SERV en Minaraad adviseren over groene warmte

SERV en Minaraad verwelkomen dat de regering werk wil maken van het stimuleren van duurzame warmteprojecten. Het actieplan groene warmte verdient wel verdere uitwerking. Zo kan het voldoen aan de voorwaarden voor een ambitieus groene warmtebeleid (beleidsvisie, aanvullende steunmechanismen, aanpak van niet-financiële barrières...). Het callsysteem is een eerste goede stap die toelaat snel grote warmteprojecten te realiseren. Wel zijn er aanpassingen nodig aan sommige modaliteiten. De raden vragen te verduidelijken hoe de extra overheidstaken van de nieuwe regeling opgevangen worden en hoe de regeling op langere termijn gefinancierd wordt. 

SERV en Minaraad verwelkomen dat de Vlaamse Regering maatregelen wil nemen om groene warmte, restwarmte en warmtenetten te stimuleren. Ze vragen wel om het actieplan groene warmte uit te werken zodat het

  • de stappen aangeeft om via een transitieaanpak te komen tot de warmtebeleidsvisie, die past in een visie op het energiesysteem en op de inzet van biomassastromen.
  • naast het callsysteem voorziet in aangekondigde steun voor kleinere projecten, generieke mechanisme(n) voor middelgrote projecten die onvoldoende aan bod komen in het callsysteem en projectmatige steunverlening voor grote, duurdere projecten die passen in de visie.
  • acties bevat om niet-financiële hinderpalen op te ruimen.

Tegelijk vragen de raden om snel te starten met het callsysteem, mits enkele wijzigingen. Zo is de steun bij voorkeur investeringssteun, waar nodig aangevuld met exploitatiesteun of garanties op de opvolging van de exploitatie. Bovendien is het nodig regelmatig te toetsen of de steun via de call aansluit bij de gevraagde warmtebeleidsvisie.

Tot slot vragen de raden een correcte en efficiënte uitvoering van de callsteunregeling en van het bredere warmtebeleid. Dat kan alleen als de noodzakelijke mensen en middelen worden vrijgemaakt. Daarnaast is het essentieel om de financiering duidelijk en evenwichtig te regelen. De raden gaan om pragmatische redenen akkoord met financiering via algemene middelen, al kan dat geen precedent vormen. Een fundamenteel debat is nodig over de financiering van het hernieuwbare energiebeleid.