20 jaar Commissie Diversiteit

De Commissie Diversiteit bij de SERV wordt 20 jaar in december. De Vlaamse sociale partners, LEVL en Handicap en Arbeid werkten in die tijd samen aan meer dan 80 adviezen over evenredige arbeidsdeelname, diversiteit & inclusie en gelijke behandeling.

In de aanloop naar deze 20-jarige samenwerking brengen we elke maand een getuigenis of een praktijkvoorbeeld en plaatsen één van deze adviezen opnieuw in de kijker.

 

Werkbaar werk doet mensen openbloeien

Emino tracht ‘ongewoon talent’ duurzaam en volwaardig aan het werk te helpen én te houden. Ze doen dit onder andere via GLOW-trajecten (Groeien en Leren Op de Werkvloer) voor werkzoekenden met nood aan intensieve(re) begeleiding naar werk. “Bij emino zijn we er van overtuigd dat élk talent een plek op de arbeidsmarkt verdient”, zegt jobcoach Lien Blomme.

 

Werkbuddy’s maken de match tussen asielzoeker en werkgever

Future2Work is een ESF-project van Stebo en Randstad RiseSmart. Future2Work zet in op een betere match tussen het arbeidspotentieel van asielzoekers in collectieve opvangplaatsen en de steeds grotere vraag naar arbeidskrachten.

 

Informele babbelminuten met collega’s leren Ömür Nederlands echt onder de knie te krijgen

Tien jaar lang doceert Ömür Turkse taal- en letterkunde aan Turkse en anderstalige studenten. In 2013 leert ze haar Turkse man kennen die in België woont. Hij is grafisch ontwerper en ontwikkelt websites. Na hun huwelijk en een politiek woelige periode in Turkije beslist Ömür in 2018 ook naar België te verhuizen. Voor Ömür is een goede job waarin ze haar talenten kan inzetten een voorwaarde om in België te blijven wonen.

 

We go to work laat anders-actieven nadenken over stappen naar betaald werk

‘We go to work’ overkoepelt 5 provinciale ESF-projecten die zich richten op het bereiken en activeren van ‘anders-actieven’. Deze doelgroep ervaart drempels omwille van gezondheidsproblemen of een arbeidsbeperking bij hun terugkeer naar werk. “Omdat het ‘gewone’ aanbod van het Gespecialiseerd Team Bemiddeling (GTB) en VDAB niet volstaat, worden zij outreachend benaderd, in-house bij een zorgpartner”, vertellen projectpromotoren Patrick Ruppol en Pieter Vaes.

 

Stroeve diploma-erkenning zorgt voor hobbelige, lange weg naar werk

Nieuwkomers werken in Vlaanderen nog te vaak onder hun opleidingsniveau. Ondanks de sterkere focus op competenties en talenten blijft de erkenning van buitenlandse studiebewijzen belangrijk in de loopbanen van hooggeschoolde nieuwkomers, zeker in sectoren en beroepen met specifieke diplomavereisten. Lees het verhaal van de Turkse huisarts Gülperi die na een lange procedure geen erkenning kreeg voor haar diploma en nu studies verpleegkunde volgt in de hoop dan snel aan de slag te kunnen.

 

Wilms bewijst dat diversiteit op de werkvloer rendeert

Wilms, een familiebedrijf uit de Kempen, maakt rolluiken, zonnewering en ventilatieoplossingen. Samen met hun 200 werknemers noemen ze zichzelf ook wel ‘schaduwmeesters’. In hun werking besteden ze aandacht aan preventie en tewerkstellingskansen voor personen met een arbeidsbeperking. Mét resultaat voor de hele onderneming.

 

IN-Z laat vrouwen met een migratieachtergrond ontdekken dat werken zoveel meer biedt dan alleen maar centen

Ruth Claes is algemeen directeur bij IN-Z, een sociale onderneming die 1 300 medewerkers telt. Bijna één op drie medewerkers is een vrouw met een migratieachtergrond. Een groot deel van hen heeft een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Deze groep activeren is het doel.

 

Febelfin wil meer diversiteit bij het bankpersoneel en een inclusieve dienstverlening voor álle klanten

Claire Godding is senior expert diversiteit en inclusie bij Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector. Febelfin streeft naar een bankwezen dat inspeelt op de behoeften van de samenleving en die samenleving is de afgelopen jaren alleen maar meer divers geworden. Dit streven naar een inclusieve dienstverlening is zeer belangrijk. Onderzoek toont namelijk aan dat het vergaren van voldoende financiering de grootste drempel is waar ondernemers met een beperking op botsen bij de opstart en uitbouw van hun zaak.

 

Said zet leraren in spe meteen diversiteitsbril op

Said Dnoub groeit op in een traditioneel Marokkaans islamitisch gezin in Deurne. In de jaren ‘80 gaat Said naar het atheneum. Leren is echt zijn ding. Op zijn achttiende worstelt Said dan ook met de verwachting van zijn familie om snel te trouwen en werk te zoeken. Said ziet zijn leven anders en vertelt thuis dat hij graag verder wil studeren.