Nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen Vlaanderen en IAO

Vlaams minister-president Geert Bourgois en Guy Ryder directeur-generaal van IAOOp 7 maart 2016 ondertekenden Vlaams minister-president Geert Bourgeois en de directeur-generaal van de Internationale Arbeidsorganisatie Guy Ryder de nieuwe samenwerkingsovereenkomst met de IAO.

De Vlaamse sociale partners werden vertegenwoordigd door SERV-voorzitter Karel Van Eetvelt en door Pieter Kerremans.

Al 25 jaar werkt de Vlaamse Regering samen en ondersteunde de IAO in totaal voor meer dan 28 miljoen dollar gedurende deze periode. De SERV was en is één van de bevoorrechte partners van de tripartite multilaterale organisatie en heeft in vele van de door Vlaanderen gefinancierde projecten zijn expertise ingebracht.
Anno 2016 heroriënteert de Vlaamse Regering de samenwerking met de Internationale Arbeidsorganisatie en legt men de focus op de verbetering van de positie van vrouwen en jongeren op de arbeidsmarkt en de werkvloer. Dit zijn bij uitstek terreinen waarop de sociale partners aanwezig zijn en een impact hebben.  De SERV hoopt dan ook zijn medewerking als technische partner verder te kunnen zetten.

Maar er was ook een ander event met de IAO. Op 7 en 8 maart organiseerde de FOD WASO een workshop over de toekomst van het werk. Deze workshop is een voorbereiding op de 100 jaar viering van de IAO in 2019 en focuste op de toekomstige uitdagingen voor de arbeid. In de sessie over de prestatiemaatschappij en de veranderingen van de werkorganisatie en de werkinhoud werd herhaaldelijk verwezen naar de resultaten van de SERV werkbaarheidsmonitor. Ook hier was de SERV present.