Invoering permanente milieuvergunning vergt meer discussie en onderbouwing

Er is meer discussie en overleg nodig om een uitspraak te doen over de opportuniteit van een permanente milieuvergunning en om de regelgeving aan te passen. De conceptnota van de Vlaamse Regering laat nog te veel vragen open. Net de concrete modaliteiten zijn belangrijk om te beoordelen of de invoering van de permanente milieuvergunning het huidige systeem verbetert. De permanente milieuvergunning mag in geen geval leiden tot: een aantasting van de rechtszekerheid, een onwerkbare en onwenselijke situatie voor de exploitanten van de betrokken inrichtingen en een achteruitgang in de bescherming van het leefmilieu en de inspraakmogelijkheden.

De uitwerking van de permanente milieuvergunning in de conceptnota roept heel wat vragen op. Het is niet duidelijk hoe de periodieke evaluaties zullen gebeuren en hoe ze kunnen leiden tot wijziging van de vergunningsvoorwaarden. Belangrijke vragen zijn:

  • Welk systeem van evaluatie met welke frequentie zal toegepast worden voor welke types bedrijven?
  • Wie neemt het initiatief om te evalueren?
  • Wat zijn aanleidingen om te evalueren en op welke punten wordt geĆ«valueerd?
  • Wie moet wanneer welke informatie aanleveren op basis waarvan de evaluatie kan plaatsvinden?
  • Welke inspraakmogelijkheden en rechtsbescherming zijn er voor welke evaluatie?
  • Is er voldoende capaciteit bij de overheden?
  • Hoe wordt omgegaan met ruimtelijke inplantingsproblemen?
  • Wat zijn de gevolgen voor de handhaving?
  • Enz.

Die vragen kunnen op verschillende manieren worden ingevuld. Hoe dat gebeurt, bepaalt de implicaties. De concrete modaliteiten zijn dus belangrijk om te beoordelen of de permanente milieuvergunning het huidige systeem verbetert. Die verbetering is nodig voor exploitanten en overheid maar ook voor de kwaliteit van het eindresultaat (de kwaliteit van de besluitvorming en van de vergunningen, de kwaliteit van het leefmilieu...). Ook de rechten van doelgroepen zoals burgers, verenigingen en werknemers moeten gewaarborgd zijn (informatie, participatie, bezwaar...). Op dit moment is het onduidelijk in hoeverre de voorstellen uit de conceptnota daadwerkelijk leiden tot het bereiken van deze doelstellingen.

Volgens de raden is het daarom nodig om eerst meer discussie en overleg te organiseren over de belangrijkste openstaande vragen. Deze tussenstap moet snel toelaten om duidelijkheid te brengen en draagvlak te vinden voor de wijze waarop terechte doelstellingen voor de permanente milieuvergunning het best worden gerealiseerd. De raden vragen dat alle stappen in de besluitvorming duidelijk worden gecommuniceerd en transparant verlopen zodat op tijd inspraak mogelijk is.