De Vrije Markt 10/12/2016 Langer werken

  • Eddy Bruyninckx is onze gast. Hij stond bijna 25 jaar aan het hoofd van de Antwerpse haven. Onder zijn leiding maakte deze een forse groei door en steeg vooral het containervervoer. Binnenkort maakt hij plaats voor zijn opvolger Jacques Vandermeiren, die geen verleden heeft in de haven. Hoe kijkt Bruyninckx terug op de bijna 25 jaar aan het hoofd van de Antwerpse haven? Wat zijn de uitdagingen voor de toekomst? En welke raad heeft de havenbaas voor zijn opvolger?
  • Langer werken is het parool, maar ondertussen kampen bedrijven ook met steeds meer langdurig zieken. De burn-out lijkt wel de nieuwe volksziekte. Vanaf deze maand hebben ondernemers de verplichting om langdurig zieke werknemers een reïntegratietraject aan te bieden. Bedrijven maken nu ook al gebruik van gespecialiseerde loopbaancoaches en bemiddelaars, die hen helpen met de herintegratie. Wij gingen kijken bij een bedrijf dat al werkt met zo´n herintegratiefirma en spraken ook met een werkneemster met een burn-out, die zelf weer graag aan de slag wil gaan.
    Gast: jobcoach Mieke Versleegers van de firma Azertie.
  • Michaël Van Droogenbroeck laat zijn licht schijnen over de Europese Centrale Bank. Die blijft voorlopig het vertrouwde economisch recept hanteren: tot eind volgend jaar wil ECB-voorman Mario Draghi staatsobligaties op blijven kopen, zij het wel in een wat lager volume. Ook de rente blijft onveranderd. Tegelijkertijd verwachten de financiële markten dat de Verenigde Staten volgende week wel met een renteverhoging zullen komen. Voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse Federal Reserve speculeerde daar vorige maand al op. Krijgen we echt een ander economisch beleid in Europa en de Verenigde Staten?