De Vrije Markt 29/10/2016 Economie

  • Was het binnenlandse politiek via de buitenlandse, Canadese band? Of was het Waalse onverzettelijkheid tegen mogelijk te makkelijke regelgeving voor internationale multinationals? Hoe dan ook lijkt er nu toch een aangepast handelsakkoord met Canada te komen. Wordt het ook zoveel of nog meer duw- en trekwerk voor een akkoord met de Verenigde Staten? En hoe zit het met alle andere Europese handelsakkoorden die nog in de pijplijn zitten? Voormalig Europees commissaris voor Buitenlandse Handel Karel De Gucht laat zijn licht erover schijnen.
  • De grondstoffen raken langzaam maar zeker op en als dat met dezelfde snelheid doorgaat, putten we de aarde in een verschroeiend tempo volledig uit. De circulaire economie moet dat echter allemaal voorkomen. Door volledig in te zetten op hergebruik, betere recycling en langdurig duurzame productiewijzen kunnen we onze economie zelfs nieuwe impulsen geven. Dat is tenminste de boodschap van het Transitiefestival, dat deze week op verschillende plaatsen in Vlaanderen plaatsvindt.
    Gast: Frans Timmermans vice-voorzitter van de Europese Commissie komt zijn visie geven op de energiezuinige en duurzame economie van de toekomst.
  • We weten niet alleen graag hoeveel we aan het eind van elke maand overhouden, maar ook wat we ervoor kunnen kopen. Het vaste supermarkt-onderzoek van Test Aankoop toonde aan dat de keten Colruyt opnieuw als goedkoopste uit de bus komt. Opmerkelijk is wel dat de prijsverschillen tussen verschillende Colruyt-filialen soms meer dan 10 procent kunnen bedragen. Hoe zijn die verschillen te verklaren? En hoe worden die prijzen eigenlijk bepaald? Reden voor een gesprek met professor Gino Van Osselvan de Vlerick Management School en woordvoerder Simon November van Test Aankoop.