Overzicht afleveringen De Vrije Markt

De Vrije Markt 22/04/2017 Banken

 • De Raad van Bestuur van Belfius heeft een mogelijke gedeeltelijke privatisering van de bank goedgekeurd. De federale regering moet de definitieve beslissing nog nemen maar is voorstander van een gedeeltelijke verkoop van de genationaliseerde bank. Is bankieren een kerntaak van de overheid ? Hoe zit het met de Belgische verankering? En hebben we een staatsbank nodig ? Hoe groot is het maatschappelijk belang van de bank? Michaël Van Droogenbroeck schetst de historiek van het verhaal.
  Gasten: Frank Vanaerschot, woordvoerder van “Belfiusisvanons.be” en Kamerlid Johan Klaps (N-VA)
 • De drie vakbonden eisen dat de federale regering bij de begrotingsopmaak een koerswending maakt en inzet op sociale en fiscale rechtvaardigheid. Dat hebben ze beklemtoond op een gezamenlijke persconferentie. En uit juridisch onderzoek blijkt dat ING België het recht heeft om 55-plussers te laten stoppen met werken, en toch een groot deel van hun loon te laten behouden. Zal dat gevolgen hebben voor andere bedrijven?
  Gast: Mario Coppens, voorzitter ACLVB.

De Vrije Markt 01/04/2017 Pensioenen

 • Als u binnenkort op pensioen gaat kan u maar beter niet ziek of werkloos zijn. Want door de nieuwe maatregelen van de regering kan u dat tot 113 euro per maand kosten. Dat blijkt uit een studie van de pensioenadministratie op vraag van de sociale partners. En nog een struikelblok voor de sociale partners is het ter discussie stellen van de anciënniteit. Wie langer voor hetzelfde bedrijf werkt, krijgt daar in de meeste sectoren ook automatisch meer loon voor. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil dat systeem nu herbekijken.
  Gasten: Marc Leemans (ACV) en Pieter Timmermans (VBO).
 • Opvallend nieuws van de andere kant van het Kanaal: de Britse verzekeraar Lloyd gaat in Brussel zijn nieuwe dochteronderneming oprichten. Het is de eerste keer dat een bedrijf Groot-Brittannië verlaat nadat het er voor heeft gekozen om uit de Europese Unie te stappen.
  Gast: Karel Van Hulle, professor aan de KULeuven en Frankfurt.
 • Afgelopen week was ‘de week van het geld’. Michaël Van Droogenbroeck beantwoordt al uw vragen over wat te doen met uw spaargeld!

De Vrije Markt 25/03/2017 Europa

 • Samen de verwoeste economie uit het moeras trekken, samenwerken aan vrede. Dat was zestig jaar geleden het parool voor de Europese integratie. Zaterdag viert Europa dat zestig jaar geleden de basis werd gelegd voor de EU, met de ondertekening van het Verdrag van Rome. Wat is er nu nog over van de vrome wens om in vrede met elkaar handel te drijven? De Europese Unie draait vierkant, de Britten willen het schip verlaten en op het gebied van werkgelegenheid bijvoorbeeld concurreren de lidstaten duchtig met elkaar. Wat is er bij een grote plechtigheid, deze zaterdag, in Rome nog te vieren? Reden voor De Vrije Markt om extra aandacht te besteden aan zestig jaar Europese economische samenwerking.
  Gasten: Liesbeth Willaert onderneemster en Caroline Pauwels rector Vrije Universiteit Brussel.
 • ABVV-voorman Rudy De Leeuw pleit al jaren voor een socialer Europa en wil dat de EU de strijd tegen sociale dumping opvoert. De Leeuw is in Rome voor een top met sociale partners. Vanuit de Italiaanse hoofdstad gaat hij in gesprek met Lieven Verstraete.
 • De EU moest als handelsblok ook het grote tegenwicht vormen voor de Verenigde Staten. Hoe staat het zestig jaar later met de onderlinge economische band van EU en VS? Daarover is prof. Michele Chang, hoogleraar Europese politiek en economie van het Europacollege in Brugge te gast. In de studio zet Steven Rombaut de belangrijkste feiten over de handel tussen Europa en Amerika nog eens op een rij.

De Vrije Markt 18/03/2017 Sociale Fraude

 • Een historisch akkoord! Met die grote woorden wordt het compromis tussen de Vlaamse Regering en de actiegroepen omschreven. Omdat alle partijen zich kunnen vinden in het 'Radicaal haventracé' laten de actiegroepen hun procedures voor de Raad van State vallen. Is dit een nieuw voorbeeld van burgerparticipatie?
  Gast: Peter Vermeulen van Ringland.
 • Afgelopen week deed de federale politie zo’n 12 huiszoekingen bij verschillende transportbedrijven. Via postbusbedrijven in Oost-Europa zouden ze goedkope buitenlandse chauffeurs aan het werk hebben gezet. Zo zouden zes tot zeven miljoen euro aan sociale lasten hebben ontdoken. De transportsector staat al langer onder de druk. Hoe moet de sector de concurrentie aangaan met Oost-Europa? We gingen kijken bij Corneel Geerts Transportgroup.
  Gast: Staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer.
 • Steven Rombaut maakt een analyse van het Nederlandse bedrijf Avantium. Dat bedrijf trok deze week naar de beurs van Amsterdam en Brussel. Maar wat is Avantium eigenlijk?

De Vrije Markt 11/03/2017 Accijnzen

 • We shoppen alsmaar meer online. Het aantal Belgen dat online shopt steeg op vijf jaar van 45 naar 64% en we geven online ook individueel alsmaar meer geld uit: nu al gemiddeld bijna 200 euro per maand. Belgische bedrijven hebben het niet makkelijk om de concurrentie aan te gaan met de grote buitenlandse spelers zoals Bol.com. Hoe ziet de strategie van zo’n grote buitenlandse speler eruit?
  Gast: Kiki Lauwers Belgische CEO van marktleider Bol.com dat vanuit Nederland pakjes verkoopt op de Belgische markt. .
 • De sector van wijn en gedestilleerd kleurt rood. De accijnsverhoging van eind vorig jaar is volgens de sectorfederatie hard aangekomen en Tournée Minérale deed daar afgelopen maand nog een schepje bovenop. Mensen kopen minder wijn en sterke drank en shoppen ook meer in onze buurlanden omdat de accijnzen daar lager liggen. Volgens ‘Vinum & Spiritus’ zijn er bij ons 4.600 banen bedreigd: 800 rechtstreeks en 3.600 onrechtstreeks. Er wordt gepleit voor een accijnsverlaging.
  Gast: Algemeen directeur Geert Van Lerberghe van Vinum & Spiritus.

De Vrije Markt 18/02/2017 Langdurig zieken

 • Het aantal langdurig zieken stijgt jaar na jaar. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) wil zieke werknemers en hun werkgevers responsabiliseren. Zo zou de uitkering van zieke werknemers die onvoldoende moeite doen om weer aan de slag te gaan dalen. En bedrijven die te weinig moeite doen om hun zieke werknemers een job op maat aan te bieden, zouden een boete riskeren.
  Gast: Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo.
 • De musicalgroep Music Hall zoekt geld bij de burger. Coöperanten kunnen aandelen kopen in een nieuwe coöperatieve vennootschap Musical Rainbows. Die hoopt 5 miljoen euro te verzamelen. Herleeft de musicalsector? Geert Allaert, Music Hall-CEO, is onze gast.
 • AGEAS pakt uit met resultaten. Die worden beïnvloed door de mogelijke compensatieregeling voor aandeelhouders van Fortis. Michaël Van Droogenbroeck overloopt de cijfers met CEO Bart De Smet.

De Vrije Markt 25/02/2017 Geluidshinder Zaventem

 • De VREG, de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt, krijgt een nieuwe voorzitter van de raad van de bestuur. Diezelfde raad van bestuur werd in februari nog uitgebreid. In plaats van vier zijn er nu zeven politiek aangeduide bestuurders. Hoe groot is de grip van de politiek op de Vlaamse  energieregulator?
  Gast: André Pictoel, ex-gedelegeerd bestuurder bij de VREG.
 • Het overleg over de geluidsnormen zit nog altijd muurvast. De Brusselse Regering legt een nieuw belangenconflict naast zich neer dat de Vlaamse Regering inroept. Het gewest wil boetes uitschrijven voor de toestellen die de strenge Brusselse geluidsnormen overschrijden. Die worden voorlopig wel niet geïnd. Ook het overlegcomité van donderdag heeft de toestand niet kunnen ontmijnen. Er komen nu wel werkgroepen die zich drie weken moeten buigen over de voorstellen van Vlaanderen en Brussel om het dossier van de geluidshinder op te lossen.
  Gast: Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport.
 • Telecomoperator Proximus pakt uit met jaarresultaten. Steven Rombaut praat met CEO Dominique Leroy.

De Vrije Markt 11/02/2017 Werkomstandigheden

 • Het waren opvallende beelden in reizen Waes: tijdens de rondreis van Tom Waes in Bangladesh maakte hij indrukwekkende beelden met een drone op de scheepswerven in Chittagong. Daar worden grote zeeschepen ontmanteld. De werkomstandigheden voor de arbeiders zijn er erbarmelijk, maar de gids van Waes wilde de werven tonen om de werkomstandigheden van de arbeiders te verbeteren. Een oproep die niet in dovemansoren valt.
  Gast: Patrick Verhoeven, secretaris-generaal bij de European Community Shipowners' Associations.
 • Steven Rombaut maakt een analyse van bank-verzekeraar KBC. Vorig jaar maakten ze een winst van 2,4 miljard euro. Opvallend was daarbij de prestatie van Ierland, dat voortaan een van de kernmarkten wordt naast onder andere België.

De Vrije Markt 04/02/2017 Economie

 • De sociale partners hebben het loonakkoord ondertekend voor 2017-2018. Er staat onder andere een loonsverhoging van 1,1% in, én een versoepeling van de brugpensioenleeftijd. Het nieuwe akkoord behoudt de leeftijdsdrempel van 56 jaar voor brugpensioen bij collectief ontslag, de regering had dat op 57 jaar gezet. Een versoepeling dus en dat lag moeilijk bij sommige regeringspartijen.
  Gast: Pieter Timmermans gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).
 • ‘Koop online in eigen land’ was de opvallende oproep van Wouter Torfs aan de consumenten. “Dat houdt inkomsten, omzet en werkgelegenheid hier.” Geen goede strategie aldus professor sociale economie Ive Marx. Want de consument wilt de beste kwaliteit voor de beste prijs. Wat is de zin en onzin van Belgisch te kopen?
  Gasten: Wouter Torfs en Ive Marx.
 • Michaël Van Droogenbroeck het over Thrombogenics. Sinds begin dit jaar is Thrombogenics met 42 procent een van de best presterende aandelen. Een analyse.

De Vrije Markt 28/01/2017 Werkbaar werk

 • Werkbaar werk. Alsmaar minder Vlaamse werknemers denken dat zij bij de gelukkigen zijn om zo'n job hebben. We brengen verontrustende cijfers uit een grootscheepse Vlaamse bevraging.
  Gast: Ann Vermorgen
 • “Amerika eerst” zei de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump tijdens zijn inauguratie. En de nieuwe Amerikaanse president lijkt die belofte waar te maken. Op zijn eerste werkdag trok president Trump de Verenigde Staten terug uit het Trans Pacific Partnership (TTP), een voorgesteld vrijhandelsakkoord tussen de VS en twaalf landen in Azië. Bovendien liet hij weten dat fabrieken die uit de VS wegtrekken en hun producten willen invoeren zich aan een stevige invoertaks mogen verwachten. Is de toekomst van de vrije handel bedreigd? En zijn handelsakkoorden ten dode opgeschreven? Een gesprek met Marc Lambotte, CEO van Agoria en Bogdan vanden Berghe, algemeen directeur bij 11.11.11.

De Vrije Markt 21/01/2017 Sociaal zekerheid

 • Wie werkt bij BNP Paribas Fortis en meer verdient dan 4.700 euro bruto, zal in de toekomst niet langer automatisch in cash uitbetaald worden maar in punten. Die punten kun je dan ruilen voor allerlei extralegale voordelen zoals extra opleidingen, vakantiedagen of een grotere bedrijfswagen. Een primeur in België! Is dit de toekomst voor het optimaliseren van de loonkosten of betekent dit de ondergang van de sociale zekerheid want minder loon zorgt er ook voor dat er minder belastingen op betaald worden?
  Gasten: Xavier Baeten, professor Vlerick Business School en Erwin de Deyn, voorzitter BBTK
 • Michaël Van Droogenbroeck is deze week in Davos waar de internationale elite verzamelt voor het jaarlijks Wereld Economisch Forum. En op economisch vlak is de afgelopen week heel wat veranderd: zo liet de Britse Premier May duidelijk verstaan dat het Verenigd Koninkrijk kiest voor een zogenaamde ‘harde brexit’, Donald Trump wordt de 45ste president van de Verenigde Staten en de Chinese president Xi Jinping, voor het eerst aanwezig in Davos, hield een opgemerkte toespraak waarin hij de economische globalisering verdedigde. Stof genoeg voor een gesprek met minister-president Geert Bourgeois en premier Charles Michel.

De Vrije Markt 14/01/2017 Sociaal overleg

 • Fraudejager Karel Anthonissen zit met een probleem. Hij is niet langer gewestelijk directeur in Gent voor de Bijzondere Belasting Inspectie. Is zijn conflict met Karel De Gucht hem fataal geworden? Of het feit dat hij niet minder dan 60.000 vermeende fraudedossiers heeft overgemaakt aan het gerecht? En legt hij zich daar bij neer? Hij komt ons dat vertellen.
 • Afgelopen week bereikten vakbonden en werkgevers een nieuw sociaal akkoord. De belangrijkste boodschap is dat de komende twee jaar de lonen van wie werkt in de privésector met 1,1 procent mogen stijgen bovenop de index. Opvallend, want het is voor het eerst sinds 2010 dat de lonen zoveel kunnen stijgen. Is het sociaal overleg gered? En zijn de afgesproken maatregelen voldoende?
  Gast, Marc Leemans, voorzitter ACV.
 • De managers van het jaar komen dit keer uit de financiële sector. Bart De Smet, de Vlaamse CEO van verzekeraar Ageas en Marc Raisière, CEO van staatsbank Belfius aan Franstalige kant. Hoe ziet hij de toekomst van Belfius? Klaar om verzekeraar Ethias over te nemen, en klaar voor de beurs? Michael Van Droogenbroeck vraagt het hem.

De Vrije Markt 07/01/2017 Pensioenbeleid

 • In de laatste uitzending van dit jaar hebben één centrale gast: Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank van België. De sputterende economische motor, het faillissement van de Gentse bank Optima, de begroting die nog steeds onder druk staat,... Het was een bewogen jaar op sociaal-economisch vlak. En dat was nog maar enkel in eigen land. Want buiten de landsgrenzen was er ook nog het referendum in Groot-Brittannië waarbij de Britten ervoor kozen om de Europese Unie te verlaten, de euro die nog steeds onder druk staat en de verkiezing van vastgoedmagnaat Donald Trump tot de nieuwe Amerikaanse president. Samen met de gouverneur blikken we terug op het voorbije jaar. En wat heeft 2017 in petto?

De Vrije Markt 17/12/2016 Terugblik 2016

 • In de laatste uitzending van dit jaar hebben één centrale gast: Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank van België. De sputterende economische motor, het faillissement van de Gentse bank Optima, de begroting die nog steeds onder druk staat,... Het was een bewogen jaar op sociaal-economisch vlak. En dat was nog maar enkel in eigen land. Want buiten de landsgrenzen was er ook nog het referendum in Groot-Brittannië waarbij de Britten ervoor kozen om de Europese Unie te verlaten, de euro die nog steeds onder druk staat en de verkiezing van vastgoedmagnaat Donald Trump tot de nieuwe Amerikaanse president. Samen met de gouverneur blikken we terug op het voorbije jaar. En wat heeft 2017 in petto?

De Vrije Markt 10/12/2016 Langer werken

 • Eddy Bruyninckx is onze gast. Hij stond bijna 25 jaar aan het hoofd van de Antwerpse haven. Onder zijn leiding maakte deze een forse groei door en steeg vooral het containervervoer. Binnenkort maakt hij plaats voor zijn opvolger Jacques Vandermeiren, die geen verleden heeft in de haven. Hoe kijkt Bruyninckx terug op de bijna 25 jaar aan het hoofd van de Antwerpse haven? Wat zijn de uitdagingen voor de toekomst? En welke raad heeft de havenbaas voor zijn opvolger?
 • Langer werken is het parool, maar ondertussen kampen bedrijven ook met steeds meer langdurig zieken. De burn-out lijkt wel de nieuwe volksziekte. Vanaf deze maand hebben ondernemers de verplichting om langdurig zieke werknemers een reïntegratietraject aan te bieden. Bedrijven maken nu ook al gebruik van gespecialiseerde loopbaancoaches en bemiddelaars, die hen helpen met de herintegratie. Wij gingen kijken bij een bedrijf dat al werkt met zo´n herintegratiefirma en spraken ook met een werkneemster met een burn-out, die zelf weer graag aan de slag wil gaan.
  Gast: jobcoach Mieke Versleegers van de firma Azertie.
 • Michaël Van Droogenbroeck laat zijn licht schijnen over de Europese Centrale Bank. Die blijft voorlopig het vertrouwde economisch recept hanteren: tot eind volgend jaar wil ECB-voorman Mario Draghi staatsobligaties op blijven kopen, zij het wel in een wat lager volume. Ook de rente blijft onveranderd. Tegelijkertijd verwachten de financiële markten dat de Verenigde Staten volgende week wel met een renteverhoging zullen komen. Voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse Federal Reserve speculeerde daar vorige maand al op. Krijgen we echt een ander economisch beleid in Europa en de Verenigde Staten?

De Vrije Markt 03/12/2016 Klimaatbeleid

 • Michele Chang, professor aan het Europacollege over Italië.
  Italië stemt zondag in een referendum over een reeks belangrijke grondwetswijzigingen. Premier Renzi kondigde aan dat hij opstapt indien de Italianen tegen stemmen. Maar daardoor zou Italië het Europese herstelplan voor zijn bankensector niet kunnen doorvoeren. Veel Italianen maken zich dan ook zorgen over de toekomst van hun land en zijn al begonnen met geld van de bank te halen. De aandelenkoersen van Italiaanse banken kleurden de voorbije dagen bloedrood. Wat zijn de gevaren voor ons land?
 • Afgelopen week stelde de Vlaamse Regering een ambitieuze klimaatresolutie voor. Het is een intentieverklaring om met z’n allen klimaatvriendelijker te gaan leven en dus minder te vervuilen. De transportsector verwees daarbij quasi onmiddellijk naar de kilometerheffing voor personenwagens. “Als die bij personenwagens zou worden ingevoerd, moeten we minder vrachtwagens de weg opsturen.” Maar wat kan de transportsector zelf doen? CityDepot geeft alvast het goede voorbeeld. Transportbedrijven leveren de goederen af in 1 magazijn buiten de stad, CityDepot brengt de goederen op een duurzamere wijze naar de verschillende winkels.
  Gasten: Benny Smets, voorzitter van de federatie transporteurs Febetra en zelf eigenaar van het transportbedrijf Ninatrans NV en Marc Schepers, beheerder CityDepot.
 • Steven Rombaut maakt een analyse van onze economie een half jaar na de aanslagen.

De Vrije Markt 26/11/2016 Sociale zekerheid

 • Ann Gaublomme, directeur van Verso over de social profit in Vlaanderen. De witte woede is helemaal terug. Afgelopen donderdag betoogden bijna 20.000 werknemers uit de zorgsector tegen het beleid van de federale regering. Zij pikken de vele besparingen niet langer. Een nieuw rapport van Verso, de Vereniging voor Social Profit Ondernemingen, wijst ook op het economisch belang van de Vlaamse social profit. Zo koopt de Vlaamse social profit jaarlijks voor 11 miljard euro aan producten en diensten aan in andere sectoren. En is de sector goed voor 8 procent van de toegevoegde waarde in Vlaanderen.
 • En nog opvallend nieuws uit Wallonië. De Waalse Regering denkt erover om het gebruik van selfscanners in supermarkten binnenkort te belasten. Economische waanzin of net noodzakelijk om de sociale zekerheid betaalbaar te houden?
  Gasten: Edward Roosens, hoofdeconoom bij VBO en Miranda Ulens, federaal secretaris ABVV.
 • Steven Rombaut analyseert de opvallende koersschommelingen van de euro en de dollar. Want terwijl de euro maar blijft zakken, heeft de Amerikaanse munt precies vleugels gekregen sinds de verkiezing van Donald Trump als nieuwe president. Wat is er aan de hand?

De Vrije Markt 19/11/2016 Ondernemen

 • Hans Bevers, hoofdeconoom bij Degroof Petercam praat over de Belgische langetermijnente.
  Tot enkele weken geleden was lenen nog nooit zo goedkoop. Maar de rente is bezig aan een steile klim. Zo is de de Belgische langetermijnrente afgelopen week sterk gestegen. Komt het door de verkiezing van Donald Trump als Amerikaans president? Die beloofde immers fors te investeren in infrastructuurwerken en de belastingen te doen dalen. Of slaat het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) eindelijk aan? Wat zijn de gevolgen voor uw portemonnee? En voor de overheid?
 • Dit weekend kan je op meer dan 40 plaatsen in de Gentse binnenstad authentiek vakmanschap bewonderen. Want meer dan 150 zogenaamde makers stellen hun producten voor. Wij gingen langs bij Studio Basalt. Elisa Van Coster ontwerpt, creëert en maakt meubels van staal, gecombineerd met hout en leer. Wat zijn de voordelen van vakmanschap in de stad? En hoe kan vakmanschap in een sterk gecommercialiseerde wereld overleven? Unizo wil met deze campagne de productie en de leefbaarheid van steden benadrukken.
  Gast: UNIZO-voorzitter Karel Van Eetvelt.
 • Michaël Van analyseert Droogenbroeck wat de stijgende lasten betekenen voor investeerders die een woning verhuren. Hierover hebben we een aansluitend debat met Katelijne D’Hauwers, directeur Verenigde Eigenaars en Joy Verstichele, coördinator Vlaams Huurdersplatform.

De Vrije Markt 12/11/2016 Pensioenen

 • Onze gasten zijn kenner van de Amerikaanse economie professor Marc De Vos en CEO van Van De Velde Ignace Van Doorselaere, die forse investeringen deed in Amerika. “Let´s make America great again!” De man die dat beloofde, moet het nu ook waar gaan maken. Donald J. Trump wordt de 45e president van de Verenigde Staten, maar hoe zal zijn economisch beleid nu in de realiteit uitpakken? Kunnen zijn eenvoudige economische remedies ook echt werken? Trump wil investeren in infrastructuur en belastingen verlagen. Hoe gaat hij dat financieren? Ook pleit hij voor protectionisme, maar wat betekent dat voor de relaties met Europa en onze economie? Wat gaan wij daarvan merken?
 • De beurzen reageerden aanvankelijk heftig op de overwinning van Trump, maar na zijn eerste toespraak kalmeerden de markten alweer. Wat kunnen we qua beursontwikkelingen de komende periode verwachten?
  Gast: analist Tom Simonts van Bolero praat erover met Michaël Van Droogenbroeck
 • De betaalbaarheid van onze pensioenen blijft een bron van zorg. Zal het staatspensioen alleen genoeg zijn, nu minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine eigenlijk niet langer een verplichte zogeheten tweede pijler wil, een aanvullende pot waarover afspraken worden gemaakt tussen werkgevers en werknemers? In plaats daarvan wil de regering dat werknemers zelf de mogelijkheid krijgen om een deel van hun loon opzij te zetten voor hun extra pensioen. Tegelijkertijd vraagt de branche-organisatie van verzekeraars Assuralia dat geld wat nu al opzij is gezet voor die tweede pijler, wordt gebruikt voor investeringen in scholen, wegen en andere infrastructuur, zoals ziekenhuizen. Alleen op die manier zou er ook voldoende rendement zijn om de aanvullende pensioenen later ook uit te kunnen betalen. Is dat een goed en werkbaar idee? Allemaal vragen voor de voorzitter van de Academische Raad voor het Pensioenbeleid prof. Frank Vandenbroucke.  

De Vrije Markt 29/10/2016 Economie

 • Was het binnenlandse politiek via de buitenlandse, Canadese band? Of was het Waalse onverzettelijkheid tegen mogelijk te makkelijke regelgeving voor internationale multinationals? Hoe dan ook lijkt er nu toch een aangepast handelsakkoord met Canada te komen. Wordt het ook zoveel of nog meer duw- en trekwerk voor een akkoord met de Verenigde Staten? En hoe zit het met alle andere Europese handelsakkoorden die nog in de pijplijn zitten? Voormalig Europees commissaris voor Buitenlandse Handel Karel De Gucht laat zijn licht erover schijnen.
 • De grondstoffen raken langzaam maar zeker op en als dat met dezelfde snelheid doorgaat, putten we de aarde in een verschroeiend tempo volledig uit. De circulaire economie moet dat echter allemaal voorkomen. Door volledig in te zetten op hergebruik, betere recycling en langdurig duurzame productiewijzen kunnen we onze economie zelfs nieuwe impulsen geven. Dat is tenminste de boodschap van het Transitiefestival, dat deze week op verschillende plaatsen in Vlaanderen plaatsvindt.
  Gast: Frans Timmermans vice-voorzitter van de Europese Commissie komt zijn visie geven op de energiezuinige en duurzame economie van de toekomst.
 • We weten niet alleen graag hoeveel we aan het eind van elke maand overhouden, maar ook wat we ervoor kunnen kopen. Het vaste supermarkt-onderzoek van Test Aankoop toonde aan dat de keten Colruyt opnieuw als goedkoopste uit de bus komt. Opmerkelijk is wel dat de prijsverschillen tussen verschillende Colruyt-filialen soms meer dan 10 procent kunnen bedragen. Hoe zijn die verschillen te verklaren? En hoe worden die prijzen eigenlijk bepaald? Reden voor een gesprek met professor Gino Van Osselvan de Vlerick Management School en woordvoerder Simon November van Test Aankoop.  

De Vrije Markt 22/10/2016 Economie

 • Er komt nieuw overleg over de verlaging van de minimumrente van de groepsverzekering. De verzekeraarsunie Assuralia had al eerder in kranteninterviews aangehaald dat het wettelijk rendement van 1,75 procent niet langer houdbaar is. Maar dat veroorzaakt onrust bij de werkgevers want als de verzekeraar niet het gegarandeerde rendement kan realiseren moeten die verplicht het verschil bijpassen. Wat is er allemaal aan de hand? Hans De Cuyper, voorzitter van de sectorfederatie Assuralia is onze gast.
 • De klok tikt voor het CETA-akkoord, dat is het Europees-Canadese handelsverdrag. Volgens de voorstanders zal het akkoord meer jobs en groei creëren. Tegenstanders vrezen dat de Europese regelgeving op gebied van milieu en voedselveiligheid zwakker zal worden. 27 van de 28 lidstaten hebben het akkoord al goedgekeurd, enkel België niet. De Waalse regering weigert immers het akkoord goed te keuren. Hoe sterk is ‘monsieur non’ Paul Magnette? En brengt Wallonië het Europese handelsverdrag in gevaar?
  Gasten: Lode Vereeck, senator Open Vld, en Kathleen Van Brempt, Europees parlementslid voor sp.a.
 • Michaël Van Droogenbroeck is in Griekenland. Vorig jaar kreeg het land nog eens 1,1 miljard euro aan nieuwe noodhulp. Hoe gaat het met het zuiderse land bijna 1 jaar na alweer een cruciale redding?

De Vrije Markt 15/10/2016 Banken

 • Vincent Van Dessel, directeur Beurs Brussel, is onze gast. De crisis in de federale regering is nog niet voorbij. Hoewel de begroting al enkele dagen klaar zou moeten zijn, slagen de regeringspartijen er niet in om tot een akkoord te kopen. De knoop ligt bij het voorstel van CD&V die een meerwaardebelasting voorstelt maar Open VLD en N-VA willen daar absoluut niet van weten. Zal een meerwaardebelasting de gewone spaarder treffen? En wat zijn de gevolgen van een meerwaardebelasting?
 • Het nieuws raakte wat ondergesneeuwd bij de aankondiging van de vele ontslagen bij ING maar ook de naam Record Bank zal op termijn verdwijnen. Alle Record Bank agentschappen zijn zelfstandige kantoren. Door de overname van ING zullen heel wat zelfstandige Record Bank agentschappen moeten sluiten. Aanstaande zaterdag is er een bijeenkomst van de zelfstandige kantoorhouders van Record Bank. Maar ook bij ING blijft de sociale onrust groot. Zo dienden de vakbonden een stakingsaanzegging in omdat er volgens hen nog maar weinig informatie werd gegeven over de gevolgen van de vele ontslagen voor het personeel. 
  Gasten: Piet Vanneste, voorzitter van KREA, dat is de koepelvereniging van zelfstandige Record Bank agentschappen en Herman Vanderhaegen, LBC-NVK-secretaris.
 • Steven Rombaut analyseert het voorstel van CD&V voor een meerwaardebelasting nu de partij het volledige voorstel heeft gepubliceerd.

De Vrije Markt 08/10/2016 Begroting

 • Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten is onze gast. Het nieuws van ING sloeg in als een bom. Meer dan 3.500 mensen verliezen hun job. Eerder gingen ook al bij verzekeraars AXA en P&V honderden jobs verloren. En de bijltjesmaand lijkt nog niet voorbij want ook Crelan moet saneren. De economie heeft het duidelijk moeilijk. Hoe kan de regering hierop een antwoord bieden? En hoe wil ze de grote sociale onrust temperen? De 2 actie- en stakingsdagen van afgelopen week bewijzen de grote kloof tussen regering en vakbonden. Bovendien staat de federale regering ook nog voor een cruciaal weekend want de begrotingsonderhandelingen zijn nog lang niet afgerond.
 • De tijd tikt voor de regering-Michel. Volgende week dinsdag moet de de premier zijn begroting voorstellen in het parlement. Maar voor de begrotingsonderhandelingen is de regering nog op zoek naar 4,2 miljard euro. Tegelijk neemt het sociale protest van de vakbonden tegen de regering toe. Vorige week was er nog een grote betoging tegen de besparingen van de Vlaamse en federale regering. En ook vrijdag 7 oktober staan er heel wat acties op het programma.
  Gast: ACV-voorzitter Marc Leemans is onze gast.
 • Michaël Van Droogenbroeck maakt een analyse van een bewogen week. Het economische nieuws van afgelopen week is het sociale bloedbad bij ING. Maar liefst 3.500 mensen verliezen hun baan. Hoe kunnen we deze ontslagen werknemers opnieuw zo snel mogelijk aan de slag krijgen?

De Vrije Markt 01/10/2016 Energie

 • Steven Rombaut sprak met Joseph Stiglitz, econoom en nobelprijswinnaar. In zijn nieuwste boek maakt hij brandhout van de euro. Als Europa de regels van de eurozone niet aanpast is de Europese Unie volgens hem gedoemd om te mislukken.
 • De Vlaamse Regering stond afgelopen week onder hoogspanning. Een uitgelekte brief van Staatsveiligheid somde een aantal onfrisse details op over het Chinese staatsbedrijf State Grid. Die wil 14 procent van de aandelen van Eandis overkopen maar zou via die overname een strategisch belang krijgen bij de netbeheerder. Maandag 3 oktober moet een bijzondere vergadering van de Vlaamse gemeenten en steden de knoop doorhakken. Moeten we schrik hebben van de Chinese koper? Waarom doet China investeringen in een aantal strategische sectoren in Europa?
  Gasten: Professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB) en energiespecialist André Jurres.
 • Michaël Van Droogenbroeck heeft het over de banken. De geruchtenmolen over ING België blijft draaien, een herstructurering lijkt bijna onvermijdelijk. En ook de Commerzbank, de op één na grootste bank van Duitsland, is van plan 9.600 banen te schrappen. Wat is er aan de hand in de financiële sector?

De Vrije Markt 24/09/2016 Gezondheidszorg

 • ACV, ABVV en ACLVB roepen niet langer op tot een algemene staking op 7 oktober. Maar de sociale onrust is niet gaan liggen. Verschillende vakbondsfronten, in verscheidene sectoren, blijven acties plannen. Zo diende ACV-CSC Metea, dat is de  metaal- en textielsector, een stakingsaanzegging in. Die acties richten zich tegen het besparingsbeleid van de regering maar ook naar de werkgevers. Miranda Ulens, federaal secretaris ABVV en Pia Stalpaert, ACV voeding en diensten, zijn onze gasten.
 • 5,5 miljard euro. Die enorme factuur ligt op tafel bij de Vlaamse regering. Na de 6de staatshervorming is Vlaanderen bevoegd voor de financiering van de ziekenhuisinfrastructuur. Die bevoegdheid is overgekomen van het federale niveau maar de nodige centen niet. Zo dreigt Vlaanderen tegen 2019 een tekort te hebben van zo’n 5,5 miljard euro. Zorgnet Vlaanderen trekt aan de alarmbel. Gedelegeerd bestuurder Peter Degadt is onze gast.
 • Michaël Van Droogenbroeck maakt een overzicht over de parlementaire onderzoekscommissie over de Failliete Gentse bank Optima, die deze week van start ging.

De Vrije Markt 17/09/2016 Europa

 • Afgelopen week opende Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker met zijn State of the European Union het nieuwe parlementaire jaar. De Commissievoorzitter werd niet bepaald bedolven onder complimentjes door parlementsleden en krantencommentatoren. Juncker kon dan ook de grote bezorgdheid over het functioneren van de Europese Unie niet wegnemen. Hoe kan Europa weer relevant worden voor haar burgers en bedrijven? Bijvoorbeeld via een Europese minimumbelasting voor multinationals zoals Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten onlangs voorstelde? En hoe zal Europa reageren op het voornemen van onze federale regering om het begrotingsevenwicht in 2018 uit te stellen? Allemaal vragen voor Europees commissaris voor Werk en  Sociale Zaken Marianne Thyssen.
 • Alleen al dit jaar werden zowat 10.000 personen in ons land erkend als vluchteling. Eén van de belangrijkste stappen in de integratie is het zoeken van werk. De VDAB begeleide in 2015 zo’n 6.384 nieuwkomers. Zowat 25% heeft tussen de 6 en 12 maanden een job, de helft na drie jaar. Onze reporter ging langs bij Khalid Mona, een bakker uit Syrië, die nu werkt bij bakkerij Vangronsveld in Bilzen. Hoe verliep zijn zoektocht naar werk? En wat waren de grootste struikelblokken?
  Gast: Patrick Vercruysse, VDAB programmamanager vluchtelingen.

De Vrije Markt 10/09/2016 Economie

 • Bedrijven in ons land hebben het moeilijk. Zoveel is zeker na een nieuwe week vol ontslagen: 650 jobs gaan verloren bij verzekeraar AXA, 88 bij CP Bourg. En nog maar vorige week kondigde Caterpillar aan dat het zijn vestiging in Charleroi sluit. Sinds januari gingen al meer dan 7.000 jobs verloren. En toch doet onze economie het niet zo slecht. Er is groei en het aantal banen neemt toe. De toekomst van onze economie ligt in innovatie.
  Ridley Bikes is zo’n innoverend bedrijf. De fietsenproducent uit Beringen rijdt aan de kopgroep op gebied van racefietstechnologie. Wij gingen kijken hoe Ridley Bikes innovatie combineert met groei en jobbehoud.
 • Als Vlaanderen de doelstelling tegen 2020 wil halen, zullen bedrijven en overheid dus een tandje moeten bijsteken. Welke initiatieven wil Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters (N-VA) nemen om de investeringen aan te zwengelen? We leggen hem enkele vragen voor uit de bedrijfswereld.
  Bij innovatie denkt iedereen automatisch aan start-ups. Grootbank KBC heeft meer dan 380 start-ups onder zijn hoede en nam er zelfs een heuse Chief Evangelist voor in dienst. Maar is er ook een plaats voor innovatie in grote traditionele bedrijven?
  Gasten: Fa Quix, directeur-generaal bij Fedustrie en Hans Similon, Chief Evangelist bij start it @kbc.
 • Vlaamse bedrijven hebben zich in 2009 geëngageerd om tegen 2020 3 procent van het regionaal binnenlands product te investeren in innovatie. Maar uit een studie van het Expertisecentrum O&O-monitoring bleek dat sinds 2014 de investeringen in een dalende lijn zitten. Michaël Van Droogenbroek zet de belangrijkste cijfers uit het rapport op een rijtje.

De Vrije Markt 03/09/2016 Onderwijs-Arbeidsmarkt

 • Actuagasten: Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder bij Febelfin en Meyrem Almaci, voorzitster Groen, debateren over de toekomst van ons spaarboekje.
  Afgelopen maanden hebben heel wat banken het mes gezet in de rente van het klassieke spaarboekje. Grote spelers als KBC, BNP Paribas Fortis en Belfius bieden nog amper 0,11%, de wettelijke minimumrente. De laatste bank denkt er ook al aan de kosten voor de klanten te verhogen. Maar Febelfin, de financiële federatie, trekt aan de alarmbel. Door het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank en de hoge fiscaliteit voor banken zullen banken in de problemen komen aldus Febelfin.
 • Deze week start voor ruim 1,2 miljoen kinderen en ruim 150.000 leraren en onderwijspersoneel een nieuw schooljaar. Ondanks de sterke reputatie van ons onderwijs, blijft er een hoge vraag naar technisch geschoold personeel. Begin dit jaar kondigde Agoria, de sectorfederatie voor de technologische industrie, aan dat er alleen al in de voertuigindustrie zo’n 500 openstaande vacatures zijn. Een halfjaar later zijn nog steeds 250 plaatsen niet ingevuld. Hoe kan het onderwijs beter inspelen op de noden van bedrijven? En kan het systeem van duaal leren eventueel oplossing zijn? Daarbij kunnen leerlingen een deel van hun schooltijd doorbrengen op de werkvloer.
  Gasten:Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.
 • Steven Rombaut zet alle cijfers van het spaarboekje even op een rijtje. Wat zijn de kosten en inkomsten van banken? En is de wettelijke minimumrente nog langer houdbaar?