Groene waarborg slechts een van de instrumenten voor energiebesparing

De groene waarborg is een bijkomende stimulans om ondernemingen aan te zetten energie en materialen efficiënter te gebruiken. Maar het is slechts één van de instrumenten om de vergroening van de Vlaamse economie te ondersteunen. De SERV beklemtoont het belang van een efficiënt flankerend beleid voor de transformatie naar een toekomstgerichte duurzame economie.
De groene waarborg moet eenvoudig zijn: zowel naar inhoud, als naar procedures en administratieve verplichtingen. De SERV pleit voor een snelle doorlooptijd bij het Agentschap Ondernemen voor het afleveren van attestenvoor investeringen in energiebesparende projecten.
Wanneer de benchmark- en auditconvenant aflopen, moet volgens de raad onderzocht worden welke maatregelen doeltreffend en doelmatig zijn om energiebesparende investeringen te stimuleren.

Tenslotte wijst de raad erop dat het Hermesfonds onder druk kan komen door de groene waarborgregeling. De SERV vraagt de Vlaamse Regering bij het beoordelen van de uitgaven oog te hebben voor het anticyclisch karakter van de waarborgregeling.