Advies conceptnota geïntegreerde zorgverlening op eerste lijn

advies op vraag
Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
Jo Vandeurzen

De conceptnota ‘een geïntegreerde zorgverlening in de eerste lijn’ vormt een belangrijke stap in het traject naar de reorganisatie van de zorgverlening op de eerste lijn in Vlaanderen, maar er blijft nog een lange weg te gaan.

De SAR WGG onderschrijft dat een sterke eerste lijn de persoon met een zorg- en ondersteuningsbehoefte in het centrum plaatst. De SAR WGG

  • meent dat doel van zorg en ondersteuning een zo goed mogelijke kwaliteit van leven moet zijn;
  • ziet in de conceptnota heel wat positieve aanzetten die de integratie van welzijn en gezondheid kunnen bevorderen;
  • roept op om in de toekomst, naast het versterken van de eerste lijn, ook aandacht te geven aan de samenwerking tussen de verschillende lijnen met het oog op het stroomlijnen van zorgprocessen;
  • meent dat de conceptnota meer concreet moet maken hoe een goed georganiseerde eerste lijn de sociale ongelijkheden op vlak van gezondheid zal verminderen en hoe de financiële toegankelijkheid zal worden verzekerd;
  • herhaalt zijn vraag naar de uitrol van de eerstelijnspsychologische functie;
  • vindt het goed dat preventie en gezondheidspromotie aan bod komen als opdracht voor de eerste lijn en vindt dat preventie best zo dicht mogelijk bij het lokale niveau wordt gebracht;
  • vindt het goed dat er veel aandacht gaat naar complexe chronische zorg maar is bezorgd of hiervoor voldoende middelen zullen worden vrijgemaakt.

Voor de ondersteuning van zorgaanbieders voorziet de conceptnota drie overleg- en ondersteuningsniveaus. De SAR WGG meent dat de rationalisatie en reorganisatie van de eerste lijn nog verder moet gaan door als einddoel slechts twee ondersteuningsniveaus voor de eerste lijn voorop te stellen, met name het Vlaamse niveau en het niveau van de eerstelijnszone. Daarnaast worden er drie overlegniveaus voorzien, op Vlaamse niveau, op het niveau van de regionale zorgzone en op niveau van de eerstelijnszones.          

  • Een ondersteuningsniveau zorgt voor de ondersteuning van de operationele processen die de eerstelijnszone goed doen werken. Dit gebeurt op het Vlaams niveau door ‘ontwikkeling en innovatie’, en op het niveau van de eerstelijnszone door ‘facilitering en implementatie’.
  • Een overlegniveau is het niveau waar afstemming plaatsvindt, waar informatie wordt uitgewisseld en waar afspraken worden gemaakt, onder meer over de strategische zorgplanning voor een regio.

De raad pleit ervoor om dit einddoel via de weg van de geleidelijkheid te bewandelen én te bereiken, met respect voor en in overleg met de bestaande structuren die vandaag goed werk leveren. De raad roept de Vlaamse Regering ook op om de politieke beslissing voor het afbakenen van de eerstelijnszones nu te nemen.

Contact