SERV-expert op missie naar Chisinau

  Van 6 tot 8 november 2017 nam collega Tim Buyse (SERV-studiedienst) deel aan een expertmissie naar Chisinau met als doel het ontwikkelen van een cluster mapping methodologie voor de Moldavische economie.

  SERV_missie_Chisinau_kl2.jpg

  De missie werd in goede banen geleid door de Organisatie voor de ontwikkeling van kleine en middelgrote ondernemingen in Moldavië (ODIMM) en gecofinancierd door het TAIEX-programma (Technical Assistance and Information Exchange) van de Europese Commissie. Naast Tim Buyse nam ook Daniel Cosnita (voorzitter van de Roemeense Cluster Associatie CLUSTERO) als tweede expert deel aan de missie.

  Het doel van de expertmissie was drievoudig:

  • uitwisselen van best practices inzake de ontwikkeling, governance en management van innovatieve en industriële clusters in Europese regio’s en landen;
  • analyseren hoe de regionale competitiviteit gestimuleerd kan worden door clusterinitiatieven in Moldavië en welke cluster mapping methodologie best kan worden toegepast om dergelijk potentiële clusters in kaart te brengen;
  • opstellen van een actieplan voor de nabije toekomst over hoe deze gekozen methodologie moet worden toegepast in Moldavië teneinde een pilootproject van clusterontwikkeling te selecteren.

  De uitrol van dit stappen- en actieplan zal gebeuren tijdens de eerste helft van 2018 en zal verder ondersteund worden door TAIEX(-experten).

  Over TAIEX

  TAIEX heeft tot doel pas toegetreden lidstaten en kandidaat-lidstaten op korte termijn technische bijstand te verlenen bij het benaderen, omzetten, implementeren en afdwingen van de EU-wetgeving. Er wordt ook assistentie gegeven aan landen uit het EU-nabuurschapsbeleid (bijv. PHARE) en aan Rusland (TACIS).

  Meer weten

  ODIMM en verslag op hun website
  Romanian Cluster Association CLUSTERO
  TAIEX

  Thema's en trefwoorden