De Vrije Markt 12/11/2016 Pensioenen

  • Onze gasten zijn kenner van de Amerikaanse economie professor Marc De Vos en CEO van Van De Velde Ignace Van Doorselaere, die forse investeringen deed in Amerika. “Let´s make America great again!” De man die dat beloofde, moet het nu ook waar gaan maken. Donald J. Trump wordt de 45e president van de Verenigde Staten, maar hoe zal zijn economisch beleid nu in de realiteit uitpakken? Kunnen zijn eenvoudige economische remedies ook echt werken? Trump wil investeren in infrastructuur en belastingen verlagen. Hoe gaat hij dat financieren? Ook pleit hij voor protectionisme, maar wat betekent dat voor de relaties met Europa en onze economie? Wat gaan wij daarvan merken?
  • De beurzen reageerden aanvankelijk heftig op de overwinning van Trump, maar na zijn eerste toespraak kalmeerden de markten alweer. Wat kunnen we qua beursontwikkelingen de komende periode verwachten?
    Gast: analist Tom Simonts van Bolero praat erover met Michaël Van Droogenbroeck
  • De betaalbaarheid van onze pensioenen blijft een bron van zorg. Zal het staatspensioen alleen genoeg zijn, nu minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine eigenlijk niet langer een verplichte zogeheten tweede pijler wil, een aanvullende pot waarover afspraken worden gemaakt tussen werkgevers en werknemers? In plaats daarvan wil de regering dat werknemers zelf de mogelijkheid krijgen om een deel van hun loon opzij te zetten voor hun extra pensioen. Tegelijkertijd vraagt de branche-organisatie van verzekeraars Assuralia dat geld wat nu al opzij is gezet voor die tweede pijler, wordt gebruikt voor investeringen in scholen, wegen en andere infrastructuur, zoals ziekenhuizen. Alleen op die manier zou er ook voldoende rendement zijn om de aanvullende pensioenen later ook uit te kunnen betalen. Is dat een goed en werkbaar idee? Allemaal vragen voor de voorzitter van de Academische Raad voor het Pensioenbeleid prof. Frank Vandenbroucke.