Voor de meest recente afleveringen van De Vrije Markt kan je terecht op vrt.nu of vrt.nws. De afleveringen zijn slechts 1 maand beschikbaar.


De Vrije Markt 11/11/2017 Dierenwelzijn

 • De beelden van slecht behandelde kippen in een bedrijf in Wingene zorgden deze week alweer voor een golf van verontwaardiging. Leghennen hokken in erbarmelijke omstandigheden samen met kreupele, zieke en zelfs dode dieren. Animal Rights maakte clandestien opnames. Vlaams minister Ben Weyts stuurde de inspectie. En warenhuisketen Lidl besloot meteen de samenwerking met het bewuste bedrijf stop te zetten. Maar wat nu? Iedereen heeft het over dierenrechten en gezond voedsel. Velen willen ook verantwoord en duurzaam eten. Maar willen we daar ook de prijs voor betalen? Zijn de gehanteerde kwaliteitslabels hun prijs waard? En vooral krijgen de boeren ook een eerlijke prijs voor die ethisch verantwoorde producten?
  Gasten: Isabelle Colbrandt, woordvoerster van Lidl, en Jan Vannoppen, directeur van de ecologische vereniging VELT.

 • Na de Panama Papers zijn er nu de Paradise Papers. Postbusadressen, papieren bedrijven en vooral geld, veel geld dat naar belastingparadijzen versluist. Ja zelfs onze eigen overheid, die nota bene uw en mijn belastingen int, zou participeren in een constructie die investeert via zo’n belastingparadijs. Te gek voor woorden? Ethisch verantwoord of niet? Dat zal het onderzoek moeten uitwijzen. Want als je naar de methode informeert klinkt in het antwoord telkens weer: ‘via een ingewikkelde constructie’. En als de nationale wetgever er niet in slaagt de achterdeuren te sluiten voor gewiekste belasting- en beleggingsadviseurs, is dat dan geen opdracht voor Europa? Want ook in andere lidstaten zijn ze niet vies van strategieën om belastingen te ontwijken of zelfs te ontduiken. Europarlementslid Philippe Lamberts van Ecolo geeft toelichting over de mogelijke rol van Europa. In een schermpresentatie legt Michaël Van Droogenbroeck uit hoe die constructies in elkaar zitten en te werk gaan.

De Vrije Markt 28/10/2017 Zomerakkoord

 • De herfstvakantie is in zicht. Dat is misschien reden om een reisje te maken. En dat reizen doen we steeds meer met de bus. De aloude touringcar, de trein en het vliegtuig krijgen concurrentie van goedkope lijnbussen, waar overigens ook de spoorwegmaatschappijen soms aan meewerken. Op bepaalde afstanden stunten de Flixbussen en Ouibussen met tarieven onder de tien euro. Hoe kunnen ze dat zo goedkoop doen? En welke strategie zit daarachter? Gast :Topman Jesper Vis van Flixbus.

 • Ondanks recent protest van de vakbonden is het zomerakkoord van de regering goedgekeurd. Dat houdt ook een lagere vennootschapsbelasting in. De werkgevers zijn daar natuurlijk over te spreken. Maar tegelijkertijd gaat ook de nieuwe Nederlandse regering de vennootschapsbelasting verder verlagen. Wat betekent dit voor de concurrentiepositie van België? En hoe zit het met andere fiscale maatregelen die nog in de pijplijn zitten? Gast: Voorman van de Belgische werkgeversfederatie VBO Pieter Timmermans.

 • Canada is in opkomst als producent van ruwe diamant. Inmiddels is het land de derde exporteur ter wereld. De verwerking daarvan gebeurt bijna volledig in Antwerpen. Een Antwerpse handelsmissie trekt daarom deze week naar de Canadese provincie Québec, om daar de Renard-mijn te bezoeken. Michaël Van Droogenbroeck reist mee en doet verslag vanuit Canada.

De Vrije Markt 21/10/2017 Langer werken

 • Langer werken, is het parool. Maar dat lukt niet voor iedereen. Wat doe je namelijk als je werkloos wordt als je ouder bent dan vijftig, of zelfs 55? Voor deze groep werklozen is het nog steeds moeilijk om weer aan de slag te raken, terwijl werkgevers klagen over een gebrek aan ervaren personeel. Ondernemersorganisaties VOKA en Unizo organiseren samen met de arbeidsdienst VDAB  netwerkdagen om oudere werklozen weer in contact te brengen met mogelijke nieuwe bazen. Toch is het voor veel werkgevers zelf vaak nog een stap te ver om een oudere werkloze in dienst te nemen. De 58-jarige werkloze marktonderzoeker Paul Van der Stappen kan erover meepraten. Na 868 sollicitaties zit hij nog steeds thuis, omdat hij kennelijk te oud is. Ondernemer Christel Pletinckx neemt daarentegen graag oudere mensen in dienst, omdat deze meer levenservaring en maturiteit hebben.

 • Er waren al klachten over zonnepanelen en te goedkoop staal. Nu hebben de Europese producenten van elektrische fietsen geklaagd over China. Dumping tegen lage prijzen vanuit de nieuwe economische wereldmarkt lijkt schering en inslag te zijn geworden. Hoe valt de Chinese prijsdumping nog tegen te gaan? En hoe zit het eigenlijk op de fietsenmarkt? Rijden we dan allemaal op Chinese fietsen, zonder dat we dat eigenlijk weten? Fietsenproducent en kenner van de markt Johan Huygens is te gast.

 • Nederland afficheert zich graag als de logistieke natie bij uitstek, maar toch is een Vlaams bedrijf uit Wolvertem marktleider in de Benelux als het om opslag gaat. WDP, oftewel Warehouses De Pauw, kreeg deze week het predikaat  van Onderneming van het Jaar. Wat gaat er schuil achter de loodsen en magazijnen van het beursgenoteerde familiebedrijf? Steven Rombaut brengt het in kaart.

De Vrije Markt 14/10/2017 Ouderenzorg

 • “Beelden die niemand onberoerd laten.” Zo omschreef minister van Welzijn Jo Vandeurzen de reportage van het VRT-programma Pano over misstanden in commerciële woonzorgcentra. Gebrekkige zorg, beloften die niet worden waargemaakt en te weinig personeel, dat ook nog eens zegt fors onder druk te staan: de private rusthuizen krijgen forse kritiek. Kan dat eigenlijk wel, een commercialisering van de zorg? Moet er niet meer personeel bijkomen en is dat nog wel te vinden? En wat zeggen de particuliere rusthuizen zelf? Vragen te over, die aan bod zullen komen tijdens een debat tussen Olivier Remy, sectorverantwoordelijke ouderenzorg van de christelijke vakbond LBC-NVK, en Véronique De Schaepmeester, gedelegeerd bestuurder van Vlozo, de koepel van private rusthuisuitbaters.

 • Het begon met advertenties op muren of affiches, daarna volgden kranten, radio en televisie en nu wordt het internet overspoeld met reclame. Toch steken marketingdeskundigen steeds meer tijd in ´influencing´. Via sociale media vragen of bekenden of voor sommige geheel onbekenden hun massale volgersschare op bepaalde producten willen wijzen. Wie wil verkopen of iets wil promoten, kan niet meer om influencers heen. Hoe werkt het in de praktijk? De Vrije Markt ging met een influencer op pad en bij Lieven Verstraete vertelt An-Katrien Casselman, met 146.000 volgers, haar verhaal.

 • Het heeft even geduurd, maar het resultaat mag er zijn”, zeiden bijna alle vier de leiders van de partijen die de nieuwe Nederlandse regering gaan vormen. Na 209 dagen formatie treedt eind van de maand het kabinet-Rutte III aan. De tegenstellingen tussen de vier regeringspartners zijn groot, maar dat geldt ook voor de plannen. Zeker op financieel-economisch terrein. De dividendbelasting verdwijnt, de vennootschapsheffing gaat verder omlaag en zelfs het heilig Hollands huisje van de hypotheekrente-aftrek gaat eraan. Met daar nog eens een algemene belastingdaling er bovenop. Tegelijkertijd is er een begrotingsoverschot en daalt de staatsschuld. Michaël Van Droogenbroeck brengt de nieuwe Nederlandse economische plannen in kaart en kijkt naar de mogelijke gevolgen voor ons land.

De Vrije Markt 07/10/2017 Mobiliteit

 • Dwangsommen van rechters of niet: de socialistische spoorbond staakt dinsdag, samen met ander overheidspersoneel. De christelijke en liberale vakbond doen er niet aan mee. Hoe kijkt de kleinste bond eigenlijk tegen de overheidsplannen aan, waar zoveel verzet tegen is van syndicale zijde? En heeft de liberale bond ACLVB misschien alternatieve plannen voor het regeringsbeleid?
  Gast: Mario Coppens.

 • Hoeveel hinder de spoorstaking op gaat leveren, is nog een grote vraag. Vast staat dat de mobiliteitsknoop er niet op zal verbeteren. Veel steden zoeken de oplossing voor de verkeersproblemen in deel- of stadsfietsen. Daar spelen nu ook particuliere ondernemingen steeds meer op in. In Brussel is sinds kort oBike actief, dat naast het bestaande systeem Villo deelfietsen aanbiedt. Het verschil met Villo is dat er geen aparte stations zijn, waar de fiets opgepikt kan worden, maar dat de tweewielers met een app snel zijn op te sporen op de plaats waar de vorige gebruiker die heeft achtergelaten. Achter dit systeem zit een grote Singaporese onderneming. Ook andere Aziatische spelers komen naar hier en gooien massaal deelfietsen op de markt, wat soms al leidt tot grote overlast. Is er een ook een Belgisch alternatief voor dit systeem? En wat zit er eigenlijk achter het idee om zo massaal deelfietsen te introduceren?
  Gasten: Bernard De Groote van de Vlaamse aanbieder Mobit en Sven Huysmans van adviesbureau The New Drive, gespecialiseerd in elektrische mobiliteit en fietssystemen.

 • Het is weer ´Hosanna´ op de beurzen. Record na record sneuvelt en er is  sprake van een AHT, een all time high, een hoogterecord. Dat gebeurt allemaal dertig jaar nadat de beurzen de grootste krach ooit beleefden. Staat dat nu ook weer te gebeuren? En wat verklaart de jubelstemming op de beurzen op dit moment? Michaël Van Droogenbroeck zet de beurscijfers op een rij geeft duiding.

De Vrije Markt 30/09/2017 Mobiliteit

 • De Belg heeft niet alleen een baksteen in de maag, die steen lijkt ook op het gaspedaal te liggen. Nederland mag dan zo´n zes miljoen inwoners meer hebben, toch kopen we in België bijna twee keer zoveel nieuwe auto´s. Daar zit het Nederlandse fiscale stelsel voor iets tussen. Op elke nieuwe auto is daar een aanschafbelasting van 43 procent te betalen. Daarnaast koopt de Belg ook graag een grotere wagen. Premiummerken als BMW, Mercedes en Audi zijn hier populair, zeker als het gaat om bedrijfswagens. Bovendien rijdt de Belg ook meer, per auto gemiddeld zo´n zes procent extra per jaar. En dat terwijl de files maar blijven toenemen. Hoe de Belg de auto uit te krijgen? Zou het Nederlandse model hier werken? Of is een mobiliteitsbudget beter, waarin ook fietsen fiscaal wordt beloond? Gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van ondernemersorganisatie VOKA presenteerde deze week een voorstel om de fiets als vervoermiddel voor het werk fiscaal veel interessanter te maken. Hij komt zijn plan verdedigen en discussieert over mobiliteit met Mathias Bienstman van de Bond Beter Leefmilieu.

 • Komt er nu een referendum of niet? Europa wacht gespannen af of Catalonië deze zondag naar de stembus kan gaan om zich uit te spreken over mogelijke onafhankelijkheid. Hoe kijkt de zakenwereld daarnaar? En hoe groot is de Catalaanse economie eigenlijk, ook in vergelijking met het totale Spaanse bruto binnenlands product? Steven Rombaut zet het op een rijtje en Lieven Verstraete praat met de Vlaamse ondernemer in Barcelona Tom Van der Heyden.

 • Europa moet digitaal gaan werken en ondernemen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch niet in Estland. Kort na de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie zette het Baltische land rigoureus een digitale koers in. Een onderneming oprichten kan er binnen aan half uur, allemaal online. Een vergadering van de regering gebeurt er zonder papieren documenten, de ministers zien alles alleen nog op hun beeldscherm. En Skype is van origine een Ests bedrijf. Reden voor de Europese Unie om in de Estse hoofdstad Tallinn een top van staats- en regeringsleiders te houden over de digitale EU. In de marge van die top ging Rob Heirbaut op bezoek bij een Vlaamse ondernemer die de digitale dynamiek van Estland aan den lijve ervaart.

De Vrije Markt 16/09/2017 Vlaamse havens

 • De vlag in alle havens gaat zondag in top; het is voor de vijfde keer Vlaamse havendag. Het publiek mag uitgebreid rondkijken op schepen en in dokken. Ook de haven van Gent houdt open huis, kort vóór er een fusie komt met de Zeeuwse havens van Terneuzen en Vlissingen. De nieuwe havencombinatie moet grensoverschrijdend een belangrijke speler worden. Samen sterker staan, is het motto.
  Gast: Gentse havenbaas Daan Schalck.

 • Het personeel van Volvo Cars in Gent legt het werk neer. De werkdruk is te hoog, afspraken uit het verleden zijn niet nagekomen en de werkvloer vindt nergens een luisterend oor. De directie belooft beterschap, maar daar was wel een sociaal bemiddelaar voor nodig. Wat doet een sociaal bemiddelaar precies, wat is zijn rol en tot hoe ver mag een bemiddelaar eigenlijk gaan?
  Gast: bemiddelaars Patrick Mertens en Marc Verslijcke.

 • Hij was altijd al een ongewone minister van Financiën: de Griekse bewindsman Yanis Varoufakis viel vooral op door zijn motorhelm en jeans, waar zijn Europese collega´s in maatpak aan tafel schoven. Ook in de vergaderzaal was Varoufakis een buitenbeentje. Zijn linkse begrotingsbeleid en politiek om tegen de bezuinigingen in te investeren, viel niet goed in de rest van Europa. Na een half jaar als wervelwind door de Europese economische wereld te zijn geraasd, stapte Varoufakis halverwege 2015 op. Hij bleef echter niet stilzitten en richtte een pan-Europese politieke beweging op (DiEM 25) en verkondigde zijn begrotingsbeleid tot in zijn tweede vaderland Australië toe.  De Europese economie en ook de Griekse economie zit nu weer in de lift, zonder het beleid van Varoufakis te volgen. Hoe kijkt hij daar nu tegenaan? En blijft hij bij zijn oude economische recept? Michaël Van Droogenbroeck spreekt met Yanis Varoufakis.

De Vrije Markt 09/09/2017 Sociaal overleg

 • De tekst van het zomerakkoord van de regering was nog niet droog of de socialistische overheidsbond kwam al met plannen voor acties. Volgende maand gaat het spoor al deels plat en ook andere overheidsdiensten zullen zijn getroffen, vooral de lokale besturen. Maar hoe staat het met de grootste vakbond, het ACV? Hoe beoordeelt ACV-voorzitter Marc Leemans het zomerakkoord en het morrelen aan vaste benoemingen en ambtenarenpensioenen? Staat zijn bond ook klaar voor acties? En hoe gaat het verder met het sociaal overleg? Tijd dus voor een gesprek met de ACV-voorman. Na de zomerrentrée praat Lieven Verstraete uitgebreid met Marc Leemans.

 • Het zomerakkoord houdt ook nog tal van andere sociaal-economische veranderingen in, zoals bijvoorbeeld de invoering van een effectentaks. Die zou maar liefst 254 miljoen euro moeten opbrengen. Zorgt dat voor onrust bij de vermogende Belg? Fiscaal advocaat Thierry Lauwers is onze gast. En collega Steven Rombaut brengt de belangrijkste maatregelen rondom de effectentaks in kaart.  

 • België een klein land? Vergeet het maar als om de wetenschap gaat. Liefst vier jonge Belgische wetenschappers zijn door het prestigieuze Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) geselecteerd voor hun ranglijst van beste vernieuwers onder de 35 jaar.

De Vrije Markt 02/09/2017 Onderwijs

 • De zomer heeft zijn beste tijd wel gehad en de scholen zetten de poorten weer open. Voor veel ouders betekent dit dat ze ook hun portemonnee meteen open mogen trekken. De schoolfacturen lopen weer op, vooral in het middelbaar onderwijs, waar er geen maximumfacturen zijn. Welzijnszorg probeert met een aantal andere maatschappelijke organisaties te kijken hoe die facturen zijn in te dijken. Daarover loopt ook al een proefproject, waar 45 scholen aan deelnemen. Het probleem is vooral nijpend in het technisch onderwijs, waarvoor ouders relatief meer kosten moeten maken, waar het vaker leerlingen zijn uit minder bemiddelde gezinnen die voor het ´technisch´ kiezen. En dat terwijl juist het bedrijfsleven roept om meer technisch personeel op te leiden. Wat valt daar aan te doen?
  Gasten: projectcoördinator Colette Victor van Welzijnszorg en algemeen-directeur Vlaanderen van technologiefederatie Agoria Peter Demuynck.
 • Orkaan Harvey teisterde Texas en maakte veel slachtoffers. De streek rondom Houston is echter ook één van de economisch meest belangrijke regio´s van de Verenigde Staten met veel olie-industrie, grote raffinaderijen en forse belangen in de petrochemie. Wordt Harvey daarmee ook een orkaan voor de Amerikaanse economie? En wat betekent dit voor onze economie, de prijzen aan de pomp en biedt de Amerikaanse natuurramp ook kansen voor Belgische bedrijven? Bank KBC deed een onderzoek naar de economische effecten van Harvey. Michaël Van Droogenbroeck spreekt daarover met financieel econoom Tom Simonts van KBC.