Voor de meest recente afleveringen van De Markt kan je terecht op vrt.nu of vrt.nws. De afleveringen zijn slechts 1 maand beschikbaar.
Bekijk de vorige afleveringen van De Vrije markt


De Markt 10/02/2018 Loonakkoord

  

 

 • Waar blijven de elektrische bussen? Bij busbouwer VDL Roeselare, onderdeel van de Nederlandse VDL Groep, hebben ze intussen de 100 van zulke bussen klaar die de stad Amsterdam had besteld. Het gaat om de grootste order van e-bussen in Europa. De West-Vlaamse fabriek heeft daarvan de voorbije jaren zijn specialiteit gemaakt. Maar opvallend: De Lijn bestelt bij VDL voornamelijk diesel- en hybride bussen. Pas vanaf 2019 wil de openbaarvervoermaatschappij enkel nog elektrische, hybride of waterstofbussen aankopen. Is de technologie niet stilaan volwassen en wordt het dan in ons land geen tijd voor een inhaalbeweging? En kunnen we hier nog op tegen de enorme concurrentie uit China?
  Gast: Peter Wouter van VDL Roeselare.
 • In de Duitse deelstaat Baden-Württemberg hebben de vakbond IG Metall en de werkgeversorganisatie Südwestmetall deze week een opmerkelijk loonakkoord gesloten. Niet alleen is er een loonsverhoging gepland van 4,3 procent, nog los van bijkomende premies, maar kunnen werknemers er ook voor opteren om 6 tot 24 maanden lang maar 28 uur per week te werken. Steven Rombaut vat de elementen van het akkoord nog eens samen.
 • Zulke loonakkoorden staan vaak model voor andere sectoren in Duitsland, maar ook in ons land wordt er met argusogen naar gekeken. Zal dit akkoord ook hier vakbonden inspireren om bij loononderhandelingen meer in te zetten op tijd en minder op geld? Wat zijn daar de troeven en hinderpalen van? Is een kortere werkweek nu wel aan de orde in ons land, gezien de krapte op de arbeidsmarkt? En wat met de langere termijn: moeten we sowieso niet beginnen nadenken over een andere manier van werken?
  Gasten: Stan De Spiegelaere, onderzoeker bij het European Trade Union Institute (ETUI) en Sonja Teughels, senior adviseur arbeidsmarkt bij werkgeversorganisatie Voka.

De Markt 03/02/2018 Leegstand winkels

  

 

 • Wie rondkijkt in de Vlaamse centrumsteden heeft het misschien al opgemerkt: de leegstand is een groeiend probleem. Dat is niet alleen buikgevoel, maar blijkt ook uit nieuwe cijfers die De Markt kon inkijken: voor het tiende jaar op rij staan er meer winkels leeg dan het jaar voordien. Hoe komt dat? Is het allemaal de schuld van ‘het internet’? En hoe kunnen we het tij keren? Zijn ruimere openingsuren een oplossing of moeten we radicaler denken?
  Gasten: Jorg Snoeck van Retail Detail en Christine Mattheeuws van het NSZ.
 • Tania Dekens werd deze week uitgeroepen tot ‘overheidsmanager van het jaar’. Dat is opmerkelijk, want ze staat aan het hoofd van een dienst die binnen een paar jaar moet verdwijnen, het Federaal Agentschap voor de Kinderbijslag, kortweg Famifed. Vanaf 1 januari 2019 wordt Vlaanderen namelijk verantwoordelijk voor de uitbetaling van de kinderbijslag. In die moeilijke overgangsperiode heeft ze de haast onmogelijke opdracht om de ruim 1.000 werknemers van de dienst betrokken en gemotiveerd houden – en die opdracht vervult ze volgens de jury van de award uitstekend. Hoe speelt ze dat elke dag klaar? Wat zijn de valkuilen van dat veranderingsproces? Hoe blikt ze terug op haar verwezenlijkingen bij Famifed? En hoe kijkt ze als bevoegd topambtenaar aan tegen de grote hervorming van de kinderbijslag in ons land? Lieven Verstraete vraagt het haar.

De Markt 27/01/2018 Economie

  

 

 • Het is een harde klap voor Carrefour België. Maar liefst 1.233 van de 11.500 banen sneuvelen bij de supermarkt, 180 op de hoofdzetel in Evere en 1.053 in de hypermarkten. Twee hypermarkten moeten de deuren sluiten, drie hypermarkten zullen een pak kleiner worden. Ook in Frankrijk moeten er zo’n 2.400 mensen vertrekken. Nochtans maakt Carrefour geen verlies. Vorig jaar was er een operationele winst van zo’n 2 miljard euro. Maar de druk op supermarkten wordt steeds groter. Zo kon Ahold Delhaize in België voor het vijfde kwartaal op rij geen omzetgroei boeken. En ook bij supermarktketen Colruyt staan de winstmarges onder druk. Wat is er aan de hand bij in de sector van de supermarkten? En wat te denken van de eerste kassaloze supermarkt Amazon Go? Die opende afgelopen week in Seattle. Is dit de toekomst?
  Gast, Gino Van Ossel retailexpert.
  Steven Rombaut zet ook alle cijfers alle cijfers op een rijtje.
 • In het Zwitsers bergdorpje Davos verzamelden deze week alle politici en topondernemers voor het Wereld Economisch Forum (WEF). Alle andere weken is Davos een bergdorp met amper 11.000  inwoners. Maar één week per jaar wordt het dé plek waar alle rijken en machtigen der aarde verzamelen om contacten te leggen en wereldthema’s te bespreken. Zowat iedere vierkante centimeter wordt dan verhuurd, vaak voor grof geld. Maar is het wel nuttig om daar aanwezig te zijn? Allemaal vragen voor premier Charles Michel.
  Een reportage van Michaël Van Droogenbroeck.

De Markt 20/01/2018 Digitalisering-Robotisering

  

 

 • Geen enkele belasting is populair maar de erfbelasting of dodentaks is de meest bekritiseerde. Met tarieven tot wel 65% ligt deze belasting al langer onder vuur. Maar de Vlaamse regering werkt aan een hervorming. Minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) wil tegen september 2018 de erfbelasting grondig hervormen en vereenvoudigen. En daarbij zouden de hoogste tarieven dalen. Maar volgens experts is het principe van een erfenis achterhaald. Bert Anciaux zei enkele jaren geleden: “we zouden erfenissen moeten afschaffen zodat vermogens rechtstreeks naar de overheid gaan.” Bedoeling is dat ieder kind zo gelijk start. Maar hoe denkt iemand met een groot vermogen over dit principe? Gast: Roland Duchâtelet, één van de rijkste Belgen.
 • Steven Rombaut zet alle tarieven van onze erfbelasting op een rijtje en kijkt ook over de grenzen. Hoeveel betaal je in andere landen bij een erfenis?
 • Deze week stelt de SERV, de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen zijn nieuwe voorzitter voor. Dit jaar is dat Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder bij Voka. Dit jaar wil de SERV de thema’s digitalisering en robotisering op de agenda zetten. Die brengen heel wat voordelen met zich mee maar bedreigen ze ook jobs? Of is het een win-win situatie? Gasten: Hans Maertens, kersvers voorzitter bij de SERV en Ann Vermorgen, ACV vorige voorzitter van de SERV.

De Markt 13/01/2018 Arbeidsmarkt

   

 

 • Allereerste onderwerp in ‘de Markt’ is - hoe kan het ook anders - onze markten. Wie wil er nog marktkramer worden? Is het nog rendabel om markten af te schuimen? Of zitten onze markten gewoonweg met een imagoprobleem? Matthias Vandersmissens, is 27 en fiscalist van opleiding. En toch koos hij voor een bestaan als marktkramer. Maar hij verkoopt ook zijn groenten en fruit via een webshop. Is dit het nieuwe ondernemen voor een marktkramer? Onze reporter ging hem opzoeken op de markt van Halle. De kersverse UNIZO-voorzitter Danny Van Assche benadrukt het belang van digitalisering voor marktkramers maar roept gemeenten ook op om hun markten meer te koesteren. Hij is de allereerste gast in ‘de Markt’.
 • “Jobs, jobs, jobs” zei premier Charles Michel afgelopen zomer. Het resultaat is vacatures, vacatures, vacatures. Werkgeversorganisatie Voka en het VBO, het Verbond van Belgische Ondernemingen, spreken van een heuse ‘war on talent’. Ook de textielgroep Sioen Industries in Ardooie heeft het bijzonder moeilijk om geschikt personeel te vinden. Wout Verbeke, personeelsdirecteur bij Sioen Industries, en Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) zijn onze gasten.
 • En tenslotte brengt Michaël Van Droogenbroeck het verhaal van de nakende overname van Ablynx. Het biotechbedrijf blijkt erg in trek te zijn. Michäel zet alle cijfers op een rijtje.