Suggesties voorbereiding Vlaams klimaatplan 2013-2020

De SERV en Minaraad doen enkele suggesties voor de voorbereiding van het Vlaams Klimaatbeleidsplan voor 2013-2020. Zo vragen zij werk te maken van een routekaart naar een koolstofarme economie in 2050, als kader voor de beleidsopties voor 2020. Ook vragen zij zicht op het potentieel aan maatregelen, hun kosten (marginale kostencurve) en de manier waarop verantwoordelijken en betrokkenen zullen samenwerken, zeker voor maatregelen op de raakvlakken tussen sectoren en beleidsvelden. Tot slot hechten ze veel belang aan een tijdige betrokkenheid van de doelgroepen en actoren, zeker bij de ontwikkeling van beleidsscenario's. 

De SERV en Minaraad waarderen dat de leefmilieuminister hen informeerde over de voorbereiding van het derde Vlaams Klimaatbeleidsplan. Zij geven op eigen initiatief aandachtspunten voor dat voorbereidingstraject mee.

Zo vragen zij om vanuit een top-down- en een bottom-up-benadering doelstellingen vast te leggen voor de periode na 2020 en werk te maken van een routekaart naar een koolstofarme economie in 2050. Dat is belangrijk als kader voor de beleidsopties voor 2020.

Ook vragen zij zicht op het potentieel aan maatregelen, hun kosten (marginale kostencurve) en de manier waarop verantwoordelijken en betrokkenen zullen samenwerken, zeker voor de raakvlakken tussen sectoren en beleidsvelden. Door maatregelen voor eenzelfde sector te clusteren in indicatieve sectorale doelstellingen kan men de vooruitgang van een sector toetsen.

Ook vragen zij om actoren en doelgroepen tijdig en op het geschikte overlegniveau te betrekken, zeker bij de opmaak van beleidsscenario's tot 2020.

Verder vragen ze aandacht voor:

  • de integratie van de deelplannen (mitigatie en adaptatie),
  • voor niet-ETS én ETS-emissies,
  • voor economische en niet-economische barrières,
  • voor een stabiel financieringsmechanisme en de inkomsten uit de veiling van emissierechten,
  • voor de koppeling met ander Vlaams beleid (nieuw industrieel beleid, RIO+20 en hernieuwbare energie in 2050, ...) en
  • voor de rol van Vlaanderen in het internationaal klimaatbeleid.