
De transitie van een lineaire naar een circulaire economie staat hoog op de politieke agenda. Zo bracht de Europese Commissie recent een circular economy package uit en schuift de Vlaamse Regering in haar Visie 2050 het doorzetten van de transitie naar een circulaire economie als één van de zeven prioriteiten naar voren. Deze transitie kan bovendien bijdragen tot het behalen van de Sustainable Development Goals en de klimaatdoelstellingen.
De uitdagingen van deze transitie zijn aanzienlijk. Tegelijkertijd zijn er heel wat opportuniteiten, niet enkel op ecologisch, maar ook op economisch en sociaal vlak.
Op 13 september 2016 organiseerden Minaraad en SERV, met medewerking van OVAM en Plan C, een studiedag circulaire economie. Met bijna 200 deelnemers, tal van inspirerende lezingen, praktijkgerichte cases en boeiende gedachtewisselingen, mogen we spreken van een geslaagde dag. Beide raden zullen de resultaten van deze studiedag meenemen in hun verdere werking rond dit onderwerp.
Verslag
Presentaties
Programma

Het potentieel van een product voor een circulaire economie – en daarmee ook zijn milieueffecten gedurende de volledige levenscyclus – wordt grotendeels bepaald tijdens de ontwerpfase. Daarom schuiven diverse beleidskaders (bv. het Zevende Milieuactieprogramma, het Stappenplan voor een efficiënt hulpbronnengebruik in Europa, het Pakket Circulaire Economie …) ecodesign als belangrijk aanknopingspunt naar voor op weg naar een meer circulaire economie.
Tijdens deze sessie gaan we na welke beleidsinstrumenten de Europese, federale en Vlaamse overheden (kunnen) inzetten om een meer circulair productontwerp aan te moedigen, welke de aandachtspunten en/of randvoorwaarden zijn en hoe dit kan bijdragen tot het klimaatbeleid.
- Werner Bosmans, beleidsmedewerker Directoraat-generaal Milieu, Europese Commissie
- Bram Soenen, attaché senior Productbeleid, FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
- Wouter Ulburghs, beleidsmedewerker Ecodesign, OVAM
- Bedrijfscase: nog te bepalen