APEC viert 35 jaar havenopleiding

APEC, Antwerp/Flanders Port Training Center heeft net zijn 35ste verjaardag gevierd. APEC en SERV zijn momenteel partner in een IAO-project voor de bevordering van waardig werk en van het sociaal overleg in de Zuid-Afrikaanse havens Durban en Richards Bay. Het is niet de eerste keer dat de SERV en APEC samen werken als het om sociaal overleg gaat, maar deze keer is het een volwaardig partnerschap.

APEC focust zich in dit project op kennisoverdracht van de technische en logistieke aspecten van het havengebeuren. De SERV en de Vlaamse Havencommissie nemen het kleinere luik sociaal overleg voor hun rekening.

Op de viering van 35 jaar APEC kwamen enkele notoire ex-trainees van over de hele de wereld aan het woord en ze deden dat met veel lof. China, Brazilië en India zijn sterk aanwezig op de seminaries en cursussen maar alle landen waar er havenpartners zijn komen in aanmerking voor samenwerking met APEC.

APEC haalt zijn middelen deels uit een beurzenstelsel gefinancierd door de overheid en deels uit private samenwerking.

Bij het lopende IAO-project zijn er besprekingen aan de gang voor de organisatie van een studiebezoek aan de Vlaamse havens en voor workshops in Zuid-Afrika later in het najaar.

Er zou ook een aanvraag zijn voor verlenging en uitbreiding van het project.