Werk genderloopbaankloof weg

De SERV is tevreden dat de genderloopbaankloof op de agenda staat en dat er een Vlaams actieplan zal komt. Het doel is tweeledig: een zo groot mogelijke gelijkheid in het objectief verloop van loopbanen van mannen en vrouwen en een zo groot mogelijke loopbaantevredenheid. Een min of meer evenredige participatie op alle hiërarchische niveaus is aangewezen. Daarnaast blijven keuzes van vrouwen én mannen inzake ambities, gezinsleven, ... bijzonder belangrijk. 

Het Pact 2020 wil meer vrouwen aan de slag tegen 2020. Daartoe moet de genderloopbaankloof verkleinen. Drie invalshoeken zijn daarbij belangrijk:

  1. de samenleving en de arbeidsmarkt,
  2. sectoren en ondernemingen en
  3. het individu en zijn of haar gezin of huishouden.

Bijzondere aandacht is nodig voor de nog grotere loopbaankloof waar vrouwen met een arbeidshandicap en allochtone vrouwen mee te maken krijgen. Het bieden van gelijke kansen moet het kader zijn waarbinnen aan de genderloopbaankloof gewerkt wordt. Om tot een min of meer evenredige participatie te komen doorheen de hiërarchie in ondernemingen en organisaties zijn bijkomende acties mogelijk die gelijke uitkomsten bevorderen. Er moet ook nog meer ingezet worden op een doelbewust en weloverwogen studiekeuze.