Economisch herstel wordt tastbaar, maar arbeidsmarkt blijft problematisch

De recente conjunctuurinschattingen benadrukken dat de economische situatie langzaam maar zeker verbetert. Zowel internationaal, als binnen de Eurozone lijkt de vooralsnog bescheiden heropleving meer gewicht te krijgen: de zuidelijke EU-landen lijken hun terugval gestopt te hebben en  de internationale vraag trekt aan. Dat is positief voor een exportgerichte regio zoals Vlaanderen. Groeicijfers zoals gangbaar vóór de recessie van 2008 worden echter niet meer verwacht. Bovendien is van een kentering op de arbeidsmarkt voorlopig geen sprake.

Groeiende internationale vraag en gestegen vertrouwen

Het vertrouwen van zowel consumenten als producenten zet de licht positieve lijn van de tweede helft van 2013 verder. Aangenomen wordt dat de trend zich verder doorzet in 2014 en 2015. De bedrijven registreren intussen een licht hogere bezettingsgraad van hun productieapparaat en de buitenlandse vraag herneemt langzaam. De investeringsindicatoren in bedrijven geven aan dat het herstel voorlopig beperkt blijft, hoewel het voorraadpeil in de industrie zakt en de vraagvooruitzichten naar licht positief evolueren. De consumenten zijn positiever: in de loop van 2013 stijgt hun vertrouwen in hun economische situatie en deze trend lijkt zich te versterken. De consument ziet ook zijn spaarvermogen en tewerkstellingsvooruitzicht verbeteren.

Arbeidsmarkt blijft stoorzender

Ondanks de prille opleving van de economie blijft de situatie op de arbeidsmarkt  zorgwekkend. De werkgelegenheidscreatie loopt duidelijk achter op de economische ontwikkeling, zoals gebruikelijk aan het begin van een herstelfase: de meeste prognoses gaan in het beste geval uit van een bescheiden groei van de werkgelegenheid in de tweede helft van 2014. Dat impliceert dat de werkloosheidsgraad in 2014 nog licht zal stijgen.
Ten slotte vallen de weinig positieve cijfers over bedrijfsdemografie op: het aantal faillissementen bleef in 2013 zeer hoog, terwijl de creatie van nieuwe bedrijven voorlopig niet op gang komt.

Conclusie

Er wordt vandaag een broos economisch herstel geregistreerd. Verwacht wordt dat dit herstel zich zal versterken in de loop van 2014 en 2015. Van een kentering van de negatieve evolutie op de arbeidsmarkt is voorlopig geen sprake. Zorgwekkend is eveneens dat het aantal faillissementen hoog blijft, terwijl te weinig nieuwe ondernemingen opgericht worden. 

Contact