Advies Rekendecreet

Vlaams Parlement

Het Rekendecreet wil de regels voor de begroting en boekhouding van de Vlaamse Gemeenschap moderniseren. Volgens de SERV bevat het positieve elementen, maar zijn er ook nog een aantal verbeteringen mogelijk, onder meer met het oog op een grotere transparantie bij de Vlaamse instellingen.

Het Rekendecreet heeft een belangrijke impact op de transparantie en beheersbaarheid van de Vlaamse overheidsfinanciën. Het is vanuit die optiek dat de SERV aanbevelingen heeft geformuleerd. Positieve elementen in het decreet zijn volgens de SERV de opmaak van een rollende meerjarenraming, het onderscheid tussen constant en nieuw beleid in die meerjarenraming, opname van niet-financiële informatie in de memorie van toelichting, het groter belang dat economisch boekhouden krijgt, en de semestriële rapportering.

Daarnaast heeft de SERV ook een aantal bedenkingen bij een aantal keuzes die in het Rekendecreet worden gemaakt. Zo zijn de rapporteringsverplichtingen voor de Vlaamse rechtspersonen veel geringer dan voor de ministeries en de DAB, met duidelijke gevolgen voor de transparantie van de rechtspersonen. Een ander belangrijk element is de afstemming van de beleidscyclus op de begrotingscyclus. Het Rekendecreet spitst zich alleen toe op de financiële processen waardoor er nog teveel informatie ontbreekt om tot een goede integratie van beide cycli te komen. Een derde bemerking betreft de memorie van toelichting waarvan de kwaliteit nog kan toenemen.