De Vrije Markt 24/06/2017 NMBS

 • In de laatste ‘De Vrije Markt’ voor de zomerpauze geven we u wat vakantietips mee. Zo is het lezen van mails of het opnemen van telefoontjes tijdens de vakantieweken geen goed plan. Het verhoogt de kans op een burn-out. Hoe kunnen we beter het evenwicht tussen het werk en het privéleven regelen?
  Gast: Professor Ralf Caers.
 • Voorzitter ACV-Transcom, kabinetschef tot algemeen directeur HR Rail. Het CV van Michel Bovy is goed gevuld. Deze week gaat hij met pensioen. Hoe kijkt het terug op zijn rijk gevulde carrière? En wat zijn de voornaamste uitdagingen bij het spoor?
  Gast: Michel Bovy.
 • Steven Rombaut trok deze week naar Ierland waar KBC zijn nieuwe digitale ambities voorstelde. Het groene land moet uitgroeien tot het digitale testlabo voor de bank. Hoe proberen ze dat te realiseren?

De Vrije Markt 17/06/2017 Bedrijfsoverdracht

 • Krijgen de vele Fortis-aandeelhouders bijna tien jaar na de val van Fortis een schadevergoeding? Ageas, de opvolger van Fortis, heeft daar het nodige geld voor opzij gezet, maar de rechtbank van Amsterdam moet daar morgen eerst haar zegen over geven.
  Gast: Bart De Smet, topman Ageas.
 • Ruim een kwart van de Vlaamse KMO-bedrijfsleiders is ouder dan 55. Bij de zoektocht naar een overnemer komen eigen werknemers niet vlug in het vizier en dat is een gemiste kans. Volgens Peter Bosmans van Febecoop Adviesbureau zouden KMO's meer in eigen bedrijf moeten zoeken naar overnemers. In Frankrijk is de overdracht naar werknemers uitgegroeid tot een volwaardige piste: in elk departement werken er begeleidingsteams om bedrijven te helpen bij de transitie. Peter Bosmans begeleidt nu Vlaamse ondernemers bij hun zoektocht.
  Gasten: Peter Bosmans, Febecoop Adviesbureau en Urbain Verbruggen, bedrijfsleider bouw- en tuinbouwbedrijf.
 • Geen kinderarbeid, geen dwangarbeid, vrijheid van vereniging en recht op collectieve onderhandelingen. Dat zijn de basiswaarden waar de Internationale Arbeidsorganisatie op blijft hameren. We maken een balans op van de jaarlijkse vergadering van de IAO met vicevoorzitter Luc Cortebeeck.

De Vrije Markt 10/06/2017 Duaal leren

 • Met verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, het rentebesluit van de ECB en de getuigenis van oud-FBI directeur Comey was het "super donderdag". Daar wordt dit weekend een vervolg aan gebreid met parlementsverkiezingen in Frankrijk en volgende week donderdag met een alweer beslissende eurogroep voor Griekenland. Heel wat politieke en macro-economische ontwikkelingen, wat is er de impact van op langere termijn?
  Gast: Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING.
 • Het schooljaar zit er bijna op.We maken een balans op van een VOKA project rond duaal leren. Leerlingen van het zevende jaar secundair onderwijs werden een jaar lang intensief opgeleid op de werkvloer van grote bedrijven als Monsanto, Umicore en Actemium. Dat gebeurde in nauw overleg met de betrokken TSO scholen. VOKA mikt op de sectoren voeding, chemie en metaal en wil met dit duaal leren de kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven verkleinen. De focus ligt op knelpuntberoepen als productieprocestecnieken. Zal het project jongeren aan een baan helpen?
  Gasten: Pieter Leuridan, VOKA en Steven De Backer, Actemium.
 • De zomer komt eraan en wie op vakantie in het buitenland belt of surft zal dat merken aan zijn telecomrekening. Er is immers positief nieuws over de roamingtarieven. Steven Rombaut legt uit wat er concreet verandert voor consumenten telecombedrijven.

De Vrije Markt 03/06/2017 Innovatie

 • We betalen anders en dus steeds meer digitaal. Banken passen zich daarop aan en hebben bijvoorbeeld minder personeel nodig, maar het betaalgemak voor de klant kan nog beter. Deze week lanceerden de grote banken daarom samen met de overheid het nieuwe digitale platform ´It´s me`. Dit vervangt alle wachtwoorden, gebruikersnamen, kaartlezers of speciale tokens. Snel en veilig betalen via een eenvoudige app, is de boodschap. Er waren wel wat opstartproblemen, maar inmiddels loopt ´It´s me´ wel en vanaf deze zomer zou digitaal bankieren via de telefoon echt snel en veilig mogelijk moeten zijn. Is België daarmee een voorloper op financieel gebied? En wat zijn de verdere ontwikkelingen?
  Gast: Kris De Ryck, topman van Belgian Mobile ID, het bedrijf achter ´It´s me´.
 • Innovatie en het starten van nieuwe bedrijven: de nieuwe initiatieven buitelen soms over elkaar heen. Vaak ligt de nadruk daarbij op kleine, startende technologische ondernemers. De maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, armoede, gebrek aan diversiteit of de gebrekkige mobiliteit, zijn echter vaak veel groter en ook daarvoor is innovatie nodig. Het project ´Radicale Vernieuwers´ kreeg daarom afgelopen week veel aandacht. ´Radicale Vernieuwers´ is een initiatief van de Sociale InnovatieFabriek, Radio 1 en De Standaard en zocht naar nieuwe producten, diensten of methodes om bij te dragen aan een schoner klimaat en een evenwichtiger economie. Vrijdag worden in ´Hautekiet´ de jury-, publieks- en klimaatprijzen bekend gemaakt. Maar wie zijn die winnaars? Wat doen zij precies en hoe willen zij duurzame projecten ook economisch rendabel maken?
  Gasten: Adje Van Oekelen, De Landgenoten en Lieven Demolder, Ducoop
 • Een Vlaams bedrijf dat jaren geleden klein begon, is inmiddels een internationale speler van formaat als het gaat om vermaak en vrije tijd. Studio 100 is binnenlands misschien het meest bekend van grote successen en programma´s als Mega Mindy, K3, Kabouter Plop en Samson en Gert, maar levert producties aan in meer dan honderd landen en is actief tot in Australië toe, met een omzet van meer dan 150 miljoen euro. Entertainment blijkt serieuze internationale handel, maar wat zijn de verdere plannen op die wereldmarkt van televisieproducties en pretparken? Welke stappen heeft Studio 100-CEO Hans Bourlon verder in gedachten? Michaël Van Droogenbroeck sprak met Bourlon en brengt de toekomst van het bedrijf uit Schelle in kaart.

De Vrije Markt 27/05/2017 Economie

 • Trump is in het land, en dat zullen we geweten hebben. Na een stop in Saoedi-Arabië, Israël en Italië komt hij in ons land het nieuwe gebouw van de NAVO plechtig inhuldigen. De bouw startte al in oktober 2010 en kost maar liefst 1,12 miljard euro. Binnenkort gaan daar 4.500 mensen werken. Gast: Renaud Chevalier, projectleider van de bouw en gedelegeerd bestuurder bij Assar Architects.

 • Aan de reis van de Amerikaanse president is ook een belangrijk economisch luik. Zo tekende Trump in Saoedi-Arabië voor maar liefst 350 miljard dollar aan contracten voor Amerikaanse bedrijven. Hoe staat het met het economisch beleid van Trump? Wat zijn de sterktes en zwaktes? We maken een algemene analyse.
  Gast: Paul De Grauwe, professor aan de London School of Economics.

 • Steven Rombaut sprak met Frank De Mol van De Belegger over UCB. Het aandeel beleefde zijn grootste crash sinds 1987. Kan het Belgisch farmabedrijf weer overeind krabbelen?

De Vrije Markt 20/05/2017 Groepsaankopen

 • Volgende week viert de christelijke arbeidersbeweging Rerum Novarum. Dat is tevens ook de laatste voor afscheidnemend voorzitter Patrick Develtere van beweging.net. Luc Van Gorp ziet in het feest een aanleiding om te benadrukken dat we moeten vermijden om kwetsbaren en profiteurs op één hoop te gooien. Volgens hem is er in het neoliberale denken geen ruimte meer voor kwetsbaarheid.
  Gast: Luc Van Gorp, voorzitter CM
 • Bijna 250.000 Vlaamse gezinnen wisselden van energieleverancier via een groepsaankoop. Via groepsaankoop kan je een voordeliger tarief krijgen op je elektriciteit- en gasfactuur. Maar zijn groepsaankopen echt zo voordelig als ze lijken? En wat denken de energieleveranciers van dergelijke groepsaankopen?
  Gasten: Frederic Dumalin, business manager bij IChoosr en Jurgen Vandervelde, Sales & Marketing Manager bij Eneco
 • En tenslotte analyseert Michaël Van Droogenbroeck de relatie tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de beurskoers. Want de controverse rond Trump laat de beurzen sudderen. Zowel de beurzen in de Verenigde Staten als Europa kleuren rood. Heeft Trump niet alleen een politiek probleem? .

De Vrije Markt 13/05/2017 Doctoreren en ondernemen

 • De stad Antwerpen wil jongeren met een migratieachtergrond sneller aan een job helpen via een nieuw project: duo for a job. Dat brengt een halfjaar een ervaren 50-plussers samen met een jongere. Die helpt hen met onder andere solliciteren en werkervaring op te doen. Zijn dergelijke projecten zinvol? En kunnen ze de lage werkzaamheidsgraad bij mensen met een migratieachtergrond aanpakken?
  Gast: Fons Leroy, afgevaardigd bestuurder bij de VDAB.
 • Wie vandaag doctoreert mag niet werken of een eigen zaak opstarten. Een serieuze handicap want maar liefst 80 procent van de doctoraatshouders vindt nadien buiten de universiteitsmuren een job. Ann Brusseel wil daarom de regelgeving aanpassen zodat doctoraatsstudenten kunnen doctoreren en ondernemen tegelijkertijd.
  Gasten: Vlaams Parlementslid Ann Brusseel (Open Vld) en Marc Goldstein (begeleidt studenten aan de VUB richting ondernemerschap).
 • ‘Sell in May and go away, but remember to come back in September.’ Het lijkt een handige vuistregel voor wie zijn eerste stappen zet in de beleggingswereld. Maar hoeveel waarde heeft zo’n toverspreuk anno 2017 eigenlijk nog? Steven Rombaut maakt een analyse.

De Vrije Markt 06/05/2017 Open wervendag

 • Zondag kiezen de Fransen hun nieuwe president. Emmanuel Macron (En Marche) heeft in alle peilingen een forse voorsprong op Marine Le Pen (Front National). Als de peilingen het bij het rechte eind hebben wordt hij dus de nieuwe president. De werkloosheid schommelt in zijn land al jaren rond 10%. Europa kijkt ook met argusogen naar de inspanningen om het overheidstekort terug te dringen. Hoe staat de Franse economie ervoor en hoe sterk is ze verweven met ons land? We praten met Jan Van Hove, hoofdeconoom bij KBC.
 • De bouwsector maakt een digitale revolutie mee: computertechnologie wordt meer en meer gebruikt, niet alleen in het ontwerp op de tekentafel, maar ook in de uitvoering op de werf. Daarom zoekt de bouw meer en meer hoger opgeleiden die met de computer overweg kunnen zoals ingenieurs, tekenaars, project- en werfleiders. Zondag organiseert de Confederatie Bouw opnieuw een open wervendag. U kunt meer dan 175 werven over het hele land bezoeken. De Vrije Markt trok naar de Construction Academy in Diepenbeek en praatte er met Chris Slaets (directeur Confederatie Bouw Limburg) en Herman Verwimp (bedrijf Matthieu Gijbels).
  Gast: Bart Verhulst, bestuurder van de VBA (Belgische Vereniging aannemers grote bouwwerken).

De Vrije Markt 29/04/2017 Europa

 • Met haar 'Pijler voor Sociale Rechten' wil Belgisch EU-commissaris Marianne Thyssen wantoestanden op de arbeidsmarkt stoppen. Is dit de start van een socialer Europa? En volgende week maandag is het 1 mei, de feestdag voor iedere socialist. Toch lijkt het erop dat er niet veel redenen zijn om te feesten, de socialistische partijen hebben het namelijk overal in Europa moeilijk.
  Gast: Kathleen Van Brempt, Europees parlementslid.
 • Het eerste vliegtuig van Brussels Airlines landde al een maand geleden in de Indiase grootstad Mumbai. Maar pas afgelopen week werd de rechtstreekse verbinding officieel ingehuldigd. Brussels Airlines vliegt vanaf nu zo’n vijf keer per week naar India. Michaël Van Droogenbroeck vertrok samen met onder andere CEO Bernard Gustin en staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) op economische missie naar Mumbai. Wat is het belang van een rechtstreekse verbinding? En kan Brussels Airlines in gat het springen dat de Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways achterliet? Zij verhuisden immers hun activiteiten van Brussel naar Schiphol. Michaël Van Droogenbroeck vat samen.
 • De autosector kijkt met een bang hart naar de Brexit. Een auto bestaat immers uit zo’n 30.000 componenten die soms 15 landsgrenzen overschrijden voor ze in de auto belanden. De autosector vreest dat met de Brexit export en import een pak moeilijker zal worden. En bovendien is er de vrees dat de Brexit zal zorgen voor meer vertraging en administratie.
  Gast: Sigrid de Vries, secretaris generaal bij CLEPA, de Europese koepelorganisatie voor de automotive toeleveringsindustrie.

De Vrije Markt 22/04/2017 Banken

 • De Raad van Bestuur van Belfius heeft een mogelijke gedeeltelijke privatisering van de bank goedgekeurd. De federale regering moet de definitieve beslissing nog nemen maar is voorstander van een gedeeltelijke verkoop van de genationaliseerde bank. Is bankieren een kerntaak van de overheid ? Hoe zit het met de Belgische verankering? En hebben we een staatsbank nodig ? Hoe groot is het maatschappelijk belang van de bank? Michaël Van Droogenbroeck schetst de historiek van het verhaal.
  Gasten: Frank Vanaerschot, woordvoerder van “Belfiusisvanons.be” en Kamerlid Johan Klaps (N-VA)
 • De drie vakbonden eisen dat de federale regering bij de begrotingsopmaak een koerswending maakt en inzet op sociale en fiscale rechtvaardigheid. Dat hebben ze beklemtoond op een gezamenlijke persconferentie. En uit juridisch onderzoek blijkt dat ING België het recht heeft om 55-plussers te laten stoppen met werken, en toch een groot deel van hun loon te laten behouden. Zal dat gevolgen hebben voor andere bedrijven?
  Gast: Mario Coppens, voorzitter ACLVB.

De Vrije Markt 01/04/2017 Pensioenen

 • Als u binnenkort op pensioen gaat kan u maar beter niet ziek of werkloos zijn. Want door de nieuwe maatregelen van de regering kan u dat tot 113 euro per maand kosten. Dat blijkt uit een studie van de pensioenadministratie op vraag van de sociale partners. En nog een struikelblok voor de sociale partners is het ter discussie stellen van de anciënniteit. Wie langer voor hetzelfde bedrijf werkt, krijgt daar in de meeste sectoren ook automatisch meer loon voor. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil dat systeem nu herbekijken.
  Gasten: Marc Leemans (ACV) en Pieter Timmermans (VBO).
 • Opvallend nieuws van de andere kant van het Kanaal: de Britse verzekeraar Lloyd gaat in Brussel zijn nieuwe dochteronderneming oprichten. Het is de eerste keer dat een bedrijf Groot-Brittannië verlaat nadat het er voor heeft gekozen om uit de Europese Unie te stappen.
  Gast: Karel Van Hulle, professor aan de KULeuven en Frankfurt.
 • Afgelopen week was ‘de week van het geld’. Michaël Van Droogenbroeck beantwoordt al uw vragen over wat te doen met uw spaargeld!

De Vrije Markt 25/03/2017 Europa

 • Samen de verwoeste economie uit het moeras trekken, samenwerken aan vrede. Dat was zestig jaar geleden het parool voor de Europese integratie. Zaterdag viert Europa dat zestig jaar geleden de basis werd gelegd voor de EU, met de ondertekening van het Verdrag van Rome. Wat is er nu nog over van de vrome wens om in vrede met elkaar handel te drijven? De Europese Unie draait vierkant, de Britten willen het schip verlaten en op het gebied van werkgelegenheid bijvoorbeeld concurreren de lidstaten duchtig met elkaar. Wat is er bij een grote plechtigheid, deze zaterdag, in Rome nog te vieren? Reden voor De Vrije Markt om extra aandacht te besteden aan zestig jaar Europese economische samenwerking.
  Gasten: Liesbeth Willaert onderneemster en Caroline Pauwels rector Vrije Universiteit Brussel.
 • ABVV-voorman Rudy De Leeuw pleit al jaren voor een socialer Europa en wil dat de EU de strijd tegen sociale dumping opvoert. De Leeuw is in Rome voor een top met sociale partners. Vanuit de Italiaanse hoofdstad gaat hij in gesprek met Lieven Verstraete.
 • De EU moest als handelsblok ook het grote tegenwicht vormen voor de Verenigde Staten. Hoe staat het zestig jaar later met de onderlinge economische band van EU en VS? Daarover is prof. Michele Chang, hoogleraar Europese politiek en economie van het Europacollege in Brugge te gast. In de studio zet Steven Rombaut de belangrijkste feiten over de handel tussen Europa en Amerika nog eens op een rij.

De Vrije Markt 18/03/2017 Sociale Fraude

 • Een historisch akkoord! Met die grote woorden wordt het compromis tussen de Vlaamse Regering en de actiegroepen omschreven. Omdat alle partijen zich kunnen vinden in het 'Radicaal haventracé' laten de actiegroepen hun procedures voor de Raad van State vallen. Is dit een nieuw voorbeeld van burgerparticipatie?
  Gast: Peter Vermeulen van Ringland.
 • Afgelopen week deed de federale politie zo’n 12 huiszoekingen bij verschillende transportbedrijven. Via postbusbedrijven in Oost-Europa zouden ze goedkope buitenlandse chauffeurs aan het werk hebben gezet. Zo zouden zes tot zeven miljoen euro aan sociale lasten hebben ontdoken. De transportsector staat al langer onder de druk. Hoe moet de sector de concurrentie aangaan met Oost-Europa? We gingen kijken bij Corneel Geerts Transportgroup.
  Gast: Staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer.
 • Steven Rombaut maakt een analyse van het Nederlandse bedrijf Avantium. Dat bedrijf trok deze week naar de beurs van Amsterdam en Brussel. Maar wat is Avantium eigenlijk?

De Vrije Markt 11/03/2017 Accijnzen

 • We shoppen alsmaar meer online. Het aantal Belgen dat online shopt steeg op vijf jaar van 45 naar 64% en we geven online ook individueel alsmaar meer geld uit: nu al gemiddeld bijna 200 euro per maand. Belgische bedrijven hebben het niet makkelijk om de concurrentie aan te gaan met de grote buitenlandse spelers zoals Bol.com. Hoe ziet de strategie van zo’n grote buitenlandse speler eruit?
  Gast: Kiki Lauwers Belgische CEO van marktleider Bol.com dat vanuit Nederland pakjes verkoopt op de Belgische markt. .
 • De sector van wijn en gedestilleerd kleurt rood. De accijnsverhoging van eind vorig jaar is volgens de sectorfederatie hard aangekomen en Tournée Minérale deed daar afgelopen maand nog een schepje bovenop. Mensen kopen minder wijn en sterke drank en shoppen ook meer in onze buurlanden omdat de accijnzen daar lager liggen. Volgens ‘Vinum & Spiritus’ zijn er bij ons 4.600 banen bedreigd: 800 rechtstreeks en 3.600 onrechtstreeks. Er wordt gepleit voor een accijnsverlaging.
  Gast: Algemeen directeur Geert Van Lerberghe van Vinum & Spiritus.

De Vrije Markt 18/02/2017 Langdurig zieken

 • Het aantal langdurig zieken stijgt jaar na jaar. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) wil zieke werknemers en hun werkgevers responsabiliseren. Zo zou de uitkering van zieke werknemers die onvoldoende moeite doen om weer aan de slag te gaan dalen. En bedrijven die te weinig moeite doen om hun zieke werknemers een job op maat aan te bieden, zouden een boete riskeren.
  Gast: Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo.
 • De musicalgroep Music Hall zoekt geld bij de burger. Coöperanten kunnen aandelen kopen in een nieuwe coöperatieve vennootschap Musical Rainbows. Die hoopt 5 miljoen euro te verzamelen. Herleeft de musicalsector? Geert Allaert, Music Hall-CEO, is onze gast.
 • AGEAS pakt uit met resultaten. Die worden beïnvloed door de mogelijke compensatieregeling voor aandeelhouders van Fortis. Michaël Van Droogenbroeck overloopt de cijfers met CEO Bart De Smet.

De Vrije Markt 25/02/2017 Geluidshinder Zaventem

 • De VREG, de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt, krijgt een nieuwe voorzitter van de raad van de bestuur. Diezelfde raad van bestuur werd in februari nog uitgebreid. In plaats van vier zijn er nu zeven politiek aangeduide bestuurders. Hoe groot is de grip van de politiek op de Vlaamse  energieregulator?
  Gast: André Pictoel, ex-gedelegeerd bestuurder bij de VREG.
 • Het overleg over de geluidsnormen zit nog altijd muurvast. De Brusselse Regering legt een nieuw belangenconflict naast zich neer dat de Vlaamse Regering inroept. Het gewest wil boetes uitschrijven voor de toestellen die de strenge Brusselse geluidsnormen overschrijden. Die worden voorlopig wel niet geïnd. Ook het overlegcomité van donderdag heeft de toestand niet kunnen ontmijnen. Er komen nu wel werkgroepen die zich drie weken moeten buigen over de voorstellen van Vlaanderen en Brussel om het dossier van de geluidshinder op te lossen.
  Gast: Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport.
 • Telecomoperator Proximus pakt uit met jaarresultaten. Steven Rombaut praat met CEO Dominique Leroy.

De Vrije Markt 11/02/2017 Werkomstandigheden

 • Het waren opvallende beelden in reizen Waes: tijdens de rondreis van Tom Waes in Bangladesh maakte hij indrukwekkende beelden met een drone op de scheepswerven in Chittagong. Daar worden grote zeeschepen ontmanteld. De werkomstandigheden voor de arbeiders zijn er erbarmelijk, maar de gids van Waes wilde de werven tonen om de werkomstandigheden van de arbeiders te verbeteren. Een oproep die niet in dovemansoren valt.
  Gast: Patrick Verhoeven, secretaris-generaal bij de European Community Shipowners' Associations.
 • Steven Rombaut maakt een analyse van bank-verzekeraar KBC. Vorig jaar maakten ze een winst van 2,4 miljard euro. Opvallend was daarbij de prestatie van Ierland, dat voortaan een van de kernmarkten wordt naast onder andere België.

De Vrije Markt 04/02/2017 Economie

 • De sociale partners hebben het loonakkoord ondertekend voor 2017-2018. Er staat onder andere een loonsverhoging van 1,1% in, én een versoepeling van de brugpensioenleeftijd. Het nieuwe akkoord behoudt de leeftijdsdrempel van 56 jaar voor brugpensioen bij collectief ontslag, de regering had dat op 57 jaar gezet. Een versoepeling dus en dat lag moeilijk bij sommige regeringspartijen.
  Gast: Pieter Timmermans gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).
 • ‘Koop online in eigen land’ was de opvallende oproep van Wouter Torfs aan de consumenten. “Dat houdt inkomsten, omzet en werkgelegenheid hier.” Geen goede strategie aldus professor sociale economie Ive Marx. Want de consument wilt de beste kwaliteit voor de beste prijs. Wat is de zin en onzin van Belgisch te kopen?
  Gasten: Wouter Torfs en Ive Marx.
 • Michaël Van Droogenbroeck het over Thrombogenics. Sinds begin dit jaar is Thrombogenics met 42 procent een van de best presterende aandelen. Een analyse.

De Vrije Markt 28/01/2017 Werkbaar werk

 • Werkbaar werk. Alsmaar minder Vlaamse werknemers denken dat zij bij de gelukkigen zijn om zo'n job hebben. We brengen verontrustende cijfers uit een grootscheepse Vlaamse bevraging.
  Gast: Ann Vermorgen
 • “Amerika eerst” zei de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump tijdens zijn inauguratie. En de nieuwe Amerikaanse president lijkt die belofte waar te maken. Op zijn eerste werkdag trok president Trump de Verenigde Staten terug uit het Trans Pacific Partnership (TTP), een voorgesteld vrijhandelsakkoord tussen de VS en twaalf landen in Azië. Bovendien liet hij weten dat fabrieken die uit de VS wegtrekken en hun producten willen invoeren zich aan een stevige invoertaks mogen verwachten. Is de toekomst van de vrije handel bedreigd? En zijn handelsakkoorden ten dode opgeschreven? Een gesprek met Marc Lambotte, CEO van Agoria en Bogdan vanden Berghe, algemeen directeur bij 11.11.11.

De Vrije Markt 21/01/2017 Sociaal zekerheid

 • Wie werkt bij BNP Paribas Fortis en meer verdient dan 4.700 euro bruto, zal in de toekomst niet langer automatisch in cash uitbetaald worden maar in punten. Die punten kun je dan ruilen voor allerlei extralegale voordelen zoals extra opleidingen, vakantiedagen of een grotere bedrijfswagen. Een primeur in België! Is dit de toekomst voor het optimaliseren van de loonkosten of betekent dit de ondergang van de sociale zekerheid want minder loon zorgt er ook voor dat er minder belastingen op betaald worden?
  Gasten: Xavier Baeten, professor Vlerick Business School en Erwin de Deyn, voorzitter BBTK
 • Michaël Van Droogenbroeck is deze week in Davos waar de internationale elite verzamelt voor het jaarlijks Wereld Economisch Forum. En op economisch vlak is de afgelopen week heel wat veranderd: zo liet de Britse Premier May duidelijk verstaan dat het Verenigd Koninkrijk kiest voor een zogenaamde ‘harde brexit’, Donald Trump wordt de 45ste president van de Verenigde Staten en de Chinese president Xi Jinping, voor het eerst aanwezig in Davos, hield een opgemerkte toespraak waarin hij de economische globalisering verdedigde. Stof genoeg voor een gesprek met minister-president Geert Bourgeois en premier Charles Michel.

De Vrije Markt 14/01/2017 Sociaal overleg

 • Fraudejager Karel Anthonissen zit met een probleem. Hij is niet langer gewestelijk directeur in Gent voor de Bijzondere Belasting Inspectie. Is zijn conflict met Karel De Gucht hem fataal geworden? Of het feit dat hij niet minder dan 60.000 vermeende fraudedossiers heeft overgemaakt aan het gerecht? En legt hij zich daar bij neer? Hij komt ons dat vertellen.
 • Afgelopen week bereikten vakbonden en werkgevers een nieuw sociaal akkoord. De belangrijkste boodschap is dat de komende twee jaar de lonen van wie werkt in de privésector met 1,1 procent mogen stijgen bovenop de index. Opvallend, want het is voor het eerst sinds 2010 dat de lonen zoveel kunnen stijgen. Is het sociaal overleg gered? En zijn de afgesproken maatregelen voldoende?
  Gast, Marc Leemans, voorzitter ACV.
 • De managers van het jaar komen dit keer uit de financiële sector. Bart De Smet, de Vlaamse CEO van verzekeraar Ageas en Marc Raisière, CEO van staatsbank Belfius aan Franstalige kant. Hoe ziet hij de toekomst van Belfius? Klaar om verzekeraar Ethias over te nemen, en klaar voor de beurs? Michael Van Droogenbroeck vraagt het hem.

De Vrije Markt 07/01/2017 Pensioenbeleid

 • Blijven onze pensioenen betaalbaar? En hoeveel houd ik eigenlijk over aan het einde van mijn loopbaan? Hoe ouder een werknemer wordt, hoe vaker de vraag misschien ter sprake komt. Elk nieuw jaar brengt bovendien veranderingen met zich mee en ook op het gebied van de pensioenen zijn er de nodige wijzigingen. Zo kunnen werknemers studiejaren afkopen en wil de regering de pensioenen gelijkschakelen met het minimumloon voor wie langer dan een jaar werkloos is of langdurig ziek is.

  Wat betekent dit allemaal in de praktijk? Reden om in de eerste aflevering van het nieuwe jaar in De Vrije Markt eens uitgebreid stil te staan bij onze pensioenvoorziening. Wij spraken met minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) en kijken in de studio naar de effecten van zijn voorstellen met pensioen-expert Marjan Maes van de KU Leuven.

   

De Vrije Markt 17/12/2016 Terugblik 2016

 • In de laatste uitzending van dit jaar hebben één centrale gast: Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank van België. De sputterende economische motor, het faillissement van de Gentse bank Optima, de begroting die nog steeds onder druk staat,... Het was een bewogen jaar op sociaal-economisch vlak. En dat was nog maar enkel in eigen land. Want buiten de landsgrenzen was er ook nog het referendum in Groot-Brittannië waarbij de Britten ervoor kozen om de Europese Unie te verlaten, de euro die nog steeds onder druk staat en de verkiezing van vastgoedmagnaat Donald Trump tot de nieuwe Amerikaanse president. Samen met de gouverneur blikken we terug op het voorbije jaar. En wat heeft 2017 in petto?

De Vrije Markt 10/12/2016 Langer werken

 • Eddy Bruyninckx is onze gast. Hij stond bijna 25 jaar aan het hoofd van de Antwerpse haven. Onder zijn leiding maakte deze een forse groei door en steeg vooral het containervervoer. Binnenkort maakt hij plaats voor zijn opvolger Jacques Vandermeiren, die geen verleden heeft in de haven. Hoe kijkt Bruyninckx terug op de bijna 25 jaar aan het hoofd van de Antwerpse haven? Wat zijn de uitdagingen voor de toekomst? En welke raad heeft de havenbaas voor zijn opvolger?
 • Langer werken is het parool, maar ondertussen kampen bedrijven ook met steeds meer langdurig zieken. De burn-out lijkt wel de nieuwe volksziekte. Vanaf deze maand hebben ondernemers de verplichting om langdurig zieke werknemers een reïntegratietraject aan te bieden. Bedrijven maken nu ook al gebruik van gespecialiseerde loopbaancoaches en bemiddelaars, die hen helpen met de herintegratie. Wij gingen kijken bij een bedrijf dat al werkt met zo´n herintegratiefirma en spraken ook met een werkneemster met een burn-out, die zelf weer graag aan de slag wil gaan.
  Gast: jobcoach Mieke Versleegers van de firma Azertie.
 • Michaël Van Droogenbroeck laat zijn licht schijnen over de Europese Centrale Bank. Die blijft voorlopig het vertrouwde economisch recept hanteren: tot eind volgend jaar wil ECB-voorman Mario Draghi staatsobligaties op blijven kopen, zij het wel in een wat lager volume. Ook de rente blijft onveranderd. Tegelijkertijd verwachten de financiële markten dat de Verenigde Staten volgende week wel met een renteverhoging zullen komen. Voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse Federal Reserve speculeerde daar vorige maand al op. Krijgen we echt een ander economisch beleid in Europa en de Verenigde Staten?

De Vrije Markt 03/12/2016 Klimaatbeleid

 • Michele Chang, professor aan het Europacollege over Italië.
  Italië stemt zondag in een referendum over een reeks belangrijke grondwetswijzigingen. Premier Renzi kondigde aan dat hij opstapt indien de Italianen tegen stemmen. Maar daardoor zou Italië het Europese herstelplan voor zijn bankensector niet kunnen doorvoeren. Veel Italianen maken zich dan ook zorgen over de toekomst van hun land en zijn al begonnen met geld van de bank te halen. De aandelenkoersen van Italiaanse banken kleurden de voorbije dagen bloedrood. Wat zijn de gevaren voor ons land?
 • Afgelopen week stelde de Vlaamse Regering een ambitieuze klimaatresolutie voor. Het is een intentieverklaring om met z’n allen klimaatvriendelijker te gaan leven en dus minder te vervuilen. De transportsector verwees daarbij quasi onmiddellijk naar de kilometerheffing voor personenwagens. “Als die bij personenwagens zou worden ingevoerd, moeten we minder vrachtwagens de weg opsturen.” Maar wat kan de transportsector zelf doen? CityDepot geeft alvast het goede voorbeeld. Transportbedrijven leveren de goederen af in 1 magazijn buiten de stad, CityDepot brengt de goederen op een duurzamere wijze naar de verschillende winkels.
  Gasten: Benny Smets, voorzitter van de federatie transporteurs Febetra en zelf eigenaar van het transportbedrijf Ninatrans NV en Marc Schepers, beheerder CityDepot.
 • Steven Rombaut maakt een analyse van onze economie een half jaar na de aanslagen.