•    

     

     

    • Lucht- en ruimtevaartindustrie In Frankrijk heeft president Emmanuel Macron deze week de bekende lucht-en ruimtevaartbeurs geopend in Le Bourget bij Parijs. Er is heel veel nieuws en moois te zien, zowel uit de commerciële luchtvaart en de defensie-industrie. Ook  Minister-president Jan Jambon bracht een bezoek aan de beurs. Hij heeft er aangekondigd dat Vlaanderen volop gaat inzetten op de luchtvaart-en de defensiesector. Het Vlaams Agentschap Flanders Investement and trade gaat die bedrijven ook meer steunen om ook buitenlandse klanten te vinden. De oorlog in Oekaïne heeft veel landen er toe aangezet om meer te investeren in defensie en daarvan wil Vlaanderen een graantje meepikken zegt Jambon. De export van Vlaams wapentuig is vorig jaar al fors gestegen en volgens het Vlaams Vredesinstituut zitten we daarmee op een kantelpunt waarbij zowel de omvang als de aard van de sector de komende jaren fors zal veranderen. Diederik Cops van het Vlaams Vredesinstituut zit in de studio.
    • Energie Door de energiecrisis staan de afgelopen maanden energiebedrijven in de rij om in ons land batterijparken te bouwen. Batterijparken zijn zeer geschikt om de overtollige elektriciteitsproductie van zon en wind op te slaan en nadien weer op het net te zetten als de vraag naar elektriciteit groter is. Minister van energie Tinne Van der Straeten heeft ondertussen een nieuw steunmechanisme uitgewerkt om nog meer energiebedrijven over de streep te trekken om een batterijpark te bouwen. Maar zal dat volstaan om er een verdienmodel van te maken. We vragen het aan onze energiespecialist Luc Pauwels.
    • Beurzen Vincent Van Dessel zwaait vanaf 1 juli af als CEO van Euronext Brussel . Hij gaat met pensioen. Met hem overlopen we het huidige beursklimaat en kijken we naar de toekomst van Euronext Brussel.
    • Telecomtarieven En abonnementen op internet, televisie of telefoon zijn in ons land gemiddeld al duurder dan in onze buurlanden. Daar komen de aangekondigde tariefverhogingen nog eens bovenop. De Inspecteur bekijkt of het goedkoper kan.
  •    

     

     

    • Ondernemen en innoveren Onze economie draaide tot nog toe volgens een vast stramien. Basisgrondstoffen zoals metalen, brandstoffen, chemische producten of biomassa worden uit de natuur gehaald die nadien worden  verwerkt tot producten. Die producten worden verbruikt door consumenten tot ze uiteindelijk worden weggegooid, ze worden dus afval. Maar door materiaalschaarste en de klimaatverandering is deze manier van verbruiken niet meer houdbaar. Het inzicht groeit dat de circulaire economie in veel gevallen een oplossing biedt. Daarin worden strategieën toegepast om materialen en producten zo veel mogelijk hoogwaardig te hergebruiken. Bedrijfsadviseurs van Vlaio, het Vlaams Agentschap Ondernemen en Innoveren, helpen ondernemingen om producten te ontwikkelen die circulair zijn. Eén van die adviseurs is Geert Thorrez, hij legt in de studio uit hoe ze tewerk gaan.
    • Arbeidsmarkt Het Belgische statistiekbureau Statbel heeft een rapport klaar over de arbeidsmarkt. Die cijfers over de arbeidsmarkt worden al 40 jaar jaarlijks gepubliceerd maar uniek dit jaar is dat voor het eerst die resultaten werden gekoppeld aan de geregistreerde nationaliteiten van mensen en hun ouders. Dat maakt het interessant, want zo slaag je erin om cijfers te distilleren van personen die hier zijn geboren maar waarvan de ouders migranten zijn. Met die opsplitsing kan je dus de tewerkstelling van verschillende herkomstgroepen op de arbeidsmarkt zien. Daaruit blijkt dat mensen uit de Europese Unie vaker aan het werk zijn dan mensen buiten de Europese Unie. Zo doen mensen uit Polen of Roemenië het bijzonder goed. Maar bij personen afkomstig uit Marokko of Algerije heeft maar de helft een job. Hoe komt dat? We vragen het aan Dries Lens van Universiteit Antwerpen, onderzoeker rond arbeidsmarktintegratie.
    • Winkelen Bijna 1 op de 5 producten die we in de winkelkar leggen is een product met een korting. Maar zijn dat dan altijd wel goeie deals? De Inspecteur geeft ons tips.
  •    

     

     

    • Reclame Een totaal fout gelopen reclamecampagne in de VS kostte bierbrouwer AB-Inbev al 22 miljard dollar. Het begon met een promotiefilmpje waarin een bekende Amerikaanse transgender-influencer Dylan Mulvaney het populaire bier Bud-Light aanprijst. Maar dat schoot in het verkeerde keelgat van conservatief Amerika dat meteen opriep om Bud Light te boycotten. Gevolg: een verkoopcrash, de verkoop van Bud Light daalde met meer dan 25%  en ook andere biermerken van Ab-Inbev beginnen in de klappen te delen. Volgens analisten staat het nu al vast dat de bedrijfswinst van de biergigant dit jaar een forse knauw zal krijgen. Reclame en communicatie-expert Fons Van Dijck legt uit hoe het zo fout is kunnen lopen bij Ab-Inbev in de VS maar ook wat de valkuilen kunnen zijn van reclamecampagnes in een gepolariseerde wereld.
    • Familiebedrijven De populaire Netflix-reeks Succession is na vier seizoenen ten einde. In de Amerikaanse reeks zien we de machtsstrijd en de intriges binnen een familie om de controle te verwerven van het mediabedrijf dat hun vader heeft opgebouwd. In heel wat familiale Kmo’s spelen rond de opvolging vaak gelijkaardige familiedrama’s af. Maar het kan ook anders. De overdracht kan begeleid worden door buitenstaanders. Wij gingen te rade bij het ondernemersnetwerk VOKA, daar staat er voor elke provincie een team klaar die familiebedrijven helpt bij dit gevoelig proces. Heidi Logghe van VOKA geeft tekst en uitleg in de studio.
    • Zonnecrème  Dit weekend kunnen we genieten van temperaturen tot wel 32 graden. Volop zon dus en de Inspecteur geeft ons tips over zonnecrème.
  •    

     

     

    • AI zet turbo op chips-onderzoek Bedrijven investeren steeds meer in toepassingen die te maken hebben met artificiële intelligentie. Een rechtstreeks gevolg van de AI-hausse was deze week voelbaar in de chipindustrie: aandelen van de meeste chipbedrijven gingen fors hoger, nadat grote speler Nvidia beter dan verwachte cijfers kon voorstellen, waardoor de ontwerper van chips het vijfde Amerikaanse bedrijf werd dat meer waard is dan 1.000 miljard dollar. En wie in Vlaanderen chips zegt, zegt meteen ook Imec dat al vele jaren een neutraal en open platform aanbiedt voor chiptechnologie. Op welke manier heeft de ontwikkeling van AI een impact op chips en kan Imec in deze bewogen geopolitieke tijden zijn neutraliteit bewaren? We stellen de vraag aan CEO Luc Van den hove, die vorige week nog werd gelauwerd als ICT Personality van het jaar.
    • 40 jaar biotech Het is dit jaar 40 jaar geleden dat het eerste Vlaamse biotech-bedrijf het levenslicht zag. In die 40 jaar hebben ontdekkingen van Vlaamse onderzoekers en pioniers onder meer geleid tot 17 medicijnen en belangrijkere veranderingen in de landbouw, in labs en medische kabinetten. De 40-jarige geschiedenis is in boekvorm gegoten en een van de drie auteurs is te gast in onze studio. Dirk Reyn vertelt over het verleden van de sector, maar bovenal kijkt hij ook vooruit. Hoe kan Vlaanderen de topregio blijven die het vandaag al is?
    • Eerste hulp bij uw belastingaangifte  En vooruitkijken, dat doet ook De Inspecteur. Want wat kan je nu doen om volgend jaar misschien minder belasting te betalen? Na de aangifte van dit jaar kijkt hij nu dus naar die van volgend jaar. Want er zijn voordelen te rapen, al is er wel één maar!
  •    

     

     

    • Spaarrente en kleine banken Vanuit de overheid worden de Belgische banken aangemaand om de rente op spaarrekeningen te verhogen, omdat ook de ECB haar rente blijft verhogen. Erg enthousiast reageerden de grootbanken niet op de wens van politici. Maar hoe kijken de kleinere banken naar de vraag om een hogere spaarrente? We vragen het aan Leen Van den Neste van VDK Bank. Die bank lanceerde deze week een symbolische driezijdige munt, met goedkeuring van de Belgische muntmeester en Nationale Bank. De munt moet voor VDK Bank symbool staan voor duurzaam en ethisch bankieren. In onze studio legt de CEO van de bank uit waarom dit zo belangrijk is.
    • Minder culturele evenementen Uit jaarcijfers van auteursvereniging Sabam blijkt dat het aantal culturele evenementen vorig jaar met een derde verminderd is in vergelijking met de periode voor de coronacrisis. Dat geldt voor professionele theatervoorstellingen, het aantal liveconcerten en het aantal feesten en fuiven. Voor lokale artiesten die met dergelijke events hun brood verdienen, is dat dalende aantal een lelijke streep door de rekening. Hoe wordt die daling verklaard? We leggen ons oor te luister bij enkele belangrijke actoren in de sector en verwelkomen Mike Naert van het Leuvense muziekcentrum Het Depot in onze studio.
    • Eerste hulp bij uw belastingaangifte  Radio2 en VRT NWS organiseren samen de belastingspecial: we helpen jou op verschillende manieren met het invullen van jouw aangifte en bespreken ook enkele gewaagde stellingen, zoals: wat zijn de gevolgen als de belastingen worden afgeschaft? De Inspecteur gaat op zoek naar antwoorden.
  •    

     

     

    • Op straat tegen sociale dumping Onze koopkracht staat onder druk door de Inflatie, of stijgende levensduurte. Maar terwijl onze koopkracht De vakbonden organiseren op 22 mei een nationale betoging in Brussel. Ze zijn misnoegd over "praktijken van sociale dumping en de zware aanvallen op het stakingsrecht". De vrees is groot dat het sociaal conflict bij Delhaize het begin is van meer conflict elders. In een uitgebreid gesprek met ACV-topman Marc Leemans blikken we vooruit naar die betoging en blikken we eveneens terug op Rerum Novarum. Leemans, die later dit jaar stopt als voorzitter, schept eveneens duidelijkheid over zijn veelbesproken exit.
    • Colruyt & Landbouw Supermarktketen Colruyt werkt al jaren samen met landbouwers om lokaal voedsel aan te kopen. Sinds enkele jaren is de retailer ook zelf actief in de landbouw. Via dochterbedrijf Agripartners koopt het landbouwgronden op. In West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Henegouwen en Limburg heeft Colruyt intussen 500 hectare landbouwgrond in bezit. Om die gronden te bewerken zet het bedrijf samenwerkingsovereenkomsten op met lokale landbouwers. Een goed initiatief of niet? In onze studio praten we hierover verder met Wim Moyaert van het Boerenforum.
    • Inspecteur tussen pot en pan  Kookpotten of pannen met een antiaanbaklaag, hoe gezond of ongezond zijn die, zeker als er krassen komen. De Inspecteur zoekt uit hoe de vork aan de steel van de pan zit.
  •    

     

     

    • Economie Onze koopkracht staat onder druk door de Inflatie, of stijgende levensduurte. Maar terwijl onze koopkracht daalt zien tal van bedrijven hun winst door het dak gaan. Het verraste economen maar ze achterhaalden snel wat er aan de hand is. Vooral grote bedrijven gebruiken de inflatie als handig excuus om de prijzen extra te verhogen en dus extra winst te boeken. Er is zelfs een nieuwe term voor,” graaiflatie”. De Europese Centrale bank geeft in een recent rapport toe dat 60% van de inflatie te wijten is aan de winsthonger van bedrijven. Wat kan eraan gedaan worden? Er gaan stemmen op om de prijzen te plafonneren. Maar is dat wel de oplossing? We vragen het aan Paul De Grauwe van de London School of Economics.
    • Ondernemen Vlaio, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, stimuleert en ondersteunt het ondernemerschap in  Vlaanderen. Dat doen ze door ondernemingen, vooral startups, via subsidies te ondersteunen en intensief te begeleiden. Maar hoe werkt het precies? Daarvoor trokken we naar de Gentse Startup Taito. Ze hebben een nieuwe elektrische step ontwikkeld met een innovatief veringsysteem. Ze leggen uit hoe Vlaio hen verder hielp met het businessmodel en de financiering ervan. In de studio geeft Kurt Peys van Vlaio meer tekst en uitleg.
    • Klantenkaarten De Inspecteur zoekt uit hoeveel je echt bespaart met een klantenkaart van de supermarkt.
  •    

     

     

    • Gezondheidszorg Op 1 mei waarschuwde de voorzitter van het Socialistische ziekenfonds Solidaris voor almaar meer  tekorten aan huisartsen. Ook veel gemeenten trekken aan de alarmbel, veel nieuwe inwoners vinden geen vaste huisarts omdat huisartsenpraktijken een patiëntenstop invoeren. Vaststelling is dat er veel huisartsen met pensioen gaan en dat er te weinig instroom is van nieuwe huisartsen. Wat is er aan de hand. Professor huisartsengeneeskunde Ann Van de Buel zit in de studio om toelichting te geven.
    • Economische migratie Het aantal vrachtwagenchauffeurs, koks en slagers die van buiten Europa in Vlaanderen komen werken is in één jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Vlaamse Dienst Economische migratie. De lijst met het knelpuntberoepen wordt steeds langer zodat arbeidsmigratie de enige oplossing is. Maar het zet de deur ook open voor misbruiken. Jan Knockaert van Fairwork Belgium legt uit hoe dat zit.
    • Voordelig op reis De zomer komt eraan en De Inspecteur geeft tips over hoe je zo voordelig mogelijk een reis kan boeken.
  •    

     

     

    • Vlaanderen boven in export Uit nieuwe cijfers van Flanders Investment and Trade (FIT) blijkt dat Vlaanderen vorig jaar voor een recordbedrag van 479,7 miljard aan goederen heeft geëxporteerd. Dat is 26 procent meer dan in 2021. Die groei komt er vooral omdat de prijzen overal sterk gestegen zijn. De CEO van het FIT, Joy Donné, komt meer toelichting geven bij de cijfers. Ook vragen we hem hoe hij zijn eerste jaar aan het hoofd van het FIT beleeft.
    • Strijd om grondstoffen Chili, een land met gigantische aantallen lithium in zijn bodem, wil het delven van deze cruciale grondstof voor batterijen deels gaan nationaliseren. Het roept de vraag op welke grondstofrijke landen dit voorbeeld gaan volgen en welke impact dit kan hebben op de economie en de machtsverhoudingen in de wereld. In onze studio maken we een analyse met Jeff Amrish Ritoe, strategisch adviseur energie en grondstoffen en aangesloten bij het Haags Centrum voor Strategische Studies.
    • Laadpalen Lithium is ook cruciaal voor de productie van elektrische wagens en daar duiken er meer en meer van op in het straatbeeld. En dat vraagt om voldoende laadpalen. Welke mogelijkheden zijn er als je een eigen oprit hebt, als je in een huurhuis woont of als je in een appartement woont? De Inspecteur zoekt de beste laadpaaloplossing afhankelijk van je woonsituatie.
  •    

     

     

    • Sociaal overleg Staat het Belgische sociaal overlegmodel onder druk. Daar lijkt het toch op. De sociale conflicten bij Delhaize of bij ING worden op het scherp van de snee gevoerd. Bij die twee bedrijven hebben de vakbonden een strafklacht ingediend tegen het bedrijf en zelfs tegen individuele directieleden. De directie van Delhaize stuurt ondertussen ook deurwaarders naar stakersposten en vakbondsblokkades. Dat een sociaal conflict voor de  rechter wordt uitgevochten getuigd van een groot wantrouwen. En het  is in ieder geval ver weg van het Belgische overlegmodel waarvoor ons land zo geroemd wordt. Wat is er aan de hand, we vragen het aan Alexander De Becker professor Arbeidsrecht aan de Universiteit Gent.
    • Fiscale hervorming De fiscale hervormingsplannen van minister Vincent Van Peteghem zorgen voor veel onrust bij  Belgische durfkapitalisten die via durfkapitaalfondsen investeren in Startups.  In die hervorming wordt de zogenaamde DBI aftrek verstrengd.  DBI staat voor “definitief belaste inkomsten”,  een systeem van belastingvrijstelling waarbij  de dividenden en meerwaarden die investeringsfondsen halen uit de Start-ups vrijgesteld worden van vennootschapsbelasting.  Maar door die verstrenging zullen ze zwaarder belast worden.  Dat zou volgens de sector ervoor zorgen dat belangrijke risicokapitaalfondsen naar het buitenland vertrekken en er minder geld ter beschikking zal zijn voor beloftevolle groeibedrijven.
    • Operatie schone kleren De Inspecteur heeft het over Operatie Schone kleren kopen. Tien jaar na de ramp in de textielfabriek Rana Plaza in Bangladesh waarbij 1.100 mensen omkwamen wordt nog steeds veel van onze kleding geproduceerd onder zeer slechte arbeidsomstandigheden. Wat kunnen wij daaraan doen als consumenten. De Inspecteur geeft tips.
  •    

     

     

    • Wie wint de AI-strijd? Sinds eind vorig jaar domineert artificiële intelligentie het technologische nieuws. De vooruitgang in het onderzoek naar AI leidt behalve tot optimisme ook tot bezorgdheid. Deze week nog ondertekenden onder meer Elon Musk en Apple-topman Steve Wozniak een open brief waarin experten pleiten voor een tijdelijke pauze in het onderzoek naar geavanceerde artificiële intelligentie. Desondanks lijkt AI de inzet te worden in een nieuwe digitale strijd tussen onder meer Microsoft en Google. Onze technologie-kenner Bram Vandeputte blikt terug op eerdere veldslagen tussen de ‘ervaren rot’ uit Washington en de ‘eeuwige uitdager’ uit Silicon Valley. Aan auteur en tech-expert Peter Hinssen stellen we in onze studio de vraag wie de beste papieren heeft om deze nieuwe digitale veldslag te winnen en waarom.
    • Vlaanderens Mooiste De wielerhoogdag van het jaar staat weer voor de deur. Zondag weten we wie de opvolgers worden van Lotte Kopecky en Mathieu Van der Poel. Wat we nu wel al weten is dat het prijzengeld even hoog zal liggen voor zowel de vrouwelijke als voor de mannelijke deelnemers, een regel die vanaf dit jaar van toepassing is voor alle wielerwedstrijden die georganiseerd worden door Flanders Classics en partner KPMG. Het doel? Een verdere professionalisering realiseren van het vrouwenwielrennen. In onze studio vertellen Harry Van Donink (CEO KPMG België) en Gent-Wevelgem-organisatrice Patsy Maegerman alles over dit initiatief.
    • Vervaldatum De houdbaarheidsdatum op een product is soms moeilijk terug te vinden of slecht leesbaar. Wat zijn de regels, en waarom verkopen winkels soms producten die over datum zijn? Onze Inspecteur zoekt het uit.
  •    

     

     

    • Dreigt financiele rampspoed? Nadat eerst in de VS enkele banken in de problemen zijn gekomen, staken de bancaire zorgen ook de Atlantische Oceaan over. Afgelopen weekend resulteerde dat in een ongeziene overname door de grootste bank van Zwitserland UBS van de nummer 2, “probleembank” Crédit Suisse. Al deze feiten brengen nare herinneringen naar boven uit 2008, toen het faillissement van de Amerikaanse bank Lehman Brothers een ongeziene financiële crisis in gang zette. Hoe verschillend is wat toen is gebeurd met wat er nu aan de hand is? En moeten wij ons zorgen maken om ons spaargeld? We stellen deze en andere vragen aan Steven Vanackere, de vicegouverneur van de Nationale Bank. Hij laat tevens zijn licht schijnen op de staatsschuld waarmee ons land te maken heeft.
    • Eenoudergezinnen Afgelopen dinsdag was het de Dag van de Alleenstaande Ouder. Naar schatting is één op de vier gezinnen in Vlaanderen en één op de drie gezinnen in Wallonië en Brussel een eenoudergezin. 40% van deze gezinnen leeft onder de armoedegrens of staat op het punt dat te worden. Meubelgigant Ikea en het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) slaan daarom de handen in elkaar om het leven van de eenoudergezinnen iets makkelijker te maken. Hoe ziet die samenwerking er concreet uit en wat zijn de aandachtspunten die het CAW zelf naar voren schuift? In zijn rol als voorzitter van het CAW geeft Wouter Torfs meer toelichting in onze studio.
    • Misverstanden rond verzekeringen Verzekeringen; we zijn er niet graag mee bezig, toch kan dat de moeite lonen. Maar er bestaan veel misverstanden over. Onze Inspecteur veegt drie van die misverstanden van tafel.
  •    

     

     

    • Openbare Werken Onze kust de komende 100 jaar beschermen tegen grote overstromingen en de stijging van de zeespiegel. Voor onze kinderen en kleinkinderen dus. Na jaren van onderzoek en overleg, zijn de mogelijke maatregelen bekend. Het is nu aan de overheid om die vast te leggen in een strategisch plan van aanpak. Wat is er al gebeurd en welke extra maatregelen zijn nog nodig? En vooral: hoe haalbaar zijn ze. We zochten het uit. Een reportage van Tijs Neirynck. In de studie geeft Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters meer toelichting.
    • Industrie Europa reageerde aanvankelijk gealarmeerd op de Inflation Reduction Act (een subsidiepot van 369 miljard dollar om Groene omslag van de Industrie mogelijk te maken). Maar nu heeft Europese Commissie net als de VS zijn huiswerk ook gemaakt en stelt de Netzero-industriewet (Green Deal Industrial plan) voor. Tegen 2030 moet de Europese Unie minstens 40% van de groene technologie zoals zonnepanelen, warmtepompen, windmolens en batterijen zelf produceren. En de EU wil daarvoor ook minder afhankelijk zijn van landen als China voor de invoer en de verwerking van kritieke grondstoffen zoals lithium, kobalt en zeldzame aardmetalen. Walter Evers van Vito is onze studiogast. Zal Europa hiermee de duurzame energietransitie kunnen waarmaken.
    • Energieprijzen De prijzen voor gas en elektriciteit dalen en je zou denken dat als je een variabel energiecontract hebt, dat ook je factuur mee zal dalen. Maar dat is dus niet automatisch zo. De Inspecteur legt uit wat je te doen staat.
  •    

     

     

    • Toekomst van de bouw Volgende week opent Batibouw weer de deuren. Zes dagen lang kan wie dat wil inlichtingen inwinnen over naderende bouw- of verbouwplannen. Met Niko Demeester van Embuild, het vroegere Confederatie Bouw, bespreken we de actuele trends rond de bouwmarkt in het algemeen.

    • Women in Tech: Me, myself and my AI’ Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag organiseerde het internationale rekruteringskantoor Robert Walters Group het event “Women in Tech: Me, myself and my AI”. Daar werd het belang aangestipt van vrouwelijke leiders in de ontwikkeling van AI, hoe we hier kritisch moeten mee omgaan en hoe we de juiste omgeving kunnen creëren waarin we verder kijken dan geslacht, ras en culturele achtergrond. Wij konden er praten met AI-ingenieur Geertrui Mieke De Ketelaere.

    • Cash (niet?) welkom De jongste jaren hebben we het vooral over handelszaken die nu ook verplicht zijn om een digitale vorm van betaling te aanvaarden. Toch bestaat ook het omgekeerde: handelaars die cash geld weigeren. Hoe zit dat precies? Wat zijn daar de afspraken? Onze Inspecteur vertelt er u alles over.

       

  •    

     

     

    • Belgische bedrijven vs Oorlog in Oekraïne Straks staan we stil bij een sombere verjaardag, want een jaar geleden is Rusland gestart met de inval in Oekraïne. Het humanitaire leed daar is enorm en de gevolgen van de oorlog vertaalden zich bij ons in hoge energieprijzen en economische donderwolken voor onze bedrijven. Hoe staan die bedrijven er vandaag voor? Welke impact heeft de speciaal opgerichte taskforce van het VBO gehad op de aanpak van die economische storm? In onze studio stellen we de vraag aan Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

    • Studiekeuze op basis van talenten Na de paasvakantie kunnen de eerste leerlingen tussen 12 en 14 jaar hun talenten en interesse testen in het centrum voor studieadvies in Technopolis in Mechelen. Het uitgangspunt luidt: als ze hun talent vroeger ontdekken, dan maken ze betere studiekeuzes en zijn ze ook later gelukkiger in hun job. Julie Beysens, onderwijsexperte bij VOKA, legt uit hoe die redenering in elkaar zit.

    • Refurbished of nieuw? Een nieuwe smartphone kan duur zijn, een refurbished exemplaar is goedkoper: je bespaart al snel een paar honderd euro. Maar mag je die toestellen wel vertrouwen? Onze Inspecteur vertelt er alles over!

       

  •    

     

     

    • Industrie De Inflation Reduction Act, deze Amerikaanse wet die op 1 januari van kracht ging zorgt voor heel wat beroering in Europa. De naam van deze Amerikaanse wet  is een beetje misleidend, want met Inflatie heeft het niet veel te maken. Het is een pakket van maar liefst 430 miljard dollar aan subsidies en belastingverlagingen om de omslag naar hernieuwbare energie te versnellen. Laten we een concreet voorbeeld nemen. Als een Amerikaan een Elektrische  auto koopt dan krijgt hij een belastingvoordeel van 7500 dollar. Maar het is alleen van toepassing als de auto in Noord-Amerika is gebouwd en  zelfs de batterijen in de auto moeten uit een Amerikaanse fabriek komen. Maar elektrische auto's uit Europa krijgen die steun dus niet en al snel drong in de Europa het besef door dat de Amerikaanse subsidiepomp de Europese groene industrie flink wat schade kan berokkenen. Europese elektrische auto's maar ook andere groene technologie worden uit de markt geprijsd.  Maar erger is dat Europese groene industrie door de subsidiestroom ook naar de VS wordt gelokt. Europa kan niet anders dan reageren en heeft nu zijn eigen plan, The green deal Industrial plan. Maar zal dat volstaan. We praten erover in de studio met Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van Essenscia,
    • Werkbaar werk De werkbaarheidsmeting die de SERV liet uitvoeren leert ons dat in 2019 bijna vier op de tien werknemers (37,6%) en een kleine helft van de zelfstandige ondernemers (46,1%) hoge werkdruk ervaart. Voor de werknemers is dit een toename met een vijfde in vergelijking met de nulmeting (2004).  Werkstress vormt het belangrijkste knelpunt in de werkbaarheid van jobs in Vlaanderen. Ondanks de toegenomen aandacht voor het thema en actiegerichte programma’s van diverse overheden, tekenen we tot op heden geen algemene verbeteringen op. Hoe komt dat en wat moet er gebeuren om de werkstress te verminderen. We vragen het aan Caroline Copers, voorzitter van SERV.
    • Online fraude De Inspecteur legt uit hoe we ons kunnen wapen tegen online fraude.
  •    

     

    • Knelpuntberoepen De lijst met knelpuntberoepen is opnieuw langer geworden. De lijst van 2023 telt 234 beroepen of 27 meer dan in 2022. Hierdoor is meer dan één op de drie (36 procent) beroepen in Vlaanderen een knelpuntberoep. Hoe kunnen we vermijden dat de lijst in 2024 nog langer wordt? We vragen er alles over aan Wim Adriaens, gedelegeerd-bestuurder van de VDAB.
    • Kruisbestuiving fysieke winkels en webshops? Fysieke winkels krijgen regelmatig de vraag van grote webshops zoals bijvoorbeeld Bol.com om ook via hun digitale platform producten te verkopen. Is dat een win-win-scenario voor alle partijen of zijn er ook valkuilen waarmee moet rekening gehouden worden? We praten erover met Chiel Sterckx van Unizo en Els Breugelmans, professor marketing en retail-expert aan de KU Leuven.
    • Fietshelm Een fietshelm is niet verplicht, maar wel een aanrader. En intussen is een helm gelukkig ook hip.  Hip is goed, áls die helm ook veilig is. Maar hoe kan je weten of de helm echt veilig is? Onze Inspecteur zoekt het uit..
  •    

     

    • Zorgsector Zorgnet Icuro klaagt al langer de praktijk aan dat verpleegkundigen uit de ziekenhuizen en zorginstellingen worden weggeplukt door uitzendkantoren.  Daarover hadden we het eerder in De Markt. Maar nu waarschuwt de koepel ook voor een leegloop van artsen en personeelstekort in ziekenhuizen.  Opvallend is ook dat specialisten steeds vaker een privé-praktijk starten buiten het ziekenhuis. De term die hierbij vaak gebruikt wordt is “villageneeskunde”.  Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet Icuro legt in de studio uit wat er aan de hand is.
    • Digitale wereld Marc Zuckerberg, de grote baas van Meta, ziet de toekomst van zijn bedrijf in de Metaverse.  Het is een soort alternatieve versie van de realiteit waar een digitale wereld via virtual en augmented reality bovenop de fysische realiteit komt  te liggen. Volgens Zuckerberg wordt dit de wereld waar we in de nabije toekomst elkaar zullen ontmoeten, handeldrijven, studeren, spelen, dansen, noem maar op.  Zuckerberg pompt er miljarden in , maar is iedereen wel mee, is dit nu de volgende fase waar iedereen op zit te wachten?  Beleggers lijken er niet in te geloven, het aandeel van Meta is op een jaar tijd al 60% van zijn beurswaarde verloren. In de studio zit Kurt Callewaert docent bij Howest, de Hoge School West Vlaanderen, en gespecialiseerd in digitale transformatie, cybersecurity en The Metavers
    • Bouwen of verbouwen En als je plannen hebt om te bouwen of te verbouwen, hoe kan je dan weten of een aannemer malafide is? De Inspecteur geeft tips.
  •    

     

    • Wereld Economisch Forum Deze week kwam de economische en politieke elite opnieuw samen in Davos, een bergdorp in Zwitserland, waar het jaarlijkse World Economic Forum (WEF). De samenkomst wordt deze keer niet zozeer overschaduwd door het coronavirus, maar wel door de koopkracht- en de energiecrisis die een bedreiging vormen voor de wereldwijde economische groei. Voor Andreas De Neve was het zijn eerste deelname aan het WEF. De 26-jarige CEO van TechWolf deelt zijn ervaringen met ons.
    • Niet-geïndexeerde werkingsmiddelen Instelling voor kinderopvang, jeugdhulp of gehandicaptenzorg worstelen met snel stijgende kosten, maar moeten het al 10 jaar doen met hetzelfde, niet-geïndexeerde potje werkingsmiddelen. De roep uit de sector klinkt dan ook luid en duidelijk: "Stop de negatieve spiraal" Met Mark Selleslach (ACV Puls) in onze studio overlopen we waar de noden het hoogst zijn en met welke ingrepen de druk van de ketel gehaald kan worden.
    • Prijs van brandverzekering De prijs van brandverzekeringen stijgt. Onze inspecteur geeft enkele handige tips om hiermee om te gaan.
  •    

     

    • Manager van het Jaar Rika Coppens, de CEO van House of HR, is verkozen tot Manager van het Jaar 2022. Het economische weekblad Trends kende woensdagavond in Brussels Expo de bekroning voor de 38e keer toe. Coppens volgt op de erelijst Chris Peeters van Elia op. Wij heten de laureate welkom in onze studio.
    • Betaalbare thuiszorg? Almaar meer mensen deden het voorbije jaar beroep op thuiszorg, maar tegelijk daalt het aantal uren zorg per klant aanzienlijk.  De stijgende levensduurte als gevolg van de energiecrisis eist haar tol, klinkt het in de sector. "Zelfs meer gegoede klanten stellen nu zorg uit die ze echt nodig hebben."  Stefaan Berteloot van Zorggezind, de koepelorganisatie van gezinszorg in Vlaanderen, komt langs in de studio.
    • Dienstencheque-bedrijven en hun extra kosten Meer en meer dienstenchequebedrijven vragen extra kosten voor een huishoudhulp. Help, mag dat wel, en op welke manier dan? De Inspecteur vertelt er u alles over.
  •    

     

    • De Inspecteur van Radio2 is weer boodschappen gaan doen. Eén jaar geleden kocht hij 75 producten in drie verschillende supermarktketens, en nu deed hij dat opnieuw en de goedgevulde winkelkar is 16,5% duurder geworden. Een stijging die hoger is dan de algemene inflatie. Sven Pichal legt uit bij welke supermarktketens de stijging het meest uitgesproken is en welke producten het meest zijn gestegen en Els Breugelmans, Retail expert en professor marketing van de KU Leuven geeft meer toelichting welke strategieën supermarktketens gebruiken om toch nog klanten te lokken. 
    • Het was een bewogen beursjaar. Torenhoge inflatie en het verstrakte rentebeleid van de Centrale banken zorgen ervoor dat beleggers rake klappen moesten incasseren op de beurs. Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN-AMRO België, blikt vooruit. Krijgen we de inflatie onder controle, zullen de renteverhogingen tot een recessie leiden en welke aandelen zijn koopwaardig in deze moeilijke tijden. 
    • Het thema van de warmste week dit jaar is kansarmoede. Wij gingen eens kijken hoe de bedrijven kunnen helpen om kansarmoede uit de wereld te helpen. En daarvoor kwamen we te terecht bij het Mechelse bedrijf E-bis. Daar geven ze elektrische leasefietsen een tweede leven. Het is een unieke samenwerking tussen een onderneming uit de reguliere economie en een organisatie uit de sociale economie. Bij E-bis worden namelijk mensen die het moeilijk hadden om plek te vinden op de arbeidsmarkt tot fietstechniekers klaargestoomd.  Een knelpuntberoep waardoor ze snel in het circuit van de fietsenwinkels terechtkomen en zo uit de kansarmoede geraken.
  •    
    • Onderneming van het jaar Buizenproducent en waterbeheerspecialist Aliaxis is verkozen tot “Onderneming van het Jaar”. CEO Eric Olsen, de Fransman-Amerikaan die sinds 2020 aan het hoofd staat van de Kempisch-Brusselse groep, mocht de prijs in ontvangst nemen uit de handen van vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Hoe blij is hij met deze bekroning en wat brengt de toekomst voor Aliaxis? Hij vertelt het ons zelf vanuit de Canadese grootstad Toronto.
    • Daems neemt afscheid Eind dit jaar zwaait Herman Daems af als voorzitter van de raad van bestuur van BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land. Met hem blikken we terug op zijn eigen carrière, maar ook en vooral maakt hij de balans op van het strategisch industriële beleid in België van de voorbije 40 jaar.
    • België - Japan In totaal namen meer dan 600 mensen deel aan een handelsmissie naar Japan, om zo de banden met ons land aan te halen. Hoe is die missie met bedrijfsleiders, ambtenaren en academische vertegenwoordigers verlopen? Collega Veerle Devos beleefde de missie vanop de eerste rij.
  •    
    • Reshoring Reshoring, het terughalen van productie uit het buitenland. Steeds meer bedrijven denken eraan, sommige bedrijven deden het al. Het ingewikkelde en vaak dure logistieke proces, de coronacrisis  die de bevoorradingsproblemen nog versterkte en nu de oorlog in Oekraïne  lijkt een katalysator te zijn. Kortere aanvoerlijnen zijn ook duurzamer. Omdat de loonkosten hier vaak nog altijd te hoog zijn zetten bedrijven die productie terugbrengen vooral in op automatisering en robotisering.  Maar maatwerkbedrijven zien hier ook mooie kansen want ze kunnen bedrijven helpen met vooral arbeidsintensieve productie. Daarvoor gingen we kijken bij Jaga radiatoren, ze brachten productie terug uit Tsjechië en doen nu beroep op mensen van het maatwerkbedrijf Bewel. Rudy Aernoudt, professor economie van de UGent geeft meer toelichting rond reshoring in de studio.

    • Twitter De nieuwe twitter baas Elon Musk is woensdag op het hoofdkwartier van Apple ontvangen door Tim Cook, de baas van Apple. Eerder deze week beschuldigde Musk in een Twitterbericht de iPhone fabrikant nog van censuur omdat het gerucht liep dat Apple Twitter uit de App Store wilde halen. Door de tirade van Musk daalde het aandeel van Apple zelfs op de beurs.   Maar na het intieme gesprek tussen Musk en Cook lijken de plooien nu gladgestreken.  Het lijkt op een potje schaduwboksen, maar wat zit hier achter. Dominique Deckmyn redacteur Media en Cultuur van De Standaard brengt duidelijkheid.

    • Kerstverlichting De inspecteur maakt het gezellig, hij heeft het over onze kerstverlichting. Maar wat verbruiken die lampjes? Dat lijkt nogal mee te vallen.

  •    
    • Elektronische betalingen Met Black Friday en Cyber Monday voor de deur zullen we ook dit jaar weer massaal elektronisch gaan betalen. En de cijfers tonen nu al aan dat we records gaan breken. Dat vraagt om een woordje uitleg. Daarvoor heten we Laure-Anne Neven van harte welkom. De Chief Commercial Officer van Bancontact Payconiq Company gidst ons in primeur door de opvallendste cijfers. Onze Inspecteur legt dan weer uit waarop we zoal moeten letten om vrijdag en de dagen nadien het hoofd koel te houden in de kortingtsunami.

    • #IedereenKanBijleren Buschauffeur Martine (56) leerde onlangs ecologisch rijden. En beveiligingstechnicus Amir (24) leert elke maand wel een nieuwe hightechcamera kennen. Levenslang bijleren is de enige manier om kennis en vaardigheden op peil te houden. Met de campagne iedereenkanbijleren.be willen 38 sectorfondsen en de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) werknemers en bedrijven aanzetten om levenslang te leren en hen naar het opleidingsaanbod van de sectorfondsen leiden. In onze studio verwelkomen we Martine en SERV-voorzitter Hans Maertens.

    • Capaciteitstarief Vanaf 1 januari bepaalt het capaciteitstarief een deel van uw elektriciteitsfactuur. Wat verandert dit voor uw energiefactuur? Waarop moet u zoal letten? Collega Steven Rombaut vertelt er u alles over.

  •    
    • In de Egyptische badplaats Sharm El Shejkh is het nog altijd wachten op de afloop van de 27ste VN-Klimaatconferentie. De afgelopen twee weken hebben klimaatdiplomaten en politici onderhandeld over hoe de klimaatopwarming kan worden tegengegaan, en hoe we ons kunnen aanpassen. In het zog van de Belgische delegatie reisden ook Belgische bedrijven, werkgeversorganisaties en vakbonden mee. Waarom het ook voor hen belangrijk is om op de COP aanwezig te zijn, vroeg onze reporter Ann De Bie. In de Studio hebben we Johan Albrecht te gast, hoogleraar economie van het Centrum voor Milieueconomie en Milieumanagement van de UGent.

    • Als u op een druilerige zondag nog een activiteit zoekt, is er de Dag van Erkende Ambacht. Over heel het land nodigen die erkende ambachtsmannen en -vrouwen u uit in hun ateliers. Zo laten zij u zien wat hun stielkennis precies is en waarom zij dat label van erkend ambacht verdienen. Het zijn ook die vragen waarmee Trui De Maré trok naar een ambachtelijk bedrijf in Gent en naar een ambachtsvrouw in Brugge. Chiel Sterckx van Unizo legt waarom die labels zo belangrijk zijn.

    • De Inspecteur heeft het over het onderhoud van de centrale verwarming. Je verwarmingsinstallatie moet je elk jaar of om de twee jaar verplicht laten onderhouden. En dat onderhoud moet gebeuren door een erkende technicus. Je vindt een lijst op de website van de Vlaamse overheid. Alleen dan ben je zeker dat het onderhoud grondig gebeurt én dat je een attest krijgt dat voldoet aan de wetgeving. De inspecteur krijgt regelmatig klachten over technici die na 10 minuten weer buiten staan. Dat kan niet, het onderhoud heeft een vast verloop en kan soms tot een uur duren. Let dus op voor charlatans