Buschauffeur Martine (56): “Ik voel het effect van de opleidingen in mijn rijgedrag.”

 

“Nadat ik in 2005 mijn rijbewijs D behaalde via de rijschool, startte ik in 2007 als chauffeur in bijberoep. In 2013 maakte ik de switch van commercieel consulent in verschillende sectoren naar full-time chauffeur, eerst toeristisch en daarna bij De Lijn. En daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.

Om ons rijbewijs te behouden, volgen alle chauffeurs elke vijf jaar minimaal 35 uur nieuwe opleidingen van het Sociaal Fonds Bus & Car. Er komen nieuwe zaken aan bod, bijvoorbeeld rij- en rusttijden, digitale tacho, of kennis mechanica. De wegcode en ecologisch rijden frissen we elke vijf jaar op, zowel de theorie als de praktijk. Als chauffeur moet je de wegcode goed kennen en kunnen toepassen. Die verandert vaak, het verkeer vandaag is niet meer dat van vroeger. Je moet je mannetje kunnen staan op de baan.
De opleiding rond ecologisch rijden heeft een invloed op mijn rijgedrag, ook privé. Ik rij zuiniger, en met de bus zal ik nooit hard optrekken of te snel rijden om op schema te blijven.

Daarnaast krijgen we ook opleidingen over communicatie met moeilijke klanten of leerlingenvervoer. Omgaan met mensen vind ik het leukste aan mijn job. Ik maak zelf weinig gevallen van agressie mee, maar het gebeurt helaas wel bij anderen. We krijgen ook opleidingen om daarmee om te gaan.

Het is goed dat die opleidingen in groep gebeuren. Anderen stellen dan vragen waar ik zelf niet aan gedacht had, maar die wel heel nuttig zijn.”

Vul hier het nummer van je paritair comité (PC) in en ontdek welke opleidingen jouw sectorfonds aanbiedt!

Werk je bij een sectorfonds? Wil je werkgevers en werknemers aanzetten om levenslang bij te leren?

Download de posters, kaartjes, social media posts, banners,… van deze campagne en stuur ze naar de werkgevers om de boodschap te verspreiden!

Download hier de communicatiekit