Voor de meest recente afleveringen van De Markt kan je terecht op vrt.nu of vrt.nws. De afleveringen zijn slechts 1 maand beschikbaar.
Bekijk de vorige afleveringen van De Vrije markt


De Markt 21/04/2018 Werkbaar werk leidinggevende

   

 

 • Werkbaar werk en de rol van de chef. Uit onderzoek bij 12.000 werknemers blijkt dat de leidinggevende een belangrijke impact heeft op de jobkwaliteit van medewerkers in Vlaanderen. Vandaag vindt 85,7% van de werknemers dat zijn baas goed coacht. En dat aandeel stijgt ook over de jaren heen. En dat is een goede evolutie want hoe slechter de chef, hoe meer stress en demotivatie, hoe meer ziekteverzuim en verloop. Twee derde van de werknemers met een baas die te weinig steun geeft, klagen over stress. Van die twee derde vertoont de helft zelfs heuse burn-outsymptomen. En ze zijn ook dubbel zo vaak ziek.
  Michaël Van Droogenbroeck zet de voornaamste conclusies van de studie op een rijtje.
  Gast: Vrouwelijke ondernemer van het jaar Alexandra Limage, zij legt uit hoe ze omgaat met werknemers in haar transportbedrijf en wat de moeilijkheden soms kunnen zijn
 • Nog nooit was het tekort aan ICT’ers en informatici op de arbeidsmarkt zo groot. Maar dat geldt voor nog een aantal beroepen, bijvoorbeeld de boekhouders. Het aantal studenten dat zich inschrijft voor de richting daalt hoewel kantoren smeken om personeel met kennis van boekhouden. Tegelijk wordt het beroep ook bedreigd door de digitalisering.
  Gasten: Bart Van Coile, ondervoorzitter bij het Instituut van Accountants en Belastingconsulenten (IAB) en Ellen Sano van Yuki, een bedrijf van geautomatiseerde boekhoudoplossingen.

De Markt 31/03/2018 Pensioenen

   

 

 • 882 euro. Dat is volgens de vakbonden het gemiddelde pensioen van een werkneemster in België. Ongeveer 250 actievoerders protesteerden daar vandaag tegen in Brussel. Ze vragen een waardig pensioen voor vrouwen. Want vrouwen worden volgens de vakbonden harder getroffen door de pensioen¬maatregelen van de regering-Michel. Die heeft de minimumpensioenen wel opgetrokken, maar vrouwen profiteren daar vaak niet van omdat ze dikwijls geen volledige loopbaan hebben. Vrouwen werken immers gemiddeld minder lang dan mannen omdat ze vaker deeltijds werken. En dat heeft dus gevolgen voor het pensioen.
  Gasten:Miranda Ulens, federaal secretaris bij het ABVV en Sabine Slegers, nationaal secretaris bij het ACLVB.
 • De Britse regering wil voor alle drankverpakkingen statiegeld invoeren. Met deze maatregel proberen de Engelsen minder zwerfvuil te hebben. Ook in ons land denkt de Vlaamse regering na over een plan om statiegeld in te voeren. Maar statiegeld kent vurige voor- en tegenstanders.
  Gasten: Nathalie De Greve van Comeos, de Belgische federatie van Handel en Diensten en Olivier Beys van de Bond Beter Leefmilieu.

De Markt 24/03/2018 Privacyregels

   

 

 • Binnen 2 maanden, op 25 mei, krijgen de privacyregels een revolutionaire update. De General Data Protection Regulation (GDPR) of in het Nederlands de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) regelt hoe er in de toekomst zal moeten worden omgegaan met persoonsgegevens. Maar wat verandert er allemaal? En wat als u de nieuwe regels niet respecteert? Michaël Van Droogenbroeck maakt een overzicht.
 • Niet alleen overheden en bedrijven moeten zich aanpassen aan de nieuwe privacyregels. Ook voor lokale handelaren en kleine zelfstandigen gelden de nieuwe regels. Wij gingen kijken wat de impact zal zijn bij een lokale handelaar. Zullen zij nog zomaar persoonlijke gegevens kunnen verzamelen? En wat met onze klantenkaarten?
  Gast: Koen Delvaux, verbonden aan het bedrijf van de digitale klantenkaart Joyn.
 • Afgelopen week ondertekenden meer dan 40 van de 55 lidstaten van de Afrikaanse Unie een akkoord voor een grote vrijhandelszone. Daardoor zal de handel tussen Afrikaanse landen vereenvoudigen net zoals het vrij verkeer van personen. Zal dit akkoord voor de economische omslag zorgen die Afrika nodig heeft?
  Gast: Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD).
 • En wordt de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen uitgesteld? Slecht plan zegt de technologiefederatie Agoria. Verschillende Belgische bedrijven rekenen erop dat ze mogen meebouwen aan de ontwikkeling van de nieuwe toestellen.
  Gast: Marc Lambotte, topman van Agoria.

De Markt 17/03/2018 Zware beroepen

   

 

 • Wie komt er op de lijst van zware beroepen terecht en kan dus wat vroeger met pensioen? Niet alleen leerkrachten, zo wijst een eerste opgooi van minister van Pensioenen Bacquelaine uit, maar ook verpleegkundigen zouden onder die noemer kunnen vallen. Wat betekent dat voor hen en voor de zorgbedrijven? En wat met het nijpende tekort aan verpleegkundigen als zij vroeger met pensioen kunnen? Komen er dan misschien andere voordelen in het gedrang?
  Gasten: zorgambassadeur Lon Holtzer en Jan-Piet Bauwens van het ABVV.
 • En welgeteld 5.106 apotheken telt ons land. Maar daarvan hebben er amper 161 een erkende website. Er zijn maar een paar grotere internetapotheken en hun omzet bedraagt een fractie van de totale markt in België. Stilaan springen grotere buitenlandse spelers in dat gat. Waarom blijft uw oude vertrouwde apotheek zo koppig weg van het wereldwijde web? Op de achtergrond speelt een pittige discussie over zorg versus commercie, deontologie versus concurrentie. Zijn de grote internetapotheken cowboys? Of strijden de Orde der Apothekers en de Apothekersbond tegen windmolens? Gianni De Gaspari van de federatie van online apotheken Febop en Lieven Zwaenepoel van de Algemene Pharmaceutische Bond gaan erover in debat.

De Markt 10/03/2018 Notarissen

   

 

 • Maandlonen van zo’n 100.000 euro. Het zijn bedragen waar de meeste mensen enkel van kunnen dromen. Uit een onderzoek van Knack blijkt dat zulke bedragen geen uitzondering zijn voor de Vlaamse notarissen. Maar is het beroep van notaris nog iets van deze tijd? Kunnen technologische vernieuwingen als bijvoorbeeld blockchain de rol van de notaris overnemen? Maka De Lameillieure vertelt hoe je in Georgië vastgoed kan kopen via blockchain.
  Gasten: Make De Lameillieure, algemeen directeur bij Flanders Inshape en Christian Luyten van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.
 • Naar aanleiding van wereldvrouwendag lanceerden 50 mannelijke en vrouwelijke CEO’s, bedrijfsleiders en leidinggevenden een oproep. De zakenwereld moet vervrouwelijken volgens hen. Vandaag is aan de Belgische top amper 1 op 4 een vrouw. Op de gendergelijkheidsindex van het Wereld Economisch Forum zakt België steeds dieper weg. Ooit stonden we in de top 10, nu zijn we teruggezakt tot de 31ste plaats. Wat moet er veranderen?
  Gast: Yasmien Naciri, columniste en oprichtster van jongerenorganisatie Fleks.
 • Michaël Van Droogenbroeck de jaarresultaten van BNP Paribas Fortis op een rijtje.

De Markt 03/03/2018 Investeren

   

 

 • Vorig jaar investeerden buitenlandse bedrijven voor ruim 2 miljard euro in ons land. Dat was samen goed voor zo’n 5.377 jobs. Om die buitenlandse bedrijven in de bloemetjes te zetten reikt het Flanders Investment en Trade, ofwel het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen, al voor het zesde jaar op rij de ‘Foreign Investment Trophy’ uit. Voor het derde rij op jaar ging die prijs naar een chemiebedrijf. Dit jaar was de gelukkige het Japanse chemiebedrijf Kaneka uit Westerlo-Oelen. Met zo’n 300 werknemers is het één van de sterkhouders van het Kempense bedrijfsleven. Tijdens de prijsuitreiking werd ook de oprichting van een gloednieuw welkomteam voor buitenlandse bedrijven bekend gemaakt.
  Gasten: Jean Vandael, general manager bij Kaneka Belgium en Marc Van Gastel, invest-expert van Flanders Investment & Trade.

 • Roularta Media Group maakt vrijdag zijn jaarresultaten bekend. Een spannend moment want nog maar begin dit jaar kondigde Roularta aan dat het voor 33,7 miljoen magazines zoals Flair en Libelle ging kopen van Sanoma België. Steven Rombaut maakt een analyse.

 • Afgelopen week werden de Vlaamse cultuurprijzen, de Ultima awards, uitgereikt. De Ultima’s bestaan in 12 categorieën en 1 van die categorieën is het cultureel ondernemerschap. Dit jaar ging die prijs naar Paul Schyvens, directeur van De Roma in Antwerpen. Wat houdt cultureel ondernemerschap juist in? En wat is de toekomst ervan? Een gesprek.

De Markt 24/02/2018 Batibouw

   

 

 • Zaterdag zwaait Batibouw zijn deuren open voor het grote publiek. De jaarlijkse traditionele hoogmis voor de Vlaming met de baksteen in de maag. En hoewel appartementen steeds populairder worden en kleiner wonen in de steden aangemoedigd wordt heerst bij de Vlamingen nog steeds het traditionele beeld van een eigen woning op een eigen stukje grond. Maar wie vandaag wil bouwen moet aan heel wat voorwaarden voldoen. En dat voel je natuurlijk ook in de portemonnee. ‘de Markt’ berekende wat een gemiddelde vrijstaande nieuwbouwwoning kost. Maar er zijn ook nieuwe vormen van wonen. Denk bijvoorbeeld aan wooncoöperaties. Zullen we binnen enkele jaren het heersende ideaalbeeld van ‘huisje tuintje’ moeten aanpassen?
  Gast: Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck.

De Markt 10/02/2018 Loonakkoord

   

 

 • Waar blijven de elektrische bussen? Bij busbouwer VDL Roeselare, onderdeel van de Nederlandse VDL Groep, hebben ze intussen de 100 van zulke bussen klaar die de stad Amsterdam had besteld. Het gaat om de grootste order van e-bussen in Europa. De West-Vlaamse fabriek heeft daarvan de voorbije jaren zijn specialiteit gemaakt. Maar opvallend: De Lijn bestelt bij VDL voornamelijk diesel- en hybride bussen. Pas vanaf 2019 wil de openbaarvervoermaatschappij enkel nog elektrische, hybride of waterstofbussen aankopen. Is de technologie niet stilaan volwassen en wordt het dan in ons land geen tijd voor een inhaalbeweging? En kunnen we hier nog op tegen de enorme concurrentie uit China?
  Gast: Peter Wouter van VDL Roeselare.
 • In de Duitse deelstaat Baden-Württemberg hebben de vakbond IG Metall en de werkgeversorganisatie Südwestmetall deze week een opmerkelijk loonakkoord gesloten. Niet alleen is er een loonsverhoging gepland van 4,3 procent, nog los van bijkomende premies, maar kunnen werknemers er ook voor opteren om 6 tot 24 maanden lang maar 28 uur per week te werken. Steven Rombaut vat de elementen van het akkoord nog eens samen.
 • Zulke loonakkoorden staan vaak model voor andere sectoren in Duitsland, maar ook in ons land wordt er met argusogen naar gekeken. Zal dit akkoord ook hier vakbonden inspireren om bij loononderhandelingen meer in te zetten op tijd en minder op geld? Wat zijn daar de troeven en hinderpalen van? Is een kortere werkweek nu wel aan de orde in ons land, gezien de krapte op de arbeidsmarkt? En wat met de langere termijn: moeten we sowieso niet beginnen nadenken over een andere manier van werken?
  Gasten: Stan De Spiegelaere, onderzoeker bij het European Trade Union Institute (ETUI) en Sonja Teughels, senior adviseur arbeidsmarkt bij werkgeversorganisatie Voka.

De Markt 03/02/2018 Leegstand winkels

   

 

 • Wie rondkijkt in de Vlaamse centrumsteden heeft het misschien al opgemerkt: de leegstand is een groeiend probleem. Dat is niet alleen buikgevoel, maar blijkt ook uit nieuwe cijfers die De Markt kon inkijken: voor het tiende jaar op rij staan er meer winkels leeg dan het jaar voordien. Hoe komt dat? Is het allemaal de schuld van ‘het internet’? En hoe kunnen we het tij keren? Zijn ruimere openingsuren een oplossing of moeten we radicaler denken?
  Gasten: Jorg Snoeck van Retail Detail en Christine Mattheeuws van het NSZ.
 • Tania Dekens werd deze week uitgeroepen tot ‘overheidsmanager van het jaar’. Dat is opmerkelijk, want ze staat aan het hoofd van een dienst die binnen een paar jaar moet verdwijnen, het Federaal Agentschap voor de Kinderbijslag, kortweg Famifed. Vanaf 1 januari 2019 wordt Vlaanderen namelijk verantwoordelijk voor de uitbetaling van de kinderbijslag. In die moeilijke overgangsperiode heeft ze de haast onmogelijke opdracht om de ruim 1.000 werknemers van de dienst betrokken en gemotiveerd houden – en die opdracht vervult ze volgens de jury van de award uitstekend. Hoe speelt ze dat elke dag klaar? Wat zijn de valkuilen van dat veranderingsproces? Hoe blikt ze terug op haar verwezenlijkingen bij Famifed? En hoe kijkt ze als bevoegd topambtenaar aan tegen de grote hervorming van de kinderbijslag in ons land? Lieven Verstraete vraagt het haar.

De Markt 27/01/2018 Economie

   

 

 • Het is een harde klap voor Carrefour België. Maar liefst 1.233 van de 11.500 banen sneuvelen bij de supermarkt, 180 op de hoofdzetel in Evere en 1.053 in de hypermarkten. Twee hypermarkten moeten de deuren sluiten, drie hypermarkten zullen een pak kleiner worden. Ook in Frankrijk moeten er zo’n 2.400 mensen vertrekken. Nochtans maakt Carrefour geen verlies. Vorig jaar was er een operationele winst van zo’n 2 miljard euro. Maar de druk op supermarkten wordt steeds groter. Zo kon Ahold Delhaize in België voor het vijfde kwartaal op rij geen omzetgroei boeken. En ook bij supermarktketen Colruyt staan de winstmarges onder druk. Wat is er aan de hand bij in de sector van de supermarkten? En wat te denken van de eerste kassaloze supermarkt Amazon Go? Die opende afgelopen week in Seattle. Is dit de toekomst?
  Gast, Gino Van Ossel retailexpert.
  Steven Rombaut zet ook alle cijfers alle cijfers op een rijtje.
 • In het Zwitsers bergdorpje Davos verzamelden deze week alle politici en topondernemers voor het Wereld Economisch Forum (WEF). Alle andere weken is Davos een bergdorp met amper 11.000  inwoners. Maar één week per jaar wordt het dé plek waar alle rijken en machtigen der aarde verzamelen om contacten te leggen en wereldthema’s te bespreken. Zowat iedere vierkante centimeter wordt dan verhuurd, vaak voor grof geld. Maar is het wel nuttig om daar aanwezig te zijn? Allemaal vragen voor premier Charles Michel.
  Een reportage van Michaël Van Droogenbroeck.

De Markt 20/01/2018 Digitalisering-Robotisering

   

 

 • Geen enkele belasting is populair maar de erfbelasting of dodentaks is de meest bekritiseerde. Met tarieven tot wel 65% ligt deze belasting al langer onder vuur. Maar de Vlaamse regering werkt aan een hervorming. Minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) wil tegen september 2018 de erfbelasting grondig hervormen en vereenvoudigen. En daarbij zouden de hoogste tarieven dalen. Maar volgens experts is het principe van een erfenis achterhaald. Bert Anciaux zei enkele jaren geleden: “we zouden erfenissen moeten afschaffen zodat vermogens rechtstreeks naar de overheid gaan.” Bedoeling is dat ieder kind zo gelijk start. Maar hoe denkt iemand met een groot vermogen over dit principe? Gast: Roland Duchâtelet, één van de rijkste Belgen.
 • Steven Rombaut zet alle tarieven van onze erfbelasting op een rijtje en kijkt ook over de grenzen. Hoeveel betaal je in andere landen bij een erfenis?
 • Deze week stelt de SERV, de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen zijn nieuwe voorzitter voor. Dit jaar is dat Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder bij Voka. Dit jaar wil de SERV de thema’s digitalisering en robotisering op de agenda zetten. Die brengen heel wat voordelen met zich mee maar bedreigen ze ook jobs? Of is het een win-win situatie? Gasten: Hans Maertens, kersvers voorzitter bij de SERV en Ann Vermorgen, ACV vorige voorzitter van de SERV.

De Markt 13/01/2018 Arbeidsmarkt

   

 

 • Allereerste onderwerp in ‘de Markt’ is - hoe kan het ook anders - onze markten. Wie wil er nog marktkramer worden? Is het nog rendabel om markten af te schuimen? Of zitten onze markten gewoonweg met een imagoprobleem? Matthias Vandersmissens, is 27 en fiscalist van opleiding. En toch koos hij voor een bestaan als marktkramer. Maar hij verkoopt ook zijn groenten en fruit via een webshop. Is dit het nieuwe ondernemen voor een marktkramer? Onze reporter ging hem opzoeken op de markt van Halle. De kersverse UNIZO-voorzitter Danny Van Assche benadrukt het belang van digitalisering voor marktkramers maar roept gemeenten ook op om hun markten meer te koesteren. Hij is de allereerste gast in ‘de Markt’.
 • “Jobs, jobs, jobs” zei premier Charles Michel afgelopen zomer. Het resultaat is vacatures, vacatures, vacatures. Werkgeversorganisatie Voka en het VBO, het Verbond van Belgische Ondernemingen, spreken van een heuse ‘war on talent’. Ook de textielgroep Sioen Industries in Ardooie heeft het bijzonder moeilijk om geschikt personeel te vinden. Wout Verbeke, personeelsdirecteur bij Sioen Industries, en Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) zijn onze gasten.
 • En tenslotte brengt Michaël Van Droogenbroeck het verhaal van de nakende overname van Ablynx. Het biotechbedrijf blijkt erg in trek te zijn. Michäel zet alle cijfers op een rijtje.