERV-voorzitter Danny Van Assche en Emiel Neyrinck van Jong-SERV. 

 • ECB-Rente naar omlaag
  Behalve de verkiezingen is er in deze uitzending nóg een parallel met 2019. Want de Europese Centrale Bank verlaagt voor het eerst sinds 2019 de rente. Wat betekent dit voor spaarders en mensen die willen lenen voor een woning en/of een auto? Collega Steven Rombaut legt het uit.

De markt 01/06/2024

1 juni 2024
 • Kom op tegen Kanker
  Het voornaamste doel van Kom op tegen Kanker is ervoor te zorgen dat minder mensen kanker krijgen en meer mensen de ziekte overleven. Om dat bereiken verzamelen ze fondsen om mensen te sensibiliseren en te informeren over de oorzaken van Kanker. Maar nu willen ze verder gaan, ze willen bij Kom op tegen Kanker niet enkel een fondsenverwerver zijn maar ook een expertisecentrum en beleidspartner zijn in de strijd tegen kanker. Zo willen ze met een nieuw investeringsbeleid de komende 3 jaar 30 miljoen euro investeren in nieuwe kankerbehandelingen. David Van Steenbrugge de nieuwe algemeen directeur van Kom op tegen Kanker legt uit hoe ze dat gaan doen.
 • Jonge ontwerpers
  Ze zijn met 5 dit jaar, Belgen die afstuderen aan de gerenommeerde Modeacademie in Antwerpen. Dit is opvallend veel, en doet meteen denken aan de befaamde Antwerpse Zes. Dit weekend stelden de Vijf hun eindwerk voor op een grote modeshow. We vragen aan Annick Schramme professor Cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen en academisch directeur van het Kenniscentrum Creativiteit & Modemanagement aan de Antwerp Management School , wat jonge ontwerpers moeten doen om het te maken in de mode-industrie.
 • Onderhoud wagen!
  Plots geconfronteerd worden met een torenhoog onderhoudsfactuur van je auto. Volgens de garage was er iets ernstig fout met de fout auto dat dringend moet hersteld worden. Hoe kan je weten of het waar is en of het echt zoveel moet kosten. Xavier Taveirne van winwin legt uit waar je moet op letten.

25/05/2024

25 mei 2024
 • 40 jaar IMEC
  Het Leuvense technologiebedrijf Imec heeft 2,5 miljard euro bijeengebracht om zijn positie als voortrekkersrol te versterken in de wereldwijde chipindustrie. Het geld komt zowel van de overheid als van de privésector. Deze week werd de 40e verjaardag van het Leuvense kenniscentrum gevierd en onze reporter Tijs Neirynck was erbij.
  Dat de EU méé investeert, wijst op het strategische belang van de chipsindustrie in Europa. Welke koers moet Europa varen in een economische wereld waarin landen meer en meer de kaart trekken van het protectionisme? Gewezen Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht maakt in onze studio een analyse van waar Europa naartoe moet.
 • Gaat India China achterna?
  Bij ons staan de verkiezingen voor de deur, maar de grootste parlementsverkiezingen ter wereld zijn nu al een tijdje aan de gang. De afgelopen 10 jaar heeft premier Modi geprobeerd om India te moderniseren en van ‘Make in India’ een kwaliteitslabel te maken. Maar is dat ook gelukt? Collega Veerle De Vos vertelt ons wat ze geleerd heeft van de reportages die ze onlangs in India heeft gemaakt. Samen met Karel De Gucht gaat ze na welke rol India kan hebben in de wereldeconomie.
 • Kleine lettertjes
  De week van ons consumentenplatform stond voor een groot deel in het teken van de belastingspecial, maar het ging ook over de kleine letters op verpakkingen. Daar vertelt Xavier Taveirne u alles over.

De markt 18/05/2024

18 mei 2024
 • De weg naar gezonde overheidsfinanciën
  Het Amerikaanse toonaangevende financiële persbureau Bloomberg slaat in een scherpe analyse alarm over de Belgische overheidsfinanciën. “Even erg als de VS, maar dan wel zonder het voordeel van de dollar”, klinkt het.
  De overheidsfinanciën op orde krijgen zal een belangrijke taak worden voor de volgende regeringen in ons land. Maar welke paden zullen daarvoor bewandeld worden? Collega Michaël Van Droogenbroeck geeft een overzicht van de huidige financiën van ons land. In onze studio gaan we met economen Paul De Grauwe en Bart Van Craeynest na hoe we de staatsfinanciën beter op orde kunnen krijgen.
 • Short Squeeze 2.0
  Op de beurs leek het weer even 2021, toen de aandelen van onder meer Gamestop en AMC torenhoog klommen in korte tijd. Drie jaar later is er opnieuw sprake van een ‘short squeeze’ bij dezelfde aandelen. Dichter bij huis flirt de Brusselse BEL20 opnieuw met de kaap van 4.000 punten. In vergelijking met de ons omringende landen blijft die BEL20 al jaren het kleine broertje. Met beursexpert Tom Simonts zoomen we in op de hysterische handel in de meme-aandelen én op de kabbelende BEL20.
 • Belastingaangifte
  Rond deze tijd van het jaar krijg je bericht van de overheid dat je belastingbrief klaar staat om in te vullen. Dat kan je nog altijd fysiek doen, op de papieren versie, maar de meerderheid van de Belgen doet dat tegenwoordig digitaal. De brief die je nu moet invullen, gaat over het inkomstenjaar 2023, je inkomsten van vorig jaar dus. Voor zo'n vier miljoen Belgen heeft de fiscus zelf de aangifte ingevuld. De rest moet het zelf doen. En als je daar geen kaas van gegeten hebt kan je terecht bij ons consumentenplatform WinWin.

De markt 11/05/2024

11 mei 2024
 • Sociale verkiezingen 
  Dit jaar, 2024, zal de geschiedenisboeken ingaan als hét verkiezingsjaar. Dat geldt niet alleen voor de verschillende politieke niveaus maar ook voor het sociaal overleg. Maandag 13 mei starten in duizenden bedrijven de sociale verkiezingen voor de oprichting en vernieuwing van de ondernemingsraden en voor de comités voor preventie en bescherming op het werk. De cijfers zijn indrukwekkend: meer dan 2 miljoen mensen stemmen voor meer dan 7.000 comités, zowat 1,8 miljoen kunnen ook stemmen voor meer dan 4.000 nieuwe comités. Steven Rombaut maakt een overzicht van alle cijfers en het historisch belang van deze verkiezingen. Nele Mertens (Acerta) blikt vooruit naar de start van de sociale verkiezingen.
 • Van Hool, 1 maand later 
  Woensdag 8 mei was het exact één maand geleden dat het faillissement van busbouwer Van Hool in Koningshooikt werd uitgesproken. Ondertussen zijn 300 van 2.400 werknemers ergens anders opnieuw aan de slag. Veel bedrijven hebben immers vacatures voor technische profielen. Eén van de bedrijven waar een aantal ex-werknemers van Van Hool aan de slag zijn is Baltimore Aircoil International. Reporter Dries Hiroux sprak met een aantal werknemers, hun nieuwe werkgever Agoria en maakte hierover een reportage.
 • Paardensport
  'Voor een goed paard moet je in België zijn’ zeggen internationale experts. En de cijfers geven hen gelijk. Een korte opsomming: op de Olympische Spelen in Tokio kwamen 25 van de 90 paarden van Belgische bodem. Sterker nog: 5 van de 9 paarden op het podium waren geboren in ons land. Over dat succes loopt op VRT CANVAS een nieuwe documentairereeks ‘Ruiters’. Zes afleveringen lang toont de reeks hoe hoog ons land is aangeschreven in de paardensector. Wendy Laeremans, directeur bij de Koninklijke Belgische Ruiterfederatie, is onze gast.

De markt 04/05/2024

4 mei 2024
 • Bio landbouw
  Bio bananen, bio bloemkolen of wortelen, u ziet ze liggen in de groenteafdeling van de supermarkt of op de markt. Maar echt groeien doet het aanbod niet in de traditionele winkels. Een jaar geleden stelde Vlaams minister van Landbouw Brouns daarom het Strategisch Plan Bio voor. Een ambitieus plan om de bio landbouw in Vlaanderen te stimuleren. Doelstelling: tegen eind 2027 zou 5 procent van het landbouwareaal biologisch moeten zijn (nu laatste cijfers van 2022 is dat 1,6%, oftewel ongeveer 10.000 hectare, die naar 30.000 hectare moet stijgen). Om dat te bereiken zou vooral de vraag aangezwengeld worden, onder meer in de overheidscatering (op scholen, ziekenhuizen, overheidsbedrijven, etc.) moet 5 procent van het aanbod biologisch zijn. Zal men hiermee de doorbraak van biolandbouw in Vlaanderen kunnen bereiken? Een vraag die we in de studio stellen aan Lieve Vercauteren van Bioforum . En merkt een biologisch landbouwbedrijf daar in de praktijk iets van of blijft het knokken uit overtuiging? Hilde Mertens ging naar bioboerderij 't Schaaphof in Landegem.
 • Werkzaamheidsgraad
  In Vlaanderen ligt de werkzaamheidsgraad op 76,8%, dat is niet slecht maar de Vlaamse regering heeft een werkzaamheidsgraad van 80 % vooropgesteld. En het is het is de VDAB die instaat voor het bereiken van dat doel. Dataverzameling en Artificiële Intelligentie worden daarbij steeds belangrijker. Karolien Scheerlinck van de VDAB’s AI Center of Excellence legt uit welke AI gestuurde oplossingen ze met haar team uitwerkt.
 • Aandeelmarkt
  De koers van de bitcoin is de afgelopen dagen met 10% gedaald. Ook de aandelenmarkten daalden. Het is een tendens die we in het verleden ook al eens zagen. Bij paniek op de aandelenmarkt vluchten beleggers ook weg van crypto. Hoe komt dat? 
  Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.
 • Arbeidsmarkt
  Afgelopen week was het 1 mei, voor sommige mensen een vrije dag want een feestdag. Er komen er nog een paar, Hemelvaart en Tweede Pinksteren. Maar dat betekent natuurlijk niet dat er nergens gewerkt wordt. 
  Xavier Taveirne van ons consumentenplatform WinWin zocht uit wat de regels zijn rond werken op een feestdag.

De markt 27/04/2024

27 april 2024
 • Belgische kunstveiling floreert (voorlopig nog)
  De Belgische veilinghuizen hebben vorig jaar een recordomzet gedraaid van bijna 65 miljoen euro. Rekening houdend met het aantal inwoners heeft ons land een van de best presterende kunstmarkten van Europa. Waarom boomt de kunsthandel, en gaat dat blijven? Onze reporter Dries Hiroux ging naar een van de grootste kunstveilingen van het jaar en sprak daar met kopers. Ondanks de mooie cijfers heerst er in de kunsthandel ongerustheid over een nieuwe BTW-richtlijn die ingaat op 1 januari van volgend jaar. Met Francis Maere, vicevoorzitter van Brussels Art Fair (BRAFA) blikken we in onze studio terug op de recordomzet en gaan we na wat de gevolgen kunnen zijn van de stijgende BTW.
 • Cyberveiligheid bij bedrijven
  Nu een nieuwe Europese richtlijn over cyberveiligheid in wet is omgezet, riskeren duizenden Belgische bedrijven sancties als ze zich de komende jaren onvoldoende beschermen tegen hackers en andere digitale belagers. Die richtlijn, NIS2 genoemd, treedt al in werking in oktober van dit jaar. Onze collega Steven Rombaut legt uit wat er zoal in die richtlijn staat. En in onze studio verwelkomen we Patrick Hauspie van VLAIO. Hij vertelt ons waarom deze richtlijn zo belangrijk is voor ondernemingen en waarom cyberveiligheid ook in de bedrijfswereld van cruciaal belang is.
 • Iedereen digitaal mee?
  Afgelopen week publiceerde de consumenten-ombudsman zijn jaarrapport. En die mocht dat rapport gaan voorstellen bij onze consumentenman. Xavier Taveirne van WinWin vertelt ons wat we van dat rapport moeten onthouden.

De markt 20/04/2024

20 april 2024
 • Haven van Oostende klimt uit dal
  De Haven van Oostende heeft in 2023 het beste financiële resultaat sinds 1998 geboekt, dankzij een strategie gericht op de blauwe economie en diversificatie. De haven, die ooit worstelde met zijn identiteit, zet de laatste jaren fors in op diversificatie. Naast de aanvoer van zand en grind zijn er ook nieuwe trafieken zoals auto’s, mest en staal. Het is ook de uitvalsbasis voor de bouw en het onderhoud van windmolens op zee. Dat loont en zorgt ook voor extra jobs. Sinds 2019 zijn er meer dan 400 jobs bijgekomen. Onze reporter Dries Hiroux neemt u mee naar het verleden en het heden van de Oostendse haven. En wat kunnen de grote havens van ons land leren van hun kleine broer? Die vraag stellen we in onze studio aan Thierry Vanelslander, professor Ruimtelijke Economie aan de Universiteit Antwerpen.
 • Prijs van Iraanse-Israëlische conflict
  Met een directe aanval op Israël door Iran stijgt wereldwijd de vrees dat het conflict in het Midden-Oosten uitmondt in een regionale oorlog. De oorlog in Oekraïne heeft ons geleerd dat gewapende conflicten ook een impact hebben op onze portemonnee. Leidt de onrust in het Midden-Oosten tot stijgende olieprijzen en dus duurdere tankbeurten? En hoe komt het dat de strijd tegen de inflatie taaier blijkt dan verwacht? Deze en andere vragen leggen we voor aan ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte.
 • Consumentenzorgen
  Afgelopen week publiceerde de consumenten-ombudsman zijn jaarrapport. En die mocht dat rapport gaan voorstellen bij onze consumentenman. Xavier Taveirne van WinWin vertelt ons wat we van dat rapport moeten onthouden.
 • Alles komt terug, ook de kasbon
  Binnenkort komen de vele miljarden van de succesvolle staatsbon weer vrij en dat dwingt banken tot initiatieven om dat geld aan te trekken. Belfius is de eerste bank die de kasbon weer op de markt brengt. Ook BNP Paribas Fortis en enkele anderen banken willen opnieuw een kasbon lanceren. Michaël Van Droogenbroeck legt uit wat zo een kasbon is en of het een nuttige investering is.

De markt 30/03/2024

30 maart 2024
 • Arbeidsmarkt
  In Vlaanderen wordt de krapte op de arbeidsmarkt steeds groter. Bedrijven zijn wanhopig op zoek naar geschoolde mensen. Maar met een werkgelegenheidsgraad van 76,8% is de vijver waarin moet worden gevist steeds kleiner. Tienduizenden vacatures blijven open staan en de lijst met knelpuntberoepen wordt elke dag groter. Daarom is arbeidsmigratie voor een bedrijf vaak de enige mogelijkheid om economisch nog te groeien. Davy Maes van Voka West Vlaanderen, waar de krapte groter is dan ooit, begeleidt vanuit International House West Flanders ondernemingen in het aantrekken en tewerkstellen van buitenlandse werknemers. Hij legt in de studio uit welke zijn ervaringen zijn. Tim Pauwels zet vooraf alle cijfers rond arbeidsmigratie op een rij..
 • Economie 
  Busbouwer Van Hool stevent af op een faillissement. Eerst spraken Minister-president Jan Jambon en Vlaams minister voor Economie Jo Brouns van een doorstart met een flitsfaillissement. Na faillissement worden de activiteiten na 1 dag opnieuw opgestart en kan een kandidaat overnemer het bedrijf geheel of gedeeltelijk overnemen. Maar die formule zou voor een groot industrieel bedrijf zoals Van Hool niet geschikt zijn. Nu zou er gekozen worden voor een overdracht onder gerechtelijk gezag. In die formule vraagt Van Hool de rechtbank de toestemming om de leefbare onderdelen te verkopen zonder de schulden. Karlien Coppens onderzoeker economie aan de UGent gaat dieper in wat de mogelijkheden zijn voor Van Hool.

De markt 23/03/2024

23 maart 2024
 • Technologie en innovatie in Vlaanderen
  Tien dagen na het startschot eindigt dit weekend in Antwerpen het innovatiefestival Flanders Technology & Innovation. Innovatie en technologie staan centraal in de hoop een vliegwieleffect te hebben op studenten, beleidsmakers en ondernemers. In de jaren 80 was een gelijkaardige technologiebeurs het uithangbord van de Derde Industriële Revolutie in Vlaanderen. Wat is de kans dat de editie dit jaar eenzelfde evolutie tot stand brengt? We stellen de vraag aan Frank Beckx, directeur van het kennis- en lobbycentrum van VOKA. Hij laat ook zijn licht schijnen op de economische uitdagingen van ons land.
 • Werken tussen gevangenismuren
  De jongste weken stond het gevangenisleven centraal in de actualiteit. Ondanks verschillende incidenten blijven in onze gevangenissen gedetineerden ook arbeid verrichten. En die gevangenisarbeid lijkt wel big business, want vorig jaar steeg de omzet van de werkplaatsen in de gevangenissen naar een recordbedrag. Wat voor werk gebeurt er precies in de gevangenissen? Onze reporter Dries Hiroux ging kijken in de gevangenis van Brugge, de meest productieve van ons land. In onze studio verwelkomen we Robby de Kaey van de socialistische vakbond. Hij vertelt hoe zijn collega's omgaan met de druk van de voorbije weken en hoe gevangenisarbeid een manier kan zijn om het ongenoegen binnen de gevangenismuur gedeeltelijk weg te nemen.
 • Zorgeloos reizen
  Onze consumentenman Xavier Taveirne vertelt ons hoe we onze vakantiereizen haalbaar en betaalbaar houden.
 • Daar is de…rente
  Met Michaël Van Droogenbroeck blikken we vooruit naar de toekomstige rentebeslissingen van de ECB en de Amerikaanse FED.

De markt 16/03/2024

16 maart 2024
 • Industrie
  Bij busbouwer Van Hool moeten er 1100 jobs verdwijnen. De productie van lijn- en reisbussen verhuist naar Noord-Macedonië. Het lot van Audi-Brussels hangt aan een zijden draadje en papierfabrikant Sappi sluit zijn deuren. Steeds meer wordt duidelijk dat de maakindustrie in ons land verdwijnt. Uit cijfers van de Nationale Bank blijkt dat de industriële productie in 2023 met 5,2% is gekrompen. En dat is gevaarlijk voor een economie want de industrie is niet alleen de motor van innovatie en van de dienstensector, maar het is ook belangrijk voor de export. Hoe kunnen we die teloorgang stoppen, we vragen het aan Jolyce Demely van Agoria.
 • AI
  Het Europees Parlement heeft een wet goedgekeurd die het gebruik van Artificiële intelligentie reguleert. Bij de opmaak van de AI-wet is gezocht naar een evenwicht tussen enerzijds de bescherming van fundamentele rechten van EU-burgers en anderzijds het vrijwaren van het innovatieve karakter van de Europese Tech sector. Voortaan zal bij teksten, foto’s en video’s vermeld moeten worden als die met behulp artificiële intelligentie werden gemaakt. Sommige systemen, die in China worden gebruikt om mensen een sociale score te geven of om mensen te manipuleren, zullen in Europa worden verboden. Maar Artificiële Intelligentie evolueert razendsnel, is het dan wel te reguleren. We vragen het aan Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere die meewerkte aan de totstandkoming van de Europese wet.
 • Alleenstaanden
  Alleenstaanden betalen voor alles meer. Hun reizen en boodschappen zijn duurder, wonen is voor hen vaak onbetaalbaar en ze worden wereldwijd het zwaarst belast. Xavier Taveirne van WinWin legt uit hoe dat komt.
 • MysteryBox  
  In Elsene, dicht bij het Flageyplein, kan je in een nieuwe winkel nog ongeopende, verloren postpakjes opkopen per kilo. Wat je koopt, blijft een verrassing, want je mag pas na de aankoop het pakket openen. Deze mystery box-trend komt overgewaaid uit Frankrijk. Onze reporter was nieuwsgierig en ging ook eens kijken.

De markt 09/03/2024

9 maart 2024
 • Vrouwendag
  Werknemers in ons land werken jaarlijks gemiddeld bijna zeven dagen meer dan tien jaar geleden. Die stijging is grotendeels toe te schrijven aan vrouwelijke werknemers, die in vergelijking met 2014 gemiddeld elf dagen per jaar meer werken., dat blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener Acerta bij 340.000 werknemers in aanloop naar Internationale Vrouwendag. Eén van de sectoren waarin het aantal vrouwelijke werknemers stijgt, is de bouwsector, met volgens BouwUnie een stijging richting de 10 procent. Hoe ervaren vrouwelijke werknemers in de bouwsector dat? Reporter Dries Hiroux trok naar een werf van DCA in hartje Antwerpen.
  Voor het eerst staat ook een vrouw aan het hoofd van de grootste vakbond van ons land. 
  Sinds begin dit jaar zwaait Ann Vermorgen de plak als voorzitter van het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV). Hoe kijkt zij naar deze evolutie en welke andere dossiers wil zij de komende maanden op de agenda zetten? Ze legt het ons uit in de studio.
 • Duurzaam beleggen
  Volgende week lanceert hogeschool UCLL de Duurzaam Beleggen Academy. Dat is een project om opleidingen aan te bieden rond duurzaam beleggen, mét steun van onder meer de koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij. 
  Wat betekent duurzaam beleggen precies en doen bijvoorbeeld onze Belgische grootbanken hier voldoende aan mee? Met Anouk Slock van Nordea Asset Management bespreken we de tendensen.
 • Vegan, duur of niet?
  Bij WinWin, ging het deze week over de prijs van vegetarisch en veganistisch eten. Dat klinkt in veel oren nog altijd als “duur”. Maar is dat ook zo? Onze consumentenman Xavier Taveirne legt het voor u uit.
 • Bitcoin 
  Na een zware duik lijkt de Bitcoin terug van lang weggeweest. Afgelopen week werd het vorige record uit 2021 moeiteloos gebroken. Wat zit er achter deze comeback? Michaël Van Droogenbroeck praat u bij.

De markt 02/03/2024

2 maart 2024
 • Koers en sponsors
  Zaterdag zijn alle sportieve ogen gericht op de Italiaanse grindwegen van de Strade Bianche. Dan zal duidelijk worden of de Visma-Lease-a-Bike-formatie ook daar hun overmacht toont, zoals een week eerder in de Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne. Het vertrek van hoofdsponsor Jumbo lijkt met andere woorden geen invloed te hebben op het wielersucces. In onze studio praten we met Merete Hverven, de CEO van softwaregigant Visma. Wat voor een bedrijf is Visma eigenlijk en waarom is wielersponsoring zo belangrijk? 
  Ondertussen wordt langs de Vlaamse wegen alles in gereedheid gebracht om van de wielerweken een succes te maken. Onze reporter Tijs Neirynck gaat ter plaatse na welke bedrijven zoal hun graantje hopen mee te pikken van de wielergekte.
 • Baas van de maan?
  De Odysseus is als eerste commerciële maanlander aller tijden geland op de maan. Het was de vierde poging van een commercieel bedrijf om een zachte landing op de maan te maken met een onbemand ruimteschip. Drie eerdere pogingen met commerciële maanlanders mislukten. Met in het vooruitzicht ook nog eens de Artemis-missies van NASA, staat de maan plots weer in het centrum van de belangstelling. De grondstoffen op die maan zouden onder meer een latere missie naar Mars mogelijk kunnen maken. Maar wie of wat bepaalt wat er met de grondstoffen op de maan wordt gedaan? Welke juridische afspraken zijn daar gemaakt? Veel ruimtestof om over na te praten en dat doen we met ruimtejuriste Sarah Moens.
 • Duurzaamheid van sneakers
  Onze consumentenman Xavier Taveirne gaat na hoe duurzaam onze sneakers zijn. Hoe worden ze gemaakt en hoelang gaan ze meestal mee?
 • Euroclear 
  Op dit moment staat zo’n 190 miljard euro aan waardepapieren bevroren bij het Belgische clearinghouse Euroclear. De winsten daaruit worden jaarlijks belast door België, aan het normale tarief van 25 procent vennootschapsbelasting. Die som, zo’n 1,5 miljard euro dit jaar, en 255 miljoen volgend jaar zou ons land voorzien om aan Oekraïne te schenken als steun. Michaël Van Droogenbroeck praat ons bij over deze vorm van financiering.

De markt 24/02/2024

24 februari 2024
 • Horeca
  De Horeca in Vlaanderen heeft het moeilijk. In de naweeën van Corona vinden ze steeds moeilijker personeel. Veel restaurants en cafés zijn genoodzaakt om enkele dagen per week of het weekend te sluiten om het personeel te kunnen houden en bovendien zijn vorig jaar de lonen fors gestegen door de automatische loonindexering. Horeca Vlaanderen heeft in de aanloop van de verkiezingen dan ook een eisenlijst voor de politiek opgesteld. Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen zit in de studio om die toe te lichten.
 • Industrie
  Afgelopen dinsdag hebben 70 CEO’s van de allergrootste bedrijven uit de chemie, staal en andere industriesectoren aan Europa gevraagd dat ze er alles aandoet zodat ze kunnen blijven concurreren met hun Amerikaanse en Chinese concurrenten. Ze hebben een eisenbundel voorgelegd aan premier Alexander De Croo en Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen op de European Industry Summit in Antwerpen. Na de Green Deal van deze Europese Commissie moet de volgende Commissie een Industry Deal opzetten. In een tienpuntenplan zegt de industrie dat ze de klimaatdoelstellingen zeker willen helpen halen maar dat ze zelf meer willen kunnen bepalen hoe dat moet gebeuren. We praten met Joeri Thijs van Greenpeace, hoe kunnen we milieu verzoenen met economie.
 • Staatsbon
  Vanaf nu kan je intekenen op de nieuwe staatsbon. Op de opbrengst zal je 30% roerende voorheffing moeten betalen. Dat heeft de federale regering beslist. De nettorente van de staatsbon zal zo 2,1% bedragen. Michaël Van Droogenbroeck ging eens kijken hoeveel een staatsbon in onze buurlanden opbrengt.
 • Burgerlijke stand 
  Burgerlijke stand geeft aan of je gehuwd of ongehuwd, gescheiden of weduwe bent, of een geregistreerd partnerschap hebt. Elk stelsel heeft juridische en fiscale consequenties. Xavier Taveirne legt uit welke.

De markt 10/02/2024

10 februari 2024
 • Het succes van Lotus
  1,062 miljard euro omzet. Met dit tot de verbeelding sprekend cijfer maakte het Oost-Vlaamse familiebedrijf Lotus deze week bekend dat 2023 een absoluut topjaar was. Biscoff, met zijn geheim recept voor het typische speculooskoekje, blijft wereldwijd groeien. Het knapperige koekje staat dit jaar zelfs voor het eerst in de top 5 van populairste koekjes ter wereld. Maar wat is naast het geheime recept voor het koekje ook het geheime economische recept van het bedrijf? Steven Rombaut maakt een financieel-economische analyse van het bedrijf en zijn parcours op de Brusselse beurs. Professor Retail Management Gino Van Ossel (Vlerick Business School) blikt vooruit op wat de groeikansen en mogelijke valkuilen voor het bedrijf zijn.
 • Audi Vorst
  Donkere wolken boven de Audifabriek in Vorst. Deze week raakte bekend dat de nieuwe generatie van het luxe SUV-model Q8 e-tron niet meer in de Brusselse fabriek geproduceerd zal worden. De vakbonden vragen tegen de zomer meer duidelijkheid of er nog een model na 2027 kan gebouwd worden in ons land. Welke toekomst heeft de automobielsector nog in ons land? Ben Van Roose, expert bij technologiefederatie Agoria wikt en weegt.
 • Wat zijn de valkuilen van een cash-back actie?
  Levert een cashback-actie echt geld op? Bij een cashback-actie krijg je de korting niet direct aan de kassa, maar krijg je het geld pas achteraf teruggestort. Onze consumentenman Xavier Taveirne overloopt voor ons de tips en de valkuilen.
 • Is er nog toekomst voor de typische carnavalswinkels? 
  Zondag start het volksfeest carnaval. Voor de typische carnavalswinkels in ons land een klassiek hoogtepunt want heel wat feestvierders zijn de dagen voor het meerdaagse feest nog op zoek naar een passende outfit. Maar hoe rendabel is een carnavalswinkel nog? En kunnen zij de Chinese concurrentie aan? Onze reporter Trui De Maré trok richting Aalst naar een echte carnavalswinkel.

De markt 03/02/2024

03 februari 2024
 • Terugblik Europese Investeringsbank
  Gewezen vicepremier en minister-president Kris Peeters heeft deze week afscheid genomen als ondervoorzitter van de Europese Investeringsbank (EIB). In die rol heeft hij er mee voor gezorgd dat de groene investeringen in ons land fors zijn toegenomen. In onze studio blikt hij terug op zijn tijd als ondervoorzitter, maar laat hij ook zijn licht schijnen op enkele actuele kwesties zoals de bankentaks en de aanhoudende demonstraties van landbouwers, een sector die hij nog goed kent van zijn periode als Vlaams minister van Landbouw en Plattelandsbeleid.
 • Vakantiesalon
  Nog tot en met zondag 4 februari kan iedereen met reiskriebels terecht in Brussels Expo voor het Vakantiesalon. Onze reporter Trui De Maré ging op de eerste dag al eens een kijkje nemen. Met Koen van den Bosch van de Vereniging van de Vlaamse Reisbureaus gaan we in onze studio in op de opvallendste vakantietrends en gaan we na hoe de reissector een tweede adem heeft gevonden na de magere coronajaren.
 • Stielman gezocht?
  Mond-aan-mond-reclame en gezond argwanend zijn voor de bovenste zoekresultaten. Dat zijn enkele tips die gelden als je zoekt naar een goeie stielman. Onze consumentenman Xavier Taveirne overloopt voor ons de tips en de valkuilen.
 • Inflatie 
  Michaël Van Droogenbroeck praat ons bij over de nieuwste inflatiecijfers en vertelt waarom bijvoorbeeld de broodprijzen niet dalen tegenover de periode van heel hoge inflatie.

De markt 27/01/2024

20 januari 2024
 • Tik Tok
  Tik Tok is erg populair bij kinderen en jongeren, ze posten er dansfilmpjes op. Maar de laatste 2 jaar is Tik Tok uitgegroeid tot een van de populairste sociale media bij de hele bevolking. Ook volwassenen gaan steeds meer overstag voor het Chinese platform. En met die evolutie groeide Tik Tok uit tot een economische grootmacht, het heeft Facebook al voorbij gestoken en het is op weg om groter te worden dan Snapchat en Instagram. Omdat de focus op filmpjes ligt, is het geknipt om producten in de markt te zetten en daar spelen Influencers volop op in. Ze kunnen producten maken maar ook kraken. Tik Tok wordt steeds meer de plaats waarop producten worden verkocht, vooral aan jongeren. Maar het is ook opletten geblazen, in het consumentenprogramma Win Win hebben ze getuigenissen van webwinkels die op Tik Tok werden aangeprezen maar niet betrouwbaar waren. Xavier Taveirne legt uit wat de valkuilen zijn en Liselot Hudders Assistent Professor Marketing en Communicatie op de UGent gaat dieper in op de rol van de Influencers op Tik Tok.
 • Europese commissie
  Duitsland mag van de Europese Commissie 902 miljoen euro subsidies geven aan het Zweedse Northvolt om in Schleswig-Holstein een gigantische batterijfabriek te bouwen. Dat is opvallend want in principe mag je van Europa geen staatssteun geven aan privébedrijven omdat dat de Interne markt verstoort. Maar volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager moeten in dit geval de regels rond staatssteun versoepeld worden omdat Northvolt met deze strategisch belangrijke investering anders naar de Verenigde Staten zou zijn getrokken. Ook Frankrijk heeft een gelijkaardige versoepeling gekregen, het mag 2,9 miljard euro staatssteun geven aan bedrijven die windturbines, batterijen en warmtepompen gaan produceren. Dat de Europese staatssteunregels worden versoepeld zorgt voor heel wat onrust bij de kleinere EU-lidstaten. Zij vrezen dat ze subsidiewedloop tegen de twee grootste economieën zullen verliezen. Vlaams minister voor Economie Jo Brouns wil dat er een einde komt aan die subsidiewedloop en wil het thema aanbod laten komen tijdens een Europese ministerraad begin volgende maand. In de studio legt hij uit wat hij van Europa verwacht.

De markt 20/01/2024

20 januari 2024
 • Nieuw mandaat voor Wunch
  Pierre Wunsch blijft ook de komende 5 jaar gouverneur van de Nationale Bank. Zijn vorige mandaat eindigde op 1 januari, maar de verlenging kwam er niet op tijd vanwege onenigheid binnen de regering. In onze studio praat Pierre Wunsch voor het eerst sinds de verlenging van zijn mandaat. Hoe staat ons land ervoor op economisch vlak? En hoe hoog schat hij de kans in dat er ook dit jaar een voordelige eenjarige staatsbon op de markt komt? Deze en andere vragen, onder meer over de rente op spaarboekjes, leggen we de gouverneur voor.
 • Citroenzuur
  Voor China is de citroenzuurproductie een strategische sector. De Chinese overheid pompt miljoenen euro subsidies in de Chinese producenten zodat ze aan dumpingprijzen kunnen exporteren. In Europa blijven er nog maar twee citroenzuurfabrieken over. Een daarvan, Citribel, staat in ons land, in Tienen. Maar onze reporter Dries Hiroux stelt ter plaatse vast dat ook zij stilaan de concurrentiestrijd verliezen. Net terug van een Belgische handelsmissie in China is onze collega Veerle De Vos. Ervaart zij de missie als geslaagd? En welke bezorgdheden kwamen naar boven in gesprekken die ze voerde met leden van de delegatie? Ze vertelt erover in de studio.
 • SOS Rode Zee 
  In heel wat sectoren worden sinds de coronacrisis grotere voorraden aangehouden om vertragingen in de logistieke keten tijdelijk de baas te kunnen. Voor producten die slechts beperkt houdbaar zijn, is dat uiteraard geen oplossing. De verstoring van de scheepvaart in de Rode Zee blijft dan ook niet zonder gevolgen voor onder meer de handel in verse voeding zoals fruit en groenten. Onze reporter Stein Falk brengt de problemen en risico’s in kaart.
 • Kassatickets
  Consumentenman Xavier Taveirne focust deze week op kassatickets en dan vooral hun onleesbaarheid na verloop van tijd. Dat is problematisch, omdat dat vaak ook garantiebewijzen zijn. Is daar een makkelijke oplossing voor

De markt 13/01/2024

13 januari 2024
 • Voedselproductie
  De steeds duurdere winkelkar blijft de motor van de inflatie. Dat blijkt uit maandelijks onderzoek van Testaankoop. Vooral voeding wordt steeds duurder. Dat heeft voornamelijk met geopolitieke spanningen zoals de oorlog in Oekraïne te maken die maakt dat er schaarste is op bijvoorbeeld de graanmarkt. Maar ook groenten en fruit worden duurder, omdat daar ook schaarste is. Die schaarste is het gevolg van extremer weer door de klimaatopwarming. Kijk maar naar wat er nu gebeurt in de Westhoek waar de akkers door wateroverlast blank staan en de gewassen niet geoogst kunnen worden. Landbouwers hebben steeds vaker te maken met misoogsten en om hun inkomen op peil te houden beginnen ze de risico’s hiervoor ook door te rekenen in de prijs van groenten en fruit. Hoe moeten we hiermee omgaan? Moeten we anders naar onze voedselproductie kijken? Bio-econoom Tessa Avermaete van de KU Leuven zit in de studio.
 • Technologie en innovatie
  De Lijn heeft 92 elektrische bussen besteld bij het Chinese bedrijf BYD en dus niet bij de Vlaamse busbouwers Van Hool of VDL in Roeselare. Het gaat nu om een investering van 43 miljoen maar dat kan nog oplopen want De Lijn wil een bestelling van 500 elektrische bussen plaatsen. Dat De Lijn uiteindelijk bij BYD uitkomt is volgens experten niet echt verrassend. De Chinese producent is van oorsprong een batterijproducent en heeft nog maar pas Tesla onttroond als grootste producent van elektrische voertuigen. Toch lokte de beslissing van De Lijn veel verontwaardiging uit. “Vergroening kopen in China verzwakt ons land, een strategische reflectie over het beleid zou op zijn plaats zijn, in een sector waar België sterspelers heeft, dixit Geert Noels op X. Hoe moeten we dit benaderen, we vragen het aan Pascal Coppens, China expert en gespecialiseerd in technologie en innovatie.
 • Financieel 
  Kunnen je ouders je zomaar onterven? Een vraag die notarissen vaak voorgeschoteld krijgen. Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt uit hoe het zit.

De markt 23/12/2023

23 december 2023
 • Vierdaagse werkweek
  De Federale regering zette op initiatief van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne het licht op groen voor een Belgisch experiment rond de vierdaagse werkweek met arbeidsduurvermindering met behoud van loon. België is lang niet het enige land in Europa dat met deze denkoefening bezig is. In het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Portugal, Spanje en Duitsland liepen al gelijkaardige experimenten. Hier bij ons hebben verschillende bedrijven tijdens een webinar, die het Planbureau had georganiseerd, al aangegeven dat ze willen deelnemen aan het experiment. Een wetenschappelijk team van de Universiteit Gent zal alles in goede banen leiden en de studie uitwerken. Professor Brent Bleys van UGent zal in de studio meer toelichting geven.
 • Terugblik beursjaar 2023
  Met het jaareinde in zicht blikken we terug naar het afgelopen beursjaar 2023. Eind 2022 dachten veel analisten en economen dat er een wereldwijde recessie aankwam. De ECB en de FED kondigden immers aan dat de rente omhoog moet om de inflatie te bestrijden. Daardoor zou 2023 een moeilijk jaar worden voor aandelenbeleggers. Zijn die voorspellingen uitgekomen en wat mogen we voor 2024 verwachten.

De markt 16/12/2023

16 december 2023
 • Arbeidsmarkt      
  De krapte op de arbeidsmarkt in Vlaanderen wordt een steeds groter probleem. 77% van de Vlamingen tussen 20 en 64 jaar is aan het werk. De bedrijven moeten nu echt vechten voor de schaarse talenten op de arbeidsmarkt. Volgens de SERV is het hoog tijd dat we onze blik verruimen, want mensen bij met een migratieachtergrond is slechts 62,7% aan het werk en bij personen met een arbeidshandicap is zelfs maar 46,5% aan het werk. De SERV vraagt daarom aan de volgende Vlaamse regering om fors in te zetten op maatregelen voor een duurzame inclusieve arbeidsmarkt. Danny Van Assche, ondervoorzitter van de SERV somt in de studio op wat er moet gebeuren.
 • Klimaattop      
  Op de klimaattop in Dubai is een historisch akkoord bereikt over een transitie weg van fossiele brandstoffen. Het is geen afspraak geworden waarbij er resoluut wordt gesproken over een uitstap uit fossiele brandstoffen maar een compromis. Er wordt aan landen gevraagd om te beginnen met een transitie weg van fossiele brandstoffen tot netto nul in 2050. En daarmee is het taboe over het einde van het tijdperk van olie, gas en steenkool, eindelijk weg. Dat is verrassend voor een klimaattop die werd georganiseerd door een oliestaat. Maar zullen we hiermee de klimaatdoelstellingen halen en kunnen we het historisch noemen. We vragen het aan Valerie Trouet van het Federaal Klimaatcentrum.
 • De Bel-20      
  De Bel-20 telde deze week even 21 bedrijven nadat het aandeel Solvay werd opgesplitst in het klassieke Solvay en het nieuwbakken Syensqo. Het bleek een succes want er beide aandelen deden het goed. Steven Rombaut legt uit waarom er een afsplitsing is gekomen. 

De markt 09/12/2023

9 december 2023
 • Belonen met warrants     
  Bijna een kwart van de bedienden kregen dit jaar al een bonus. Dat blijkt uit een analyse van de gegevens van 505.000 werknemers bij meer dan 40.000 werkgevers in de privésector. Het aantal bedienden dat een bonus kreeg, blijft stabiel, maar het gemiddelde bedrag steeg wel voor het eerst tot 6.000 euro. Een jaar eerder was dat 5.923 euro. Bij de individuele bonussen is het opvallend dat almaar meer gekozen wordt voor een bonus in de vorm van warrants. Maar wat zijn warrants en waarom worden ze populairder dan ooit? Deze en andere vragen leggen we in onze studio voor voor aan Karolien Van Herpe, experte verloning van Acerta Consult.
 • Onderneming van het jaar     
  Een jaar nadat we de CEO van watertechnologiebedrijf Aliaxis in onze studio mochten verwelkomen, heten we met Willy Naessens en zijn vrouw Marie-Jeanne de laureaat van dit jaar welkom. Hoe kijken zij naar deze ultieme bekroning van 60 jaar ondernemerschap en hoe hebben zij het ondernemersklimaat zien veranderen in de voorbije decennia? Collega Steven Rombaut legt op het bedrijventerrein in Wortegem-Petegem zijn oor te luister bij de medewerkers van de bekroonde onderneming. Hoe verklaren zij het succes?
 • Goud en bitcoin     
  De goudprijs flirt al enkele weken met recordhoogtes en ook de bitcoin lijkt terug van weggeweest. Michaël Van Droogenbroeck vertelt ons waarom het edelmetaal en de cryptomunt aan een comeback bezig zijn.
 • Armoedecijfers
  Cijferman Tim Pauwels focust deze week op armoedecijfers bij kinderen. Wat zijn daar de verschillen tussen kinderen die leven in Vlaanderen en kinderen die leven in Wallonië en Brussel?

De markt 02/12/2023

2 december 2023
 • Energie  
  Waarom koopt een Vlaamse bouwgroep een tweedehands windmolen in Oostenrijk.  De bouwgroep Bolckmans is in ieder geval de eerste in België die deze stap zet. De windturbine is 15 jaar oud en staat nu nog in Oostenrijk maar zal binnenkort naar Nederland worden overgebracht waar hij eerst volledig wordt gereviseerd.  Zijn nieuwe plek wordt een terrein naast een koekjesfabriek in Maasmechelen. Voor België is de installatie van een tweedehands windmolen nieuw maar het is wel een tendens die al een tijdje bezig is in heel Europa. Oudere windmolens worden na 15 of 20 jaar vervangen voor grotere rendabelere windturbines. Waarom vinden die oude en kleinere windmolens toch nog kopers om ze elders te plaatsen? We vragen het aan Andy Vergauwen van Bouwgroep Bolckmans.
 • AI in het onderwijs  
  Artificiële intelligentie in het onderwijs, is het een vloek omdat leerlingen AI-Chatbots zoals ChatGPT gebruiken om kant-en-klare opstellen in te leveren. Of kan het een zegen zijn. Want de technologie kan ook gebruikt worden om adaptieve leersystemen aan te reiken die leerlingen automatisch oefeningen aanbieden op hun niveau.  Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap heeft er deze week een studiedag over georganiseerd. Andries Valcke , hoofdadviseur bij de Pedagogische begeleidingsdienst van het GO! , komt naar de studio om uit te leggen hoe AI een meerwaarde kan zijn voor de leerkrachten.
 • Hofleveranciers  
  De koning en de koningin hebben afgelopen donderdag zes nieuwe hofleveranciers ontvangen op het Paleis. Eén daarvan is van Cronenburg in Gent, het is een familiebedrijf met een eigen atelier voor onder meer kranen, deurklinken of gordijnhangers.  Hoe wordt je hofleverancier en wat zijn de gevolgen voor het bedrijf. Onze reporter Dominique De Graaf kreeg een rondleiding bij van Cronenburg.
 • Klimaatconferentie  
  Dit weekend start de Klimaatconferentie in Dubai. Het doel is om de opwarming van het klimaat te stoppen. Daarvoor moeten we de CO2 uitstoot drastische verminderen. In “Het Cijfer” vraagt Tim Pauwels zich af hoeveel CO2 er nu eigenlijk in de lucht zit.

De markt 25/11/2023

25 november 2023
 • Black Friday 
  We kunnen er online en offline niet naast kijken: het is weer Black Friday. Koopjesjagers hopen hun slag te slaan met de vele kortingen die winkels aanbieden. Helaas zijn sommige aanbiedingen te mooi om waar te schijn, waarschuwt Testaankoop. Bij minder dan een kwart van de kortingen doe je volgens hen pas écht een goede zaak. Wat kan je doen als consument wanneer je in het ootje wordt genomen en welke stappen onderneem je best als een van de producten niet is wat je had gekocht? 
  Deze en andere vragen leggen we voor aan Alexia Bertrand, Staatssecretaris voor Consumentenbescherming en Begroting. En hoe reageert ze zelf op het nieuws dat Europa ons land op de vingers tikt voor ons begrotingstekort?
 • Werkplekleren 
  Tientallen vakleraren werden deze week uitgenodigd bij maritieme en civiele aannemer Jan De Nul in Aalst. Tijdens die connectdag informeert het bedrijf de leerkrachten over de technische expertises. Anderzijds gaat De Nul met hen in dialoog met als doel het onderwijs te ondersteunen: dat kan gaan van het aanbieden van werkplekleren, het ontwikkelen van praktijkoefeningen en het promoten van STEM- en/of afstudeerprojecten. De Regionale Technologische Centra (RTC) staan in als brugfunctie tussen de beroepsgerichte scholen en het bedrijfsleven. Collega Trui De Maré ging in Aalst kijken hoe zo een connectdag eruitziet en wat de aanwezige leerkrachten er zelf van vinden. In onze studio vertelt de directeur van RTC Limburg Liesbeth Schraepen meer over dit initiatief.
 • (S)o(a)pen AI 
  Ontslagen worden als CEO op vrijdag, aangeworven worden door Microsoft en vervolgens na een heuse opstand van je personeel toch weer op je directeursstoel gezet worden: het overkwam Sam Altman, topman bij ChatGPT-maker OpenAI. Goed voor hem, maar was die soap ook goed voor de toekomst van AI? We blikken terug op de veelbesproken week met de Vlaamse AI-pionier Jonathan Berte, oprichter van Robovision.
 • Isoleren 
  Cijferman Tim Pauwels legt uit waarom  de gemiddelde Zweed 50 keer beter isoleert dan de gemiddelde Vlaming.

De markt 18/11/2023

18 november 2023
 • Concurrentie tussen banken 
  “Er is te weinig concurrentie tussen de Belgische grootbanken.” Tot die conclusie komt nu ook de Mededingingsautoriteit (BMA), die in opdracht van minister Dermagne de sector doorlichtte. 
  De dominantie van de grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC is zelfs zo groot in ons land dat de BMA in het rapport spreekt van een oligopolie. 
  Welke concrete aanbevelingen doet de BMA bij de overheid om de concurrentie tussen de (groot)banken te laten toenemen? En kunnen we iets leren van de buurlanden? 
  We stellen deze vragen in onze studio aan Damien Gerard, auditeur-generaal van de Mededingingsautoriteit.
 • Duurzame bedrijven 
  Welke invloed heeft je bedrijf op de wereld? Deze vraag moeten veel grote organisaties vanaf 2024 beantwoorden in een verplichte duurzaamheidsrapportage, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). In dit verslag presenteren bedrijven hoe duurzaam en maatschappelijk verantwoord ze ondernemen. Het logistieke havenbedrijf ADPO speelde het voorbije decennium al vaker een voortrekkersrol op het vlak van duurzaamheid, waarvan het bedrijf nu ook de vruchten plukt. Onze reporter Hilde Mertens gaat ter plaatse kijken welke duurzame maatregelen ze daar nemen. En in onze studio verwelkomen we projectmanager Duurzaam Ondernemen Helen Jacobs. Voor welke uitdagingen staan kleinere maar ook grote beursgenoteerde bedrijven om te voldoen aan de verplichte duurzaamheidsrapportage?
 • Staatsbon 
  Dat er een nieuwe staatsbon komt, staat vast. Maar wordt het net zoals vorige keer een staatsbon met de duurtijd van 1 jaar, waardoor ook de roerende voorheffing 15 procent bedraagt ipv de traditionele 30 procent? Veel vragen die Michaël Van Droogenbroeck helder zal beantwoorden.
 • Minder dodelijk verkeer 
  Elk overlijden in het verkeer is een drama, toch is het aantal jonge bestuurders dat sterft in het verkeer de afgelopen decennia sterk gedaald. Onze cijfer-expert Tim Pauwels gaat na hoe dat komt.

De markt 11/11/2023

11 november 2023
 • Nachtvluchten Zaventem 
  Zondag organiseren milieuverenigingen en buurtbewoners van Brussels Airport een optocht naar de luchthaven. Ze vragen dat de milieuvergunning die er volgend jaar komt, rekening houdt met de volksgezondheid en de levenskwaliteit van de buurtbewoners. 
  Maar hoe verzoen je die levenskwaliteit met de economische troeven van de luchthaven? Onze reporter Tomas Teetaert gaat ter plaatse op zoek naar antwoorden. In onze studio gaan we met Freek De Witte van Air Cargo Belgium nog dieper in op het economische belang van de nachtvluchten. 
  We vragen hem en Frank Moreels van de vakbond BTB-ABVV onder meer of er al politiek overleg is geweest, nadat minister van Mobiliteit Gilkinet (Ecolo) had voorgesteld nachtvluchten te verbieden, om zo de geluidsoverlast aan te pakken.
 • Inflatie onder controle? 
  De inflatie in ons land is vorige maand gedaald tot 0,36 procent, dat is het laagste niveau sinds januari 2021. Het planbureau verwacht voor 2023 een gemiddelde jaarinflatie van 4,1 procent en 4.0 procent voor volgend jaar. 
  Ver weg lijken de dubbele maandinflatiecijfers van een tijdje geleden, maar ligt die tijd nu voorgoed achter ons, of is dat een wensdroom? 
  In onze studio verwelkomen we Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis. Hij vertelt ons waaraan we ons zoal kunnen verwachten.
 • Digitale Euro 
  Betalen met een bankkaart of cash, dat kennen we allemaal. Maar straks komt daar met de digitale euro een volledig nieuw systeem bij. Collega Steven Rombaut vertelt er u alles over.
 • Cocaïne 
  En onze cijfer-expert Tim Pauwels vertelt ons waarom België records breekt als het gaat over de onderschepping van cocaïne

De markt 28/10/2023

28 oktober 2023
 • Donderwolken boven industrie en economie? 
  Digitalisering biedt een waaier aan opportuniteiten, maar diezelfde digitalisering maakt ook slachtoffers. Zo raakte eerder deze maand bekend dat de Zuid-Afrikaanse papiermultinational Sappi de deuren van zijn fabriek in Lanaken sluit. Voor ongeveer 650 mensen betekent dit het einde van hun werkzekerheid. Behalve de digitalisering wordt ook gewezen naar de hogere loon- en energiekosten. Collega Chris De Nijs trekt naar Limburg om na te gaan welke gevolgen de sluiting heeft op de lokale arbeidsmarkt . In onze studio verwelkomen we Jolyce Demely van sectorfederatie Agoria. Kunnen scenario's zoals bij Sappi vermeden worden? En zoja, hoe?
 • Waalse werkzoekenden in Vlaanderen 
  Een nieuw samenwerkingsakkoord tussen Vlaanderen en Wallonië moet in het beste scenario 12.500 Waalse werkzoekenden de taalgrens doen oversteken naar Vlaanderen. Om dit akkoord uit te voeren, gaan de VDAB en zijn Waalse tegenhanger Forem de banden versterken. Vandaag werken er al 45.000 Walen in Vlaanderen en het is de ambitie om dat cijfer jaarlijks met drie procent te laten stijgen. Hoe realistisch is dat? En wat moet er gebeuren om de taalbarrière te doorbreken? In onze studio leggen we de vragen voor aan Ludo Struyven, professor Onderwijs en Arbeidsmarkt aan de KU Leuven.
 • E-auto's 
  En collega Tim Pauwels duikt in de cijfers en achter het e-stuur: hoeveel elektrische wagens rijden er nu al rond in ons land?

De markt 21/10/2023

21 oktober 2023
 • Europa, België maar ook Vlaanderen zetten veel in op waterstof. Het wordt gezien als de motor om de groene energieomslag te maken. Vooral de industrie rekent erop. Maar energie-experts wijzen erop dat er de komende 10 jaar in de meest optimistische scenario’s voor zonne-en windenergie er amper genoeg groene stroom beschikbaar zal zijn om het fors stijgende stroomverbruik van steeds meer elektrische auto’s en een breder gebruik van warmtepompen op te vangen. Het energieverbruik dat nodig is voor de productie van groene waterstof kan er niet zomaar worden bijgenomen. Ronnie Belmans van het onderzoeksinstituut Energyville legt in de studio uit waar we voor staan.
 • Uit een recente visienota van de Universiteit Gent en de Universiteit Antwerpen over de toekomst van het binnenlands bestuur in Vlaanderen blijkt dat het lokale bestuursniveau steeds belangrijker wordt omdat steden en gemeenten meer en meer bevoegdheden wordt toegeschoven. Maar veel lokale besturen zijn financieel niet slagkrachtig genoeg om die extra bevoegdheden degelijk in te vullen. De krapte op de arbeidsmarkt versterkt het probleem ook omdat het steeds moeilijker wordt om gespecialiseerde medewerkers te vinden. Schaalvergroting in de vorm van fusies is dan vaak de enige manier om inwoners en ondernemingen een goede dienstverlening te kunnen verlenen. Lieven Janssens onderzoeker bij de Universiteit Antwerpen en medeauteur van de visienota en ook burgemeester van Vorselaar legt uit waarom.
 • En het cijfer deze week is 970. Dit is het cijfer van het aantal mensen dat we in de eerste helft van dit jaar het bevel hebben gegeven om het land te verlaten en die ook echt zijn vertrokken omdat ze illegaal in België waren. Is dat nu veel of weinig. Tim Pauwels zet alle cijfers op een rij.

De markt 14/10/2023

14 oktober 2023
 • Jobkwaliteit in Vlaanderen  
  De kwaliteit van de jobs in Vlaanderen gaat de goede kant op. Dat blijkt uit een werkbaarheidsmeting van de SERV, het overlegorgaan van de Vlaamse sociale partners. Werknemers zijn meer gemotiveerd en hebben meer leermogelijkheden dan in 2019, toen de vorige meting gebeurde. Maar op het vlak van stress en werk-privé-balans zijn de cijfers niet verbeterd. 1 op de 3 werknemers ervaart nog altijd een hoge werkstress: vooral in de zorg en het onderwijs lopen de stressklachten op, waardoor het risico op burn-outs toeneemt. In onze studio bespreken we die resultaten met Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V). Wat leert hij uit deze bevraging?
 • Belgische mode  
  Nog tot en met zondag vindt de vijfde editie van de Week van de Belgische mode plaats. Ruim 1.000 deelnemende winkels en 100 Belgische modemerken doen daar deze "zwoele" herfstweek aan mee. Isolde Delanghe van Mode-Unie vertelt ons of deze week een succes was. Ook vragen we haar hoe de sector inspeelt op het veranderende klimaat, met temperaturen boven de 20 graden in oktober.
 • Het cijfer  
  Collega Tim Pauwels duikt deze week in de begrotingscijfers. 25,2 miljard euro is het tekort dat in 2024 wordt voorzien voor alle overheden samen. Maar welke overheid heeft tot dusver het grootste tekort?

De markt 07/10/2023

7 oktober 2023
 • Flanders Space 
  Het is weinig bekend, maar in Kruibeke wordt op dit moment één van de meest prestigieuze satellieten van ESA (het Europees Ruimtevaartagentschap) geassembleerd. Het ruimtetuig wordt volgend jaar gelanceerd. Dat deze satelliet in Vlaanderen wordt ontwikkeld is voor een groot deel een verwezenlijking van Flanders Space die alle ruimtevaartactoren verenigt en zo de ruimtevaarteconomie vorm geeft en internationaal op de kaart zet. Kris Vanderhauwaert is clustermanager bij Flanders Space en legt uit wat de uitdagingen zijn.
 • Wegwerpcultuur 
  Comeos, de federatie van retailers, wil dat we iets doen tegen de wegwerpcultuur. We moeten onze toestellen meer herstellen in plaats van ze gewoon weg te gooien als ze stuk zijn. Daarvoor pleit Comeos voor een lastenverlaging voor herstellingen om die logica te doorbreken. Nu is het vaak te duur om een huishoudtoestel te herstellen door een te hoge BTW en te hoge loonlasten. Nathalie De Greve, directeur duurzaamheid bij Comeos geeft meer toelichting.
 • Woonzorgcentra 
  Het cijfer deze week is 5,5 % van de Vlamingen leeft in een woonzorgcentrum. Meer en meer van die Vlamingen moeten hun spaargeld of hun kinderen aanspreken om hun rusthuisfactuur betaald te krijgen.

De markt 30/09/2023

30 september 2023
 • Vervuilende Fast Fashion 
  Komt er statiegeld op afgedankte kleding of een productpaspoort voor elk kledingstuk.  Het Europees parlement heeft voor de zomer beslist dat er verregaande regels zullen komen om de vervuilende Fast Fashion uit de wereld te helpen.   
  Het Belgische kledingmerk Xandres bereidt zich al voor, samen met  Flanders District of Creativity wordt een tool gelanceerd om ontwerpers en kledingmerken te helpen bij het creëren van hoogwaardige en duurzame kledingstukken die de milieu-impact van de sector aanzienlijk verminderen.  In de studio zit Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt die meer toelichting zal geven over hoe Europa de textielsector wil verduurzamen.
 • Belgische chemiesector 
  De Belgische chemiesector verkeert in crisis. Honderden mensen in de chemiesector zijn technisch werkloos. De productie bij Ineos in Doel ligt al een jaar stil en is overgeheveld naar Duitsland. En ook bij Exxon Mobile en JBF Global wordt de productie teruggeschroefd. Bij European Master Batch in Bornem, een dochteronderneming van Sioen, worden nu al 16 jobs geschrapt. Koen Laeners, Essenscia legt uit wat er aan de hand is.
 • Open bedrijvendag 
  Zondag gaat de 33ste VOKA Open Bedrijvendag door.  Ruim 160 bedrijven in Vlaanderen en Brussel zwaaien hun deuren open voor een kijkje in de coulissen. We spreken kort met Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van VOKA..
 • Buitenlandse gevangenen 
  En het cijfer van Tim Pauwels deze week is 5029. Dat is het aantal buitenlandse gevangenen die in onze overbevolkte gevangenissen zitten. Over welke buitenlanders gaat het en waarom kunnen die hun straf niet in hun eigen land uitzitten.

De markt 23/09/2023

23 september 2023
 • Flanders Investment and Trade 
  Afgelopen woensdag heeft het Vlaamse exportagentschap Flanders Investment and Trade de nieuwe FIT Business Awards uitgereikt. Daarbij ging er veel aandacht uit naar nieuwe bedrijven, veelbelovende start-ups die meteen ook op de buitenlandse markt mikken. De start-up Loop Earplugs kreeg daarbij de hoogste onderscheiding. Het jonge bedrijf uit Berchem ontwikkelt oordopjes van hoge kwaliteit en verkoopt die al in 150 landen. Journalist Trui De Mare van De Markt sprak met de ambitieuze ondernemers over hun toekomstdromen.
 • Vlaanderen Internationaal 
  Om Vlaanderen internationaal nog meer te positioneren als hub voor start-ups lanceert Fit Vlaanderen een innovatieprogramma dat EntertainmentLAB heet. Olivier Van Orshoven van Startup.Flanders komt toelichten hoe het programma de entertainmentindustrie van de toekomst vorm wil geven. Hij gaat op zoek naar kandidaat-bedrijven die in de zomer van 2024 hun innovaties willen uittesten tijdens een van de events en festivals van Tomorrowland.
 • Salarisstudie 
  En HR-consultancybedrijf Hudson, onderdeel van Randstad Group Belgium, heeft een nieuwe salarisstudie uitgevoerd. In totaal onderzocht Hudson 232.032 salarispakketten van Belgische bedienden afkomstig uit 807 organisaties. Wouter Beuckels komt de nieuwe trends in primeur bij De Markt toelichten.
 • Canvas-reeks 
  En door de VRT Canvas-reeks "Godvergeten" is de aandacht en kritiek voor misbruik in de kerk weer toegenomen. Tegelijk vragen mensen zich af of de overheid de bedienaren van het instituut de Katholieke kerk nog moet betalen. Maar hoeveel kosten de priesters onze overheid eigenlijk? En wat met imams en vrijzinnige consulenten? Tim Pauwels zocht het uit en licht de cijfers toe.

De markt 16/09/2023

16 september 2023
 • Tina is niet meer 
  Om de groeiende populariteit van de beurs en stijgende koers van aandelen te verklaren, werd steevast verwezen naar Tina. Tina staat voor "There is no alternative." 
  Door de jarenlange lage rente leek het alsof je alleen maar op de beurs een significante meerwaarde kon creëren op overwegend 'slapend' geld. Alternatieven waren er amper. 
  Sinds de rente door de (Amerikaanse) FED en (Europese) ECB wordt opgetrokken, ontstaat er een nieuwe realiteit, mét alternatieven. Het verklaart waarom enerzijds Belgen massaal belangstelling tonen in de Belgische staatsbon, met aantrekkelijkere voorwaarden dan bij de spaarrekening van de banken. En anderzijds zien ook bedrijven hun kans schoon om met de uitgifte van obligaties vers kapitaal op te halen. We zagen het eerder dit jaar bij onder meer Fluvius en Colruyt en recent ook bij het Nederlandse snellaadbedrijf Fastned dat een opmerkelijk hoog brutorendement van 6 procent belooft, netto ongeveer 4,16 procent voor Belgen. 
  Hoe veilig is het om in te tekenen op dergelijke obligaties? En worden die bedrijven ook gecontroleerd op de financiële haalbaarheid van wat ze voorspiegelen? En zoja, is er een verschil tussen Belgische en buitenlandse bedrijven die dingen naar hetzelfde Belgische spaargeld? 
  We leggen deze vragen voor aan Eric De Keuleneer, emeritus hoogleraar economie van de ULB.
 • Vrouwen in ICT 
  Het opleidingscentrum BeCode leidt in sneltempo anderstalige vrouwen op voor een job in de IT-sector. De opleiding is in het Engels en wil werkzoekende vrouwen klaarstomen voor een job als webontwikkelaar, programmeur in de artificiële intelligentie of de cyberveiligheid. Onze reporter Trui De Maré was aanwezig tijdens de opleiding en peilde naar de motieven van de vrouwen. Voor de IT-sector is de instroom van vrouwelijke werkkrachten een zegen om het imago van "mannenbastion" bij te stellen.  In onze studio verwelkomen we Valerie Tanghe, ICT Woman of the Year 2023. Zij deelt haar eigen ervaringen en legt uit welke uitdagingen er zijn om als vrouw in de sector aan de slag te gaan.
 • Doden bij natuurrampen 
  De voorbije week werden we geconfronteerd met een aardbeving in Marokko en apocalyptisch noodweer in Libië. In beide gevallen is er sprake van vele duizenden doden. 
  Maar sterven er nu meer mensen door natuurrampen dan vroeger? Of lijkt dat alleen maar zo? Collega Tim Pauwels duikt in de cijfers.

De markt 09/09/2023

9 september 2023
 • Enthousiasme voor textiel? 
  De start van het nieuwe schooljaar betekent eveneens de terugkeer van De Markt. We starten ons seizoen aan de schoolpoort van het Provinciaal Technisch Instituut in Kortrijk. Daar bieden ze de unieke opleiding weeftechnieken aan. Onze reporter Trui De Maré neemt ter plaatse een kijkje en peilt naar de motivatie van leerlingen en leerkrachten. Op het einde van het schooljaar staan dan leerlingen klaar om de textielindustrie te versterken. En daar is nieuw bloed meer dan welkom. 
  In onze studio praten we hierover met Karla Basselier, de CEO van Fedustria, de beroepsvereniging van bedrijven uit de textiel-, hout- en meubelindustrie. Waar liggen de sterktes van onze textielindustrie en wat zijn de grootste uitdagingen?
 • Kachelende Chinese economie 
  De exportcijfers dalen, de jeugdwerkloosheid scheert hoge toppen en de Chinees koopt over het algemeen minder aan dan vroeger waardoor ook de binnenlandse productie wat terugloopt en de prijzen dalen (deflatie).  Het zijn maar enkele zaken die aantonen dat het niet zo goed gaat met de Chinese economie. Wat is de oorzaak en welke gevolgen heeft dit voor de wereldeconomie? Met docente Chinese economie Dorien Emmers (KU Leuven) gaan we in onze studio na hoe China het tij kan keren.
 • Werken in andere regio 
  Dit seizoen gidst Tim Pauwels ons door opvallende cijfers uit de actualiteit. Deze week vertrekt hij vanuit de vraag hoeveel Walen er aan het werk zijn in Vlaanderen.