Dag van inclusie wijst bedrijven de weg naar meer diversiteit en inclusie

Werkgevers ondervinden elke dag hoe moeilijk het is om in een krappe arbeidsmarkt mensen aan te werven en aan hun onderneming te binden. Inclusief ondernemen kan helpen om deze personeelspuzzel te leggen. Op de Dag van Inclusie op 10 oktober 2022 in het Provinciehuis in Leuven krijgen 220 werkgevers en HR-medewerkers concrete handvaten om met inclusie aan de slag te gaan. Aan het einde van de dag wordt de Inclusieve Onderneming Award 2022 uitgereikt door Vlaams minister van Werk Jo Brouns.

Bedrijfscultuur heruitvinden

Inclusief ondernemen start je niet op van vandaag op morgen. Het is een proces dat tijd vraagt. Voldoende draagvlak creëren in de onderneming of organisatie is heel belangrijk. Het vraagt om als het ware de bedrijfscultuur heruit te vinden zodat elk talent zich maximaal kan ontwikkelen in de onderneming. Eens deze eerste stappen gezet, worden de voordelen voor medewerkers en werkgever al snel zichtbaar.

Woodwize (sectorfonds houtsectoren): “De belangrijkste boodschap die we willen meegeven aan bedrijven is dat diversiteit en inclusie werken. Wie inclusief onderneemt kan rekenen op gemotiveerde medewerkers!

Een dag vol inclusieverhalen

32 sectorfondsen, de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), het Sterpunt Inclusief Ondernemen en Hands-on Inclusion organiseren daarom deze Dag van Inclusie. Op deze dag krijgen de deelnemers handvaten om inclusie in te zetten als antwoord op hun bedrijfsuitdagingen. Daarnaast kunnen ze inspiratie opdoen bij verschillende dienstverleners op de inclusiebeurs en kunnen ze kennismaken met goede praktijken van andere ondernemingen.

Het programma bestaat uit workshops met praktische informatie over thema’s zoals inclusieve rekrutering, tewerkstelling van vluchtelingen, tewerkstellingsmaatregelen of jobredesign. Daarnaast delen Vlaams minister van Werk Jo Brouns, prof. dr. Patrizia Zanoni (UHasselt) en Paul Gréant (Business Partner WAW) hun visie over het belang van inclusie in ondernemingen.

Uitreiking Inclusieve Onderneming Award 2022

Als afsluiter van de dag reikt Sterpunt Inclusief Ondernemen de Inclusieve Onderneming Award uit. Deze award lauwert tweejaarlijks ondernemingen die inclusief ondernemen hoog in het vaandel dragen en mensen met een drempel tot de reguliere arbeidsmarkt aan het werk stellen. De winnaar wordt gekozen uit vijf ondernemingen die vooraf geselecteerd zijn als ambassadeur Inclusieve Onderneming. Het gaat over Klaasen en Co, Peeters Govers, Renotec NV, WZC Witte Meren en Schilderwerken Zenner. De deelnemers van de Dag van Inclusie kunnen de hele dag Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, Wetstraat 34-36, 1040 Brussel stemmen. Vlaams minister van Werk Jo Brouns reikt op het einde van de dag de Award uit aan de winnende onderneming.

Persinfo

Wil je graag één van de organiserende partners van de Dag van Inclusie interviewen of meer info krijgen over de vijf ambassadeurs Inclusieve Onderneming? Op 10 oktober 2022 zijn ook verschillende bedrijfsfilmpjes beschikbaar van de ambassadeurs die een inkijk geven in goede praktijken op de werkvloer.