Voor de meest recente afleveringen van De Markt kan je terecht op vrt.nu of vrt.nws. De afleveringen zijn slechts 1 maand beschikbaar.
Bekijk de vorige afleveringen van De Vrije markt


De Markt 10/11/2018 Competentiebeleid

   

 

 • Werken Vlaamse ondernemingen en organisaties al voldoende competentiegericht? Ontwikkelen en gebruiken ze voldoende de kennis, ervaring en talenten van hun werknemers en worden ze daar zelf beter van? De Sociaal-Economische Raad voor Vlaanderen peilt naar het competentiebeleid in zijn driejaarlijkse ondernemersenquête. SERV-voorzitter Hans Maertens komt de conclusies in de studio van De Markt toelichten. We gaan ook langs bij Marine Harvest Pieters in Zeebrugge, een visverpakkingsbedrijf dat volop inzet op competenties van de werknemers en veel investeert in opleidingen voor het personeel. In het bedrijf heerst een ware “leercultuur”. Het doel: gelukkige werknemers, die ook in het bedrijf willen blijven.
 • Bpost is al de hele week volop in het nieuws. De vakbonden staken er, de kwartaalresultaten van Bpost vallen tegen, op de beurs is dat niet op gejuich onthaald. Zware tijden voor CEO Koen Van Gerven. En de kritiek op het reilen en zeilen bij Bpost verstomt niet, integendeel. Nogal wat bedrijven laten horen dat ze niet gediend zijn met de situatie bij Bpost. Ze incasseren verlies als gevolg van de staking (de pakjes en brieven blijven liggen); en de ervaringen met Bpost zijn al niet zo positief, zo horen we nog. Financieel journalist Steven Rombaut analyseert de kwartaalcijfers van Bpost. In de studio van De Markt praten we verder met Wouter Torfs, CEO van Schoenen Torfs, en Thomas Heiremans, woordvoerder van Uitvaartunie Vlaanderen. Zij hebben een duidelijke mening over de gang van zaken bij Bpost en zeggen waar het volgens hen op staat.
 • Het einde van Wereldoorlog I wordt dit weekend uitgebreid herdacht in binnen- en buitenland. Wat weinigen nog beseffen is dat België voor de eerste wereldoorlog een heuse industriële grootmacht was. Vier jaar later bleef daar niets meer van over. De Duitse bezetter haalde systematisch machines uit de fabrieken, het productieapparaat werd totaal vernietigd. Historicus en programmamaker Mark De Geest schreef hierover het boek ‘Een dure vrede’. Hij vertelt hoe ons land nooit van de klap herstelde; “Poor Little Belgium” was aangewezen op voedselhulp en was zijn voormalige status als industriële grootmacht voor altijd kwijt.

De Markt 27/10/2018 Boekenbeurs

   

 

 • Dit weekend opent de Boekenbeurs in Antwerpen opnieuw de deuren, tienduizenden bezoekers worden er verwacht. Grote uitgeverijen die daar aanwezig zijn, zien de verkoop van het papieren boek jaar na jaar afkalven. Toch duiken er nog nieuwe spelers op. Kleine uitgeverijen die veel minder boeken uitgeven en de auteur en zijn werk meer centraal stellen. Hoeveel auteurs kunnen er trouwens leven van hun pen? Wat mogen ze van hun uitgever verwachten? Auteur Dimitri Verhulst is overgestapt naar de nieuwe uitgeverij PLUIM; hij is nu ook bestuurder van een schrijverscoöperatieve bij zijn uitgeverij. Toine Donk geeft met uitgeverij Das Mag maar een tiental boeken per jaar uit. Opvallend en succesvol debuut daar was ‘Het smelt’ van Lize Spit.
 • De Amerikaan Mark Levy was vijf jaar lang personeelsdirecteur bij AirBnB. Hij introduceerde er een vernieuwend personeelsbeleid, met veel aandacht voor werkplek en werksfeer. Eddie Groenwals sprak met hem. In de studio praten we met Michel De Coster, niet alleen bassist bij De Mens, maar ook coach en bestuurder van bedrijven. Hij schreef het boek ‘People Peppers’, vol tips over de meerwaarde van goede intermenselijke communicatie in onze digitale wereld.
 • De Brusselse start-up Cowboy heeft 10 miljoen euro opgehaald en staat klaar om internationaal te groeien. Het team achter Cowboy ontwikkelde een innovatieve elektrische fiets, die ook nog eens scherp geprijsd is. Onze reporter Koen Van den Bril trok naar de pop up store in de Antwerpse Kloosterstraat. In de studio praten we met Charles Van Haverbeke, Head of Operations bij Cowboy.
 • En dan zijn er nog de beurzen. Die maken zich grote zorgen over de wereldwijde groeivertraging en oplopende handelsspanningen, met rode cijfers als gevolg. Meer uitleg door financieel expert Michaël Van Droogenbroeck.

De Markt 20/10/2018 Brexit

   

 

 • Na de Europese top in Brussel deze week is er nog altijd geen akkoord over de Brexit. Veel tijd rest er niet meer tot 29 maart 2019, de dag waarop de Britten de Europese Unie verlaten. Zijn onze bedrijven zich voldoende bewust van de ingrijpende gevolgen van een mogelijke ‘no deal’ en dus van een ‘harde Brexit’? Hoe bereiden ze zich voor op handel drijven met een land dat straks buiten de Europese Unie ligt? Er staat veel op het spel. Voor Antwerpen is het Verenigd Koninkrijk de derde belangrijkste maritieme handelspartner. Veel Vlaamse exporterende kmo’s hebben weinig of geen ervaring met douaneformaliteiten en invoerrechten. Zoeken ze de nodige informatie en bereiden ze zich voldoende voor? Hoogste tijd voor een wake up call!
  Gasten: Jacques Vandermeiren, CEO van het Havenbedrijf Antwerpen en Jef Hermans, CEO van expeditiebedrijf Portmade
 • Ardo, de grootste producent van diepvriesgroenten ter wereld, is bekroond tot Onderneming van het Jaar. Het bedrijf uit Ardooie is een bloeiende familieonderneming, met een omzet van één miljard euro. Een kwart van alle diepvriesgroenten die in Europa worden geconsumeerd, komen van dit bedrijf. Ardo groeide uit een fusie tussen twee bedrijven in handen van leden van dezelfde familie Haspeslagh.
 • Op de Dag van de Kringwinkel trekt De Markt naar Aalst. De 147 Kringwinkels in Vlaanderen doen het met z’n allen bijzonder goed, maar ze vragen de overheid ook die groei te ondersteunen met extra werknemers. Via de Kringwinkel krijgen gebruikte spullen nu vaak een tweede leven. Wie daar super creatief mee aan de slag gaat, is Katrien Vanderlinden met haar bedrijfje Wonderwalls. Ze ontwerpt kleurrijke en fantasierijke interieurs; Katrien vindt volop inspiratie in de Kringwinkel en gebruikt ook nogal wat spullen die ze daar op de kop tikt als decoratiestukken. Of hoe afgedankte spullen plots hip worden.

De Markt 13/10/2018 Lokale verkiezingen

   

 

 • Zondag 14 oktober kiezen we met z’n allen nieuwe gemeentebesturen. ‘De Markt’ maakt de rekening. Hoe hebben de huidige Vlaamse lokale besturen het er financieel van afgebracht? Waarin hebben ze wel of niet geïnvesteerd, maar vooral: met welke inkomsten en uitgaven moeten hun opvolgers rekening houden. Hoe groot is de beleidsruimte voor de nieuwe coalities? We maken het financieel rapport op van de Vlaamse gemeenten. Spoiler alert: de inkomsten uit belastingen zullen lager liggen (200 miljoen euro minder in 2020, een gevolg van de taks shift) én de lokale besturen zitten bovenop een heuse ‘pensioenbom’!
  Gasten: Geert Gielens, Belfius en Mieck Vos, Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten
 • Eén jaar na #metoo blijft de problematiek van ongewenst seksueel gedrag op het werk zeer actueel. Nieuw onderzoek toont aan dat werknemers in alle bedrijfssectoren melding van maken grensoverschrijdend gedrag. Veel is er dus nog niet veranderd. In de bedrijven worden wel initiatieven genomen op het vlak van sensibilisering en preventie. Ongewenst gedrag en seksisme zijn door #metoo al meer bespreekbaar geworden.
  Gast: Ann Caluwaerts, Chief Corporate Affairs bij Telenet.
 • Film Fest Gent is aan de 45ste editie begonnen. Bij de blikvangers zijn de openingsfilm ‘Girl’ van regisseur Lukas Dhont en ook de internationale co-productie ‘Kursk’ van regisseur Thomas Vinterberg. Beide films kwamen tot stand met middelen uit de Belgische Tax Shelter. Vorig jaar werd voor bijna 160 miljoen euro geïnvesteerd via de Tax Shelter, een financieel infuus voor de hele sector van film- en televisieproductie in ons land. Filmjournalist Ward Verrijcken praatte met Lukas Dhont en Thomas Vinterberg over het belang van de Tax Shelter. En er is ook minder goed nieuws voor filmmakers, want de geïnvesteerde bedragen in de Tax Shelter lopen terug.

De Markt 06/10/2018 Bioproducten

   

 

 • Bio breekt door. Supermarktketens pakken uit met bio in hun publiciteit en in de winkels. De verkoop neemt ieder jaar toe, klanten vragen ook uitdrukkelijk naar bioproducten en gezondere voeding. Zo leidde de fipronilcrisis tot een opmerkelijke meerverkoop van bio-eieren. De Markt brengt een uitgebreide bijdrage over bio. We praten met een fruitkweker over de drie jaar durende omschakeling van conventionele naar biolandbouw. Supermarkten zetten ook in op de korte keten en zoeken producenten in eigen land. Dat lukt beter en beter, Vlaanderen telde vorig jaar 468 biolandbouwbedrijven en hun aantal neemt toe. Sommige supermarktketens begeleiden zelf landbouwers bij de omschakeling naar bio, anderen kopen biobedrijven op. En dan is er nog de prijs: bioproducten zijn vaak nog duurder dan de gewone variant. Achter de schermen proberen supermarktketens nu de prijzen voor bio te drukken, en dat verloopt niet zonder slag of stoot.
  Gasten: Lieve Vercauteren, directeur van Bioforum Vlaanderen, en Roel Dekelver van Delhaize.
 • Financieel journalist Steven Rombaut heeft het over cannabis. Meer bepaald over de aandelen van ‘cannabisbedrijven’ uit Canada en de VS. Beleggen in bedrijven die met cannabis te maken hebben, het wordt stilaan de beurshype van het jaar. Waar komt die interesse voor cannabis-aandelen plots vandaag? Dat heeft vooral te maken met de verwachtingen rond cannabis als alternatief voor alcohol; grote drankenproducenten tonen alvast belangstelling. En tegelijk wordt cannabis in almaar meer landen gelegaliseerd. Nu al gaat het over een miljardenbusiness.
 • Zondag is er opnieuw Open Bedrijvendag. Organisator Voka heeft het over een ‘hoogdag voor het ondernemerschap in Vlaanderen’. Naar verwachting zullen opnieuw tienduizenden mensen de deelnemende bedrijven bezoeken. Bedrijven waar trouwens heel wat vacatures zijn die moeizaam ingevuld raken. ‘Iedereen Ondernemer’ is het thema van deze Open Bedrijvendag, we vragen aan gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van Voka wat hij daar precies mee bedoelt.

De Markt 29/09/2018 Zware beroepen

   

 

 • De regeringsplannen over de pensioenen, zeker als het gaat over de lijst met zware beroepen, blijven voor grote beroering zorgen bij de vakbonden. Volgende dinsdag trekken de drie bonden opnieuw de straat op met een actiedag “voor een waardig pensioen op een redelijke leeftijd”. Intussen wordt er tussen vakbonden en werkgevers ook volop overlegd over een reeks maatregelen uit het Zomerakkoord van de regering Michel en dat loopt niet altijd van een leien dakje. Michaël Van Droogenbroeck schetst de sociaal-politieke agenda van het najaar. In de studio van De Markt debatteren twee kleppers van het sociaal overleg over de moeilijke dossiers die nu op tafel liggen.
  Gasten: Miranda Ulens, de nieuwe algemeen secretaris van het ABVV en Pieter Timmermans, gedelegeerd-bestuurder van het VBO.
 • Supernova in Antwerpen is dezer dagen the place to be voor wie bezig is met innovatieve digitale technologie. Start-ups en scale-ups presenteren er zichzelf aan collega’s en investeerders. De Markt brengt een portret van het bedrijf Sentiance, actief op het terrein van artificiële intelligentie met als doel menselijk gedrag te begrijpen en te voorspellen. Er is wereldwijde interesse in de technologie van Sentiance, het bedrijf is bezig internationaal te groeien. In België het nodige geld vinden om internationaal te groeien, is nochtans niet altijd even makkelijk. Belgische bedrijven blijken zich soms moeilijk te kunnen verkopen bij de grote internationale investeerders.
  Gast: Omar Mohout, voormalig tech-ondernemer en technologie-adviseur.
 • De onzekere stroombevoorrading de komende winter zorgt al de hele week voor verhitte discussies. Kmo’s voelen zich niet goed geïnformeerd en maken zich zorgen, zowel over de bevoorrading als over de stijgende elektriciteitsprijzen. Unizo probeert de vragen van de bedrijfsleiders zo goed mogelijk te beantwoorden. In onze studio heeft UNIZO-voorzitter Danny Van Assche het over de ‘energienorm’, die moet ervoor zorgen dat de energieprijzen maar binnen een bepaalde vork kunnen stijgen. Ook wil UNIZO dat bedrijven de opbrengst van bijvoorbeeld hun zonnepanelen zelf kunnen gebruiken.

De Markt 22/09/2018 Arbeidsmarkt

   

 

 • Als we niets veranderen, zijn er tegen 2030 meer dan 584.000 niet-ingevulde vacatures in ons land. Dat liet technologiefederatie Agoria berekenen. Dat is onder meer het gevolg van de digitalisering: de invulling van onze jobs verandert de komende jaren enorm. En dus moeten we onszelf tegen 2030 massaal bij- of zelfs omscholen, zegt Agoria. Hoe realistisch is dat? Wie moet zich aangesproken voelen? Waarop moeten we dan vooral inzetten?
  Gasten: VDAB-topman Fons Leroy en aan Saskia Van Uffelen, CEO van Ericsson Belux en 'Digital Champion'.
 • Véronique Goossens is in de Vlaamse huiskamers vooral bekend als ankervrouw bij zakenzender Kanaal Z. Maar vanaf deze maand is de voormalige journaliste actief als chief opinion leader en deputy chief economist bij de bank Belfius. Wat die moeilijke woorden in de praktijk betekenen en waarom de journaliste, die de banken altijd op de voet volgde, nu zelf bij de bank gaat werken komt u te weten in ‘De Markt’.
 • Autobouwer Audi bouwt aan een elektrische wagen. De e-tron moet de uitdager worden van de Tesla. Maar hoeveel kost dit nieuwe model? En wat zijn de opties voor de consumenten? Steven Rombaut zet de voor- en nadelen van deze wagen op een rijtje.

De Markt 15/09/2018 Mobiliteit

   

 

 • Of het nu over de nakende lokale verkiezingen, de recente toespraak van Voka-topman Hans Maertens, of de aanstaande week van Week van de Mobiliteit gaat: mobiliteit is een hot item dezer dagen. "De markt" zoomt daarom deze week in op de verkeersknoop rond Antwerpen en de haven. 60.000 mensen werken er in de haven, maar openbaar vervoer van en naar het havengebied is er nauwelijks. Havenbedrijven om geschikte kandidaten te vinden. We gingen eens kijken hoe chemiebedrijf Lanxess, gevestigd in Kallo, op dat mobiliteitsvraagstuk inspeelt.
  Wat zijn eigenlijk voorwaarden voor een vlotte mobiliteit in en rond de haven van Antwerpen? En kunnen die op korte tijd vervuld worden?
  Gasten: Stephan Vanfraechem, directeur van Alfaport, en Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn.
 • Bankenapps zijn aan een steile opmars bezig. Vorig jaar werden al 5,88 miljoen abonnementen voor mobiel bankieren geteld, en het aantal gebruikers van Wat is er aan de hand met Elon Musk? De visionaire Tesla-CEO deed de voorbije maanden met een reeks bizarre tweets, onnodige relletjes en vreemde interviews de wenkbrauwen fronsen. Steven Rombaut schetst in zijn schermpresentatie de situatie waarin Tesla en Musk verzeild zijn geraakt.
  Gast: Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Management School, gespecialiseerd in managementgedrag.
 • Maandag beginnen de hogeschoolstudenten aan het nieuwe academiejaar. Almaar meer studenten doen dat in een dubbelrol als zelfstandige of ondernemer, zo blijkt uit cijfers die "De markt" wist te verzamelen. Hoe ziet het leven van zo'n 'student-ondernemer' eruit? Wij op bezoek bij de ambitieuze Nikolai Stevens. In de studio geeft Steve Stevens, manager van 'Durf Ondernemen!' van de UGent, meer duiding. Wat zijn de voordelen en wat zijn de valkuilen van zo'n statuut? En welke ondersteuning krijgen studenten daarbij?

De Markt 08/09/2018 Bankencrisis

   

 

 • De bankencrisis ligt nu tien jaar achter ons. Half september 2008 werd Europa wakker met het nieuws van het faillissement van Lehman Brothers. Het begin van een mondiale crisis, die onder meer zal leiden tot de reddingsoperaties van Fortis, Dexia en KBC. Canvas begint volgende week met de zesdelige reeks ‘De Val: 10 jaar na de crisis’. Maker van de reeks Michaël Van Droogenbroeck is onze gast. Ook Hans Bevers, hoofdeconoom bij de Bank Degroof Petercam, is bij ons te gast. Hij schreef het boek ‘Achteraf is het makkelijk’. Bevers analyseert hoe de crisis van 2008 verlopen is en stelt de vraag welke lessen er uit de gebeurtenissen van toen zijn getrokken. Zijn onze banken nu beter ingedekt tegen een mogelijke crisis? En die volgende crisis, wanneer kunnen we die verwachten?
  Gasten: Michaël Van Droogenbroeck en Hans Bevers, hoofdeconoom Bank Degroof Petercam
 • Bankenapps zijn aan een steile opmars bezig. Vorig jaar werden al 5,88 miljoen abonnementen voor mobiel bankieren geteld, en het aantal gebruikers van bankenapps is sindsdien alleen maar gestegen. En dat aan een tempo waar de Belgische grootbanken zelf versteld van staan. De groeiende digitalisering schudt de bankwereld door elkaar, de gestage afbouw van het kantorennet is daar een gevolg van.
  Gast: Bjorn Cumps, Vlerick Business School
 • 18 leerlingen hebben er al een eerste week van hun 7de jaar ASO voor STEM-talent opzitten. Een initiatief van het Atheneum Etterbeek van het GO! samen met de VUB. Bedoeling is deze studenten meer slaagkansen te geven bij het volgen van een wetenschappelijke opleiding in het hoger onderwijs. Zo wordt ook de kloof tussen onderwijs en de arbeidsmarkt overbrugd.
 • Tot slot heeft De Markt aandacht voor askOLI, een startend internetplatform dat de consument helpt om allerhande kortingen te gelde te maken. Want vaak geniet u van kortingen via uw supermarkt, uw ziekenfonds, uw werkgever, maar al die verschillende kortingen onthouden is onmogelijk. Wie een profiel aanmaakt bij askOLI, wordt wel verwittigd van al die prijskortingen.
  Gast: Luc Jacobs, medebedenker askOLI

De Markt 30/06/2018 Ondernemen

   

 

 • Van alle nieuw opgestarte ondernemingen is 23 % een herstarter. Dat is al enkele jaren zo. Op ondernemers die hun zaak moeten stopzetten of in het slechtste geval failliet gaan, rust een maatschappelijk taboe. Ze hebben "gefaald" en met dat verhaal naar buiten komen, is niet evident. De Markt zocht Carlos Celis op, een jonge ondernemer uit Leuven die twee jaar geleden failliet ging. Intussen runt hij een succesvolle nieuwe foodbar. Over zijn en andere verhalen van herstarters praten we in de studio met Sylvia Feytons. Zij maakte zelf een faillissement mee en is intussen manager van 'Failing Forward'. Via die organisatie wil Feytons falen bespreekbaar maken. Voorkomen dat ondernemers opnieuw dezelfde fouten maken, daar draait het om.
 • De Belgische export naar Afrika was in 2017 goed voor bijna 13 miljard euro. Maar toch aarzelen vele bedrijven om zaken te doen met landen in Afrika. Vooral omdat er soms grote risico's zijn op wanbetaling, of vanwege de politieke onrust. De Markt heeft het over de risico's bij het zakendoen in Afrika en hoe bedrijven zich daartegen beschermen. Maar er is ook de positieve kant van het verhaal. In heel wat Afrikaanse landen groeit de economie en dat schept kansen voor bedrijven. In de studio praten we met Jo Thys; hij is als 'Vice president Cocoa Africa'  bij het bedrijf Barry Callebaut heel vaak op het terrein. Een getuigenis over ondernemen in Afrika uit de eerste hand dus.
 • Wie met vakantie wil en een hotel zoekt, bekijkt steevast ook de reviews van andere hotelgasten. Die reviews spelen mee bij de beslissing om al dan niet te boeken. Hotels vinden het belangrijk om de opmerkingen van hun gasten te beantwoorden, maar hebben daar zelf de tijd niet voor. Start-up Hotelspeaker zag een gat in de markt en beantwoordt de reviews van hotelgasten in naam van de hotels. Het piepjonge bedrijf groeit snel en heeft honderden klanten op de Europese hotelmarkt. Er wordt zelfs al winst geboekt. Mede-oprichter van Hotelspeaker Wim Heuninck is onze studiogast.

De Markt 23/06/2018 Het nieuwe werken

   

 

 • Freelancers, fietskoeriers, Uber-chauffeurs, flexi- en mini-jobbers. Het 'nieuwe werken' is volop aanwezig op de arbeidsmarkt, de app-economie draait op volle toeren. Een deel van deze arbeidskrachten werkt volgens de vakbonden in precaire statuten. Weinig betaald dus en met een minimum aan sociale bescherming. Een organisatie als SMart zorgt ervoor dat freelancers voor de duur van hun opdracht als werknemer aan de slag kunnen, waarbij ze ook sociale rechten opbouwen. Maar SMart krijgt ook kritiek. De Markt brengt een portret van SMart en van de freelancers die via hen actief zijn.
  Gasten: Jan Denys van Randstad en Jeroen Vandamme  van de christelijke bediendenbond LBC.
 • Dieter Penninckx wordt als ingenieur actief in de modewereld. Hij richt met zijn vrouw onder meer Fred & Ginger op. Later koopt hij winkelketens als CKS,  Brantano en Miss Etam en blaast die nieuw leven in. Hij heeft ambitieuze plannen op het vlak van e-commerce: Penninckx wil de "Vlaamse Zalando" worden. Geld daarvoor komt er via de beurs: de holding FNG kondigde vorige week aan naar Euronext Brussel te komen. De groep FNG heeft nu 3.000 werknemers, en Penninckx  is ook mede-eigenaar van KV Mechelen. Stof genoeg voor een gesprek met Dieter Penninckx in De Markt.
 • Een elektrische auto waarmee je ruim 1000 kilometer ver raakt, en die je op drie minuten kan laden met groene stroom, het lijkt een toekomstdroom. Maar die auto bestaat al. Een jonge 19-jarige Nederlandse ondernemer bouwde zijn Tesla om, zodat hij niet alleen op stroom uit batterijen rijdt, maar ook op stroom uit waterstof. Zijn zogenaamde Hesla kan veel meer kilometers aan dan een gewone elektrische auto, maar deze Hesla is wel nog peperduur. In Nederland wordt waterstoftechnologie ook nog op andere manieren toegepast. Luc Pauwels ging kijken en kwam terug met een verrassende reportage voor De Markt.

De Markt 16/06/2018 Brugpensioenregeling

   

 

 • Het akkoord bij Carrefour over de SWT-brugpensioenregeling vanaf 56 jaar en de politieke discussie daarover.
  Wat vinden de sociale partners van het politieke steekspel rond de brugpensioenregeling voor de ontslagen Carrefourwerknemers?
  Gasten: Danny Van Assche Unizo, Erwin De Deyn, BBTK.

De Markt 09/06/2018 Brexit

   

 

 • De Brexit is het centraal thema op de Exportbeurs 2018, die Flanders Investment & Trade (FIT) volgende week organiseert. Het Verenigd Koninkrijk is Vlaanderens 4de exportmarkt en in heel wat bedrijven maakt de bedrijfsleiding zich zorgen over wat komen gaat. Onder meer in de textielsector is de afhankelijkheid van de Britse markt zeer groot. De vrees bestaat dat na de Brexit onze exportproducten duurder worden voor de Britse consument, met volumeverlies tot gevolg. Ook invoerheffingen en douaneformaliteiten zijn voor de Vlaamse exporteurs geen prettig vooruitzicht. En het is vooral de blijvende onzekerheid in het hele Brexit-verhaal die de ondernemers erg zenuwachtig maakt.
  Gast: Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment & Trade.
 • Het Gentse biotechbedrijf Argenx vervolledigde deze week de Bel20. Onze financieel expert Michaël Van Droogenbroeck analyseert de superprestaties van dit bedrijf op de beurs (Euronext én Nasdaq). Hoe kan een bedrijf dat zijn research baseert op lama's de beleggers zo blijven overtuigen? En kan een succesvol biotechbedrijf een buitenlandse overname vermijden, zoals dat gebeurde met Ablynx? We praten erover in onze studio met Johan Cardoen, managing director van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). De Vlaamse biotechsector is goed voor 20.000 werknemers en kent een hoog niveau. Vraag is nu of ambities zoals bij Argenx om op eigen kracht een nieuw geneesmiddel op de markt te brengen, werkelijkheid kunnen worden.
 • Ook Belgische bedrijven werken mee aan het WK voetbal in Rusland. Eén ervan is de Limburgse KMO Expo-line. Hun Vanishing Spray wordt gebruikt door scheidsrechters wereldwijd, en straks dus ook in Rusland. Er wordt trouwens nog een innovatief voetbalproduct ontwikkeld, dat luistert naar de naam Joachim. U ziet het in De Markt.

De Markt 02/06/2018 Omgevingsbeleid

   

 

 • Let's talk about plastic! De tonnen plastic zwerfvuil en de plastic soep in de oceanen blijven de gemoederen beroeren. Vlaams minister van Omgeving Schauvlieghe werkt aan een afvalplan rond plasticvervuiling, de Europese Commissie pakte begin deze week nog uit met maatregelen tegen wegwerpplastic. Een aantal Vlaamse bedrijven kijkt intussen al volop naar de toekomst; ze ontwikkelen alternatieven en produceren verschillende soorten bioplastics. Composteerbare zakjes voor organisch afval bijvoorbeeld, schaaltjes en doosjes in bioplastic voor verse producten. In de studio van De Markt vertellen onze gasten over hun innovatieve producten. Toch rijzen hier ook vragen. Zijn bioplastics wel de echte oplossing? Hoe zit het met de effectieve biodegradeerbaarheid van deze nieuwe plastics?
  Gasten: Stefaan De Wildeman van B4Plastics en Edwin Ingelaere van Compost Bag.
 • De politieke crisis in Italië zorgt voor grote onrust op de beurzen. De vrees voor een mogelijke nieuwe eurocrisis hangt in de lucht. Belgische banken en bedrijven waren eind 2017 voor 51 miljard blootgesteld aan Italië, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.  Onze financieel expert Steven Rombaut maakt een inschatting van de risico's die 'Italië' met zich meebrengt en praatte hierover met gouverneur Jan Smets van de Nationale Bank.
 • Silicon Valley met zijn tal van grensverleggende techbedrijven is een mythisch begrip geworden. Hoofdeconoom Koen De Leus van BNP Paribas Fortis trok op studiereis naar de Valley en kwam terug met tal van inzichten. Wat kunnen we verwachten van het 'Internet of Things? Zijn de Belgische industriële kmo's klaar voor de digitale economie van de toekomst? En zeker ook: wat zal de impact zijn van digitalisering, robotisering en 'artificial intelligence' op onze arbeidsmarkt? Wordt dit een verhaal van jobverlies, of wordt het een verhaal van levenslang leren, heroriëntering en jobcreatie?  Het geheim van Silicon Valley.

De Markt 26/05/2018 Werkloosheid migranten

   

 

 • Laaggeschoolde vrouwen met een migratieachtergrond doen het erg slecht op de Vlaamse arbeidsmarkt. Maar één derde van hen is effectief aan het werk. Er is een hoge werkloosheid in deze groep, en meer dan de helft is niet eens ingeschreven bij de VDAB. Dat blijkt uit een opmerkelijk rapport van de Commissie Diversiteit van de SERV. Voor vrouwen uit de migratie zijn er heel wat drempels te overwinnen, zowel in het onderwijs als wat de toegang tot de arbeidsmarkt betreft. Al bij al scoort Vlaanderen zeer slecht tegenover andere Europese regio's en landen. De SERV wil daar dringend verandering in zien en wijst ook op de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Opvallend: België kreeg deze week nog een terechtwijzing van de Europese Commissie, ons land moet meer doen om mensen met een migratieachtergrond actief te maken op de arbeidsmarkt.
  Gasten: Hans Maertens, voorzitter van de SERV en van de Commissie Diversiteit en Sophia Honggokoesoemo, stafmedewerker arbeid van het Minderhedenforum.
 • Onze financieel expert Steven Rombaut heeft het over de Belgische telecomsector. De aandelenkoersen van Telenet en Proximus staan onder druk, de hele sector is in beweging. Zo wil de regulator de concurrentie op de telecommarkt nog opdrijven en zoeken telecombedrijven naar nieuwe inkomsten. Een stand van zaken.
 • Na twaalf jaar voorzitterschap van het ABVV vertrekt Rudy De Leeuw met pensioen. Op het ABVV-congres van volgende week wordt zijn opvolging geregeld. Tijd voor een afscheidsgesprek over een opmerkelijke vakbondscarrière, over het hardnekkige verzet van de rode vakbond tegen het beleid van de regering-Michel, en vanzelfsprekend ook over de sociale actualiteit: na de pensioenbetoging van vorige week (met de drie grote vakbonden) is de lijst met zware beroepen in de overheidssector nu volop in het nieuws. Opmerkelijk: het ontwerpakkoord over de zware beroepen kreeg groen licht van de christelijke en liberale bonden, niet van de socialistische vakbond. Heeft Rudy De Leeuw tot slot nog een goede raad voor zijn opvolgers Robert Verteneuil en Miranda Ulens?

De Markt 19/05/2018 Pensioenen

   

 

 • Op de pensioenbetoging ‘voor waardige pensioenen’ van afgelopen woensdag waren ook veel jonge vakbondsleden aanwezig. En dat was toch opvallend. Hoe kijken de twintigers en dertigers van vandaag eigenlijk naar die discussie over de pensioenen? De jongeren maken zich zorgen over de toekomst van hun pensioen: zullen we op het einde van de rit nog een volwaardig wettelijk pensioen krijgen, vragen ze zich af.  En zijn de huidige – vaak tijdelijke - startersjobs daar überhaupt nog op afgestemd?  Voor de jongerenafdelingen van de vakbonden lijkt de betaalbaarheid van de pensioenen trouwens vooral een politieke keuze te zijn. Van werkgeverskant klinken kritische geluiden over de betoging van de drie grote vakbonden. Daar wordt de noodzaak van de pensioenhervorming van de regering Michel volop in de verf gezet. Volgens Voka zullen we vooral langer en met meer moeten werken om de pensioenen veilig te stellen.
  Gasten: Nouchka Roelants, pensioenjuriste en medewerkster van de jongerenwerking van LBC-NVK en Els van Aerschot, ondernemer en voorzitster van Jong Voka Leuven.
 • Wat is er aan de hand bij bpost? Het postbedrijf worstelt met sociale spanningen, er is de problematische overname van het Amerikaanse e-commercebedrijf  Radial en de brievenpost daalt fors. Dat alles uit zich in de dalende koers van het aandeel bpost.
  Michaël Van Droogenbroeck houdt bpost tegen het licht.
 • Nog één week en dan worden de nieuwe Europese privacyregels van kracht. Onze bedrijven hebben zich volop voorbereid op de komst van GDPR. Ook de immosector heeft zich aangepast. Hoe gaan immokantoren om met persoonlijke gegevens van kandidaat-huurders, over hun inkomen of hun job bijvoorbeeld. Wat gebeurt er met die informatie nadat het huurcontract is opgesteld?
  Gast: Geoffrey Giët directeur van immobiliënkantoor Agence Rosseel, licht toe hoe de immowereld op de nieuwe privacyregels heeft ingespeeld.
 • In Afrika groeit de economie en dat biedt grote kansen. Maar ondernemen in Afrika schrikt nog altijd veel bedrijven af omdat de risico’s er groot zijn. Risico's op bijvoorbeeld wanbetaling, contractbreuk en ook zware politieke crisissen blijven reëel. Toch blijven tal van Belgische ondernemingen zaken doen in Afrika. Een reportage van Peter Verlinden.
   

De Markt 12/05/2018 Arbeidsmarkt

   

 

 • De 'War for talent' woedt volop. Het aantal vacatures stijgt, bedrijven hebben de grootste moeite om geschikte kandidaten te vinden. Waar de VDAB vier jaar geleden nog zo'n 150.000 vacatures in Vlaanderen telde, is dat cijfer vandaag al opgelopen tot 270.000. Agoria heeft het over 16.000 openstaande jobs in de ICT alleen. Jobbeurzen en job-events van grote bedrijven volgen elkaar in snel tempo op.  Jongeren met een ICT- of economisch profiel, zelfs al zijn ze nog niet afgestudeerd,  zijn dus erg gegeerd. De Markt portretteert enkele van deze 'high potentials', die vertellen waarom ze de keuze voor hun specifieke werkgever hebben gemaakt. En daarbij gaat het om meer dan alleen de verloning, opleidings- en doorgroeikansen zijn zeker zo belangrijk.
  Gasten: Koen van Raemdonck, vice-president HR bij BASF in Antwerpen, en met Yuri Roex, een jonge handelsingenieur die zelf jonge ingenieurs rekruteert in opdracht van grote bedrijven.
 • Net na 'Rerum Novarum', feestdag van de christelijke arbeidersbeweging, hebben we voorzitter Peter Wouters van Beweging.Net te gast voor een uitgebreid gesprek. Beweging.Net overkoepelt onder meer de christelijke vakbond ACV en de christelijke mutualiteit CM, en voorzitter Wouters laat zich in zijn boodschap voor Rerum Novarum kritisch uit over de politiek. Zo pleit hij voor meer samenwerking, om de kwetsbaren in onze maatschappij te ondersteunen. Ook een grotere rol voor het middenveld en meer burgerparticipatie in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober staan op de agenda van Beweging.Net. We hebben het met voorzitter Peter Wouters ook nog over Arco. 800.000 Arco-coöperanten wachten nog altijd op een tegemoetkoming, wat kunnen zij verwachten van Beweging.Net, de erfgenaam van het vroegere ACW? We vragen voorzitter Wouters of en in welke mate zijn organisatie de gedupeerde coöperanten mee wil vergoeden.

De Markt 05/05/2018 ABVV

   

 

 • Op haar congres in Blankenberge zoekt het Vlaams ABVV "slimme antwoorden voor de vakbond van morgen". Het congres focust op de impact van klimaatverandering en van de toenemende digitalisering, en hoe de vakbeweging hierop kan inspelen. Uber, Deliveroo, het nieuwe werken en de toenemende werkdruk, er is heel wat aan de gang op het arbeidsfront. En er is natuurlijk ook sociale onrust, nog maar net bij LIDL, en nu ook bij bpost en bij De Lijn.
  Gast: Caroline Copers, topvrouw van het Vlaams ABVV.
 • Het is weer tijd om onze belastingaangifte in te vullen. Die aangiften worden natuurlijk door de fiscus gecontroleerd, maar er zijn jaarlijks ook extra aangekondigde controleacties. De voorbije vijf jaar is zowel het aantal aangekondigde controleacties als de opbrengst die dat oplevert voor de staatskas fors gedaald. De Markt berekende de cijfers voor u en zoekt een verklaring. Klopt het dat er sprake is van een chronische onderbezetting bij Financiën, te weinig personeel voor teveel opdrachten dus, zoals we horen in vakbondskringen? En voert de belastingdienst die extra controleacties uit vooral met de bedoeling belastingplichtigen ertoe aan te zetten hun aangifte zo correct mogelijk in te vullen?
  Gast: Francis Adyns van de FOD Financiën.
 • Tot slot belicht De Markt het fenomeen van de "refurbished iPhones". Het gaat over gebruikte telefoons die opnieuw tip top in orde zijn gebracht door een erkende hersteldienst. Interessant voor de consument, want die kan een zo goed als nieuw toestel kopen voor een stevig verminderde prijs. Met garantie zelfs. Het concept is succesvol, maar krijgt de consument waar voor zijn geld?
  Gast: Simon November van Test-Aankoop

De Markt 28/04/2018 Ambtenaren

   

 

 • Op maandag 30 april staken de ambtenaren van de federale overheid. De vakbonden spreken van een verzuurde relatie met minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA), die onder meer de vaste benoemingen wil aanpakken en het aantal vakantiedagen wil herbekijken. Wat is er aan van die plannen? Zijn dit broodnodige hervormingen van het ambt of - zoals de bonden zeggen - gewoon besparingen? En waarom loopt het overleg met de vakbonden zo stroef?
  Gast: minister Vandeput.
 • Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, trekt zijn belang in zijn Duitse dochter 50Hz op tot 80 procent. Die zet betekent een investering van bijna een miljard euro, een indrukwekkend bedrag naar Belgische normen. Wat is het strategische belang van die overname? Spelen er ook politieke factoren mee? En hoe kijkt het netbedrijf naar de toekomst van de energievoorziening in ons land? Steven Rombaut zet de cijfers nog eens op een rij.
  Gast: Chris Peeters CEO-Elia.
 • Op het dak van de Foodmet in Anderlecht is vorige maandag de 'Slachthuis Boerderij' gelanceerd, een project van de Brusselse start-up BIGH. Het gaat om de grootste 'aquaponics'-boerderij van Europa: een boerderij van 4.000 m² die viskweek combineert met de kweek van planten op water. Daarbij worden water, CO2 en uitwerpselen hergebruikt. Hoe werkt zo'n stadsboerderij eigenlijk? En heeft 'urban farming' toekomst? Wij gingen er eens rondkijken.

De Markt 21/04/2018 Werkbaar werk leidinggevende

   

 

 • Werkbaar werk en de rol van de chef. Uit onderzoek bij 12.000 werknemers blijkt dat de leidinggevende een belangrijke impact heeft op de jobkwaliteit van medewerkers in Vlaanderen. Vandaag vindt 85,7% van de werknemers dat zijn baas goed coacht. En dat aandeel stijgt ook over de jaren heen. En dat is een goede evolutie want hoe slechter de chef, hoe meer stress en demotivatie, hoe meer ziekteverzuim en verloop. Twee derde van de werknemers met een baas die te weinig steun geeft, klagen over stress. Van die twee derde vertoont de helft zelfs heuse burn-outsymptomen. En ze zijn ook dubbel zo vaak ziek.
  Michaël Van Droogenbroeck zet de voornaamste conclusies van de studie op een rijtje.
  Gast: Vrouwelijke ondernemer van het jaar Alexandra Limage, zij legt uit hoe ze omgaat met werknemers in haar transportbedrijf en wat de moeilijkheden soms kunnen zijn
 • Nog nooit was het tekort aan ICT’ers en informatici op de arbeidsmarkt zo groot. Maar dat geldt voor nog een aantal beroepen, bijvoorbeeld de boekhouders. Het aantal studenten dat zich inschrijft voor de richting daalt hoewel kantoren smeken om personeel met kennis van boekhouden. Tegelijk wordt het beroep ook bedreigd door de digitalisering.
  Gasten: Bart Van Coile, ondervoorzitter bij het Instituut van Accountants en Belastingconsulenten (IAB) en Ellen Sano van Yuki, een bedrijf van geautomatiseerde boekhoudoplossingen.

De Markt 31/03/2018 Pensioenen

   

 

 • 882 euro. Dat is volgens de vakbonden het gemiddelde pensioen van een werkneemster in België. Ongeveer 250 actievoerders protesteerden daar vandaag tegen in Brussel. Ze vragen een waardig pensioen voor vrouwen. Want vrouwen worden volgens de vakbonden harder getroffen door de pensioen¬maatregelen van de regering-Michel. Die heeft de minimumpensioenen wel opgetrokken, maar vrouwen profiteren daar vaak niet van omdat ze dikwijls geen volledige loopbaan hebben. Vrouwen werken immers gemiddeld minder lang dan mannen omdat ze vaker deeltijds werken. En dat heeft dus gevolgen voor het pensioen.
  Gasten:Miranda Ulens, federaal secretaris bij het ABVV en Sabine Slegers, nationaal secretaris bij het ACLVB.
 • De Britse regering wil voor alle drankverpakkingen statiegeld invoeren. Met deze maatregel proberen de Engelsen minder zwerfvuil te hebben. Ook in ons land denkt de Vlaamse regering na over een plan om statiegeld in te voeren. Maar statiegeld kent vurige voor- en tegenstanders.
  Gasten: Nathalie De Greve van Comeos, de Belgische federatie van Handel en Diensten en Olivier Beys van de Bond Beter Leefmilieu.

De Markt 24/03/2018 Privacyregels

   

 

 • Binnen 2 maanden, op 25 mei, krijgen de privacyregels een revolutionaire update. De General Data Protection Regulation (GDPR) of in het Nederlands de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) regelt hoe er in de toekomst zal moeten worden omgegaan met persoonsgegevens. Maar wat verandert er allemaal? En wat als u de nieuwe regels niet respecteert? Michaël Van Droogenbroeck maakt een overzicht.
 • Niet alleen overheden en bedrijven moeten zich aanpassen aan de nieuwe privacyregels. Ook voor lokale handelaren en kleine zelfstandigen gelden de nieuwe regels. Wij gingen kijken wat de impact zal zijn bij een lokale handelaar. Zullen zij nog zomaar persoonlijke gegevens kunnen verzamelen? En wat met onze klantenkaarten?
  Gast: Koen Delvaux, verbonden aan het bedrijf van de digitale klantenkaart Joyn.
 • Afgelopen week ondertekenden meer dan 40 van de 55 lidstaten van de Afrikaanse Unie een akkoord voor een grote vrijhandelszone. Daardoor zal de handel tussen Afrikaanse landen vereenvoudigen net zoals het vrij verkeer van personen. Zal dit akkoord voor de economische omslag zorgen die Afrika nodig heeft?
  Gast: Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD).
 • En wordt de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen uitgesteld? Slecht plan zegt de technologiefederatie Agoria. Verschillende Belgische bedrijven rekenen erop dat ze mogen meebouwen aan de ontwikkeling van de nieuwe toestellen.
  Gast: Marc Lambotte, topman van Agoria.

De Markt 17/03/2018 Zware beroepen

   

 

 • Wie komt er op de lijst van zware beroepen terecht en kan dus wat vroeger met pensioen? Niet alleen leerkrachten, zo wijst een eerste opgooi van minister van Pensioenen Bacquelaine uit, maar ook verpleegkundigen zouden onder die noemer kunnen vallen. Wat betekent dat voor hen en voor de zorgbedrijven? En wat met het nijpende tekort aan verpleegkundigen als zij vroeger met pensioen kunnen? Komen er dan misschien andere voordelen in het gedrang?
  Gasten: zorgambassadeur Lon Holtzer en Jan-Piet Bauwens van het ABVV.
 • En welgeteld 5.106 apotheken telt ons land. Maar daarvan hebben er amper 161 een erkende website. Er zijn maar een paar grotere internetapotheken en hun omzet bedraagt een fractie van de totale markt in België. Stilaan springen grotere buitenlandse spelers in dat gat. Waarom blijft uw oude vertrouwde apotheek zo koppig weg van het wereldwijde web? Op de achtergrond speelt een pittige discussie over zorg versus commercie, deontologie versus concurrentie. Zijn de grote internetapotheken cowboys? Of strijden de Orde der Apothekers en de Apothekersbond tegen windmolens? Gianni De Gaspari van de federatie van online apotheken Febop en Lieven Zwaenepoel van de Algemene Pharmaceutische Bond gaan erover in debat.

De Markt 10/03/2018 Notarissen

   

 

 • Maandlonen van zo’n 100.000 euro. Het zijn bedragen waar de meeste mensen enkel van kunnen dromen. Uit een onderzoek van Knack blijkt dat zulke bedragen geen uitzondering zijn voor de Vlaamse notarissen. Maar is het beroep van notaris nog iets van deze tijd? Kunnen technologische vernieuwingen als bijvoorbeeld blockchain de rol van de notaris overnemen? Maka De Lameillieure vertelt hoe je in Georgië vastgoed kan kopen via blockchain.
  Gasten: Make De Lameillieure, algemeen directeur bij Flanders Inshape en Christian Luyten van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.
 • Naar aanleiding van wereldvrouwendag lanceerden 50 mannelijke en vrouwelijke CEO’s, bedrijfsleiders en leidinggevenden een oproep. De zakenwereld moet vervrouwelijken volgens hen. Vandaag is aan de Belgische top amper 1 op 4 een vrouw. Op de gendergelijkheidsindex van het Wereld Economisch Forum zakt België steeds dieper weg. Ooit stonden we in de top 10, nu zijn we teruggezakt tot de 31ste plaats. Wat moet er veranderen?
  Gast: Yasmien Naciri, columniste en oprichtster van jongerenorganisatie Fleks.
 • Michaël Van Droogenbroeck de jaarresultaten van BNP Paribas Fortis op een rijtje.

De Markt 03/03/2018 Investeren

   

 

 • Vorig jaar investeerden buitenlandse bedrijven voor ruim 2 miljard euro in ons land. Dat was samen goed voor zo’n 5.377 jobs. Om die buitenlandse bedrijven in de bloemetjes te zetten reikt het Flanders Investment en Trade, ofwel het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen, al voor het zesde jaar op rij de ‘Foreign Investment Trophy’ uit. Voor het derde rij op jaar ging die prijs naar een chemiebedrijf. Dit jaar was de gelukkige het Japanse chemiebedrijf Kaneka uit Westerlo-Oelen. Met zo’n 300 werknemers is het één van de sterkhouders van het Kempense bedrijfsleven. Tijdens de prijsuitreiking werd ook de oprichting van een gloednieuw welkomteam voor buitenlandse bedrijven bekend gemaakt.
  Gasten: Jean Vandael, general manager bij Kaneka Belgium en Marc Van Gastel, invest-expert van Flanders Investment & Trade.

 • Roularta Media Group maakt vrijdag zijn jaarresultaten bekend. Een spannend moment want nog maar begin dit jaar kondigde Roularta aan dat het voor 33,7 miljoen magazines zoals Flair en Libelle ging kopen van Sanoma België. Steven Rombaut maakt een analyse.

 • Afgelopen week werden de Vlaamse cultuurprijzen, de Ultima awards, uitgereikt. De Ultima’s bestaan in 12 categorieën en 1 van die categorieën is het cultureel ondernemerschap. Dit jaar ging die prijs naar Paul Schyvens, directeur van De Roma in Antwerpen. Wat houdt cultureel ondernemerschap juist in? En wat is de toekomst ervan? Een gesprek.

De Markt 24/02/2018 Batibouw

   

 

 • Zaterdag zwaait Batibouw zijn deuren open voor het grote publiek. De jaarlijkse traditionele hoogmis voor de Vlaming met de baksteen in de maag. En hoewel appartementen steeds populairder worden en kleiner wonen in de steden aangemoedigd wordt heerst bij de Vlamingen nog steeds het traditionele beeld van een eigen woning op een eigen stukje grond. Maar wie vandaag wil bouwen moet aan heel wat voorwaarden voldoen. En dat voel je natuurlijk ook in de portemonnee. ‘de Markt’ berekende wat een gemiddelde vrijstaande nieuwbouwwoning kost. Maar er zijn ook nieuwe vormen van wonen. Denk bijvoorbeeld aan wooncoöperaties. Zullen we binnen enkele jaren het heersende ideaalbeeld van ‘huisje tuintje’ moeten aanpassen?
  Gast: Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck.

De Markt 10/02/2018 Loonakkoord

   

 

 • Waar blijven de elektrische bussen? Bij busbouwer VDL Roeselare, onderdeel van de Nederlandse VDL Groep, hebben ze intussen de 100 van zulke bussen klaar die de stad Amsterdam had besteld. Het gaat om de grootste order van e-bussen in Europa. De West-Vlaamse fabriek heeft daarvan de voorbije jaren zijn specialiteit gemaakt. Maar opvallend: De Lijn bestelt bij VDL voornamelijk diesel- en hybride bussen. Pas vanaf 2019 wil de openbaarvervoermaatschappij enkel nog elektrische, hybride of waterstofbussen aankopen. Is de technologie niet stilaan volwassen en wordt het dan in ons land geen tijd voor een inhaalbeweging? En kunnen we hier nog op tegen de enorme concurrentie uit China?
  Gast: Peter Wouter van VDL Roeselare.
 • In de Duitse deelstaat Baden-Württemberg hebben de vakbond IG Metall en de werkgeversorganisatie Südwestmetall deze week een opmerkelijk loonakkoord gesloten. Niet alleen is er een loonsverhoging gepland van 4,3 procent, nog los van bijkomende premies, maar kunnen werknemers er ook voor opteren om 6 tot 24 maanden lang maar 28 uur per week te werken. Steven Rombaut vat de elementen van het akkoord nog eens samen.
 • Zulke loonakkoorden staan vaak model voor andere sectoren in Duitsland, maar ook in ons land wordt er met argusogen naar gekeken. Zal dit akkoord ook hier vakbonden inspireren om bij loononderhandelingen meer in te zetten op tijd en minder op geld? Wat zijn daar de troeven en hinderpalen van? Is een kortere werkweek nu wel aan de orde in ons land, gezien de krapte op de arbeidsmarkt? En wat met de langere termijn: moeten we sowieso niet beginnen nadenken over een andere manier van werken?
  Gasten: Stan De Spiegelaere, onderzoeker bij het European Trade Union Institute (ETUI) en Sonja Teughels, senior adviseur arbeidsmarkt bij werkgeversorganisatie Voka.

De Markt 03/02/2018 Leegstand winkels

   

 

 • Wie rondkijkt in de Vlaamse centrumsteden heeft het misschien al opgemerkt: de leegstand is een groeiend probleem. Dat is niet alleen buikgevoel, maar blijkt ook uit nieuwe cijfers die De Markt kon inkijken: voor het tiende jaar op rij staan er meer winkels leeg dan het jaar voordien. Hoe komt dat? Is het allemaal de schuld van ‘het internet’? En hoe kunnen we het tij keren? Zijn ruimere openingsuren een oplossing of moeten we radicaler denken?
  Gasten: Jorg Snoeck van Retail Detail en Christine Mattheeuws van het NSZ.
 • Tania Dekens werd deze week uitgeroepen tot ‘overheidsmanager van het jaar’. Dat is opmerkelijk, want ze staat aan het hoofd van een dienst die binnen een paar jaar moet verdwijnen, het Federaal Agentschap voor de Kinderbijslag, kortweg Famifed. Vanaf 1 januari 2019 wordt Vlaanderen namelijk verantwoordelijk voor de uitbetaling van de kinderbijslag. In die moeilijke overgangsperiode heeft ze de haast onmogelijke opdracht om de ruim 1.000 werknemers van de dienst betrokken en gemotiveerd houden – en die opdracht vervult ze volgens de jury van de award uitstekend. Hoe speelt ze dat elke dag klaar? Wat zijn de valkuilen van dat veranderingsproces? Hoe blikt ze terug op haar verwezenlijkingen bij Famifed? En hoe kijkt ze als bevoegd topambtenaar aan tegen de grote hervorming van de kinderbijslag in ons land? Lieven Verstraete vraagt het haar.

De Markt 27/01/2018 Economie

   

 

 • Het is een harde klap voor Carrefour België. Maar liefst 1.233 van de 11.500 banen sneuvelen bij de supermarkt, 180 op de hoofdzetel in Evere en 1.053 in de hypermarkten. Twee hypermarkten moeten de deuren sluiten, drie hypermarkten zullen een pak kleiner worden. Ook in Frankrijk moeten er zo’n 2.400 mensen vertrekken. Nochtans maakt Carrefour geen verlies. Vorig jaar was er een operationele winst van zo’n 2 miljard euro. Maar de druk op supermarkten wordt steeds groter. Zo kon Ahold Delhaize in België voor het vijfde kwartaal op rij geen omzetgroei boeken. En ook bij supermarktketen Colruyt staan de winstmarges onder druk. Wat is er aan de hand bij in de sector van de supermarkten? En wat te denken van de eerste kassaloze supermarkt Amazon Go? Die opende afgelopen week in Seattle. Is dit de toekomst?
  Gast, Gino Van Ossel retailexpert.
  Steven Rombaut zet ook alle cijfers alle cijfers op een rijtje.
 • In het Zwitsers bergdorpje Davos verzamelden deze week alle politici en topondernemers voor het Wereld Economisch Forum (WEF). Alle andere weken is Davos een bergdorp met amper 11.000  inwoners. Maar één week per jaar wordt het dé plek waar alle rijken en machtigen der aarde verzamelen om contacten te leggen en wereldthema’s te bespreken. Zowat iedere vierkante centimeter wordt dan verhuurd, vaak voor grof geld. Maar is het wel nuttig om daar aanwezig te zijn? Allemaal vragen voor premier Charles Michel.
  Een reportage van Michaël Van Droogenbroeck.

De Markt 20/01/2018 Digitalisering-Robotisering

   

 

 • Geen enkele belasting is populair maar de erfbelasting of dodentaks is de meest bekritiseerde. Met tarieven tot wel 65% ligt deze belasting al langer onder vuur. Maar de Vlaamse regering werkt aan een hervorming. Minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) wil tegen september 2018 de erfbelasting grondig hervormen en vereenvoudigen. En daarbij zouden de hoogste tarieven dalen. Maar volgens experts is het principe van een erfenis achterhaald. Bert Anciaux zei enkele jaren geleden: “we zouden erfenissen moeten afschaffen zodat vermogens rechtstreeks naar de overheid gaan.” Bedoeling is dat ieder kind zo gelijk start. Maar hoe denkt iemand met een groot vermogen over dit principe? Gast: Roland Duchâtelet, één van de rijkste Belgen.
 • Steven Rombaut zet alle tarieven van onze erfbelasting op een rijtje en kijkt ook over de grenzen. Hoeveel betaal je in andere landen bij een erfenis?
 • Deze week stelt de SERV, de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen zijn nieuwe voorzitter voor. Dit jaar is dat Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder bij Voka. Dit jaar wil de SERV de thema’s digitalisering en robotisering op de agenda zetten. Die brengen heel wat voordelen met zich mee maar bedreigen ze ook jobs? Of is het een win-win situatie? Gasten: Hans Maertens, kersvers voorzitter bij de SERV en Ann Vermorgen, ACV vorige voorzitter van de SERV.

De Markt 13/01/2018 Arbeidsmarkt

   

 

 • Allereerste onderwerp in ‘de Markt’ is - hoe kan het ook anders - onze markten. Wie wil er nog marktkramer worden? Is het nog rendabel om markten af te schuimen? Of zitten onze markten gewoonweg met een imagoprobleem? Matthias Vandersmissens, is 27 en fiscalist van opleiding. En toch koos hij voor een bestaan als marktkramer. Maar hij verkoopt ook zijn groenten en fruit via een webshop. Is dit het nieuwe ondernemen voor een marktkramer? Onze reporter ging hem opzoeken op de markt van Halle. De kersverse UNIZO-voorzitter Danny Van Assche benadrukt het belang van digitalisering voor marktkramers maar roept gemeenten ook op om hun markten meer te koesteren. Hij is de allereerste gast in ‘de Markt’.
 • “Jobs, jobs, jobs” zei premier Charles Michel afgelopen zomer. Het resultaat is vacatures, vacatures, vacatures. Werkgeversorganisatie Voka en het VBO, het Verbond van Belgische Ondernemingen, spreken van een heuse ‘war on talent’. Ook de textielgroep Sioen Industries in Ardooie heeft het bijzonder moeilijk om geschikt personeel te vinden. Wout Verbeke, personeelsdirecteur bij Sioen Industries, en Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) zijn onze gasten.
 • En tenslotte brengt Michaël Van Droogenbroeck het verhaal van de nakende overname van Ablynx. Het biotechbedrijf blijkt erg in trek te zijn. Michäel zet alle cijfers op een rijtje.