Marokkaans bezoek

vlag MarokkoOp 15 februari 2011 kreeg de SERV bezoek van de Marokkaanse regio Oriental. De delegatie bestond uit vertegenwoordigers van sociaaleconomische middens en universiteiten. Ze werd begeleid door prof. Luc Goossens en Fauzaya Talhaoui van IMaMS, het instituut voor Mediterrane en Marokkaanse studie van de Universiteit Antwerpen. De Marokkaanse delegatie wilde vooral leren over de manier waarop België en Vlaanderen de zaken op vlak van regionale ontwikkeling aanpakken. Op de SERV waren ze vooral geïnteresseerd in de wijze waarop de sociale partners betrokken zijn bij dit beleid.

 

De groep werd verwelkomd door adjunct-administrateur-generaal Esther Deman en kreeg meer uitleg over het functioneren van de SERV en het Pact 2020 door Ria Van Peer en Michel Dethée.

De regio Oriental is historisch één van de emigratiegebieden van de Marokkaanse diaspora in Europa. Ook in Vlaanderen is deze regio zeer vaak de herkomstgrond van ouders of grootouders van migranten.

De contacten leerden alvast dat de regio en zijn regionaal ontwikkelingsagentschap een sterke wil tot sociaaleconomische vooruitgang hebben. De Marokkaanse delegatie sprak dan ook de hoop uit om in de toekomst eventueel samen te werken met Vlaanderen. De SERV wees op het potentieel van EUROMED, het samenwerkingsverband tussen de Europese Unie, een aantal Noord-Afrikaanse landen en landen in het Midden-Oosten.

Wordt misschien vervolgd?

groepsfoto SERV - Marokkaanse delegatie