Open innovatie: een gesprek met Henry Chesbrough

SERVbericht had een interview met Henry Chesbrough over open innovatie. Henry Chesbrough is keynote speaker op het 14de B2B Marketing Congres op 5 juni 2012. De SERV waardeert zijn bijdrage aan het debat over open innovatie in Vlaanderen en publiceert het originele interview in het Engels en het Nederlands.

Switch to English

Henry Chesbrough is wereldwijd bekend voor zijn pionierswerk op het vlak van open innovatie. Recent publiceerde hij het boek Open Service Innovation. Sleutel tot innovatie is "denken vanuit een open service business" of "van je product een dienst maken".

SERVbericht vroeg Chesbrough hoe open service innovation de samenwerking tussen kleine en middelgrote ondernemingen kan ondersteunen. De Vlaamse sociale partners zijn ervan overtuigd dat samenwerking tussen bedrijven en tussen bedrijven en kenniscentra cruciaal is voor innovatie in de Vlaamse industrie. De Stichting Innovatie & Arbeid – een onderzoekscel binnen de SERV- deed hierover een onderzoek. Het onderzoek spitst zich toe op de drempels die kleine en middelgrote ondernemingen ondervinden bij de samenwerking met kenniscentra en welke mechanismen kunnen helpen om ze weg te werken. Je vindt de samenvatting 'Samenwerking bij technologische innovatie: drempels en hefbomen voor bedrijven en kenniscentra' van het onderzoek op onze website. 

Interessante lectuur

Chesbrough, H.W. 2011 Open services innovation. San Francisco: Jossey-Bass
Vanhaverbeke W. Vermeersch I. De Zutter S. 2011. Open innovation in SME's: How can small companies and start-ups benefit from open innovation strategies? Flanders DC & Vlerick Leuven Gent