De Vrije Markt 03/09/2016 Onderwijs-Arbeidsmarkt

  • Actuagasten: Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder bij Febelfin en Meyrem Almaci, voorzitster Groen, debateren over de toekomst van ons spaarboekje.
    Afgelopen maanden hebben heel wat banken het mes gezet in de rente van het klassieke spaarboekje. Grote spelers als KBC, BNP Paribas Fortis en Belfius bieden nog amper 0,11%, de wettelijke minimumrente. De laatste bank denkt er ook al aan de kosten voor de klanten te verhogen. Maar Febelfin, de financiële federatie, trekt aan de alarmbel. Door het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank en de hoge fiscaliteit voor banken zullen banken in de problemen komen aldus Febelfin.
  • Deze week start voor ruim 1,2 miljoen kinderen en ruim 150.000 leraren en onderwijspersoneel een nieuw schooljaar. Ondanks de sterke reputatie van ons onderwijs, blijft er een hoge vraag naar technisch geschoold personeel. Begin dit jaar kondigde Agoria, de sectorfederatie voor de technologische industrie, aan dat er alleen al in de voertuigindustrie zo’n 500 openstaande vacatures zijn. Een halfjaar later zijn nog steeds 250 plaatsen niet ingevuld. Hoe kan het onderwijs beter inspelen op de noden van bedrijven? En kan het systeem van duaal leren eventueel oplossing zijn? Daarbij kunnen leerlingen een deel van hun schooltijd doorbrengen op de werkvloer.
    Gasten:Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.
  • Steven Rombaut zet alle cijfers van het spaarboekje even op een rijtje. Wat zijn de kosten en inkomsten van banken? En is de wettelijke minimumrente nog langer houdbaar?