Vlaamse sociale partners zijn klaar voor veilige en vlotte opstart

De Vlaamse sociale partners zijn tevreden met de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om de lockdown af te bouwen. Zo krijgen ondernemingen, zelfstandige ondernemers en werknemers terug meer perspectief. Deze heropstart moet de veiligheid van alle werknemers en klanten garanderen. Met de generieke gids die de Groep van Tien vorige week uitwerkte, aangevuld met eventuele sectorale verduidelijkingen, kunnen ondernemingen vanaf 4 mei het werk opnieuw aanvatten. Daarbij hebben de Vlaamse sociale partners enkele bezorgdheden: 1. de veiligheid moet altijd gegarandeerd worden, 2. er is nood aan opvang van kinderen voor werkende ouders, 3. er moet voldoende capaciteit zijn op het openbaar vervoer om veilig woon-werkverkeer te garanderen, 4. de veiligheid van de openbare ruimte moet vlot georganiseerd worden. De SERV-partners staan in goed overleg met de hele Vlaamse Regering en in het bijzonder met minister van Economie en Werk Hilde Crevits  om hier samen werk van te maken.

Danny Van Assche, voorzitter SERV: “De Vlaamse sociale partners gaan voluit voor de heropstart van de bedrijven op 4 mei en de winkels op 11 mei. De basisvoorwaarde is steeds dat de veiligheid in alle omstandigheden voorop staat, zowel voor de werknemers als de klanten. Om het exitplan succesvol te maken, zijn echter sluitende afspraken nodig om ‘gaan werken’ voor iedereen mogelijk te maken. Ik denk bv. aan het voorzien van opvang van kinderen voor werkende ouders, voldoende en veilige zitplaatsen op trein, tram en bus en een veilige openbare ruimte om je in te verplaatsen.”

Veilige opstart garanderen

Op federaal niveau bereikte de Groep van Tien vorige week een akkoord over een gids om veilig te werken, ook als de regels van social distancing niet gerespecteerd kunnen worden. De sectoren die opnieuw opstarten, zullen hiermee aan de slag gaan om steeds veilig te kunnen werken. Veiligheid blijft in alle omstandigheden het ordewoord, zowel voor de werknemers als de klanten. Waar thuiswerk mogelijk is, geldt trouwens nog steeds de regel om dat maximaal te doen.

Nu nog de opvang van kinderen, het openbaar vervoer en de openbare ruimte

Om ‘gaan werken’ echt weer mogelijk te maken, ontbreken nog enkele puzzelstukken.

Niet alle kinderen gaan opnieuw of voltijds naar school. Om ouders te kunnen laten werken, is dus kwaliteitsvolle opvang van kinderen nodig. De sociale partners vragen om daar snel afspraken over te maken zodat de start van het exitplan op 4 mei niet in het gedrang komt.

Ook bij het openbaar vervoer zijn nog veel vraagtekens weg te werken: is er tegen dan voldoende capaciteit op trein, tram en bus en kan iedereen die pendelt op een veilige manier zijn/haar woon-werktraject afleggen? Daarom vragen de sociale partners ook voor het openbaar vervoer snel bijkomende afspraken.

Tot slot moet er ook aandacht besteed worden aan het openbaar domein.  Om de winkels op 11 mei veilig te laten openen, is het belangrijk dat ook de winkelstraten veilig blijven.  Hierover bestaat al heel wat know how uit binnen- en buitenland. Daarom vragen de sociale partners aan de steden en gemeenten om het gebruik van de openbare ruimte goed te organiseren zodat ook daar de veiligheid steeds gegarandeerd kan worden.

Contact