Zorgkundige Maxim (25): “Mijn job in de sociale sector motiveert me om bij te leren.”

 

“Toen ik jong was immigreerde ik van Duitsland naar België. Hier ging ik naar de basisschool en het secundair onderwijs. Maar dat bleek niets voor mij, dus stopte ik met school en ging ik in de horeca werken. Toen ik me realiseerde dat ik dat niet mijn hele leven wilde doen, ging ik naar het tweedekansonderwijs bij een CVO in Leuven. Ik volgde een volwassenenopleiding voor Jeugd- en gehandicaptenzorg om mijn diploma van het secundair onderwijs te behalen. Via het initiatief ‘Succes met je studies’ van Vivo kon ik rekenen op steun vanuit de sector. Dat was een fantastische ervaring voor mij.

Mijn laatste stage van de opleiding deed ik in een beschutte werkplaats. Daar mocht ik nadien ook blijven werken met een tijdelijk vervangingscontract, en dat deed ik ongelooflijk graag. Het motiveerde me om nog verder te studeren in de sociale richting. Sinds een jaar volg ik de bacheloropleiding Gezinswetenschappen. Dat is opnieuw een volwassenenopleiding, waardoor ik één dag in de week aanwezig moet zijn en de rest van de leertijd thuis inhaal. Daardoor heb ik nog wat tijd over om te werken en mezelf te onderhouden. Die studies motiveren me enorm om terug aan de slag te gaan in de sociale sector, want ik kan de theorie meteen in de praktijk zien.

Bijleren zorgt ervoor dat ik minder vragen moet stellen dan vroeger. Nu vind ik zelf oplossingen. In de sociale sector is het ongelooflijk belangrijk om levenslang te blijven leren. Het is een vrij jonge onderzoekstak, en het is geen exacte wetenschap. We komen nu tot inzichten die er 10 jaar geleden nog niet waren. Je wordt voortdurend geconfronteerd met nieuwe casussen waar je mee moet kunnen omgaan. Niets wat je bijleert, is in de sociale sector verspild.”

Vul hier het nummer van je paritair comité (PC) in en ontdek welke opleidingen jouw sectorfonds aanbiedt!

Werk je bij een sectorfonds? Wil je werkgevers en werknemers aanzetten om levenslang bij te leren?

Download de posters, kaartjes, social media posts, banners,… van deze campagne en stuur ze naar de werkgevers om de boodschap te verspreiden!

Download hier de communicatiekit