Aangepaste energielening volgend jaar evalueren

De Vlaamse Regering wil de energielening aanpassen door de looptijd en het maximaal te ontlenen bedrag te verhogen en de energielening beter op kwetsbare huishoudens te richten. De SERV en de Minaraad verwelkomen in hun gezamenlijk advies de meeste voorstellen.

Wel vragen de raden om de aangepaste energielening over een jaar te evalueren en dit zeker vooraleer de lening vanaf 2019 te schrappen voor bepaalde doelgroepen. De evaluatie moet duidelijkheid scheppen over de rol van de energieleningen in de stimulering van energierenovaties en in de aanpak van energiearmoede. Ook moet de evaluatie bijzondere aandacht hebben voor doelgroepen van sociale woningleningen, particulieren die aan kwetsbare groepen verhuren, voorlopers die totaalrenovaties uitvoeren én voor de budgettaire impact van eventuele maatregelen.

Verder is voldoende structurele financiering nodig voor de energiehuizen die kwetsbare groepen begeleiden bij energierenovaties, want de aanpassingen aan de energielening kunnen de financiering van deze energiehuizen in het gedrang brengen.

Tot slot moeten extra initiatieven zorgen voor meer en betere energierenovaties, want de bijdrage van de energieleningen hieraan is slechts zeer beperkt.