Vlaamse Regering vraagt SERV advies over verbetering Vlaamse regelgeving

verschillende radertjes naast elkaar op een grijze achtergrondMet de adviesvraag aan de SERV geeft de Vlaamse Regering het startschot voor een bredere dialoog over de verbetering van de Vlaamse regelgeving. Zij wil het advies gebruiken om binnen de regering en de administratie de discussie te voeren over de vraag of men op het goede spoor zit met de realisatie van deze prioriteit in het Vlaams regeerakkoord.

 

Structurele initiatieven in de pijplijn

Concreet vraagt de Vlaamse Regering advies over een aantal structurele initiatieven die in de pijplijn zitten, zoals regelgeving met een lager detailniveau, de ontwikkeling van een noodzakelijkheidstoets, het stimuleren van het gebruik van niet-dwingende beleidsinstrumenten en de introductie van vaste verandermomenten.

Experimentwetgeving en regelluwe proeftuinen

In het bijzonder wil de regering ook het advies van de SERV over het werken met zgn. experimentwetgeving of de introductie van regelluwe proeftuinen. Experimentwetgeving past in het streven naar een slimmer, meer evidence informed beleid. Een nieuwe wettelijke regeling wordt eerst in verschillende varianten uitgetest in de praktijk om te bekijken wat best werkt. Regelluwe proeftuinen willen tegemoet komen aan de vraag naar meer kansen en minder belemmeringen voor innovatieve initiatieven en activiteiten. In een regelluwe proeftuin kan men afwijken van bestaande wetten en regels of ze anders toepassen.

Regeldruk

De regering vraagt tot slot ook om een aantal prioritaire voorstellen te formuleren voor het verlagen van de regeldruk, verdere administratieve vereenvoudiging en een verbetering van de praktische toepasbaarheid van Vlaamse regelgeving.

Samenwerking met andere maatschappelijke actoren

Dat deze vragen aan de SERV gesteld worden, is geen toeval. De SERV heeft in het verleden steeds het voortouw genomen in de adviesverlening over het wetgevingsbeleid in Vlaanderen. Dat neemt niet weg dat we de hand reiken naar andere maatschappelijke actoren om mee te werken aan het advies. We willen bijvoorbeeld graag de strategische adviesraden en de lokale besturen betrekken en ook input uit academische hoek een plaats geven.