SERV herhaalt voorstellen Vlaams Hervormingsprogramma Europa 2020

De SERV heeft al in zijn advies van 15 september 2010 zijn voorstellen voor de vormgeving en invulling van het Vlaams hervormingsprogramma (VHP) voor Europa 2020 omstandig geformuleerd.
In dat advies heeft de SERV uitdrukkelijk gesteld dat het VHP zich moet enten op het Pact 2020 en erop moet worden afgestemd. De SERV waardeert dat de Vlaamse Regering het Pact 2020 als langetermijnreferentiekader erkent waartegen het VHP moet worden afgewogen.
De SERV wil nog een stap verder zetten dan loutere afstemming met het Pact 2020: Het uitvoeringsplan van het Pact 2020 dient het centrale beleidsdocument te zijn waarin alle prioritaire beleidsacties (zoals die van het VHP) gekaderd worden. In zijn "Stapstenen voor een nieuwe Vlaamse Regering" (juni 2009) heeft de SERV hiertoe een voorzet gegeven met tussentijdse objectieven 2014 en noodzakelijke actielijnen. 

In het huidig advies toetst de SERV zijn voorstellen uit het advies van 15 september 2010 aan het VHP. Het VHP vermeldt bij de richtsnoeren de inzet van bestaande en te ontwikkelen uitvoeringskanalen. Maar de SERV gaat niet in op de voorgestelde gedetailleerde uitvoeringskanalen in het VHP. De SERV zal zich wel in zijn werkprogramma 2011 verder beraden over de voorgestelde instrumenten.